Аелис в страната на чудесата

  • 78 160
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                    Свински хапки с картофи и гъби
 
                                        

Необходими продукти:

700-800 гр. свинско месо, нарязано на хапки
1.5 кг. картофи
500 гр. гъби
олио
1 с.л.червен пипер
сол на вкус , аз сложих една равна супена лъжица

Слатате олио на дъното на тавичката, в която ще  приготвяте ястието и добавяте нарязаното на хапки месо.Когато леко се запече добавяте гъбите.Когато и те поомекнат - слагате червеният пипер , а минута след него картофите.Посолявате на вкус и добавяте вода толкова, че почти да покрие картофите.Запичате до готовност.
 

Последна редакция: сб, 12 юни 2010, 09:40 от Аелис

# 31
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                            Хрупкави пилешки бутчета "Сигнал"

                                                                  

Не знам защо се наричат така, в тетрадката ми с рецепти са под това име.Много вкусни стават бутчетата, може и с крилца да се заменят.

Необходими продукти :

8 пил. бутчета / долната част/
майонеза
кисело мляко
чесън
галета

Пилешките бутчата се мажат обилно с майонеза, овалват се хубаво в галетата и се редят в тавичка, без да се слага мазнина.Пекат се на 200 гр. около 1 час, в предварително загрята фурна/ да станат по- бързичко Heart Eyes/.Пекат се докато хубавко се зачервят.Прави се сос от равни части майонеза и кисело мляко/ от него може и повечко да се сложи, да не е много тежък соса/ , разбива се до хомогенна смес, прибавя се скилидка чесън.С него се заливат бутчетата.

                                                                  

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 09:21 от Аелис

# 32
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                                Бърза баница

                                      

Необходими продукти :

1 пакет "Одрински кори"
200 гр. майонеза - аз ползвах "Краси"
газирана вода - количеството е точно колкото майонезата
сирене

На всяка кора се ръси сирене, завива се и се нарежда права в тава, без никаква мазнина - нито по кората, нито по тавата.Нареждат се всички кори , след което се заливат с майонезата и газираната вода/ предварително смесени/.Баницата се пече на 200 гр. за около 35-40 мин., хубавко да се зачерви.Изважда се от фурната, леко се поръсва с вода и се завива с кърпа за десетина минути.

Много лесна баница , а е много вкусна,непременно я опитайте Wink.

                                                

Последна редакция: нд, 11 апр 2010, 14:48 от Аелис

# 33
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                       Крем "Милена"

                                           

Рецептата прочетох в темата с ресторантските рецепти и комбинирах с рецепта на Dor@ за много вкусен летен десерт - вкусно се получи, затова я записвам веднага Heart Eyes.

Необходими продукти :

400 гр. цедено мляко
200 гр. заквасена сметана
150 гр. течен шоколад
6 равни с.л. пудра захар
1 ванилия

От цеденото мляко, сметаната, пудрата захар и ванилията се прави гладък крем.Слага се малко на дъното на чаша или купичка, след това се слага течен шоколад и се реди така , докато се напълни чашата или купичката, завършва се с белият крем и се окрасява със смлени орехи.

Оригиналната рецепта е с разтопен шоколад, с който се облива чашата и се слага от белият крем.

# 34
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                               Страхотен тиквеник

                                                    

Рецептата за този чудесен тиквеник ми донесе съпругът ми - негова колежка приготвила такъв за бабин ден , много му харесал и й поискал рецептата.Едва тези дни успях да го приготвя, все го пренебрегвах, моя грешка:love:.

Необходими продукти :

1 пакет кори - ползвах "Фамилия", така ми беше написано в рецептата
олио за поръсване на корите
2 ч.ч. орехи - нарязани на едно, може и повече да се сложи
100 гр. стафиди
захар за поръсване на корите

За плънката хубаво се разбъркват :

4 ч.ч. настъргана сурова тиква
4 зелени ябълки
1 пакетче канела

Начин на приготвяне :

Разстила се една кора, поръсва се със супена лъжица олио и супена лъжица захар, разстила се втора кора, слага се върху първата и отново се поръсва с олио и супена лъжица захар.Слага се трета кора върху другите две, поръсва се с олио и 3 с.л. захар с връх.Слага се от тиквената смес навсякъде и щедро, подреждат се парченца орехови ядки и стафиди - колкото повече, толкова по- добре.Трите кори се навиват на руло, което се поставя право , без да се завива, в подмазана с олио правоъгълна  тава, като края на кората трябва да се намира отгоре.Така се процедира и с другите кори, получават се шест дебелички рула.Преди печене се намазват с олио и се поръсват щедро с кристална захар.
Тиквеникът се пече на 180 гр. до готовност.

Забележки :Използвах оригиналната тава на фурната - достатъчно голяма беше за 6-те дебели рула.Забравих , че края на корите трябва да е отгоре и го сложих отдолу Embarassed - едва ли е повлияло на вкуса, чуден си беше тиквеника Wink.В рецептата не пише дали се прави нещо, след като се извади от фурната - аз го поръсих с пудра захар, добре му се отрази.Леко изцедих тиквата и ябълките, че се притеснявах да не стане воден тиквеника - като го опитахме беше хрупкав, но на другият ден беше омекнал и станал много сочен.

Приятен апетит   bouquet!

Последна редакция: чт, 18 мар 2010, 09:55 от Аелис

# 35
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                              Сладкиш "Решетка"

                                            

Това е рецепта от "тефтерчето с рецепти" на свеки - много интересни неща има в това тефтерче Wink.

Необходими продукти :

За тази рецепта използвам ч.чаша с вместимост 200 мл., но ще стане с всякаква.

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно - при мен малко повече , 3 1/2 ч.ч.
1 бакпулвер
няколко ореха
мармалад

Яйцата се разбиват хубаво със захарта, добавя се олиото, след него и брашното, в което се намира бакпулвера.Получава се гъста смес, като тесто, но не бива да е прекалено гъста, трябва да лепне по ръцете и да може да се бърка с вилица, макар и трудно.Така получената смес са разделя на две -  с по- голямата част се застила дъното на формата или тавичката, предварително намазнено и набрашнено.При застилането мазах ръцете си с олио, че иначе много лепне и трудно става.Отгоре се намазва с мармалад.Към останалото тесто се добавя малко брашно и се замесва малко по- твърдо тесто , докато спре да лепне, за да може лесно да се оформи решетката - правят се кръгли фитилчета, които се редят върху мармалада така, че да се получи формата на решетка. В "кутийките" на решетката се поставят едри орехови ядки.Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. около 30 мин..

Това е.Сладкишът е сух и ронлив, точно такъв го харесвам, но ако вие не обичате подобни сладкиши - харесайте си друга рецепта Hug.

                                                

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 13:28 от Аелис

# 36
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                        Сладкиш "Канелена целувка"

                                                  

Отдавна имам тази рецепта, но тези дни стигнах до нея.

Необходими продукти:

1 яйце - белтъка се отделя от жълтъка
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. орехи

мармалад за намазване


Жълтъка от яйцето се смесва хубаво с останалите продукти, като содата е угасена в киселото мляко.Сместа се слага в подмазана и набрашнена тавичка или форма,пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.Намазва се с мармалад.Белтъка се разбива на сняг , към него се добавят 4 с.л. захар, разпределя се над мармалада и се връща във фурната, която през това време е намалена на 120 гр..Държи се на тази температура до порозовяване на белтъка.

Забележки : Оставих вратата на фурната отворена и намалена на 120 гр., докато мажех сладкиша с мармалад и приготвях "целувката" лампичката светна и мушнах сладкиша , да се изсуши " целувката".На снимката се вижда , че украсих сладкиша с карамелен топинг , но това съвсем не е задължително.

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 12:53 от Аелис

# 37
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                           Боб с наденица

                                                    

Необходими продукти :

500 гр. боб
2-3 парчета наденица
3 с.л. дом. пюре или лютеница
1 морков
1-2 чушки
1 голяма глава лук
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сол - равна
джоджен
ронена чубрица
олио

Боба се накисва от предната вечер, на другият ден се вари, като се хвърля първата вода.Когато е почти готов се маха от котлона - ако водата му е много, повечето се изхвърля, но се оставя все пак течност в боба, какво количество - вие решавате, в зависимост от това колко гъст искате да стане.Изсипва се в глинен гювеч, добавя се олиото, червеният пипер, солта, след това и нарязаните на ситно зеленчуци / морков, чушка, лук/, подправките, лютеницата и хубаво се разбърква.Добавя се и наденицата, нарязана на кръгчета.Фурната се включва на 250 гр., след 20 мин. се намаля на 200 гр. и се пече още 30 мин.Опитва се дали боба е добре сварен - ако е , ястието е готово.Много върви със содена питка.

# 38
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                        Сладкиш "Шоколадово докосване"

                                                     

Това е сладкиш от "старите тефтери", записала съм го като "Сиропиран сладкиш", но след като го опитах реших, че заслужава по- поетично име.

Ето и рецептата :


5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада или друга газирана напитка
1 бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно - аз сложих 3 ч.ч.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем, добавя се лимонадата и леко се разбърква с вилица или лъжица, прибавя се брашното със сложеният в него бакпулвер.Така получената кексова смес се слага в намазнена и набрашнена тавичка или форма с големина 34/22 см.Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна за 30-35 мин., до "суха клечка".

Сироп :
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. какао с връх - използавах какао на д-р Йоткер

Всичко се смесва и се слага на котлона, бърка се, в момента , в който заври и захарта се разтвори се отмества от котлона и се оставя настрани да поизстине.

Изстиналият сладкиш се нарязва на квадрати и отгоре се залива с охладеният сироп.

# 39
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                             Много вкусни принцеси с кайма и кашкавал

                                                                   

Рецептата за тези принцеси копирах преди време от темата с ресторантските рецепти - не съм си записала авторката Embarassed.Много вкусни принцеси, не се събират в средата на филията и са много сочни.

250 гр. кайма
1 яйце
една филийка хляб / напоява се с вода и хубаво се изтисква/
едно средно по големина доматче - рендосва се
100 гр. кашкавал - нарязан на много малки кубчета
вегета
ронена чубрица

Всичко се омесва много хубаво и се намазват филиите / не се мажат с масло, направо със сместа/.Запичат се и са готови за хапване Wink.

# 40
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                                Сиропиран черен сладкиш

                                                                      

Отново рецепта от " старите тефтери" - сладкишът се приготвя лесно, не изисква много продукти, а е вкусен Wink.

Необходими продукти :

1 ч.ч кисело мляко
1ч.л. сода
1ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 ч.л. канела
2 ч.ч. брашно - аз сложих чаша и половина, гъстичко ми се видя newsm78
1 ч.л. ромова есенция
 
Содата се угася в киселото мляко, добавят се останалите продукти и се разбърква до хомогенна смес - не е нужно да се ползва миксер, аз го разбърках с вилица.Сместа се слага в намазнена и набрашнена тавичка , не много голяма и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка/ при мен се изпече за около 30 мин./.Остава се малко да изстине , след което се залива със сок от компот или захарен сироп.

Забележка: Аз напоих сладкиша с една кафена чаша сок от компот и го окрасих с кокос.Може да му се сложи и бита сметана, и топка сладолед, може да се намаже и с крем от заквасена сметана и пудра захар - зависи от вкуса ви.

# 41
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                                  Торта с вафлени кори

                                                                   
                                                               

Рецептата е на Джемма, най- трудната част беше да намеря вафлени кори, всичко останало беше лесно, а резултата - извънредно вкусен Heart Eyes.

Ето рецептата:

6 вафлени кори - при мен бяха пет
200 гр масло
1/2 чаша мляко
200 гр xалва
300 гр шоколад
1/2 чаша заxар

В тенджера се слага млякото и маслото, като се стопи се слага захарта, халвата и шоколада. Вари се около 5 мин. Разбърква се на крем. Маже се върху корите. Отгоре се поръсва с орехи.

                                                                 

# 42
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                   сладкиш с лимонови резенки

                                         

Тази рецепта се получи от комбинирането на две други : едната е на zuzutu , ето линк :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=485142.0

Другата е на пеполина , ето линк и за нея :

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1619.msg31194.html#msg31194

Необходими продукти:
1 1/2-2 пакетчета обикновенни бисквити( според тавата)
1 пакет лимонови резенки
1 кофичка кисело мляко(висок процент)
50 гр. захар
1 буркан компот - използвах от праскови, но ще стане със всякакъв.


Първо се нареждат на дъното на тавичката плътен ред бисквити, захарта се прибавя към киселото мляко, разбърква се хубаво и останалите бисквите се добавят натрошени, след което изсипваме получената смес върху реда бисквити.Плодовете от компота се нарязват и се нареждат върху сместа от бисквити, кисело мляко и захар. Сока от компота го загряваме и в него разтапяме лимонените резенчета, като се разтопят изчакваме получения сироп да поизстине и с него заливаме сместа (бисквити и кисело мляко). Оставяме да престои една нощ в хладилника за да стегне.

Не можах да изчакам една нощ - престоя около 5 часа, преди да бъде нападнат.Получи се един ароматен и лек летен десерт, непременно го опитайте.

# 43
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                            Бисквитена торта с ягоди и шоколад

                                                       


Копирах си тази рецепта още миналата година, но не успях да я изпробвам - ето източника.
Малко промених рецептата, получи се вкусна тортичка ,ще се прави в сезона на ягодите.

Необходими продукти :

250 - 300 мл. прясно мляко (ако я правите с обикновени бисквити)
1 1/2 пакет бисквити (по оригиналната рецепта е с обикновенни, но аз я направих с чаени, ако и вие използвате чаени, не се топят в мляко.Използвах бисквити "Роден край", тъй като са без дупка).
100 гр. шоколад
200 мл. заквасена сметана
250 гр. ягоди
1/2 ч.ч пудра захар
1 с.л захар
1 пак. ванилия

Сметаната и пудрата захар се разбъркват леко с лъжица

Ягодите + захарта (1 с.л) се разбиват на пюре и се добавят към сметаната.

Добавя се и ванилията.

Бисквитите се топят в прясното мляко и се редят в съда/ ако са чаени, не се топят в прясното мляко/. Отгоре се нанася дебел пласт от сметановия крем. И така докато свършат бисквитите и крема.

Завършва се с крем и отгоре обилно се настъргва шоколад.

Отлежава в храдилник, покрита с фолио.

Преди поднасяне може да се поръси с хладък или топъл сос от малко мляко, шоколад и капка есенция ром / пропуснах тази част/.

Тортичката е сочна, трудно се реже "фотогенично" парче, но пък  компенсира с чудесният си вкус Wink.

Ами това е - много лесно се приготвя тортичката, единственият й недостатък , е че не е много голяма. Използвах кръгла форма с диаметър 24 см. и тортата ми стана тъничка- получиха се два реда бисквити и два слоя крем.

# 44
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
                                                                                  Гратин с тиквички

                                                            

Чудесно ястие , и много лесно за приготвяне, тъй като тиквичките не се пържат предварително.

Необходими продукти :
2 бр. тиквички или патладжани
1 бр. морков
1-2 скилидки чесън
1 майонеза 200 гр.- използвах на Краси
1 глава лук
копър
кашкавал (сирене или топено сирене)
олио

Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина 1.5 см, нареждат се в намазнена тавичка и леко се посоляват. Морковът се настъргва, смесва се с пасирания чесън и майонезата. Тази смес се разпределя върху тиквичките. Отгоре се нареждат полумесеци от лука. . Запича се във фурната за 10-15 минути, поръсва се обилно със ситно нарязан копър и рендосаният кашкавал (или друг вид сирене)и се запича за още 5 мин., докато кашкавалът придобие тен. По същият начин могат да се приготвят и патладжани, но след като се нарежат на кръгчета се посоляват, престояват 20-30 минути и се измиват.

Източник

Общи условия

Активация на акаунт