КОЗУНАЧЕН БРЕТЦЕЛ


Кифли Козуначен бретцел

500 г -  универсално брашно
2 - яйца L  (1 жълтък за намазване)
10 г - свежа мая  (суха 1 1/2 ч.л.)
225 мл - прясно мляко на  стайна температура
40 г - разтопено масло
40 мл - олио
80 г - кристална захар
1/2 ч . л - сол
1 - 2 с . л - лимонов сок
1 пакетче - ванилин
1 с . л - ром
настъргана кора от 1 лимон
*
Маята се натрошава с 1 ч.л. захар, малко мляко и брашно да стане на кашичка. Оставя се да шупне. Разбиват се яйцата със захарта и млякото до стопяване на кристалите. Добавят се ароматите.
В 2/3 от брашното се прави кладенче и се изсипва готовата мая. Налива се по-малко от яйчената смес, редувайки с разтопеното масло и размесвайки с брашното. Още докато е мокро тестото се добавя солта и лимоновият сок. Брашното се добавя, за да се измеси меко и съвсем леко лепящо тесто. Докато се измесва то все повече ще спира да лепи.
Продължава да се измесва, като постепенно се добавя и олиото, всеки път хубаво да се поеме от тестото, преди ново добавяне. Когато се получи гладко и с балончета тесто се оставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса.
Във втасалото тесто може да се добавят стафиди или сушени плодове, нарязани на малки парченца.
Размесва се леко и се оформя на фитили, които се оформят на бретцели
Нареждат се в тава покрита с хартия и се оставят отново да втасат за около 15-20 минути. Намазват се с жълтък разбъркан с няколко капки прясно мляко и олио. Обилно се поръсват със захар. Пекат се на 170-175 градуса за около 20 минути.
https://morrennaa.blogspot.com/


Кифли Козуначен бретцел


Коментари

Популярни публикации