Готвенето е забавно!

  • 75 101
  • 71
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 623
Спанак на фурна



     1кг спанак
     300г сирене
     50-60г масло
     3бр яйца
     1 1/2 чч прясно мляко
     сол,черен пипер


  • спанака се измива обилно,почиства се и се нарязва наситно
  • задушава се в малка част от маслото
  • яйцата се разбиват,прибавя се натрошеното сирене,разрежда се с прясното мляко
  • в намазана с част от маслото тавичка се изсипва спанака,посолява се,поръсва се с черен пипер
  • залива се със сместа,отгоре се слагат останалите парченца масло
  • пече се на умерена фурна

  • не режа наситно спанака- слагам цели листата
  • преди да сложа задушения спанак в тавичката, го изцеждам добре
  • много удачни за това ястие са тесните правоъгълни тави и форми за печене - получават се високи,удобни за сервиране порции



източник - лични записки

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 23:02 от didibu

# 16
  • Мнения: 623
Яйца със спанак



        за 5 твърдо сварени яйца
    200г спанак
    200-250г рикота (обезсолено бяло саламурено сирене или крема сирене)
    1чл каперси ( или кисели краставички,нарязани на дребно)
    25г пармезан и допълнително за поръсване (или сух кашкавал)
    2 стръка пресен чесън,без перата
    магданоз
    сол,черен пипер
    зехтин или краве масло



  • в зехтин/масло запържвате леко на слаб огън нарязания чесън,добавяте спанака и задушавате за около 10минути,пасирате на пюре,добавяте фино настъргания пармезан,сол и черен пипер
  • разрязвате обелените яйца на половинки,вадите жълтъците и ги намачквате
  • към жълтъците добавяте сиренето, каперсите и ситно нарязан магданоз,разбърквате,докато стане на крем - ако сместа е  суха,сложете малко зехтин
  • в плато се слага жълтъченото пюре,отгоре яйцата,напълнени със зеления крем,поръсва се с пармезан

  • при сниманото предястие каперсите са поставени по този начин - преди пюрето

източник - лични записки    

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 17:52 от didibu

# 17
  • Мнения: 623
импресия от Великден

 

 

показаният на снимката Кулич е правен по тази рецепта - сполучлива и добре написана.

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 19:46 от didibu

# 18
  • Мнения: 623
Кифличките на мама



     продукти:
    150г кашкавал "Витоша"
    150г краве сирене
    125г краве масло
    400г брашно (3чч от 200мл) - може до 3и1/2 чч -  зависи колко са мазни сирената
    1чч кисело мляко
    1чл сода бикарбонат
    сусамово/маково семе за украса


  • сирената се настъргват на едро,смесват се в купа
  • към тях се прибавя размекнатото масло и шупналото кисело мляко,предварително разбъркано със содата
  • започвате да добавяте пресятото брашно и месите тесто
  • замесеното тесто се слага в чиния,реже се на 6 части,престоява около 1 час в хладилника,завито с фолио
  • всяка част се разточва на кора с дебелина 3-4 мм,разрязва се на 8 триъгълничета,които се навиват на кифлички - по този начин,показан в различните фази на навиване
  • нареждат се на разстояние в намаслена тава или застлана с хартия за печене
  • мажат се с жълтък,поръсват се със сусам и мак
  • запичат се в умерена фурна докато добият златиста коричка

източник - лични записки

                                             

Последна редакция: сб, 02 май 2009, 17:57 от didibu

# 19
  • Мнения: 623
Соленки с пресен лук и червен пипер

  

 

        за 18 броя с големина на мъфини или 16 бр мини и 9 бр големи

    350г бяло брашно - 5 кафеени чашки
    100г царевично брашно - 2 кафеени чашки
    1 и 1/2 чл бакпулвер
    1/2 чл сода бикарбонат
    1/2 чл сол
    1/4 чл червен пипер
    250г престояло сирене "Чедар", едро настъргано
    4 стръка пресен лук,ситно нарязан - бялата част и по-фините пера
    1/2 червена чушка, нарязана на малки кубчета
    1 и 1/2 сл масло
    2 сл захар
    2 яйца
    400г кисело мляко - 3 кафеени чашки



  • пресява се бялото брашно с бакпулвера,содата,солта и червения пипер
  • прибавя се царевичното брашно,сиренето,лука и червената чушка,като се разбърква леко
  • маслото и захарта се разбиват до лека пухкава смес
  • добавят се яйцата,разбърква се добре
  • към тях се сипва постепенно сместа с брашното,като се редува с киселото мляко
  • разбърква се ,за да се смесят добре
  • разпределя се в намаслени формички
  • пече се в предварително загрята фурна,на 220градуса за 15-18 минути или докато станат златисти
  • сервират се топли

  • сиренето "Чедар" е по-пикантно и ароматно от кашкавала - ако решите да го заменяте с кашкавал,увеличете червения пипер поне на 1/2 чл
  • добър резултат се получава с комбинация от 125г "Чедар" и 125г кашкавал
  • могат леко да се притоплят в микровълнова - аз го правя под капак за МВ с вентилационни отворчета
  • ако решите да печете цялата смес в една обща голяма форма/тава или две,ще трябва да увеличите времето за печене

източник - лични записки




   

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 17:35 от didibu

# 20
  • Мнения: 623

Запечени с кашкавал и зехтин чушки-бюречета



       за две порции
    4 червени чушки,печени и обелени
    100-ина грама сирене,или според големината на чушките
    1 яйце
    бялата част на тънък стрък пресен чесън
    сол,червен пипер,копър


  • намачквате сиренето,добавяте и разбърквате с яйцето
  • слагате ситно нарязания чесън и подправки на вкус
  • в теринка намазана обилно със зехтин слагате чушките,напълнени със сместа и поливате отгоре със зехтин
  • поставяте в загрята фурна,на 200 градуса,на опция - грил
  • запичате за 15-ина минути,или до готовност но яйцата
  • може да ги консумирате така запечени или поръсвате с настърган кашкавал и копър и връщате във фурнта докато образува златиста коричка



# 21
  • Мнения: 623
Запечени макарони с ароматен сос и пармезан



       за четири порции,като предястие:
    320г макарони тип раковини (conchigliette)
    4бр  добре узрели домата
    1 чл каперси
    клонка босилек
    скилидка чесън
    50г пармезан
    зехтин екстравърджин
    сол


  • доматите се слагат за минута във вряща вода,изплакват се със студена,белят се,режат се на половинки,почиства се семето,нарязват се на кубчета
  • запазвате няколко каперси за украса, останалите разбърквате в блендер или нарязвате наситно заедно с босилека,чесъна и 100-ина мл зехтин
  • сварете макароните в подсолена вода,прецедете ги
  • добавете соса,разбъркайте добре,разпределете в 4 огнеупорни терини,намазани със зехин
  • разпределете отгоре доматите и 30г фино настърган пармезан
  • запечете за 3-4 минути под предварително загрят грил на фурната,оставете леко да се охлади
  • поръсете с парченца от останалия пармезан и каперси

съвети по италиански )))
  • босилека не се мие на течаща вода,защото губи част от аромата си - почиства се с влажна кърпа или гъба
  • макароните се варят в обилно количество  вода,посолена след като е завряла и точно преди да се поставят
  • още преди да са изцяло готови,макароните се изплакват със студена вода и се слагат пак да се досварят до готовност,така наречената ал денте т.е. да се усещат леко твърди при опитване.Това е в случая,когато следва печене
източник *Cucina moderna*2000

Последна редакция: ср, 29 апр 2009, 11:16 от didibu

# 22
  • Мнения: 623
 
Салата с ягоди и спанак
 


  за 4 порции:

          първи вариант
    една връзка крехък спанак
    330гр ягоди
    60мл зехтин
    30мл оцет от бяло вино (сложих ябълков)
    50гр бяла кристална захар
    1/8чл червен пипер  (не съм слагала)
    1сл сусамово семе
    1/2сл маково семе

          допълнително към горните продукти -  втори вариант
    1/4 чч филирани бадеми
    1/8чл соев сос
    1/2сл червен лук,нарязан (не съм слагала)
    2чл горчица
    евентуално щипка сол


  • смесете продуктите за дресинга
  • можете да ги охладите за час в хладилника
  • в купа сложете спанака и нарязаните ягоди,сипете соса и леко разбъркайте
  • оставете 10-15 минути на хладно
  • преди сервиране поръсете с бадемите

  • за втория вариант ползвах ретро горчица на Борние - с по-фин и мек вкус е

източник - тук и тук


   
   

Последна редакция: нд, 17 май 2009, 19:14 от didibu

# 23
  • Мнения: 623
Шоколадов пудинг



      за 4-5 порции
    125г брашно
    1чл бакпулвер
    1/2чл сода бикарбонат
    3сл какао на прах
    100г захар
    4 яйца
    1/2 чл ванилия на прах
    3 сл прясно мляко
    5сл краве масло (мерено неразтопено)
    щипка сол
         за глазурата:
    100г кафява захар
    2сл какао на прах
    1чч гореща вода -150мл


  • пресейте брашното,заедно с какаото и солта
  • разтопете маслото и захарта
  • разбийте яйцата с ванилията,прибавете към тях охладените масло и захар,разбъркайте добре
  • получената смес съединете с брашното,добавете млякото и разбъркайте всичко добре
  • разпределете сместа в 4 намаслени форми или повече,но запълнете максимум до половината
  • пригответе глазурата от горещата вода,какаото и захарта,изсипете я върху пудинга
  • печете в предварително загрята фурна на 180градуса за около 40минути или докато се получи коричка и мека вътрешност
  • сервирайте с ванилов сладолед или сметана


  • най-обикновен какаов сладкиш,удобството е,че се пече  едновременно с глазурата
  • ако обичате по-сладко,можете да замените половината от захарта за глазурата с бяла
  • може да се изпече в обща форма,като внимавате да е запълнена общо със сместа до 2/3, може да сложите отдолу втората тава,за да не изкипи от глазурата във фурната
  • при готовия сладкиш,глазурата вече е отдолу на дъното
  • ако сте пекли в самостоятелни формички,може да ги обърнете и гарнирате допълнително
  • ако сте пекли в обща форма,нарязвате на по-малки парчета,сервирате заедно с ванилов сладолед или подсладена сметана

източник - ELLE Italy


   

Последна редакция: вт, 05 май 2009, 09:06 от didibu

# 24
  • Мнения: 623
Патладжан по провансалски



    600г крехко свинско месо (шол,плешка)
    600г патладжани
    2-3 глави кромид лук
    6-7 домата
    1сл брашно
    1чл червен пипер
    1 връзка магданоз
    1-2 скилидки чесън
    зехтин или раст.олио
    1-2сл бяло вино
    сол на вкус


  • почистете месото от ципи и жилки
  • нарежете го на малки парченца, запържете в мазнината,извадете го на топло
  • запържете  леко лука,върнете месото,сложете виното,червения пипер,сол и малко вода,оставете да се задушава на слаб огън под капак
  • обелете патладжаните на райе,нарежете ги на кубчета,поръсете със морска сол да престоят 10-ина минути
  • изплакнете патладжаните,прибавете към ястието
  • когато е почти готово,прибавете размитото с малко вода брашно,оставете да покъкри,трябва да се получи с гъстотата на т.нар. яхния
  • бланширайте доматите,обелете ги,почистете от семето,нарежете ги на кубчета
  • преди сервиране поръсете с домати и обилно със ситно нарязан магданоз

  • ако нямате вино под ръка,можете да го замените със сос Уорчестър,независимо че графство Уорчестър съвсем не е в Прованс
  • ястието търпи и е вкусно и с повечко мазнина

източник - лични записки

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 00:02 от didibu

# 25
  • Мнения: 623
Пак яйца!



  • с формичка или чаша изрежете отвори в тънки филийки хляб
  • намажете от едната страна със зехтин или масло и я запечете в тиган с незалепващо покритие
  • намажете и втората страна,обърнете,капнете малко зехтин в отвора и чукнете едно яйце,посолете,поръсете с черен пипер
  • оставете на по-слаб огън, за да се изпържи яйцето,без да загори

  • другия вариант за приготвяне на тези яйца в джоб е да запечете от едната страна,да намажете филийката от втората страна,чуквате яйцето,пържите го известно време и след това обръщате филийката заедно с яйцето
  • така се изпича повече жълтъка

източници - тук и тук


    

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 00:01 от didibu

# 26
  • Мнения: 623
Спагети с гриловани тиквички


                 за 4 порции   
    400г тънки спагети (ползвам №11-варят се за 6-7мин.)
    4бр малки тиквички (200 до 250гр едната)
    4 скилидки чесън
    пармезан за поръсване
    зехтин
    1чл балсамов оцет
    сол,черен пипер


  • отрежете двата края на тиквичките,нарежете ги на половинки,а след това на ленти с дебелина 5-6мм
  • подсушете ги с домакинска хартия,посолете, запечете на скара или грил-тиган
  • междувременно в подсолена  вряща вода сварете спагетите според инструкциите на опаковката
  • в тиган с повече зехтин запържете леко и за кратко намачканите и нарязани наситно скилидки чесън,дръпнете от огъня,добавете готовите тиквички,освежете с балсамовия оцет и поръсете с черен пипер
  • разпределете добре отцедените спагети на порции,добавете от тиквичките
  • поръсете с прясно и наситно настърган пармезан
  • ако е необходимо,добавете зехтин на вкус

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 09:48 от didibu

# 27
  • Мнения: 623
Кексчета с рикота и шам фастък


          за 6 порции
    250г свежа рикота
    50г шам фастък
    50г захар
    ванилов ликьор
    вода от портокалов цвят
    50г натурален шоколад

        за  пандишпана
    3 големи яйца (по70г)
    75г захар
    75г бяло брашно
    малко масло за формичките

       
                  приготвяне на пандишпана
  • разделете жълтъците от белтъците
  • сложете жълтъците при захарта и разбийте добре с миксер,докато сместа стане пухкава и побелее, а също и да "пада на лента" от бъркалките
  • пресейте брашното към сместа,разбъркайте добре с дървена лъжица
  • разбийте белтъците на сняг със щипка сол
  • започнете да добавяте по лъжица от белтъците към сместа,бъркайте бавно и внимателно докато се усвои,преди да добавите следващата лъжица

 
 
 
 

         приготвяне на кексчетата
  • получената смес разпределете в шест намаслени формички до две трети от обема
  • печете в предварително загрята фурна на 180градуса за около 20 минути
  • като са готови,оставете за кратко,след това внимателно ги извадете от формичките и оставете да се охладят
  • сложете рикотата в купа,заедно със захарта,разбъркайте добре с дървена лъжица
  • добавете ситно нарязаните фъстъци и 1чл есенция от портокалов цвят
  • разрежете всяко кексче на три диска,напръскайте ги с ликьора(аз предпочитам обилно),намажете с крем и ги съединете пак
  • отгоре настържете на едро шоколад
  • ако трябва да престояват, се съхраняват в хладилник

  • пандишпана е капризен,трябва да се разбърква добре и внимателно
  • кексчетата се надуват при печене,след това спадат малко,нямат "калпаче"
  • ваниловия ликьор и водата от портокалов цвят замених със сироп от компот от кайсии,като добавих малко ром
  • добавих една ванилия на прах към брашното 
  • в оригиналната рецепта продуктите за пандишпана са: 2 яйца,50гр захар,50гр брашно.Но аз от тази доза не получавам шест броя,затова съм я увеличила.С тази по-малка доза пак ще се получат шест кексчета,но по-ниски.Така  дискчетата ще са по-тънки,но изпечения пандишпан е лесен за рязане,така че това не е проблем.В крайна сметка всичко зависи от това колко са големи формичките и докъде ще се напълнят.

източник "SALE & PEPE",2003

Последна редакция: чт, 14 май 2009, 19:11 от didibu

# 28
  • Мнения: 623
Кексчета с ягодов крем



      за 6 порции
    За тези кексчета използвах същото тесто както в тази рецепта, със същите забележки
    Ще запиша моята импровизация за крема,въпреки ,че всеки би могъл да си го направи
    на око и на вкус с каквото му хрумне.)))

        250гр ягоди
        180гр добре обезсолено бяло краве сирене
        80гр заквасена сметана
        4сл пудра захар
        50г натурален шоколад
        8сл сироп или ликьор



  • оставяте малко ягоди за украса,останалите нарязвате на малки парченца
  • намачквате хубаво сиренето и разбрквате добре със захарта и сметаната,докато стане на крем,добавяте нарязаните ягоди
  • изпечените кексчета се разрязват,сиропират се (средното дискче - и от двете страни)
  • използвах сироп от компот от дюли и малко ром
  • отгоре се поръсват с едро настърган шоколад
  • ако трябва да престояват,съхранявайте в хладилник



Sempe

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 08:19 от didibu

# 29
  • Мнения: 623
Пиле в хартия



    250-300г пилешки гърди (филе,без кожата)
    1 опаковка топено сирене(на триъгълничета),натурално
    1 малка кофичка  заквасена сметана
    2-3 картофа
    1 връзка пресен лук
    сол,черен пипер,къри
    1/2 лимон


  • пилето се нарязва на кубчета,слага се в купа,отгоре се изтисква малко лимон
  • нарязва се лука на кръгчета,картофите на кубчета,добавят се при пилето
  • слага се топеното сирене - нарязано или не,после и сметаната
  • слагат се подправките на вкус, кърито е около 1чл,но търпи и повече,ако обичате по-пикантно
  • в тавата на фурната слагам на кръст две парчета хартия за печене,изсипвам сместа и връзвам на вързоп,като в самата фурна подгъвам краищата надолу
  • сипва се малко вода в тавата,пече се в загрята фурна на 200градуса,около 40мин.

източник - лични записки



Общи условия

Активация на акаунт