Скариди

  • 2 566
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 245
Вчера купих от големите скариди,но незнам какво да ги направя?
Да ги сваря ли,но незнам как т.е. слага ли се нещо (бира наприме,така варя раците),да ги изпържа ли,но пак се чудя преди това варят ли се или направо се мятат в тигана......трудна работа,така е човек като няма въображение  Wink Моля дайде някаква идея и съвет  Embarassed

# 1
  • Мнения: 1 290
Емпанади със скариди
мексиканска кухня


ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
Тесто:
500 гр брашно
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сол
180 гр. краве масло (1 1/2 пакетче)
пълнеж:
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
3-4 големи скилидки чесън, счукани
2 с.л. олио
3 домата, обелени, без семките, нарязани на дребно
1 1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. риган
3 зелени люти чушки, без семето, нарязани на дребно (по желание)
700 гр. сварени обелени скариди
сол, чили на прах на вкус


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Пресейте брашното с червения пипер и солта. Прибавете маслото и замесете еластично тесто като добавите студена вода. Завийте тестото с домакинско фолио и оставете в хладилник.
Запържете лука и чесъна в олиото до омекване. Прибавете останалите продукти и задушавайте на тих огън, докато течността се изпари. Оставете сместа да се охлади.
Разделете тестото на 18 части и всяка разточете на кръг с диаметър около 15 см. Сипете 2 с.л. от пълнежа в средата. Намокрете краищата с вода, прихлупете ги върху пълнежа и притиснете за да се запечатат. Подвийте другите 2 края под емпанадите. Намокрете отново ръбовете и прищипете за да ги накъдрите.
Поставете в намазана с масло тавичка и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 15 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво.
Емпанадите могат и да се изпържат до златисто във фритюрник и след това да се отцедят върху салфетка.

# 2
  • Мнения: 1 290
И сега нещо по-нестандартно:

Порции: 2
Продукти:
1 кръгъл пъпеш
250 г сварени, изчистени скариди
1 лук ситно нарязан
3-4 репички нарязани на колелца
100 г пушено рибно филе, нарязано на малки кубчета
ситно нарязан копър
За заливката: 2 с.л. горчица, 6 с.л. майонеза, сок от пъпеша (  - какъв сок пък има пъпеша не ми е ясно), сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Пъпешът се разрязва на две, изчиства се от семките и се изрязват топчета от вътрешността му. Слагат се в съд и се смесват със скаридите, лука, репичките, копъра и пушеното рибно филе. Салатата се залива със маринатата и се разпределя в двете половини на пъпеша непосредствено преди сервирането.

П. П. Звучи ми като манджа с грозде, но имаше доста възторжени отзиви там, откъдето я взех.
 Mr. Green

# 3
  • Мнения: 373
Коломбо със скариди

Запържват 2 глави лук, прибавя се доматено пюре, 1 каф лъж настърган джинджифил (или под формата на суха подправка), 2 скилидки чесън, лют червен пипер (по желание), 2 каф.лъж. къри, сол, черен пипер, малко лим сок. Прибавя се 1 1/2 ч чаша течна сметана и скаридите предварително сварени за около 10 мин и е готово! Сервира се с бял ориз, сварен и леко "позапържен" в масло, в което сме пуснали предварително за 2-3 мин шепа стафиди.

Неотдавна обрах точките с тази бърза и невероятно вкусна креолска рецепта! Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue

# 4
  • Мнения: 4 176
Kogao viweeh в една държава до един окен работех в един рибен ресторант и там приготвяха така:

Скаридите се режат през гърба чак до главата и се измива едно гадно нещо Sad
Разтварят се на "пеперуда" му казват.
Мариноват се в купа със сос от: соев сос, чесън, зехтин и лимонов сок. ( бъди щедра с лимоновия сок и соевия )

Нагрява се тефлонов тиган БЕЗ никаква мазнина.
Слагаш скаридата и натискаш с вилица отгоре . Трябва да е много топъл котлона. Стават готови когато променят цвета на червено-кафяви. Обикновенно отнема 1-2 мин и обръщаш от другата страна и махаш от котлона.

Сервира се със сос от масло+лимон ( калорична бомба е ) .

Общи условия

Активация на акаунт