На тази торта аз й казвам " тортата на баба", тъй като рецептата получих от бабата на съпруга ми . Правили сме я няколко пъти и дори и не винаги да ни се получава на външен вид, вкусът й е невероятен.
Продукти за блата : 2 яйца , 1ч.ч.захар ,1 ч.ч. олио ,1ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода, брашно колкото поеме, до меко тесто/ при мен отидоха около 6 чаши от 200 мл, но зависи от брашното, така че това количество е само ориентир/
Приготвяне : от продуктите се замесва тесто и се точи на кори по половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичат се поотделно в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 190 - 200 гр. фурна. След като изстинат се заливат с крем.
Крем : 1 л. Прясно мляко , 4 яйца , 4 с.л. брашно ( с връх ), 2 ч.ч. захар ,1
пакет масло- 125 гр. ,1 ванилия , 2 с.л. какао.
Приготвяне : Разбива се яйцата с 1ч. захар и прясното мляко. Към сместа се добавя другата чаша захар , разбъркана с брашното.Слага се на огън и се бърка докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като се махне от котлона се добавя маслото и ванилията. Кремът се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото. Залива се кора – крем.
Тортата се украсява отгоре с орехи (начукани или мляни, аз ги нарязах на едро по желание на съпруга ми) и шоколадови пръчици/ аз използвах настърган шоколад/.Трябва да престои поне 12 часа, за да имат време блатовете да поемат крема и да омекнат.
Забележка : аз направих 7 блата с по- малък диаметър, искаше ми се тортата да е по - висока .Ако обичате по- сочни торти съветът ми е да направите доза и половина крем.Така ще постъпя следващият път , като я правя, защото на втoрият ден крема изцяло бе попил в блатовете.Редактирам, за да напиша, че я направих за Нова година с доза и половина крем и стана чудна - съветът ми е и вие да я правите така
Не е трудна за изпълнение тази торта, ако се осмелите да я пробвате ще ви стане любима .