Мои и "крадени" рецепти

  • 62 400
  • 76
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 950
Традиционен ирландски хляб



600 г           брашно
400 мл         мътеница (200 мл кисело мляко + 200 мл прясно мляко)
1                  яйце
1 ч.л.           сода
щипка         сол

Омесва се тесто. Оформя се като пита. Реже се на триъгълни парчета. Пече се върху плоча за 30 мин ( аз пекох във фурна на 180 градуса).

Източник: Бон Апети

# 61
  • Мнения: 2 950
Пърленки на скара



1               яйце
400 г         кисело мляко
1 с.л.         сол
1 ч.л.        захар
1 пак         суха мая
щипка      сода
3 с.л.         олио
500 г         брашно (около)

Замесва се тесто. Втасва 30 мин. С намаслени ръце се къса от тестото и се оформят пърленки. Пекат се на скара (аз пекох на грил тиган). Още горещи се мажат с масло и се поръсват с шарена сол. Може да се мажат и с друго ароматно олио.

Източник: Гответе с мен - Венс

# 62
  • Мнения: 2 950
Кекс "Вуйчо Васко"

(рецептата има сантиментална стойност. иначе е обикновен кекс, правен хиляди пъти в къщи. винаги става страхотен)



2                   яйца
1,5 ч.ч.         захар
1 ч.ч.            кисело мляко
1 ч.л.            сода
0,5 ч.ч.         олио
2 ч.ч.            брашно
1                   ванилия
                     какао

Яйцата се разбиват със захарта много хубаво. Добавя се киселото мляко, смесено със содата. После олиото, брашното, ванилията, като се бърка постоянно с миксер. Формата за кекс се намазва с олио и се посипва с брашно. Сипва се 2/3 от сместа за кекса. В останалата част се слага какао. кексът се шарли с какаовата смес. Пече се на 170-180 градуса.

# 63
  • Мнения: 2 950
Бананов кекс - мекичък, пухкав, фантастичен


1 ч.ч.              захар
3                     яйца
150 г               маргарин (аз не ползвам и сложих олио, смесено с масло)
1 пак              бакпулвер
1                     ванилия
100 г              разтопен шоколад
4 с.л.               прясно мляко
1                     намачкан банан
1 и 2/3 ч.ч.    брашно

Всичко се смесва в купа. Бърка се с миксер. пече се на 180 градуса.

Източник: bg.mamma - Селма

# 64
  • Мнения: 2 950
Медно-шоколадов кекс във вид на мъфини


2               яйца
1 ч.ч.        мед
1 ч.ч.        захар
1/2 ч.ч.     разтопено масло
2 ч.ч.        брашно
1 ч.л.        бакпулвер
1 ч.л.        сода
2 с.л.         какао
1 ч.ч.        гореща вода

Смесват се сухите съставки(брашно, бакпулвер, сода, какао) в купа. Отделно се разбиват яйцата, захарта, маслото и меда. Постепенно сухите съставки се добавят към течната смес. Накрая се добавя горещата вода и се разбърква с лъжица.Налива се във формички. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.

Източник: Гответе с мен - petrina

# 65
  • Мнения: 2 950
Pan de nueces



200 г            орехи
25 г              краве масло
1 с.л.            орехово масло
180 г            захар
1                   яйце
275 г            брашно
щипка          сол
1 с.л.            бакпулвер
250 мл          прясно мляко

Ореховите ядки се запичат във фурна за коло 15 мин. Нарязват се на едри парчета. Разбиват се маслото, ореховото масло и захарта. Добавят се яйцето, орехите и пресятото брашно, заедно със солта и бакпулвера. Накрая се прибавя прясното мляко. Бърка се с миксер. Тестото се изсипва в намаслена форма за кекс. Пече се на 180 градуса около 40 мин или до готовност. Охлажда се върху метална скара и се завива в алуминиево фолио. Престоява така една нощ.

Източник: bg.mamma

# 66
  • Мнения: 2 950
Солен кейк с бяло вино и извара


4                 яйца
1 ч.ч.          кашкавалена извара
100 мл        олио
100 мл        бяло вино
3                 печени червени чушки
50 г             обезкостени черни маслини
1 ч.л.          риган
щипка        сол
щипка        черен пипер
240 г          брашно
1/2 пак       бакпулвер
                   семена

Яйцата се разбиват на пяна. Добавят се изварата, олиото, виното. След това чушките на ситно, маслините, риган, сол, пипер. След това брашното, пресято с бакпулвера. Тестото се изсипва във форма, покрита с хартия за печене или намаслена. Отгоре се ръси обилно със семена. Пече се на 170 градуса.

Източник: bg.mamma - Ioli

# 67
  • Мнения: 2 950
Много шоколадов кекс


250 г            захар
1                   ванилия
4                  яйца
280 г            масло
300 г            шоколад
150 мл         прясно мляко
1 пак           бакпулвер
400 г            брашно

Маслото се настъргва на ренде. Към него се добавят захарта, яйцата, ванилия, разтопеният шоколад, млякото, бакпулвера и брашното, като постоянно се бърка с миксер. Пече се на 180 градуса.

Източник: bg.mamma - Cherrygabo

# 68
  • Мнения: 2 950
Рошковци


големи картофи
резенчета стар чесън
колелца от моркови

Дресинг:
зехтин
горчица
басамико
соев сос
черен пипер
сух бульон

Картофите се обелват и от едната им страна се правят разрези, но не докрай. Целта е да останат цели. Във всеки прорез се слагат чесън и моркови. Всеки картоф се маже с дресинга. нареждат се в тава. Сипва се 1/2 ч.ч. вода. Тавата се завива с алуминиево фолио. Пекат се около 30 мин на 250 градуса (аз пека на 200). Маха се фолиото. Пекат е до златиста коричка.

Източник: bg.mamma

# 69
  • Мнения: 2 950
Пиле със зеленчуци и соев сос


Общо взето редовно задушавам пилешко месо с различни зеленчуци. На горната снимка е пилешко бяло месо. Нарязва се на хапки. Задушава се в много малко олио. Сипва се малко соев сос. След около 15 мин слагам лук, чушки, моркови, соеви кълнове, тиквички, гъби, каквото имам в момента.

Ето вариант само пилешки хапки с къри - нищо повече. методът на готвене е същият.


...с маслини и моркови. в тях се слага и бяло вино, без соев сос.

...с картофи, моркови и чушки - направо се накъса месото и стана като яхния.

# 70
  • Мнения: 2 950
Хрупкави гевречета със сусам


Тесто:
4 и 1/2 ч.ч.                брашно
1 ч.ч.                         топла вода
1 ч.ч.                         прясно мляко
1 пак                         суха мая
1 ч.л.                         захар
1 с.л.                          сол
4 с.л.                          олио

яйце
сусам


От продуктите се омесва тесто. Втасва около 30 мин. От него се оформят около 20 топчета. Нареждат се в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупка, за да стане геврече. Втасват още около 30 мин. Намазват се с яйцето, разбито с малко вода. Поръсват се обилно със сусам. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готови са, когато се образува лека коричка.

Източник: сп. Журнал

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 10:10 от DessiJ

# 71
  • Мнения: 2 950
Раирани кифлички


Тесто:
200 мл             прясно мляко
2 с.л.               захар
1 с.л.               суха мая
1 ч.л.               сол
20 г                 масло или олио
320 г               брашно

За намазване:
1                      яйце
1 с.л.               прясно мляко
1 ч.л.               олио

Омесва се тесто, като маслото се прибавя в края на месенето. Трябва да се получи меко, гладко, еластично тесто. Втасва около 40 мин. Разделя се на 16 топки. Всяка топка се разточва на овална питка. От едната страна се слага парче кашкавал или сирене, или мармалад, или каквото поискате. От другата се правят 3 разреза. Кашкавалът е хоризонтално на вас, а разрезите са вертикално на вас - като илици са. Навиват се кифлички. Нареждат се в намаслена тава с края на кифлата отдолу и дупките нагоре. Втасват около 15 мин. Намазват се със сместа от яйце, мляко и олио. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна (аз пека на 190 градуса). Опичат се за около 10-15 мин или до зачервяване.

Източник: bg.mamma - Marabu

# 72
  • Мнения: 2 950
Мъфини с аерошоколад


1 ч.ч.                      захар
1 ч.ч. (+1/2 ч.л.)    кисело мляко(+сода)
1/2 ч.ч.                  олио
2 с.л.                      какао
1 и 1/2 ч.ч.            брашно
1/2 ч.ч.                  смлени орехи

аерошоколад

Всичко се разбърква в този ред с миксер. Разпределя се по формички за мъфини. В средата на всяко кексче се бодва по едно парче аерошоколад. леко се натиска. Пекат се около 25 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - Didibu

# 73
  • Мнения: 2 950
Мъфини "Кафе меланж"


250 г             брашно
щипка           сол
1 пак             бакпулвер
2                    яйца
200 мл           кафе меланж (50:50 кафе:мляко)
130 г             захар
150 мл           масло и олио (50:50)
1 ч.л.            мляно кафе
2 с.л.             какао

Формичките се намазват с масло и се слагат в хладилника. Отделно се смесват сухите и течните съставки. Сухите се добавят към течните. Бърка се без миксер. Пълнят се формичките не до горе. пекат се около 25 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изстиване може да се украсят със сметана и шоколадови стърготини.

Източник: bg.mamma

# 74
  • Мнения: 2 950
Пирожки


1                                     яйце
1/2 малка кофичка        заквасена сметана
250 г                              меко масло
20 г                                прясна мая
1 ч.л.                              сол
1 ч.л.                              захар
500 г                              брашно
350 г                              телешка кайма
1 глава                           лук
                                      черен пипер
                                       яйце
                                       сусам

Маята се разтваря в малко вода. Добавя се сметаната, яйцето, захарта и малко брашно. Разбърква се на каша. Полученият квас се покрива с кърпа и се оставя да втасва на топло. Брашното се претрива на трохи със солта и маслото. Прибавя се към втасалия квас. Всичко се събира на топка, без да се меси. Когато спре да лепне се слага на плота и се кълца с нож. Кълца се и се обръща. Накрая се получава тесто на конци. Оставя се да втаса. През това време се смесва каймата с лука и подправките (аз задуших предварително). От тестото се къса парче, оформя се на питка, слага се плънка и се завива на пирожка. Маже се с разбито яйце и се поръсва със сусам. Пирожките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - Ioli

Общи условия

Активация на акаунт