СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР - КАК?

  • 47 924
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Христос е проповядвал въздържание, в т. ч. и по отношение на храната, затова и ястията за празника са скромни.

# 16
  • София
  • Мнения: 10 324
verri_77 и gery_1, благодаря за рецептите! Тази година на мен се падна честа да правя питката в къщи и ще се възползвам от рецептите Simple Smile

# 17
  • Мнения: 4 358
nad_tab, заинтригува ме... моля те, пиши после дали си доволна от питката (може и на лични).
Оги е с алергия към белтъка на млякото и ще може да яде повече от питка без мляко.
Желая ти да обереш овациите с питката!  Grinning

# 18
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Steisi
Цитат на: Taneto
Не, не съм и пробвала. Не виждам смисъл да се тормозя да ям безвкусна питка на Бъдни вечер, при положение, че не постя и не съм закърмена с религиозния смисъл на празника. У дома винаги се е празнувало, но по-скоро нещата опираха до традиция без да спазваме разни строги канони...


Рождество Христово и навечерието му Бъдни вечер са определено религиозни празници. Вие какво празнувате тогава?


Е, разбира се , че са религиозни! Все пак съм хрстиянка, но става дума, че не съм научена да ходя на църква, да си казвам молитвата преди вечеря, да паля свещички като старите баби, да се мушам под масата на Великден и т.н. и т.н. Не че се оправадавам, но съм отраснала като повечето от вас в други времена, когато религията се отричаше. Е кой да ме научи тогава на истинските традиции в това отношение?! Някак си не го чувствам това религиозното.......
Но това не ми пречи да готвя цял ден и да наредя голяма маса с почти  Wink постни ястия. И на мен, tedi_b, идеята изобщо не ми се губи.
 Simple Smile А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile

# 19
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Taneto
Не че се оправадавам, но съм отраснала като повечето от вас в други времена, когато религията се отричаше. Е кой да ме научи тогава на истинските традиции в това отношение?! Някак си не го чувствам това религиозното.......

Едно време питах мама защо слага кисело мляко в питката и сирене на масата, нали се пости, а тя ми каза "ние по цяла година постим"... други времена бяха...
Отплеснах се, ама по празници винаги ми става едно такова... носталгично  Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 5 713
Цитат на: Taneto
............ А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile

Майка ми прекадяваше с тамян на бъдни вечер масата и стаите, въпреки че не е от най-религиозните, а и е от поколението дето му беше забранено да казва, че се празнува бъдни вечер.

# 21
  • Мнения: 2 000
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 10 324
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed

# 23
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed


Аз имам идея, ама не смятам чак толкова да се вживявам  Laughing

# 24
  • София
  • Мнения: 10 324
Цитат на: Kissa
Аз имам идея, ама не смятам чак толкова да се вживявам  Laughing


И аз, ама ми е интересно  Wink

# 25
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Това с прекадяването го правят на помен или погребение  Shocked  поне е така в нашия край, та затова не ми е "интересно"

# 26
  • Мнения: 3 271
Цитат на: verri_77
ето моята рецепта за содена питка:

500гр брашно
1 с.л. олио
сол
1 ч.л. сода за хляб/ в малко гореща вода/

Омвсването на всички горни продукти става с хладка вода
Слага се в тава намазана с олио  и веднага се пече.Отгоре също леко може да се намаже с олио


И моята е подобна. Правя я мъничка, колкото да има по парченце за всеки и да се изяде веднага. Става си като хляб на вкус, в къщи всички много я харесват, по обичая си е и така  Sunglasses

# 27
  • София
  • Мнения: 10 324
Цитат на: Kissa

Това с прекадяването го правят на помен или погребение  Shocked  поне е така в нашия край, та затова не ми е "интересно"

Съжалявам май интереса ми беше не на място  Sad

# 28
  • Мнения: 2 000
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Катя (Сливен)
Цитат на: Taneto
А вие да не би да прекъдявате с тамян масата и стаите???? 'Щото и това влиза в обичая.......
 Simple Smile


Аз от как се помня винаги сме прекадявали масата и стаите  Simple Smile

Срам не срам, ама нямам и идея как става това  Embarassed


Става с тамян. Слагаме в една чашка малко тамян, палим го и като почне да дими кадим първо масата, а след това из стаите. Освен на Бъдни вечер кадим още и вечерта срещу Богоявление (5 срещу 6 януари). Баба ми беше черковен настоятел, та от нея ги знам тези неща, а и най-редовно си ги спазваме.

# 29
  • Мнения: 6 155
Цитат на: tedi_b
Моята содена питка:

Слагам в купа две шепи брашно и правя кладенче в средата. Слагам 1 равна сл сол, 1 сл оцет и 1 сл олио.
В една кофичка кисело мляко слагам 1 чл сода за хляб и бъркам докато шупне.
Прибавям киселото мляко в купата и замесвам меко тесто - мама ме е учила, че тестото на пипане трябва да е меко като меката част на ухото.
Оформям питката, замушвам късметите и пека в загрята фурна.
Успех  Grinning


Теди, направих питка по твойта рецепта и  стана супер  #Milti   Grinning  Само добавих малко повече брашно, ама това е въпрос на шепи Mr. Green

 newsm51  newsm51  newsm51

Общи условия

Активация на акаунт