Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 май 2007, 12:14 ч.

Хранене на кърмачката

 • 99 376
 • 62
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 691
Не видях тази статия в библиотеката, а ми се стори интересна алтернатива на строгите диети за кърмачки.

Хранене на кърмачката

Сред устойчивите митове относно кърменето най-често се повтаря митът за специалната диета на кърмачката. Много жени по съвет на "доброжелатели" минават на строга диета за целия период на кърмене, като не си позволяват дори парченце пържено или солено. Ситуацита се усложнява и от това, че препоръките за кърмачки, които се разпространяват сега в родилните домове и детските поликлиники, са съставени на фона на рязкото увеличаване на честотата на алегриите при малките деца. От първите дни на кърменето започват да ограничават кърмачката така, все едно тя вече страда от наследствена хранителна алергия и задължително я е предала на детето си по наследство. Но на практика подобни случаи не се случват толкова често, а хранителната алергия, изразяваща се в диатеза (атопичен дерматит, екзема, невродермит и др. - бел. прев.), по-често се среща при деца на АМ, отколкото при кърмените.Затова за обикновената средностатистическа жена изобщо не е задължително да спазва толкова строги правила. В такъв случай какво трябва да се притесняваме да ядем при кърменето?

Мними опасности

По време на кърменето менюто на жената може по нищо да не се различава от обикновеното. Тъй като бременността, раждането и кърменето са естествени физиологични процеси, успешността им не може да е кардинално свързано с диетата на жената. Действително, никой бозайник - било то коза, горила или вълчица - не сменя диетата си след раждането! В този смисъл човекът, който спада към бозайниците, малко се различава от тях. Затова кърмачката може да се храни така, както се  хранила по време на бременността.

Но нали на бременните също се препоръчва да спазват диета? Разбира се, препоръчва се, храната трябва да е разнообразна, пълноценна, да съдържа повече натурални продукти и по-малко всякаква химия. Прощавайте, но тези препоръки  могат да се дадат на всеки човек, който е започнал да се замисля за храненето си. Може би бременността е повод да се замислим за здравословното хранене и да се откажем от някои вредни навици. Но да се отказва и ограничава една жена има смисъл само дотолкова, доколкото е готова да се откаже от нещо завинаги. Много по-важно е да се погрижите за разнообразието, употребявайки всички продукти и съобразявайки се с острите хранителни желания. Точно така можете да се храните и в периода на кърменето.

Ами продуктите, от които детето може да получи "колики"? В списъка на подобни продукти включват и зелето, и черния хляб, и всички бобови и много, много други. В действителност пряка връзка между това, което яде майката, и състава на кърмата няма. Кърмата е течност с много сложен състав, концентрацията на всеки компонент в нея се определя от вътрешните механизми на лактацията. Кърмата се синтезира от компонентите на кръвта и лимфата, а не от съдържанието на майчиния стомах. Само изкуствените добавки в храната от рода на химичните оцветители или лекарствата попадат в кърмата без изменение, като при това концентрацията на едни в кърмата е сравнима с концентрацията им в кръвта на майката, а на други е много по-ниска. Никакво зеле не попада в кърмата и затова от него бебето не може да получи "колики".

Тогава какво се случва, когато детето действително реагира на някой продукт? В половината от случаите безпристрастната оценка на ситуацията (в частност повтаряне на храненето на майката със заподозряното ястие една седмица по-късно) показва, че не е имало никаква реакция, детето  е реагирало на нещо друго, например на промяна на времето. В други случаи наистина има индивидуална реакция на продукта, при това не у детето, а преди всичко у майката. Ние не усвояваме еднакво добре всички продукти. Има продукти, които предизвикват у майката киселини, газове, разхлабват или запичат. В зависимост от силата на реакцията в кръвта на майката се извършват едни или други промени, част от които може да се отразят и на състава на кърмата. В такъв случай детето може да реагира на тези промени, а може и да не реагира. Всяка двойка майка~дете е индивидуална. Възможно е след известно време майката да забележи, че когато тя яде даден продукт, например зеле, у детето се усилва газообразуването или му се нарушава сънят. Като правило такъв продукт може да е един или всичко на всичко два, при това различните деца на една майка могат да реагират на различни продукти. Много е трудно да се предположи предварително какъв ще е този продукт. Например аз редовно срещам майки, чието дете реагира неадекватно не на продукт, а на определена рецепта, например задушено месо с чесън или задушено зеле с гъби. Неразумно е предварително да се изключва целият списък от храненето, защото така може сериозно да обеднее менюто на кърмачката. Затова по-грамотно е да се прилагат обикновеното наблюдение и методът на проби и грешки. Възможно е бебето изобщо да не реагира на зеле, но затова пък да накара майка си да ограничи употребата на цвекло или фасул.

А какво да правим с продуктите, които уж рязко променяли вкуса и миризмата на млякото? Към тях обикновено причисляват лука, чесъна, ряпата, цветното зеле, подправките с остра миризма и т.н. В традиционните за миналия век препоръки кърмачките бяха съветвани да ги изключат от менюто си изцяло и да ги използват в периода на отбиването. Както показа практиката, всичко това е просто измислица. Върху вкуса и миризмата на млякото подобни продукти може и да влияят, но апетитът на децата и честотата на кърменията при това не се променя. За потвърждение на този факт в Англия бил проведен такъв експеримент: подбрани били 20-тина подобни продукта, с тях се хранели майки и се водело наблюдение как се променя честотата на сукане и обемът на изсукваната от детето кърма в зависимост от това какво е яла майката. Оказало се, че от всички "подозрителни" продукти върху обема на изсуканото мляко са повлияли само два. Ако майките ядяли чесън, децата изсуквали… повече, а не по-малко, оказало се, че рязката миризма на чесъна им харесва! Ако майките пиели твърд алкохол, децата сучели вяло и можело дори напълно да откажат да сучат. Така че от целия списък на "неприятно миришещи" продукти останал… спиртът, с който, сигурна съм, не би се хранила кърмачка, четяща тази статия.

Да повторим, диетата на кърмачката не е задължително по нищо да се различава от храненето й по време на бременността. Специална диета може да се спазва в особени случаи, когато майката е с изразена алергия или в семейството се хранят непълноценно.

Реални опасности - алергия
Ако майката или бащата на детето страдат от алергия, като това важи особено за майката, жената трябва да се отнася по-внимателто към диетата си. На бебето може да се отразят негативно не само хранителната алергия на майката, но и алергията към миризми, прах, котешки косми, пухчетата на тополите и т.н. В този случай детето може да има склонност към диатеза, която в някои случаи се проявява достатъчно рязко буквално през първите 2 месеца на живота му. Разбира се, тук най-добрият помощник на майката е лекарят. Ако лекарят е хомеопат, лечението няма да предизвика допълнителни алергии у бебето, а резултатите често са просто вълшебни. Но всяка майка, която попадне в такава ситуация, трябва да знае елементарните правила за безопасност.

И така, у децата, предразположени към алергии, диатеза може да се предизвика от следните хранителни продукти:
цитрусови: лимон, портокал, мандарина, грейпфрут
ягоди, малини
чужд белтък: телешко и млечни продукти, риба и рибни продукти, птиче месо и яйца, соя и бобови
и т.н.

Освен хранителните продукти, алергия у детето могат да предизвикат:
химическите добавки, използвани в хранително-вкусовата промишленост - консерванти, оцветители, подобрители и т.н.
детските храни

До обостряне на диатезата обикновено водят и профилактичните ваксинации.

В случай с дете, склонно към алергии, майката ще трябва да спазва определени ограничения в диетата. Като правило през първите седмици на кърменето от храната на майката се изключват кравето мляко, пилешкото, свинското, рибата, яйцата, ядките, кафето, какаото, шоколадът, цитрусовите и т.н. В отделни случаи списъкът може да е много по-дълъг, а в други по-кратък. След известно време продуктите се въвеждат един по един в храната на майката, като се спазват всички предпазни мерки. Ако у бебето към един от въвежданите продукти се наблюдава алергична реакция, която може да се прояви като зачервяване на кожата на бузите, сухота на кожата на коленете и лактите, повишено газообразуване (колики) и т.н., то този продукт трябва да се изключи от диетата за 1 месец, а след това опитът да се повтори.

Умишлено не даваме пълен списък на продуктите и времето на въвеждането им в диетата на майката, като подчертаваме още веднъж, че този проблем трябва да се решава заедно с лекар или опитен консултант. Много е важно обаче нито един продукт да не се изключва завинаги от диетата на майката. Днес специалистите смятат, че въвеждането на алергени чрез кърмата в малки количества е ефективен метод, който позволява да се предотврати възникването на алергии в бъдеще. С помощта на кърмата детето по-добре се приспособява към тези продукти. Затова детето с потенциална алергия не трябва да се отбива, докато не се запознае с всички продукти, които за в бъдеще ще яде самото то. Запознаването му с алергените отначало става чрез кърмата, а после пряко, когато то започва да се запознава с храната на възрастните. Ако запознаването с хранителните продукти става на фона на кърменето, новата храна се усвоява с помощта на кърмата и не предизвиква рязко отрицателни реакции у детето. Така кърмата спомага за адаптацията към алергените, позволявайки на детето да усвоява храната по оптимален начин. Следва да отбележим също, че понижаването на риска от възникване на алергии и диатези при кърменето зависи пряко от продължителността на кърменето.

Така кърменето на алергично дете безусловно ще изисква от майката по-внимателно отношение към нейното хранене. Но това ще се изплати стокртно, ако в резултат от грамотните действия на майката детето израсте алергията си с минимални последствия. Иска ми се да подчертая също, че за дете на АМ ограниченията в диетата обикновено са по-строги, отколкото за кърмаче, и семейството така или иначе ще бъде принудено да спазва определена диета, за да не съблазни бебето с нещо вкусно, но неприемливо за него. Затова дори и майката да не кърми, на нея ще й се наложи да спазва диета, при това вероятно не една година. Излиза, че да се кърми и да се спазва диета е много по-изгодно не само за здравето на детето, но и за удобството на майката.

Искам да се обърна с призив към тези майки, които се съмняват във възможността да изкърмят детето си заради ограниченията в диетата. Кърмете си детето и яжте всичко наред! Ограниченията далеч не са нужни на всички и ако се наложат, все едно няма да можете да ги избегнете независимо от вида на хранене на бебето. Ако ви е нужна индивидуална консултация, обърнете се към специалист и ще ви помогнат.

Ж. В. Цареградская
(публикувано в сп. "Лиза", 12/2003 г)
Оргигиналната стания е на адрес: http://rojana.ru/content/view/1070

# 1
 • София
 • Мнения: 3 064
Хубава, успокояваща   и полезна статия    bouquet

# 2
 • София
 • Мнения: 475
Полезна и разумна статия  Hug

# 3
 • Мнения: 385
Изключително полезна статия  bouquet. Добавих си я към favorites. Ето най-важните неща, който научих:

Цитат
...Неразумно е предварително да се изключва целият списък от храненето, защото така може сериозно да обеднее менюто на кърмачката...         
...В традиционните за миналия век препоръки кърмачките бяха съветвани да ги изключат от менюто си изцяло и да ги използват в периода на отбиването...
това за съжаление все още се прилага от повечето лекари / включително и нашия/.

В нашия случай -

Цитат
...В случай с дете, склонно към алергии, майката ще трябва да спазва определени ограничения в диетата...
НО

Цитат
...След известно време продуктите се въвеждат един по един в храната на майката, като се спазват всички предпазни мерки.
Мисля да постъпя така, въпреки мнението на лекарите - така е по-добре и за майката и за детето.

# 4
 • Мнения: 2 193
Добра статия, без залитане в крайности  Peace

# 5
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Липсват крайности, хареса ми Laughing

# 6
 • Мнения: 1 117
Най-накрая да се напише нещо разумно по повод кърменето и храненето на майката. Simple Smile
Добре ,че бяха съветите на мамите тук във форума ,защото в началото ,когато започнах да кърмя ,щях да умра от глад , заради " безценните " съвети на педиатрите.  Wink

# 7
 • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
 • Мнения: 805
Статията е напълно вярна, без излишни залъгвания! Благодаря ти mata_kosmata!   bouquet

# 8
 • Мнения: 336
Точно с нещо подобно исках да разполагам в подкрепа на мнението си, че кърмачките не бива да се впускат в рестриктивни диети, дори тези на хипотетично алергични деца. Самата аз спазвам някаква диета заради диагностицирана АБКМ, която други педиатри считат за съмнителна, но започнах да консумирам кисело мляко и кашкавал Балкан и силно се надявам, че след като вече месец няма реакция, всичко е наред, а може би винаги е било (дай, Боже).
Има и нещо друго - защо когато бъде поставена диагноза АБКМ, в списъка на храните, които трябва да бъдат изключени, фигурират от домати, през лайка, до царевица? С други думи според мен съвсем не е сигурно, че проблемът е в киселото мляко. Може да е в какво да е, или пък в домашния прах, или Бог знае какво...
Естествено, че за една майка една диета изобщо не е болка за умиралка. Но лично аз се безпокоя доколко храненето ми става недоимъчно и от там дали няма да даде отражение на лактацията и пълноценността на кърмата ми...
Та, за да не ставам голословна, благодаря на авторката за положения труд и дано подейства отрезвяващо на повече от нас...

# 9
 • Мнения: 8 310
Много хубава и оптимистична статия Hug Hug
Аз все още се страхувам да ям един куп храни, повечето от които са ми любими - марули, краставици, сирене, лук, бадеми ... Embarassed

# 10
 • Мнения: 1 924
Статията е страхотна , макар че аз никога не съм мислела да се подлагам на някакви ограничаващи диети...
тъй като и без това съм адски злоядо същество.

# 11
 • Мнения: 1 043
Не  е лошо да се ограничава човек но в началото след половината година като се захрани според мен може да се поразпусне диетата  Mr. Green , аз поне така се успокоявам - вчера даже чесън опитах и то защото бу беше писала някаде че най харесвали чеснова кърма бебетата  Joy , мда ама невидях никаква разлика
но без диета имахме проблеми със колики и като започнах да се ограничавам определено видях подобрение  Peace

# 12
 • Мнения: 336
Момичета, не искам да ви плаша, но, макар да не вярвах, че това е възможно, около мен две майки вместо кърма, започнаха да произвеждат вода... И двете повече от нещастни си спряха кърмата-водата и започнаха да дават едната кисело мляко, другата АМ. (не говоря за приятелки, а за случаи, с които съм запозната)
Всяко бебе е индивидуалност. Сега вече ще дам за пример много близка своя приятелка. Нейното бебе така и не засука и тя и до момента, вече близо 3 месеца, се изцежда и дава с шише - бебето е изключително на кърма. Тя си хапва абсолютно всичко, абсолютно, и колкото й се хапва! Колики бебокът няма грам! Не сте виждали по-спокойно и сладко спящо бебе. А тя, приятелката ми, макар да не кърми и да се лишава по този начин от стимулацията на бебо, има кърма като река.
Та така - искам да апелирам към всички, в това число се опитвам да го набия и в собствената си, поддала се на всякакви фобии глава - без абсолютизиране, без крайности!
Лук, чесън, марули? Това са толкова полезни храни, моля ви се. Аз ги ям и на уж алергичната ми беба на са й се отразили.
Важното е да има кърма, и то качествена!
Ето, по този повод, днес ще се опитам да събера кураж да изпия един лактогенен чай, който съдържа екстракт от коприва.

# 13
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
и аз си хапвам всичко, но умеренор за сега нямаме алергии.

# 14
 • Мнения: 3 423
Иглика за кърмата станала на вода изобщо не вярвам,ама хич Peace
аз пък не ям нищо млечно и яйчно от октомври миналата година и нито ми пречи диетата,нито кърмата ми е вода

Общи условия

Активация на акаунт