за заливката: 150гр.вода;50гр.бонбонки виолетки;2 листа желатин
готов блат или бисквите стрити на прах със масло
Ако ще се използва готов блат,то той трябва да се сиропира първо(сиропа пожелание,аз го сиропирах със 1с.л.ликьор от къпини с 2с.л.сок от портокал),а ако ще се прави платка от бисквите,те се стриват на прах и се замесват с масло на тесто,което се разстила на дъното на формата.
Слагаме желатините в студена вода да набъбнат,счукваме виолетките до прах.Разбиваме сметаната и добавяме праха от виолетки.Загряваме млякото и добявяме желатина предварително втечнен на водна баня,като поизстине малко добавяме крем сиренето и разбиваме добре,след това добавяме сметаната и бъркаме до смесване на продуктите.Изсипваме върху блата.Слагаме в хладилника за няколко часа да стегне,а през това време приготвяме заливката.Слагаме желатина в студена вода да набъбне.Загряваме водата и добaвяме виолетките и бъркаме до пълното им стопяване,желатина го втечняваме на водна баня и го добавяме към водата с виолетки.Когато муса от виолетки е започнал да се желира,изсипваме заливката отгоре и оставяме още 2 часа в хладилника да се желира добре.
*Тортата е с един страхотен дъх на виолетки,сутринта,след като престоя цяла нощ в хладилника като го отворих лъхна приятна миризма на виолетки и се понесе в цялата стая.
Аз не използвах сметана за разбиване,а заквасена сметана,и направих половината смес за муса,че нямах достатъчно количество от продуктите.И не счуках виолетките на прах за муса,а ги разтворих в прясното мляко на котлона,както и при заливката.А сутринта хапнах и едно парче,ми то няма смисъл да казвам колко вкусно беше и дали ще остане за довечера да посрещне половинката.
източник: http://es.petitchef.com/recetas/tarta-mousse-de-caramelos-de-violetas-fid-229741