Мои и "крадени" рецепти

  • 62 409
  • 76
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 950
Шоколадови мъфини


2              яйца
150 г       захар
щипка     сол
50 мл       олио
200 г       кисело мляко
2 ч.л.       бакпулвер
350 г       брашно

Всички продукти се разбиват с миксер в посочения ред. Тестото се разлива по формичките. Пече се около 20 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Източник: bg.mamma - ЧервеноВинце

# 16
  • Мнения: 2 950
Картофени питки с тиквено семе


4                       големи картофа
2 с.л.                 готварска сметана
2 с.л.                тиквено семе (може слънчоглед)
1/2 връзка        магданоз
1/2 глава          лук
                         сол

Картофите се сваряват и размачкват. Омесват се със сметаната и останалите ситно смлени и нарязани продукти. Оформят се питки. Пекат се на 180 градуса.

Източник: книга "Сила за живот"

# 17
  • Мнения: 2 950
Кашкавалени рулца


300 г               кашкавал
7-8                  мариновани гъби
7-8                  кисели краставички
400 г               шунка
5-6                  маслини

Кашкавалът се завързва в тензух и се потапя за малко във вряща вода. От омекналата маса се разточва пласт. Слагат се останалите продукти, ситно нарязани. Навива се на руло. Завива се в прозрачно фолио и се поставя в хладилника да стегне поне за 3-4 часа. Преди поднасяне се реже на рулца.

Източник: сп. Съдби

# 18
  • Мнения: 2 950
Бойос


200 г              масло
250 г              готварска сметана
350 г              брашно
1 пак              бакпулвер
1                    жълтък
150 г              настърган кашкавал

Всичко се смесва в купа. Бърка се с миксер (може и с вилица). От сместа се оформят малки топчета и се редят на разстояние върху хартия за печене или намаслена тава. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

Източник: сп. Тема

# 19
  • Мнения: 2 950
Какаови петифури


3             яйца
1 ч.ч.      захар
1 ч.ч.      брашно
125 г      масло
3 с.л.      какао
               орехи (лешници, бадеми, кокосови стърготини, ...)

Яйцата се разбиват хубаво с миксер, заедно със захарта. Едно по едно се прибавят какаото, разтопеното и охладено масло, брашното. Тестото се изсипва в тава върху хартия за печене. Отгоре се ръсят ядките. Пече се около 15 мин на 220 градуса. Реже се на петифури, докато е топло.

Източник: Ути Бъчваров

# 20
  • Мнения: 2 950
Чукуровска пита


тесто:
400 г             кисело мляко
1 ч.л.             сода
1 ч.л.             сол
1                    яйце
700 г             брашно
1 к.ч.             олио

за отгоре:
150 г              краве сирене
100 г              кашкавал
2                     жълтъка

Содата се разбърква с киселото мляко. Прибавят се всички останали продукти за тестото. Омесва се твърдо тесто. Втасва 10 мин. Тестото се разточва във формата на пита. Слага се в намаслена тава. Сиренето и кашкавалът се настъргват на едро ренде. Смесват се с жълтъците. Сместа се излива върху питата, като се оставя малко място по края. Пече се около 30-40 мин на 200 градуса.

Източник: Бон Апети

# 21
  • Мнения: 2 950
Гръцки великденски козунак


7 г               суха мая
125 мл         прясно мляко
60 г             краве масло
1/1 ч.л.        сол
60 г             захар
375 г           брашно
1 ч.л.           анасон (аз не сложих)
1                  яйце
1 ч.л.           настъргана кора от портокал

Отгоре:
1                  яйце
1 с.л.            прясно мляко
1 с.л.           сусам
1 с.л.           начупени бланширани бадеми (нямах такива)
1 с.л.           захар

Аз правих тестото в машина. Маята се разтваря в 2 с.л. топла вода и се слага настрани за 10-ина мин. Млякото, маслото, захарта, солта и кората от портокала се загряват до разтапяне на маслото. Брашното се пресява. Прави се кладенче. Изсипва се маята, млечната смес и накрая яйцето. Омесва се меко тесто. Втасва, докато увеличи обема си два пъти. Тестото се разделя на три фитила. От тях се сплита козунак. Слага се във форма за печене. Маже се с разбитото яйце с мляко. Поръсва се със захар, бадеми и сусам. Втасва още веднъж. Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса около 35-40 мин ( на мен ми отне повече)

Източник: bg.mamma - Marabu

# 22
  • Мнения: 2 950
Мерджимек кьофтеси


1 ч.ч.             червена леща
1 ч.ч.             булгур (фин)
1 с.л.              лютеница
1 връзка        пресен лук
                      червен пипер
                      черен пипер
                      джоджен
                      сол

Лещата се сварява в 1 ч.ч. вода и докато е топла при нея се добавя булгурът (суров). Ако всичката вода се е изпарила, може да се добави малко вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя настрани за около 2 часа. След това се прибавят останалите продукти и се омесват добре. Оформят се кюфтенца като пръстчета и се поднасят в лист от маруля.

Източник: bg.mamma - Berina

# 23
  • Мнения: 2 950
Кюфтенца с гауда и едамер


500 г         кайма
150 г         кашкавал гауда (настърган)
100 г         сирене едамер (настъргано)
1                яйце
                  магданоз (ситно нарязан)
1                домат (ситно нарязан)
                  галета

Всички продукти, освен галетата, се омесват. Оформят се малки кюфтенца. Овалват се в галета и се пържат.

# 24
  • Мнения: 2 950
Кашкавалени гризини


60 г                разтопено масло
1 ч.л.              суха мая
2 с.л.              зехтин
2 ч.л.              захар
1/2 ч.л.           сол
100 г              настърган пармезан (когато нямам, ползвам кашкавал)
180 мл            топла вода
375 г              брашно

Замесва се тесто от всички продукти. Втасва на топло около 10 мин. Тестото се разделя на 4 части. От всяка част се оформят по 10 пръчици. Нареждат се в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 мин.

Източник: bg.mamma

# 25
  • Мнения: 2 950
Бисквитки с мармалад


500 г           брашно
150 г           маргарин
1 пак           суха мая
1 ч.л.           захар
1 ч.л.           сол

От посочените продукти се замесва тесто, като маята се смесва предварително с малко топла вода. Ако е нужно, по време на месенето може да се добави малко вода. От тестото се оформят топчета, които се сплескват между двете ръце. Редят се в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 7-10 мин. Още топли се украсяват с мармалад или шоколад. Ръсят се съвсем леко с пудра захар.

# 26
  • Мнения: 2 950
Маслинена ачма


4 ч.ч.         брашно
1 ч.ч.         мазнина
1 ч.ч.         прясно мляко
1 ч.ч.         вода
1                яйце
1 ч.л.         захар
1 ч.л.         сол
1 пак         суха мая
                  пастет от маслини (аз ги нарязах на ситно)

Омесва се тесто от посочените продукти. Втасва поне 60 мин. Разделя се на няколко питки. Всяка питка се разточва и се маже с пастета от маслини. Навива се на руло. След това се завърта на охлювче. Редят се в тава върху хартия за печене. Мажат се с жълтък. Пекат се около 30 мин на 170 градуса. По желание ачмата може да се напълни със сирене, спанак, без нищо и т.н.

Източник: bg.mamma - drize

Ето един вариант с лапад и сирене


# 27
  • Мнения: 2 950
Бонбони с кондензирано мляко и кокос


3 1/2 ч.ч.               кокосови стърготини
1 кутийка (397 г)  кондензиано мляко (подсладено)

В тенджера (аз го правих в уок тиган) на слаб огън се размесват продуктите. Бърка се непрекъснато около 5 мин. Остава се малко да изстине. Оформят се топчета, които се овалват в кокосови стърготини. Слагат се в хладилника да стегнат.

Източник: bg.mamma - Pety

# 28
  • Мнения: 2 950
Баница със сирене


1 пакет            готови кори за баница
4                      яйца
400 г                кисело мляко
1/2 ч.л.            сода
80-100 мл        олио
                        сирене

В купа се смесват всички продукти - млякото смесено със содата, сиренето натрошено. В предварително намазана с олио тавичка се слагат две кори. С лъжица се посипва плънка на няколко места. Отгоре се слага една кора и отново плънка. Така, докато свършат корите. Накрая се излива отгоре каквото е останало в купата. Внимава се да не остане сухо място по най-горната кора. Пече се на 170 градуса до зачервяване. Супер обикновена традиционна баница, но с уникален вкус.

# 29
  • Мнения: 2 950
Черновръшки тутманик


Тесто:
1 кг          брашно
6              яйца
2 пак       суха мая
1 ч.ч.       прясно мляко
1 ч.ч.       вода
1 с.л.        захар
1 ч.л.       сол

Пълнеж:
300 г       сирене
200 г       масло

От посочените продукти се омесва тесто. Втасва около 1 час. Разделя се на 3 части. Всяка част се разтегля с ръце до получаване на правоъгълник. Върху първата се ръси масло и отгоре натрошено сирене. Отгоре се слага втората и се повтаря същото. Накрая третата и отново същото се прави. Навива се на руло. Краищата се отрязват и се слагат в средата на намаслена тава. От останалото руло се режат триъгълници, които се редят прави в тавата около центъра. Оставя се малко място между триъгълниците. Отгоре се мажат с яйце. Тутманикът се пече 10 мин на 220 град,са и след това още 40 мин на 180 градуса. Като се извади от фурната се покрива с кърпа.

Източник: Бон Апети

Общи условия

Активация на акаунт