Кулинарна приказка

  • 45 248
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 440
Джинджифилови бисквити

1/3 ч.ч. зехтин
3/4 ч.ч. захар (50:50 кристална и Мусковадо кафява)
1/4 ч.ч. разтопен мед
1/4 ч.ч мляко прясно
2 ч.ч. брашно (при мен станаха 2 1/2 ч.ч. препълнени)
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. инд.орехче
1/2 ч.л.смлян карамфил
1 ч.л. смлян джинджифил


В дълбока купа разбиваме олиото със захарта около 3мин. Добавяме меда и млякото и пак разбиваме добре.
В друга купа смесваме останалите продукти и на порции ги прибавяме към първата смес до получаване на стегнато тесто, което оформяме на пита, увиваме в прозрачно филио и в хладилника за поне 1 час, а може и до 3 дни (така поема по-добре подправките).
Ако съхраняваме тестото повече от час е добре преди да го разточим да го извадим от хладилника за 10-тина мин. След това го разточваме в/у хартия за печене - така наистина става идеално за работа. Дебелината е 0.5 см. Формичките "потапяме" в купичка с брашно, за да стане фин отрязък и след това при печенето да си запази формата.
Тестото не се мачка много.
Пренасянето на отрязаните формички да не става с ръце  Само с шпатула или широк нож!!! Пекат се в предварително загрята фурна на 170'С за 8 мин. Стават наситина много бързо и по-дълго печене дори и с 3-4мин. ще ги изгори (моята фурна е с вентилатор и аз пекох на 160'С). Веднага са готови за консумация, защото са меки и направо се топят  Днес останаха само 2 и са все така меки.

# 1
  • Мнения: 1 440
Палачинки

1 ч.ч (140 г) брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
240 мл прясно мляко
2 с.л. безсолно масло, разтопено
1 голямо яйце, разбито леко


Брашното, захарта, солта и бакпулверът се смесват в една купа. В друга се смесват яйцето, млякото, маслото. Брашняната смес се изсипва наведнъж към яйчната и се разбърква кратко само докато съставките се смесят. Продължителното разбъркване (или разбиване) прави палачинките по-жилави. Пържат се в намазан с разтопено масло тиган (аз предпочетох олио, защото маслото ми загаряше и тиганът запуши). Сипва се по около 1/4 ч.ч. за палачинка, когато се зачерви отдолу и се появят дупчици отгоре се обръщат (стават мноооого бързо). Извадените палачинки се намазват с масло.
Излизат около 8 бр палачинки с диаметър 10см. Пише, че се нахранват 3-4 души, но у нас стигна само за двама

Бон апети!



Източник JoyofBAKING

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 23:23 от Narina

# 2
  • Мнения: 1 440
Овчарски пай

500 г кайма
1-2 моркова, нарязани наедро
1 малка глава кромид лук
1 консерва боб "Heinz"
4-5 картофа
прясно мляко и масло за картофеното пюре
сол, червен, черен пипер, кимион, сминдух


Каймата, лукът и морковите се запържват в тиган с малко мазнина и подправки на вкус. Пържи се почти до готовност на каймата, т.е. около 20тина мин.
През това време сваряваме картофите в подсолена вода докато леко се разварят, за да се намачкат по-лесно на пюре. За целта им слагам бучка масло, малко прясно мляко, сол, сминдух.
В огнеупорен съд (аз ползвам йенско стъкло) на дъното изсипваме каймата, в/у нея боба и накрая "запечатваме" с картофеното пюре. Добре е слоят пюре да е по-дебел и да покрива целия съд покрая, защото при запичането част от соса отдолу излиза. Затова също пюрето е добре да не стига до самия ръб, а малко под него.
По желания в края на печенето може да се наръси с настърган кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна на 180-200'С до запичане на картофите (около 20-30мин.)

 

# 3
  • Мнения: 1 440
Боб в гърне

количествата на продуктите зависят от съда, в който се готви и от личните прдпочитания

зрял боб
1 морков
1 глава кромид лук
бекон (или ребра/кренвирши)
люта чушка
джоджен, чубрица, сол, червен пипер
олио/зехтин


Накисваме боба за няколко часа и изхвърлям тази вода. Слагаме го да се вари в тенджера - на слаб огън в началото, а после постепенно усилваме до 6-та степен от общо 9 на котлона. Целта е бобът са се загрее плавно и да почне да ври на възможно по-ниска степен - така се сварява най-добре Peace. Изхвърляме първата вода и повтаряме докато пак заври. След като заври слагаме лука и моркова, нарязани на едро, джоджена. Оставяме така около час.
В глинен гювеч прехвърляме боба и водата, в която е врял, но само докато го покрие 1 пръст. Добавяме черв.пипер, чубрицата, чушката, бекона и малко олио. Затваряме и печем в предварително загрята на 140'С фурна още 3 часа. По някоя време овкусяваме и със сол, за да не пречи на сваряването.

Последна редакция: чт, 23 апр 2009, 19:32 от Narina

# 4
  • Мнения: 1 440
Салата с паста и млечен дресинг

1 маруля
2 домата
1 краставица
шунка/филе на кубчета
кашкавал на кубчета
някакъв вид сварена паста (около 2 ч.ч.)
1 кофичка кисело мляко
чесън, сол и сух копър за мл.дресинг


Нарязваме или накъсваме марулята, режем доматите и краставицата на едро, слагаме шунката/филето и кашкавала. Накрая добавяме пастата. Така приготвената салата овкусявам с малко сол и зехтин. Отделно приготвям дресинг от кис.мляко със сол, чесън и малко сух копър.
Обикновено ги сервирам отделно, но може и направо омесени заедно Peace

# 5
  • Мнения: 1 440
"Плодова кайма" (mincemeat)

използва се като пълнеж на пайове, сладкиши

250 г ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета
50 г масло
400 г стафиди (тъмни и златни)
100 г касис (може и от сладко, но отделен от соса)
180 г кафява захар
кората и сока от 1 лимон и 1 портокал (може да се ползват захаросани цитрусови корички)
30 г натрошени ядки (орехи, бадеми, лешници)
1 1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. инд.орехче
1/4 ч.л. смлян бахар
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. смлян джинджифил
3 с.л. Бренди/ром


В дълбока купа слагаме ябълките, стафидите (ако са едри ги режем наполовина), ядките, цитрусовите кори и сока на плодовете, подправките, захарта и маслото. Разбъркваме всичко много добре, покриваме с прозрачно фолио и оставяме на хладно да отлежи 12-24 часа.
На другия ден загряваме фурната на 120'С и изсипваме сместа в огнеупорен съд с похлупак. Поставяме на най-ниското ниво на фурната и печем 3 часа.
След като извадим съда от фурната слагаме в нея бурканите, в които ще държим каймата (ако не я използваме веднага), за да се стерилизират за 5 мин.
Разбъркваме плодовата смес да се охлади леко, прибавяме алкохола, отново разбъркваме и изсипваме в горещите буркани. Затваряме с капачки и обръщаме, за да се "запечатат". Оставяме да изстинат напълно преди да ги съхраняваме на хладно място.



Източник: Apple and Spice

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 00:57 от Narina

# 6
  • Мнения: 1 440
Шоколадови трюфели

330 г черен шоколад (може смес от черен и млечен)
3 с.л. безсолно масло
1/2 ч.ч. високомаслена сметана за готвене
1/4 ч.ч. ликьор по избор (Бейлис, Калуа, Амарето)
1 с.л. мед


Разтапяме натрошения шоколад на водна баня докато останат само няколко бучки (те ще се разтопят сами от остатъчната топлина на шоколада).
Отново на водна баня разтапяме меда и сметаната почти до завиране (бърка се постоянно). Накрая прибавяме и маслото. Изливаме тази смес в/у разтопения шоколад. Получаваме ганаче. Оставяме така за 2 мин.
Разбъркваме добре и прибавяме ликьора. Отново разбъркваме щателно. Пренасяме сместта в съд за съхраняване в хладилника ( 20х20 см) и оставяме да стегне 1-2 часа.
Когато ганачето стегне с лъжица загребваме равномерно количества и ги оставяме в/у хартия за печене отново в хладилник.
През това време си приготвяме в купички съствките за овалване - натрошени наситно ядки (орехи, бадеми, лешници), кокосови стърготини, шоколадови пръчици, натурално какао.
Изваждаме топчетата и ги оформяме с длани, за да станат наистина кръгли. След това ги овалваме като трябва да се покрият изцяло. Оставяме на хладно и сухо място да стегнат.



Източник: тук

Последна редакция: сб, 19 ное 2011, 12:15 от Narina

# 7
  • Мнения: 1 440
Крем карамел с кроасани
/рецептата е за 1 тава 36см диаметър/

5 кроасана с шоколад
1 л прясно мляко
6 яйца
500 г захар
3 ванилии


Карамелизираме 300 г захар с малко вода в сух тиган и изсипваме на дъното на тавата. Нареждаме и натискаме кроасаните отгоре както са цели, но предварително надупчени с вилица.
Разбиваме яйцата със захарта и ванилиите, прибавяме затопленото мляко бавно като постоянно бъркаме. Изсипваме тази смес върху кроасаните. Печем на 140-150'С с вентилатор около 60-70мин.



Източник: Бон апети

# 8
  • Мнения: 1 440
Разядка с чесън

1 филия хляб (средата само), накисната и полуизцедена
4-5 скилидки чесън
1 ч.ч. начукани наситно орехи
3 с.л. олио
сол на вкус


Смесваме счукания чесън, орехите и хляба. На струийка прибавяме олиото като бъркаме постоянно. Овкусяваме със солта. Разбива се до еднородна смес.

Тази рецепта взех от свекърва ми, която готви на око, а скоро я видях в една моя книга и оттам преписах пропорциите. Напомня много кьопоолу и страшно ми хареса в/у хляб. Горещо я препоръчвам Peace

# 9
  • Мнения: 1 440
Обърнат сладкиш с ябълки, карамел и орехи

2 ябълки (аз нарязах 3, но ми останаха), на тъни резенчета
1 ч.ч. захар
малко вода за карамела
1 ч.л. масло

3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
3/4 ч.ч. захар (може 50:50 бяла и кафява*)
1 ч.ч. наситнени орехи
ванилия
канела (подправка за ябълков щрудел)


В тиган карамелизираме захарта от първата група съставки с водата и маслото до златисто кафяво. Изсипваме в тефлонова тавичка (около 26см диаметър). Отгоре нареждаме ябълките.
Разбиваме яйцата със захарта докато удвоят обяма си 2 пъти. Слагаме ванилията и канелата. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Накрая с лъжица объркваме и орехите в сместа. Изсипваме върху ябълките. Печем в умерена фурна около 40 мин. (аз пекох на вентилатор първо 10мин. на 130'С, а после още 25мин. на 160'С).
След опичане оставяме 5-10мин. и обръщаме в/у поднос.
Ужасно е вкусен!

* ползвах тъмна захар Мусковадо (Dark Muscovado sugar), която придаде невероятен аромат и допълнителен карамелен привкус на сладкиша



Източник: тук
 

Последна редакция: сб, 21 фев 2009, 00:16 от Narina

# 10
  • Мнения: 1 440
Скумрия във фолио

Парчето алуминиево филио се намазва със зехтин. Подреждаме кръгчета домати, отгоре слагаме цялата скумрия (почистена, без главата и опашката, разрязана през коремчето) като по средата поставяме резенчета чесън, няколко бахарчета, сол, пипиер и дафинов лист. Отгоре рибата накапваме с малко зехтин и завиваме. Печем в предварително загрята фурна на 180'С на въздух (200'С на реотани) за 20 мин.

# 11
  • Мнения: 1 440
Усукана питка с мед и орехи
С огромни благодарности към tanita  Hug



Източник: тук   Още снимки: тук

# 12
  • Мнения: 1 440
Питка с шарена сол и чубрица
(рецептата за тестото е тази за питките на Карина)

ТЕСТО
500 г брашно
250 мл топла вода (може50:50 вода и прясно мляко)
20 г прясна мая или 7 г суха мая
3 с л олио или 50 г мас
2 ч л захар (мед)
2 ч л сол

АРОМАТНО ОЛИО
100 мл олио, загрято
подправки (чубрица, босилек, шарена сол)

В 100мл от течността (водата) разваряме захарта и натрошаваме маята. Добавяме 1 с.л. брашно и оставяме 10мин да втаса. После изсипваме в брашното заедно с олиото, останалата течност и солта и замесваме тесто. Оставяме да почине 30мин в намаслен съд.
Разделяме тестото на 2 топки и всяка разточваме на кръгла кора. Върху едната наръсваме чубрица, а в/у другата - шарена сол. После всяка разрязваме на 8 триъгълника като торта и ги завиваме като кифлички. Подреждаме в намаслена тава и оставяме да втаса докато удвои обема си. Печем на 220'С за 20мин. Накрая още гореща я намазваме с ароматното олио Peace



Източник: вкусни питки

# 13
  • Мнения: 1 440
Пиле със спанак и ориз на фурна

4 бр. пил.бутчета
2 ч.ч. перлен ориз
бланширан спанак (на око)
1 връзка пресен лук
джоджен, сол, черен и червен пипер, шарена сол


Бутчетата разрязваме на 2 и запържваме в тенджера с мазнина за 10-15 мин. После добяваме лука, спанак и почистения и измит ориз. Добавяме малко вода и разбъркваме за още 5 мин. Изсипваме в тава като месото подреждаме отгоре, наръсваме подправките обилно и заливаме с вода почти да ръба на тавата (или колкото е необходимо на ориза). Печем на 160'С  час и половина като покриваме с ал.фолио през втората половина на печенето.

# 14
  • Мнения: 1 440
Урамаки Пушена Сьомга

1 ч.ч. ориз за суши
оцет за суши (около 3-4 с.л.)
3 бр. нори (кори за суши)
1/2 краставица на тънки ивички
пушена сьомга на ивички
крем-сирене "Екскуиза" или "Филаделфия"
белен сусам


Започваме с миенето на ориза в студена вода докато водата, която пуска оризът се избистри. Това отнема около 5-10мин. Заливаме ориза с 3 1/3 ч.ч. студена вода и го оставяме в тенджерата за половин час. След това слагаме на котлона, затваряме тенджерата с капак и включваме на силен огън докато заври. В момента на завиране намаляме котлона до най-слабата степен. Без да отваряме през цялото варене капака оставяме на котлона 15мин. Изключваме котлона и оставяме така още 15 мин.
Прехвърляме дотовия ориз в стъклена, пластмасова или дървена купа и внимателно с шпатула или дървена лъжица разбъркваме и омесваме ориза с оцета. Внимаваме да не смачкаме оризовите зрънца и едновременно равномерно да размесим оцета.
В/у рогозка поставяме една кора нори с грапавата страна нагоре. В/у нея с навлажнени ръце разстиламе ориза (на стайна температура). Поръсване със сусама и объщаме цялата кора с ориза надолу. В единия края на кората (от дългата страна) поставяме ивичките краставица, сьомга и разстиламе сиренето. Завиваме на руло така че да подпъхнем здраво единия края. Режем на парченца с дебелина около 1см.

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 17:34 от Narina

Общи условия

Активация на акаунт