Продукти:
500 гр брашно
1 п. суха мая или прясна колкото парче локум
1 п. масло
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
половин ч.ч. захар и още малко за поръсване
настъргана лимонова кора или някаква есенция
по желание - орехи или други ядки, малко коняк или ликьор
Брашното се разбърква с маята и захарта (или ако се ползва прясна мая, тя се разтваря предварително в млякото и се изчаква да шупне). Прибавят се лим.кора,яйцето и млякото и стопеното масло, от което се оставят 2с.л. Замесва се тестото, докато стане гладко - много бързо става, няма обичайното месене като при козунаците. От тестото се отделя настрана една шепа, другото се разстила в тавичка (малка - моята е 28см). От отделеното тесто се правят топчета с големината на лешник. В питката се натискат с палец вдлъбнатинки (може като концентрични кръгове или безразборно), в които се поставят топчиците тесто. Отгоре се маже с останалото масло, ръси се обилно със захар и ядките и се оставя да втаса добре (аз я оставих за 30 мин във фурната на 60 градуса). После фурната се включва на 200 градуса, тавичката с питката се слага на решетка в средата, а отдолу се слага плитко съдче с вода (за да не изсъхва при печенето) и се пече на вентилатор 30 минути (може и без вентилатор, естествено).
Като се извади, се наръсва леко с ликьора или коняк и се покрива с кърпа, за да се задуши.
Много мекичка и пухкава е, на вкус е като козунак и изглежда много приятно с топчетата отгоре - жалко, че нямам апарат да я снимам