Морски дарове

  • 2 472
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 25 677
Моля за изпитани рецепти за всевъзможни ястия с морски дарове – миди, скариди, калмари и т.н. Кои са вашите любими салати, предястия или основни ястия с тези продукти? Имам един набор във фризера и ми се ще да направя нещо по-различно от това, което съм приготвяла досега.

„...И замириса на море...“ Simple Smile

# 1
  • София
  • Мнения: 38 598
Гамбас португес
Запържваме скаридите със зехтин и чесън. Отгоре сипваме една сметана за готвене и един доматен сос. Готово.
Сметаната и соса в кутийки по 200 мл.

# 2
  • Мнения: 1 114
Миди в чили сос.

Взимаш мидите, изчистваш ги - онова, в основата им, което прилича на водорасло. Слгаш ги е тенджера с много малко вода и които не се отворят изхвърляш.

Нарязваш лук, домати (може и от консерва), люта чушка и задушаваш. Добавяш бяло вино и после лющян (тарос), заливш мидите и го оставяш да къкрят няколко минути. Може да добавиш ориз, но тогава трябва малко повече течност и времето се увеличава.

Скаридите само ги сатоплем с масло, докато си променят цвета, после сервирам със зелена салата. Ако са готови от замразените, с майонеза и зеле или маруля.

Октоподите са ми по-сложни. Пресен най-добре става на скара. Иначе се вари и можеш да го панираш на шайби.

Аз от пресен правя пълнен с ориз, моркови, лук, чесън и тарос. Запичам го в доматен сос.

# 3
  • Мнения: 25 677
Октоподи или калмари? Simple Smile

Аз миди с черупки готвя така:

Около 1,5 кг миди
100 мл бяло сухо вино
100 г краве масло
20 мл зехтин
пресен девесил
пресен магданоз
2-3 скилидки чесън (аз предпочитам нарязани на ситно пера от сибирски лук и сибирски чесън, защото ароматът е по-нежен)
черен пипер
1 ч. л. сос „Уорчестър“

Маслото и зехтинът се загряват с нарязания на ситно чесън. Добавят се бялото вино и черният пипер и се оставят да се задушат. Добавят се накълцаните магданоз и девесил, обърква се хубаво сместа и тогава се слагат предварително измитите и почистени от водораслите миди. Оставят се да се задушат, като периодично се разбъркват, докато се отворят всички миди. (Неотворените се изхвърлят!)
Изваждат се мидите, а към соса се добавя сос „Уорчестър“ и течността се оставя да се редуцира наполовина.
Мидите се слагат в чиния и отгоре се поливат с готовия сос.

# 4
  • Мнения: 1 048
Калмари
Измиват се и почистват, после на скара за по 2-3 мин. от всяка страна, може и на грил тиган мажа ги съвсем леко с олио. На скарата стават по дързо, може би защото им изтича течността. Режат се на шайби и се заливат с много лимонов сок, скучан чесън и черен пипер.
Мидите ги правя пак така, след като се задушат ги заливам с лимонов сок и чесън. Така вкуса е по натурален, не ги харесваме с разни сосове тип манджа.

# 5
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
От мен следните предложения:

- паста с морски дарове: сварява се пастата (в 80% от случаите правя прясна), в това време в тиган със зехтин и сол запържвам морските дарове - слагам ги както са замразени. Може да се добави сметана да "клокне", за да стане малко сосче, а може и после да се поръси самата паста със зехтин. Смесват се двете и това е.

- мини-пайчета с морски дарове: това го правих за Никулден, за на баща ми имения ден и толкова се хареса (от хора, които не ядат такива неща попринцип), че си позволявам да споделя. Правя тесто за пай (ако има нужда, ще дам линк за рецепта). Докато то леко се изстудява в хладилника, морските дарове (м/у 300 и 500г в суров вид) слагам в тиган с малко зехтин. Подправки не сложих, че има много претенции у нас, но тук би бил моментът. Смесвам в една купа 2 яйца, 2 с.л. заквасена сметана, смесвам с морските дарове и посолявам на вкус.

Слагам смеската в хладилника да се изстудява, в това време разточвам мини-пайчетата. Пълня с пълнежа. Пека във формичка за мъфини или формички за тартаталети.

Количеството е за 15-16 пайчета, количеството съставки варира според наличностите. Wink

- ризото с морски дарове - не обичам ризото и не правя, но е идея

- паеля с морски дарове - нямам оригинална рецепта, мога да напиша как бих го направила / съм го правила, но тук е добре да има и няколко скаридки, мини октоподчета или нещо, което да се сложи отгоре за завършек на чинията.

Спирам дотук, иначе имам и още предложения, но да не досаждам. Wink

# 6
  • Мнения: 2 679
Салата със сакриди и нудълс 2 порции:
300 грама пресни скариди
нудълс
краставица
звезден анасон
плодово вино 100мл
чесън
магданоз
сусам
соев сос
лимон
Скаридите ги чистя, запържвам за минутка, две с олио/зехтин и 2-3 зрънца звезден анасон. Добавям виното.
Нудълсите ги накисвам или сварявам (ако ги варя ги мия със студена вода да изстинат), оставям ги алденте за да поемат от соса в който ще ги сложа и ги режа на 2-3 (може да ги оставите и цели, но на мен така си по-удобни за хапване).
Слагам нудълса при скаридите с виното за още минута две и добавям соевя сос.
Краставицата я режа на дребно, чесъна на ситно, добавяме нарязан магданоз и сусам.
Яде се студено.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 16:47 от IvanGeorgiew

# 7
  • Мнения: 25 677
Спирам дотук, иначе имам и още предложения, но да не досаждам. Wink

Изобщо не досаждаш, не спирай. Нали за това е темата. Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 5 140
По-различна салата от скариди

400 грама замразени скариди (един голям пакет или два по-малки обикновено са този грамаж). Можете да използвате и пресни, разбира се, ако ви се чистят
Сокът на два лимона или лайма
2 супени лъжици кетчуп и две - майонеза
Четвърт чаена чаша вода - не я пропускайте, с нея става по-лека салатата
Малка главичка червен лук + любими зелени подправки + сол и пипер

Скаридите се размразяват за една нощ в хладилника или се заливат с вряла вода. И в двата случая се отцеждат много добре. Смесват се с дресинга, опитвате дали нещо му липсва и добавяте на вкус. Добре е да престои една вечер в хладилника да си поеме вкусовете.
Върви си с всичко - хляб, тортили, чипс, крекери...

# 9
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Sunshine _Reggea, нямат ли термична обработка?

Други идеи от мен, които съм правила и са се харесвали:

- шишчета от скариди и пъпеш - скаридите трябва да са от големите - black tiger / white tiger са тези, които намирам най-лесно. Мисля, че в България съм виждала замразени в Лидл и предполагам, че ще са хубави. Комбинацията става много свежа за лятото.

Скаридите изчиствам и приготвям на тиган с 1 с.л. мазнина (оптимално е да е кокосова). Нанизвам на шишчета с пъпеша. Препоръчвам по-малки шишчета с 2 скаридки и 2-3 парчета пъпеш, иначе стават твърде големи. Хубаво е да не стоят много време преди консумация, защото пъпешът пуска вода. Може да се овъргалят и в кокосови стърготини, но внимателно, за да не загорят на тигана.

- кокосова супа със скариди - само в тай заведения съм опитвала и не е точно моето, но като предложение го давам

- тай къри с морски дарове или само със скариди - подготвям си основата за къри със зеленчуци - ползвам каквито имам в момента, като лично моето правило е да не прекалявам с видовете зеленчуци и готвенето им. Не повече от 4 вида, може и по-малко, но не повече, че иначе става гювеч. Подправям с типичните подправки - малко къри, лимонова трева, куркума, кориандър, соев сос (НЕ маги подправка), сол, черен пипер, аз добавям и гарам масала, защото съдържа доста от подправките, които иначе нз къде да търся в Европа.

В това време чистя/беля скаридите и ги приготвям в отделен тиган. Накрая сипвам в тигана със зеленчуците една консерва кокосово мляко, оставям да заври за 2-3 минутки и добавям скаридите.

След махане от огъня нарязвам зелен лук по диагонал на едри парчета (3-4 см стръкове), както и пресен кориандър. Ако слагам соеви кълнове, слагат се последни, че иначе стават на каша. Wink

По сходен начин правя и къри с пилешко или др месо, но тук, нали, друга е темата.

# 10
  • София
  • Мнения: 5 140
chrissy, не, киселината от лимоните и лука ги "сготвя" и остават супер свежи и приятни.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 816
Записвам се да ви следя, защото много обичам, но изобщо не мога да ги правя. Само спагети със скариди, но вземам замразени, защото с другите ми е доста трудно.
Какви миди купувате и калмарите киснете ли в нещо? Бях чела, че се киснат в прясно мляко цяла нощ.

# 12
  • Мнения: 1 114
Пресните калмари няма нужда да се киснат в каквото и да било.

Миди купувам също само пресни. Скаридите се приготвят супер лесно, буквално 5 минути в масло и вино, да станат оранжеви. Преди това, ако сте претенциозни се чисти вената на гърба, но на мен не ми пречи и рядко си играя.

# 13
  • Мнения: 2 679
От къде купувате пресни миди? В София от фантастико не смея.

# 14
  • Мнения: 1 114
В София има един магазин за разни риби на Дойран. Иначе и аз не им вярвам на веригите, че са пресни.

# 15
  • София
  • Мнения: 3 816
От къде купувате пресни миди? В София от фантастико не смея.

Аз също доста се чудя, защото магазинчето, от което купувам риба, е доста малко, а Фантастико не ми се нрави.

# 16
  • Мнения: 25 677
В Метро има.

# 17
  • София
  • Мнения: 5 140
Пресни миди с черупки взехме последно от Кауфланд (София, до затвора) - докопахме се до последните кило и 300 грама, бяха разкошни и много пресни.

# 18
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
От софийски Кауфланд съм срещала чудесни калмари - продават ги за пресни - дали са замразявани преди това, не мога да кажа. Миди взимам понякога от Лидл, но в Германия, също в Метро имат хубави морски дарове, вероятно и в България. Цели октоподи не съм купувала, защото са ни твърде големи. Допускам, че и цената няма да ми хареса, макар никога да не съм търсила. Взимам по 5-6 пипала, там приготвянето е по различно спрямо цял.

За калмари и октоподи давам идея за:

- пипала на скара - ако са окрехкостени, директно на скарата, в противен случай около 20 мин варене за пипала с макс. диаметър 2 до 3 см (по-големи не сме правили, понеже в Европа не знам да се ловят от най-огромните). Внимава се да не преварят, защото казват, че ставали жилави. Досега не съм успявала да преваря, за да потвърдя от собствен опит. При цял калмар, сме варили и по 40-50 минути.

Поръсвам обилно с лимон, сол и може нещо зеленичко.

- панирани калмари на кръгчета - не ми се получават като полуфабрикатените на вид все още, затова рецепта не си позволявам да давам



- пълнени калмари (туби) - ако никога не сте виждали, препоръчвам да се търсят италиански рецепти за ориентация с какви продукти вървят. Италианците често пълнят със зеленчуци и поднасят с доматен сос отстрани. На мен лично ми харесва вариантът, за който четох, че бил сицилиански - добавят се някакви дребни морски дарове вътре - за мен най-много подхождат съвсем ситните скаридки, т.нар. коктейлни, след всичките опити, хубаво е в пълнежа да има чушка, придава свежест. Откъм въглехидрат може да се сложи ориз или в друга типична рецепта - хлебни трохи, повечко, за да слепят сместа. Останалите зеленчуци са импровизирани. Италианците знам, че ползват артишок, но тези от бурканите в Кауфланд, Лидл и т.н. не ви ги препоръчвам - нямат вкус на нищо... Слагам 1-2 с.л. замразен грах, ако имам... Важно е калмарите отгоре да се нарежат лекичко, за да не останат жилави, но без да се сцепят. Е, ако се сцепят, не е фатално. Намирам само една стара снимка, вече ги режа на решетка, преди ги правех така на ивички.



На снимката има и риба, но само тази снимка намирам - филе от някаква бяла риба с хлебни и орехови трохи, пълнежът от калмара ми е останал и съм го сложила като канапе. Малко гарнитура, която беше с кейл или спанак, вече не помня, и отстрани 2 тайгър скаридки.

- морски дарове като плато - може да се получи много ефектно, дори без този симпатяга в средата. В случая съм поднесла с дип от авокадо и готови хлебчета.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 11:47 от chrissy

# 19
# 20
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
  • Мнения: 355
Здравейте прекрасно готвещи мадами и господа.
Включваме се с голям семеен проблем. Днес се прибрахме от Приморско. В ресторант (Тики бар) ядохме миди по средиземноморски - страхотно приготвени с уникално вкусно сосче и вкусни. Отказаха да ни дадат рецептата. Огромна молба - Моля някой ако има предположения за рецептата ще сме благодарни цялото семейство. Прилагам снимки

Общи условия

Активация на акаунт