Ммммм!!!Сладкооо!

  • 609 688
  • 243
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 7 414
     Многослоен пирог.
     Рецептата  е подслушана от едно руско предаване.  Laughing
     Не съм я записвала и съм я направила по спомен.Резултата е станал повече от задоволителен!  Heart Eyes
     Доста калорична закуска.С подходящ сос и гарнитура от зеленчуци може да се превърне в оригинално основно ястие.

     Състои от 2 тестени слоя (отгоре и отдолу) и плънка от 3 тънки омлета със слоеве шунка и настърган кашкавал между тях.

     Трябва ви малко готово тесто:бутер или тесто с мая.Аз побългарих ястието и използвах 5 броя точени кори.

     6 яйца ( за 3 малки омлета)
     Разбиваме ги в дълбока купа.Може да прибавиме малко прясно мляко.Отделяме 1-2 с.л. от сместа за намазване отгоре.
     Прибавяме пресни копър и магданоз.Сол,чер пипер.(МОжете да обогатите омлетите и с нещо друго:гъби,чушка,домат.......)
     От цялата смес един по един изпържваме 3 омлета.

     В тава с диаметър 24 см нареждаме 4 точени кори,като ги промазваме с малко масло или маргарин.

     Поръсваме корите с малко нарязана шунка и настърган кашкавал.

     Отгоре слагаме първия омлет.

     Поръсваме омлета със шунка и кашкавал.Слагаме следващия омлет,шунка кашкавал,третия омлет и отново шунка и кашкавал.
     1 точена кора сгъваме на две и покриваме плънката.Завиваме пирога със корите ,които се подаваха отстрани.И заливаме всичко с отделената в началото яйчената смес.
      Надупчваме горните кори с нож или вилица.И  слагаме пирога да се пече на умерено-силна фурна до хубаво порозовяване.
      Сервираме го топъл или студен ,според вашето препочитание.Със сос или без.
      Бон апети!  Heart Eyes


     
   
     
     

     

# 136
  • Мнения: 7 414
    Кекс с тиквички.
    Идеята е взета от едно руско предаване,но понеже не успях да запиша рецептата, си измислих моя.
    Много вкусен кекс, влажен и едновременно пухкав.  Grinning
    Направете го и накарайте гостите да познаят от какво е направен! Wink
    За тази рецепта 1 ч.ч.= 250 мл

    4 яйца
    200 г маргарин/масло
    1 и 1/2 ч.ч.  захар
    1 бакпулвер
    2 ванилии
    1 пакет шоколадово нишесте (50 г)
    1 ч.ч. брашно
    1 средно голяма настъргана тиквичка (около 1 ч.ч. и 1/2 ).Може да се ограничите и само с 1 ч.ч..



    Разбъркваме всичките продукти и ги изсипваме в намаслена и набрашнена форма.Печем до "суха клечка".
    По желание покриваме с шоколадова глазура(от разтопени шоколад 40г и краве масло 30г) и поръсваме с кокосови стърготини.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes




   Забележка.Според сезона тиквичката може да бъде заменена със същото количество настъргана тиква,морков,ябълка или друго....Съответно и нишестето може да бъде със всякакъв друг вкус или просто натурално.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 09:19 от Селма

# 137
  • Мнения: 7 414
   Кексче "Пухче".
   Не знам,дали досега е имало подобен кекс.Няма да се учудя,ако е имало,защото съчетанието на продуктите е супер банално:яйца,захар,мазнина,брашно...... Но все пак реших да публикувам рецептата,защото кексчето се получава абсолютно пухче!И кой знае,може би търсите именно тази консистенция и вкус?
   Рецептата търпи безброй импровизации.Но за тях малко по-късно.  Simple Smile
   1 ч.ч.= 250 мл

   4 яйца
   1 ч.ч. захар
   1 ванилия
   200 г маргарин или масло
   1 бакпулвер
   1 пакет нишесте (аз този път сложих карамелено) 45-60 г .(Сипва се в сместа направо от пакетчето,в сух вид).
   1 ч.ч. с връх брашно


    (стафиди,орехи,сушени плодове по ваше желание или без тях).Аз сложих стафиди,но понеже ме домързя да ги овалвам в брашно,те потънаха.Затова кексът заприлича малко на калинка.   Stuck Out Tongue Winking Eye  Laughing

   Всичките продукти  се разбиват с миксер в реда,в който са изписани.Само при добавянето на бакпулвера,нишестето и брашното,по-добре да бъркаме с тел(за да не направим в кухнята облак от сухите съставки).
   Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма с дупка и се пече до суха клечка.
   По желание кексчето се покрива с глазура.(Аз го покрих с карамелена такава,но може и шоколадова,и лимонена,и ....)
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

   Дано по снимките личи ,колко е пухкав!  Grinning

  

    Отзиви и коментари тук.

 
  Обещах да добавя малко и за импровизациите.  Simple Smile Макар че,разбира се,може да се мине и без тях.  Peace
  В зависимост от това,какво нишесте сте използвали,може да покриете кекса с подходяща глазура:

  Карамелена глазура:
   1 ч.л. мед
    2 с.л. захар
    краве масло около 30 г
    ванилия
 Карамелизираме меда и захарта,прибавяме маслото,чакаме да се разтвори и бъркаме ,докато получим еднородна смес.Прибавяме и ванилия.Бързо,докато глазурата е гореща,намазваме сладкиша.

  Шоколадова глазура:
  Разтапяме 40-50 г шоколад и 30 г краве масло.Може да се прибавят аромати:ванилия,ром.

  Шоколадово-карамелена глазура.
  2 с.л. захар,2 с.л. какао,прясно мляко за гъста кашица.Глазурата се вари до сгъстяване.

  Лимонова глазура.
  2 с.л. лимонов сок се смесват с пудра-захар до гъста каша.

  За да разнообразите рецептата,може да прибавите към кексовата смес  настърган плод или зеленчук около 1 ч.ч..Кекса ще се получи по-влажен
  ябълка добре се съчетава с лимоново нишесте и лимонова глазура
  морков -карамелено нишесте и карамелена глазура
  банан-шоколад
  тиквичка -шоколад (вижте тук)
  тиква-карамелено нишесте, лимонова глазура

Последна редакция: пн, 08 ное 2010, 09:54 от Селма

# 138
  • Мнения: 7 414
   Пирожки със......
   Този път със задушено зеле и лук,както и с яйца,гъби,лук.
   Плънката може да е всякаква:кайма,сирене,сладка извара.....
   Докато ги хапвахме,поне десетина пъти се чу: "Вкусно!","Много вкусно!"  Party
   Е...Такива си бяха.... Blush

  От това количество тесто излизат около 30 бройки.

   11г суха мая
   1 и 1/2 с.л. захар
   1/2 с.л. сол
   1/3 ч.ч. кисело мляко + щипка сода бикарбонат (да шупне)
   300 мл топла вода
   8 с.л. олио
   брашно за меко тесто


   Замесваме тестото и го оставяме да втаса за около 1 час.
   Разделяме го на 2 части.Едната прибираме в хладилника (за да не превтаса),а другата разделяме на 12-16 парчета.Ако са 12, пирожките ще са малко по-големички.От всяко парче с ръце оформяме кръгче голямо,колкото длан .Слагаме вътре пълнежа(слагайте щедро,да ви е трудно да съберете краищата на тестото).Слепваме тестото.С ръце придаваме на пирожката по-заоблен вид и я слагаме в намазнена тава с ръбчето надолу.
   Оформените пирожки намазваме с олио.Оставяме ги да втасят още 5-10 минути.Печем,докато поруменеят хубаво!
   (Ако искате да имат по-лъскав вид,ги намажете със жълтък+ малко олио).
   С втората половина тесто правим същото.  Peace

   Вариант плънка:гъбки се задушават с много лук,когато са готови,към тях се прибавят сварени яйца,нарязани на кубчета.
   Вариант плънка:зелето се задушава заедно с нарязан на кубчета лук.

   Плънката трябва да е една идея пресолена.Така влиза в хармония с неутралния вкус на тестото.  Peace

   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 23:29 от Селма

# 139
  • Мнения: 7 414
    Питка за Задушница.
   
    11 г суха мая(френска)
    1 и 1/2 с.л. захар
    1/2 (към 2/3) с.л. сол
    2 яйца (половин жълтък отива за намазване)
    5 с.л. олио
    2 с.л. кисело мляко + щипка сода бикарбонат (да шупне)
    250 мл прясно мляко или топла вода
    брашно за меко тесто

     размекнало масло,натрошено сирене за плънка
     половината жълтък+ малко олио за намазване

    Замесваме меко тесто.Разделяме го на 3 части.Всяка част разточваме на кръг.
    1-я кръг намазваме с рамекналото масло и поръсваме със сиренето.
    Покриваме го с 2-я.
    Намазваме и втория с маслото и поръсваме със сиренето.
    Покриваме го с 3-я,който не мажем и не поръсваме с нищо.
    Разточваме и трите кръга заедно още малко.
    Разрязваме ги на 12-16 триъгълника,които завиваме на кифлички от тъпата към острата страна.
    Редим кифличките във форма с дупка,подмазана с олио.
    Оставяме питката да втаса около 1 час (или докато удвои обема си).
    След втасването я намазваме с половината жълтък,разбита с малко олио.
    Печем до готовност (суха клечка).
    Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

# 140
  • Мнения: 7 414
   Меден сладкиш.
   Плътен и вкусен,като една голяма меденка.

   2 яйца
   3/4 ч.ч. захар (може 1 ч.ч.)
   2 пълни с.л. мед
   1/2 кофичка кисело мляко
   2/3 ч.ч. олио
   1 ванилия
   1 пакетче канела
   1 бакпулвер
    щипка индийско орехче по желание
   2  ч.ч. брашно (1 ч.ч.= 250 мл)
   шепа орехови ядки,шепа стафиди

   Всички продукти се разбъркват.Сместа,която е доста гъста,се изсипва в намаслена и набрашнена форма.
   Пече се до суха клечка.
   Покрива се с лимонова или шоколадова глазура(половин бурканче сгущенка+1-2 с.л. какао).
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 10:23 от Селма

# 141
  • Мнения: 7 414
   Кекс "Любимият".
   Просто го опитайте!
   На мен ми стана любим от първия път.  Grinning
   1 ч.ч. =250 мл

   200 маргарин/масло
   1 ч.ч. захар
   2 яйца
   200 мл вода
   ванилия
   1/2 капсула лимонова есенция (или лимонови корички)
   шепа стафиди
   1 бакпулвер
   2 ч.ч. брашно


   В дълбока купа разбиваме маргаринът със захарта.Едно по едно прибавяме и яйцата,после и водата,и ароматите.
   Към края прибавяме бакпулвера,брашното и стафидитe.Последните разбъркваме с тел.
   Сместа се получава по-гъстичка от обикновена кексова смес.
   Изсипваме я в намаслена и набрашнена форма с дупка.
   Печем до суха клечка.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes


  
  

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 20:10 от Селма

# 142
  • Мнения: 7 414
   Салата с рулца от раци. 
   Руска народна.  Laughing

   пакетче замразени рулца
   1 буркан сладка царевица
   4-5 сварени яйца
   сварени с кожа 4-5 средни картофа(в оригинал салатата се прави без тях,но ,според мен,те чудесно я допълват)
   майонеза
   сол,чер пипер

   Рулцата се размразяват и се нарязват на кубчета.
   Яйцата и картофите се обелват и също се нарязват на кубчета.
   Към тях се прибавя и царевицата.
   Всичко се подправя с майонезата,солта и пипера и се разбърква.
   Бон апети!  Heart Eyes

# 143
  • Мнения: 7 414
  Вафлена торта с нежен карамелово-шоколадов крем.
  За разлика от другите ми вафлени торти тази има много по-нежен и мек вкус.
 
   Пакет вафлени кори.От 10-те използвах само 7,но мисля,че спокойно можеше да се използва целия пакет.Корите много хубаво попиват крема и доста омекват.

  Крем:
   1 буркан 400 г варена сгущенка
   шоколадов крем Оле на д-р Йоткер
   500 мл прясно мляко
   2-3 с.л. захар
   60 г краве масло
   ванилия,1-2 с.л. ром(или есемция ром)
   шепа смлени орехи


   Разбиваме прахчето Оле в 500 мл мляко,към края на разбиването прибавяме захарта,кравето масло,сгущенката и ароматите.
   С получилия се крем намазваме корите.Поръсваме всяка от тях и с орехите.

   Забележка:най-долната кора само нацапваме с крема,за колкото да може да се залепи за следващата кора.Така ще получим стабилно,не размекнало "дъно" на тортата.

   Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

# 144
  • Мнения: 7 414
   Паста в сос от заквасена сметана.
  
Сваряваш спагети или друг вид паста,но гледаш да са леко твърдички....
  Отделно в олио задушаваш нарязан на едро лук и нарязани на едро гъби.Към края на задушаването прибавяш малко брашно,бъркаш да се разтвори хубаво.Прибавяш и заквасена сметана.Бъркаш.
   Готовата паста изсипваш в соса с гъбите.Разбъркваш.Отавяш да покъкрят заедно още малко.Прибавяш и подправки(дафинов лист,чер пипер,копър,чесън).Захлупваш капака,изключваш котлона.
   Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 09:14 от Селма

# 145
  • Мнения: 7 414
   "Пясъчна" торта с вишни.
   Защо "пясъчна"?  Simple Smile
   Корите й се правят от маслено тесто,което в Русия се нарича "пясъчно".  Simple Smile

   за корите:
   200 г заквасена сметана (може и кисело мляко)
   200 г краве масло (може и маргарин)
   200 г захар
   ванилия
   брашно за меко тесто

   за крема:
   1200 г заквасена сметана
   1 ч.ч. (250 мл) захар
   ванилия

   обезкостени вишни от компот (пълен буркан 700 мл)
   орехови ядки,предварително леко препечени

   Замесваме "пясъчното" тесто.Разделяме го на 6 топки.Всяка топка разточваме на кора с диаметър около 24 см.Аз си облекчавам работата и вместо да разточвам тестото,го разпределям,притискайки с пръсти,в подходящ размер тавичка,която е намазнена предварително.
  

    Една по една изпичаме и шестте кори.
    Разбъркваме сметаната със захарта и ванилията.Чакаме захарта да се разствори напълно.
    Сглобяваме тортата:кора,крем,вишни,орехи,следващата кора,.....и т.н..
    Украсяваме тортата с натрошеnи орехи и вишни или с каквото си прецените вие.
    Оставяме я да стегне една нощ в хладилника.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes




   Тората от снимката е направено с леко по-различен крем:
   800 мл заквасена сметана
   1 ч.ч. захар
   крем Оле на д-р Йоткер,разбит в 400 мл мляко
   ванилия

 
   Всичко се смесва,разбърква се и се употребява по назначение.
   В този вариант кремът има малко по-мек вкус от оригиналния вариант.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 19:14 от Селма

# 146
  • Мнения: 7 414
  Шоколадово-бананов кекс с олио.
  1 ч.ч.= 250 мл

  4 яйца
  1 и 1/4 ч.ч. захар
  150 г олио
  125 мл вода/пр.мляко
  100 г шоколад,разтопен с 4 с.л. прясно мляко
  1.5 намачкан банан
  4 с.л. какао
  1 бакпулвер
  ванилия
  2 ч.ч. брашно

  Разбъркваме всичките продукти в реда,в който са изписани.
  Печем в намазнена и набрашнена тава до "суха клечка".
  Да ви е сладко!  Heart Eyes

 
    

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 19:39 от Селма

# 147
  • Мнения: 7 414
    Сладка питка "Сърце".

    11 г суха мая
    1 с.л. олио
    1/2 ч.л. сол
    3 с.л. захар
    1 яйце (половин жълтък отива за намазване)
    125 мл пр.мляко
    1 капсула лимонова есенция
    ванилия
    около 330-350 г брашно

    плънка: ,меко масло,захар,канела,ванилия
 
  Замесваме тесто от горепосочените продукти,към края на месенето добавяме още около 1 с.л. олио.Оставяме го да втаса около 1 ч..
  Леко го премесваме.Раточваме на кръг.Намазваме кръга с мекото масло,поръсваме със захар,ванилия и канела.Завиваме на руло.Оформяме сърце (следва обяснение със снимки).Оставяме сърцето да втаса още около 30-40 мин..
  Намазваме сърцето с жълтъка,който е смесен с малко олио.Поръсваме питката със захар.Печем до суха клечка.
  Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

# 148
  • Мнения: 7 414
   Лимонов кекс.
   Икономичен,с много приятна влажна консистенция и нежен вкус.  Simple Smile
   1 ч.ч.= 250 мл
  
   2 яйца
   1 ч.ч. захар
   150 г олио (около 3/4 ч.ч.)
   200 мл вода
   1 бакпулвер
   аромати (ванилия,лимонова есенция,лимонови корички )
   2 ч.ч. брашно

   Всичките продукти се разбъркват с тел (вилица).
   Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма.
   Пече се до "суха клечка".
   Да ви е сладко! Heart Eyes
  


   Можете да заместите част от брашното с 2-3 с.л. какао.Така ще получите вкусен шоколадов кекс.(На снимката е и с крем.)


  

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 17:26 от Селма

# 149
  • Мнения: 7 414
     Мидички на Ева Тонева.
     Много хубава рецепта.  Heart Eyes Имам я от megansg,за което й благодаря!   bouquet
     Лекинко я промених за своето удобство.Промените са отбелязани със синьо.
     При мен се получават 24 кифлички.

     Продукти:
450-500 гр брашно (отиде ми по-малко)
1 ч.л. сол
20 гр прясна мая
100 мл топла вода
1 с.л. мед (замених със 1 с.л. захар)
4 големи яйчни белтъка
3 с.л. зехтин (замених с олио)

Плънка*:
200 гр натрошено сирене
2 яйца (сложих 3 и половина жълтъка)

За глазиране:
1 яйце
1 с.л. вода
няколко капки зехтин
  (замених с половин жълтък и олио,така коричката става по-хрупкава)

Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното и солта, направете кладенче в средата.
Разтворете меда и маята в топлата вода, прибавете 1 с.л. брашно, разбъркайте и оставете да втаса 10 минути.
В кладенчето изсипете втасалата мая, леко разбитите белтъци, замесете меко тесто.
Извадете го върху работния плот, постепенно добавете зехтина и омесете хубаво.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с растителна мазнина купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

Втасалото тесто изсипете върху леко набрашнена повърхност, разточете го на кора с дебелина 3-5 мм.
С помощта на чаша изрежете кръгове, във всеки поставете от плънката, защипете краищата.
От останалото след изрязването тесто оформете топка и разточете отново на кора, повторете процедурата като използвате всичкото тесто.
 (Разделих тестото на 2 части.Всяка част разточих на кръг,който разрязах на по 12 триъгълника.Сложих по малко плънка в широката основа на всеки триъгълник.Навих триъгълниците на кифлички.).
Подредете мидичките на разстояние една от друга в покрита с хартия за печене тава.(Подредих ги в намазнена тава и ги намазах с глазурата).
Загрейте фурната до 180 градуса, намажете мидичките с разбитото в малко вода яйце, печете ги 15-20 минути.

* Плънката трябва да е гъста, при нужда добавете още сирене или яйце.

Общи условия

Активация на акаунт