Рецепти за православни пости 2019 година

  • 32 085
  • 282
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 815



Календарът е съобразен с Типика на БПЦ (Богослужебен устав - виж по-долу тук препис от него) и се пости по този начин, освен ако изповедника/свещеника не ви е препоръчал друго!

Еднодневни пости:

всяка сряда - за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;
всеки петък - за спомен на самите Му страдания и смърт;
5 януари- за достойно приготвяне за празника Богоявление;
29 август - деня на Отсичане главата на св. Йоан Кръстител
14 септември (Кръстовден) - за спомен на кръстните страдания на Иисуса Христа


Многодневните пости през 2019 година:

Месни заговезни - на 03.03.2019 година. След този ден до края на Великия пост (27.04.2019 г.) се преустановява консумацията на месо, месни продукти и животинска мазнина (мас);

Сирни заговезни - 10.03.2019 година. През седмицата от 04.03.2019 г. до 10.03.2019 г. (включително) е позволено да се консумират мляко, млечни продукти и яйца. След 10.03.2019 г. до 27.04.2019 г. се преустановява консумацията на каквито и да са животински продукти;

Велик пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница - започва на 11.03.2019 г. и продължава до 27.04.2019 г. (включително);

Петров пост – За 2019 година той започва на 24.06.2019 г. до 28.04.2019 г.;

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост от датата на Пасха. Започва винаги от неделята след Петдесетница и продължава до Петровден (29 юни). Когато Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май тогава няма Петрови пости.

Богородичен пост - от 1 август до 14 август

Рождественски (Коледен) пост – от 15 ноември до Рождество Христово.




Дни в които не се пости:

Църквата е установила и периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:

1. През Рождественските празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).

2. Неделя на Митаря и фарисея — две седмици преди Великия пост (пред 2019 г- това е седмицата от 18 до 24 февруари).

3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни (03.03.2019 г.) и завършва със Сирни Заговезни (10.03.2019 г.). През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.

4. Светлата седмица след Великден (29.04.2019 г. - 05.05.2019 г.)

5. Седмицата след Петдесетница (17.06.2019 г. - 23.06.2019 г.).



Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник за това дали и как да постят!

ПОСТИТЕ, СПОРЕД ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ (ТИПИКА) НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

В манастирите, по принцип, се пази по-строг пост. Но според правилото “всеки манастир си има свой устав”. В някои манастири например се позволява да се яде месо, когато не е определено да се пости. В други манастири въобще никога не се яде месо.

За миряните манастирският устав не важи. Миряни са всички християни, които не са монаси в манастири.

СТЕПЕНИ НА ПОСТИТЕ

а. На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава "елей и вино".

в. През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември.

Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива се считат за постни храни.

г. През останалите дни на Коледния пост, през Петровите пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

д. През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

стр. 511 - 512 от Типика на БПЦ



Стари теми:

Рецепти за православни пости 2018 г.
Православни пости 2017 г.
Православни пости 2016 г.
Тема от 26.02.2015 г. - 31.12.2015 г.
Тема от 25.05.2014 г. - 26.02.2015 г.

Пости 2013 - 1 тема 2 тема 3 тема  4 тема

Великденски пости 2012
Великденски пости 2011
Великденски пости 2010
Великденски пости 2009

Петрови пости 2012
Петрови пости 2011
Петрови пости 2010

Богородични пости 2012
Богородични пости 2011
Богородични пости 2010


Коледни пости 2012
Коледни пости 2011
Коледни пости 2010
Коледни пости 2009

 


Полезни линкове и четива за поста:

„Защо не постиш?” от архим. Хараламбос Василопулос
Въпроси при изповед
Писма на свещеници за Изповедта
Изповед и покаяние
Бесовският пост - Свещ. Александър Тефт
В какво е същността на Великия Пост? - Протодякон Андрей Кураев
Великият пост - друг опит на душата - Протодякон Андрей Кураев
ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО (СЛОВА ЗА ПОКАЯНИЕТО И ПОСТА ПРЕЗ СВЕТАТА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА)- Свети Теофан Затворник
Може ли постът да вреди? - Игумен Пьотр Мещеринов
Руски постни рецепти
Слово за изповедта

молитви
Православен молитвослов
Господня молитва
Иисусовата молитва
Великопостна молитва на св. Ефрем Сириец
Молитва на последните Оптински старци



Внимание! Прикрито животинско съдържание!

казеин (включително казеинат, натриев казеинат и др.) - обикновено се среща в растителните кашквали от типа Tostino и т.н.

лактоза - обикновено се среща в растителните сметани от типа Hopla, Halta и т.н.  

суроватка - в много от храните в пакетче

млечен протеин - среща се и в някои маргарини



РЕЦЕПТИ

Салати и разядки

"Градинарска салата - Happy" - blackisback
Патладжани с тахан (Баба Гануш) - brazilka
Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща - BiankaD
Салата от айсберг и рукола с дресинг - *Elle*
Оранжева салата - BiankaD
Бобена салата с риба тон - brazilka
Хумус - brazilka
Ароматна картофена салата – Надето Simple Smile
Салата с целина, ябълки и орехи - BiankaD
сух таратор с тофу и авокадо - дядо хаджия
Тофу крема сирене – дядо хаджия
Хумус - Надето Simple Smile
Импровизации с хумус - дядо хаджия
Салата от сурови тиквички Labrex – zhabche
Зелен хумус с авокадо и грах - BiankaD


Ястия и предястия

оризова корона със зеленчуков тартар - Ms Dedlock
Спагети със зеленчуци и хрупкава поръска - Надето Simple Smile
леща плакия - BiankaD
френска черна леща крамбъл - BiankaD
исменка (праз с картофи) - brazilka
Лозови сарми с орехи и стафиди - BiankaD
Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - BiankaD
Лапад с картофи - кана
Пълнени тиквички с гъби - кана
"Мусака" от киноа с тиквички - Katarin X.
Булгур със зеленчуци - tais
Булгур с гъби - Чефи-to
Сарми от кисело зеле с праз, киноа, булгур и ориз - BiankaD
Фалафели - Чефи-to
Кебапчета от соево сирене - Ivaila1302
Чили кон Менте - brazilka
овесените кюфтенца на дядо хаджия
Соеви кюфтета на фурна – дядо хаджия
Фалафели - adelinda
Съвети на дядо хаджия за фалафели
Постни кюфтета - BiankaD
Пълнени чушки с ориз – Гисчо
печурки с моркови и чушки по китайски в сладко-кисел сос - katelinka
Макарони със зеленчуци на фурна - milmich
Винен кебап с гъби - Царицата майка
Гъбена каша с елдено брашно - BiankaD
Импровизации с фалафели - дядо хаджия
Картофена пърленка на МВ + пататник - дядо хаджия
Червена леща по гръцки (без мазнина) - brazilka
Спанак с гъби и ориз - adelinda
"Пататник" с тиквички – simpatikonia
Патладжани с доматен сос – pep4o
Бирен патладжан - Жени Калчева
„Гаспачо” с тахан – Серафима

Супи

Крем супа от целина и праз - Ms Dedlock
Чили супа от леща с картофи и джинджифил - BiankaD
Спаначената супа - simpatikonia
Доматена крем супа- кана
Супа от спанак и гъби - аглика
Картофена чорбичка – brazilka
Клин чорба – brazilka
Морковена крем супа - Нощни очи

Риба и морски дарове

Ципура/ Пъстърва с портокали и балсамико - brazilka
Тайландска супа - Tari Tasartir
Миди по бургаски - Жени Калчева

Други

пречистващ сок - Roya
Пшеница в термос – katelinka
Чипс от арабски питки – brazilka
Чеснов сос с картоф - Царицата - майка
сос Гуакамоле - Vanja77
Босилеково песто - brazilka
Ядково мляко –  Надето Simple Smile
Свежа лятна трушия - simpatikonia
Маринован патладжан - simpatikonia
Соево мляко - Видеоклип предложен от Симпатикония
Домашно тофу -  Видеоклип предложен от Симпатикония


Тестени изделия и десерти

сладкиш с ябълки и грис на Бъни - Надето Simple Smile
Двойно шоколадови веган кексчета – BiankaD
Постни бисквитени пастички - milmich
Постен козунак - Петт
Постен козунак – дядо хаджия
Житена торта с розичка от ябълки – petiasd
Овесени сладки  - Гисчо
сладкишена торта – Нощни очи
Баница с ябълки, халва и орехи - katelinka
Бискитена торта - milmich
Картофени хомбовци- Vanja77
хрупкави и много вкусни крекери - labrex
Варени гевречата – Царицата-майка
Тутманик с праз и ориз – simpatikonia
постни мъфини с банан и портокал - katelinka
Овесени сладки със сусамов тахан - hedra
Вкусните питки на Карина - Надето Simple Smile
Трюфели от нахут - MiMet0p
веган марципан - blackisback
катми без яйца - simpatikonia
постна торта с мед - Steisi
Постни палачинки - Надето Simple Smile
Постна торта - brazilka
Палачинки с банан и овесени ядки - Надето Simple Smile
баница със спанак и праз - simpatikonia
Бонбони "Калорийна бомба" - Нощни очи
Постен сладкиш с вишни - labrex
постен орехов сладкиш със сини сливи - labrex
Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен - BiankaD
Тройно малинова шоколадова торта – BiankaD
Двойно шоколадови веган кексчета - BiankaD
Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - BiankaD
Бисквити за декориране - Krasi ***
овесени бисквити - Каая
[/quote]

# 1
  • София
  • Мнения: 10 766
Хайде да се запиша в новата тема с няколко рецепти:

Богата зеленчукова яхния

Фокача с черни маслини

Леща чорба

Благодаря за подробната информация!

# 2
  • Мнения: 373
Здравейте, благодаря много за новата тема и новия календар!
Имам само един въпрос, защо на Никулден поста е без риба?
На всички желая успешна, ползотворна и мирна година!

# 3
  • София
  • Мнения: 7 815
...
Имам само един въпрос, защо на Никулден поста е без риба?
...
Защото се пада в петък, когато през Рождественските пости те се яде риба. Имаше преди години много спорове точно на тази тема и така и не се стигна до единно мнение.

# 4
  • Мнения: 373
Много благодаря за пояснението!
Винаги съм се чудела защо в различните години нещата се променят.

# 5
  • Мнения: 1 402
дядо Хаджия, благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus
Аз направих веган вариант на шоколадовата торта без брашно. Намалих и сладостите в нея. Подходяща е за празнични поводи през постните дни. Ето я


# 6
  • София
  • Мнения: 7 815
Да напомня:
- събота 02.03.2019 год. великопостна задушница;
- неделя 03.03.2019 год. местни заговезни;
- от понеделник 04.03.2019 год. до края на великите пости менюто ви би трябвало да е без месо.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 929
Записвам се в темата. Абсолютно никога не съм постила, сега обаче много искам да го сторя. Ще следя за рецепти.
Страхотно оформена тема.

# 8
  • София
  • Мнения: 7 815
Да напомня:
от 04.03.2019  г. до 10.03.2019 г. - пост без месо
на 10.03.2019 г. - Сирни загговезни - прошки

# 9
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Спасителен пост за всички! Много ми е полезна темата, благодаря!

# 10
# 11
  • Мнения: 41
Здравейте,
мисля, че е допусната грешка за Петровите пости в началото на темата дата не трябва ли да е 28,06,19 за края на постите. Извинявам се ако греша.

# 12
  • София
  • Мнения: 7 815
Здравейте,
мисля, че е допусната грешка за Петровите пости в началото на темата дата не трябва ли да е 28,06,19 за края на постите. Извинявам се ако греша.
.Да има техническа грешка при изписването на датата в текста, но календара в изображението е точен.

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Да се запиша с една рецепта подходяща за тази седмица (но не за постите), много лесна и много вкусна.
Зелена запеканка
600 гр зеленища (аз сложих спанак, коприва и лапад, но може всякакви)
1 гл лук
3-4 ск чесън
6 яйца
1 кисело мляко
200 гр извара
150 гр сирене (може и само сирене, но става малко соленичко)
кашкавал за поръсване
зехтин, сол, черен и червен пипер

Лукът, чесънът и нарязаните зеленища се задушават в зехтин с малко водичка. Само колкото да омекнат, не ги правете на пюре. Всичко останало се разбива, добавят се задушените зеленища и се пече в тавичка. Накрая се поръсва с кашкавал и се запича.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 16
Какво хапвате по време на строгите пости?

Общи условия

Активация на акаунт