лазаня с готови кори как?

  • 80 284
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
Цитат на: boo
Копирам ти рецептата, която пуснах тук преди известно време. Даде я мъжът ми, който е бил готвач в италиански ресторант - оригинална е и е много, много вкусна!

[
Чакам отзиви - мъжът ми каза, че другият път ще ви каже рецепта за лазаня с риба.


п.с. а рецептата за тестото била семейна тайна, каза мъжът ми! Wink
[/quote]

Boo, чакаме варианта с риба Laughing

# 16
  • Мнения: 16
Копирам ти рецептата, която пуснах тук преди известно време. Даде я мъжът ми, който е бил готвач в италиански ресторант - оригинална е и е много, много вкусна!

Цитат на: boo
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори
(да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

Приятен апетит!


Чакам отзиви - мъжът ми каза, че другият път ще ви каже рецепта за лазаня с риба.


п.с. а рецептата за тестото била семейна тайна, каза мъжът ми! Wink

# 17
  • Мнения: 3 537
Ето и моята рецепта за лазания:

Кори за лазания
Кайма
Сметана
Кашакавал
Домати
с 1/2 кг кайма и 1 буркан домати излиза голяма тава


Значи буркана домати го пасираш ...
каймата я запържваш с лук, подправки (може лют червен пипер) и може да и добавиш червен боб става интересно
и почваш да редиш
домати-кори-кайма-кори-кайма-кори-домати завиваш с алуминево фолио и печеш 40 мин на 200
после отвиваш и намазваш със сметана ,някоя маслинка са вкус може да има в сметаната, настъргваш кашкавал и печеш до златисто Peace



# 18
  • Мнения: 5 873
Вчера правих лазаня по рецептата на Бу.Е, нямам думи!!!Стана -да си оближеш пръстите!!! Laughing
Бу-благодаря!  bouquet

Последна редакция: пн, 20 мар 2006, 14:48 от chereshka

# 19
  • Мнения: 5 873
Ох, забравих да попитам- някой знае ли как се правят кори за лазаня?
Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт