ПИШМАНИЕ КУРАБИИ

Пишмание курабии

250 г - меко масло
100 мл - олио
5 с . л - кристална захар
1 прах - ванилин
200 г - кокосови стърготини
около 400 г -  универсално брашно
пудра захар и кокосови стърготини за овалване
* забележка

Фурна - 170 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
В купата на миксера или ръчен такъв се поставя маслото и захарта, разбиват се. С шпатула се остъргва дъното. Добавя се олиото на струйка при непрекъснато разбиване на слаба скорост до хомогенност. Добавя се ванилията и водната чаша кокос, разбива се на слаба скорост, докато се смесят продуктите.                                                         
Добавя се и брашното на порции само докато се приеме от маслената смес.
Изважда се от купата на миксера, поставя се във фолио и се оставя в хладилник най-малко за 2 часа.
След това време се изважда и се откъсват топчета, оформят се между дланите /около 30-32 г едното/ и се подреждат в тавата за печене.
Пече се на 170 градуса за около 8- максимум 10-11 минути. 
Сладката трябва да остане бяла и да не се препича, защото ще се разпука.
Изваждат се от фурната и се оставят за около 5-7 минути в сама тава, защото са изключително крехки и се чупят. 
След като са охладени, но все още топли, първо се овалват в кокосовите стърготини, а след това в пудрата захар. Подреждат се.
http://sevinchblogaddress.blogspot.bg/2018/03/blog-post_5.html?m=1    
*Тестото при тези уникални бисквити е силно рохкаво, трудно се прибира и във фолиото, но след като е добре охладено, то много добре се стяга и се откъсват, отчупват топки, оформят се между пръстите, тестото се отпуска и се оформя между дланите на хубаво топче.
По рецепта печенето на тези бисквити е дадено 20 минути, за мен е прекалено много и затова посочвам максимум  от 12 до 15 минути. Бисквитата трябва да се наблюдава, бързо прегаря и се получават пукнатини, разпада се, което говори за препечена бисквита - трябва да остане чисто бяла.

Пишмание курабии

Пишмание курабии

Коментари

Популярни публикации