Ммммм!!!Сладкооо!

  • 609 708
  • 243
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 7 414
    Рибни кюфтенца.
    Рецептата е на една моя украинска приятелка.
    Много лесна и бърза.

    филе риба(моята беше пангасиус) около 300 г
    1 яйце
    1 глава лук(нарязан на ситно и запържен)
    1 скилидка намачкан чесън
    подправки за риба,каквито се сетите(аз сложих суха целина,копър чер пипер)
    малка щипчица сода бикарбонат
    трохи от стар хляб за сгъстяване на сместа или 2 средни сварени и намачкани картофа(кюфтенцата на снимката са със картофи)
    сол
    галета или брашно за овалване

   Филето пропускаме през месомелачка(аз го нарязах на много дребни парченца).Прибавяме останалите продукти.Ако сместа е прекалено мека и трудна за оформяне,можете да добавите 1-2 с.л. пшеничен грис.
   От сместа оформяме кюфтенца,овалваме ги в галетата и ги запържваме.
   Може да приготвим към тях и сос за риба от майонеза,кисело мляко,лимонов сок и чесън.
   Бон апети! Heart Eyes

 

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 10:11 от Селма

# 91
  • Мнения: 7 414
    Постен  борш.
    Може да бъде приготвен и с месо,разбира се.
    Но в постния вариант  също е много вкусен! Grinning

    фасул,морков,цвекло,картофи,чушка,зеле(може и без него),лук,червен пипер,1 с.л. брашно,домат,чесън,зелени подправки.

    Сваряваме фасула или да е почти готов.Към него прибавяме нарязаните на кубчета картофи,нарязани на сламка зелето и чушката.
    Отделно в един тиган с малко олио задушаваме 1 малка глава лук,настъргани моркова и  цвеклото.Когато омекнат хубаво,прибавяме 1-2 ч.л. червения пипер,и 1 с.л. брашното,сол ,разбъркваме.Прибавяме домата,нарязан на дребни парчета ,разбъркваме отново и разреждаме всичко с хладка вода.
    (Ще попитате,не може ли всичко да се сложи в една тенджера и край!Може!Но!!!Борша няма да е толкова червен,колкото е на картинката!Ще е жълтеникаво бледо-розов.)
    Когато картофите в тенджерата са почти съвсем готови,изсипваме сместа от тигана в тенджерата с фасула и останалите продукти.Ако е нужно добавяме още малко вода,за да добием исканата от нас консистенция на борша.(Някои го обичат по-гъст и казват:"Черпака в борша трябва  да се задържа прав!" Twisted Evil Някои го обичат с повече бульон,в случая зеленчуков,но нищо не казват.  Laughing )
    Чакаме да заври отново.Прибавяме нарязания на ситно 1-2 скилидки чесън и зелените подправки.
    Изключваме котлона и захлупваме борша с капак.
    Сервираме с 1-2-3 лъжички заквасена сметана. Crazy
    Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:55 от Селма

# 92
  • Мнения: 7 414
   Разядка с кашкавал,яйца и чесън.
  
    200-250  г кашкавал
    2 сварени яйца
    1 скилидка чесън
    Майонеза
    сол по вкус

    Кашкавалът,яйцата и чесънът се настъргват на ситно ренде.(Аз настъргах кашкавала на едро,и това е вариант  Peace )
    Прибавяме солта и майонезата,около 2-4 супени лъжици,за да превърнем сместа в нещо като гъст пастет.Разбъркваме.
    Придаваме му по-хубава форма в някоя купичка.
    Друг вариант: оформяне на топки,колкото голям орех.Тогава кашкавалът трябва да е настърган само на ситно ренде.
    Бон апети! Heart Eyes

 

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:55 от Селма

# 93
  • Мнения: 7 414
     Питка.

    7г суха мая д-р Йоткер.
    около 550 -600 г брашно
    300 г топло прясно мляко
    50 г разтопено краве масло
    1 с.л. захар
    1/2 с.л. сол
    1 яйце

  За плънка :малко разтопено масло и натрошено сирене
    
    В дълбока купа сипваме около 150 г брашно,към него прибавяме останалите продукти.Разбъркваме хубаво....
    Постепенно прибавяме и останалото брашно.
    Замесваме меко тесто,ако се меси трудно,намазнете си ръцете с олио 1-2-3 пъти.
    Замесеното тесто оставяме да почине около 15 минутки.
    Разделяме го на 2 части.
    Всяка част разтягаме на правоъгълник.
    Намазваме и двата правоъгълника с разтопено краве масло.Поръсваме с натрошено сирене.Завиваме ги на рула.
    Рулата нарязваме на по 6 триъгълника.
    Редим ги във форма на цвете в подмазана с олио тава.2-те страни ,от които се показва сиренето на всеки триъгълник,трябва да са обърнати нагоре.
    Оставяме ги да втасат около 1 час,1 час и нещо......
    Печем до суха клечка.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:55 от Селма

# 94
  • Мнения: 7 414
   Пиле в сос от заквасена сметана.
   С две думи ,не-ве-ро-я-тна вкусотия! Hug Hug Hug

   1 цяло пилешко бутче(може и повече)
   1 голяма глава лук
   1 с.л. брашно
   2/3 голяма кофичка заквасена сметана (около 250-300 г)
   сол,чер пипер,копър,дафинов лист

   Сваряваме бутчето в подсолена вода,до готовност.
   Обезкостяваме го,накъсваме месото на средно големи парчета,с размера на една хапка( или по-голяма хапка,ако искате  Laughing ).
   В тиган с малко олио задушаваме до омекване нарязан на средно ситно лук.Прибавяме брашното,разбъркваме и добавяме от бульона,докато гъстотата стане,като тази на бозата.
   Към тази смес прибавяме заквасената сметана.Разбъркваме.
   Прибавяме и пилешките късчета.
   След като всичко заври,прибавяме и подправките,захлупваме тигана и изключваме котлона.

    Към тази вкусотия трябва да има гарнитура :варена елда,спагети,картофено пюре,ориз,качамак,булгур,варена пшеница,др.....
    Елдата,оризът или пшеницата хубаво е да ги сварите в останалия от пилето бульон. Peace
    Слагате гарнитурата в чинията,заливате го със приготвеното пиле в сос.И сервирате! Hug
    Гарантирам,от масата ще чувате само сладко "мъррррррррр"-кане! Crazy Party Wink
    Бон апети! Heart Eyes



   Това е темата,където можете да оставите отзива си.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 22:17 от Селма

# 95
  • Мнения: 7 414
  Салата от краставици и яйца.
  Много свежа зимна салатка!

  1 голяма краставица
  2 сварени яйца
  пресен зелен лук
  пресен копър
  заквасена сметана(или майонеза)
  Сол,черен смлян пипер

  Нарязваме краставицата,яйцата,лука,копъра.Подправяме всичко със сметаната и подправките.
  Сервираме!Задължително с няколко резенчета хляб(колко е вкусно да се топва в останалия от салатката сос!  Crazy )
  Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:56 от Селма

# 96
  • Мнения: 7 414
     Нежен тиквен сладкиш.

     1 ч.ч. захар
     3 яйца
     1/2 ч.ч. олио
     1 ванилена захар
     1 бакпулвер
     1 ч.ч. пюре от задушена тиква или настъргана сурова
     1/2 пакетче канела
     1-2 с.л. мед (или 1/4 ч.ч. захар)
     1и 1/2 ч.ч. брашно
     1 шепа накъпцани орехи

  Честно да призная,нямах цяла чаена чаша тиквено пюре.Допълних я с намачкан банан и настъргана ябълка.
  Смесваме всичките продукти.
  Изсипваме ги в намаслена и набрашнена форма.
  Печем на умерена температура.
  Още горещ сладкиш намазваме с сироп от 1-2 с.л. лимонов сок + пудра захар.
  Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 18:55 от Селма

# 97
  • Мнения: 7 414
    Зелник.

    1 пакет суха мая (7 г)
    1,1/2 ч.ч. топла вода
    1 непълна чаена лъжичка захар
    1/2 с.л. сол (или малко повече)
    50 г разтопено масло
    брашно за не много твърдо тесто

    за плънката:задушено зеле+ 1 глава лук,пресни зелени подправки,сол

    Замесваме тестото.Оставяме го да втаса около 1 час или по-малко,ако в стаята е топло.
    Разточваме го на голям правоъгълник
    Покриваме правоъгълника със изстиналата плънка.
    Завиваме го на руло.А рулото на охлюв.Слагаме в намазнена с олио тава.Оставяме да втаса още малко.
    Печем до "суха клечка".
    Още горещ зелник намазваме с взето от хладилника краве масло и увиваме в кърпа,за да омекне.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:56 от Селма

# 98
  • Мнения: 7 414
    Салата от моркови и царевица.

     3-4 големи моркова
     1 буркан консервирана царевица
     майонеза
     оцет
     сол

    Морковите се настъргват на едро ренде,към тях се прибавя царевицата.Всичко се заправя с майонезата,малко оцет и сол.
    Бон апети! Heart Eyes
  

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:57 от Селма

# 99
  • Мнения: 7 414
    Салата-мезе "Светлана".
    Тази салата съм опитала,като бях на гости у една страхотно мила рускиня Светлана.Бях много впечатлена от вкуса на салатата и веднага си записах рецептата.
     Направих само лека промяна в соса.
     Много е подходяща за празнична маса!Лесна и ефектна!Има чудесен свеж вид и много интересен и богат вкус.Опитайте! smile3521
     Грамажът,който ви давам е за по-малка порция.Ако е необходимо,увеличете количеството на продуктите.

     задушени гъби около 250 г
     2-3 средни глави лук
     около 100-80 г кашкавал
     2 домата
     зелени подправки(копър,магданоз,пера лук)
     майонеза(аз я замених със сос,състоящ от 3 равни части майонеза,кисело мляко и кетчуп.Препоръчвам! newsm53 )

    Задушаваме гъбките,нарязани на кръгчета.При задушаването добавяме и малко сол.
    Задушаваме отделно и лука,нарязан на тънки полумесеци.

    В плоска чиния с бордове редим слой гъби:

    Покриваме ги със соса:

    Отгоре разпределяме задушения лук:
    И него покриваме със соса.

    Настъргваме кашкавала:
    И кашкавала покриваме със соса.

    Редим нарязани на тънки полумесеци домати:
    И доматките леко покриваме със соса или само със майонезата.

    Поръсваме със зелените подправки.
    Охлаждаме.Сервираме.
    Забележка.Ако сте месоядни,можете в основата на тази салата да сложите бекон,нарязан на тънки ивици,и да го покриете със сосчето. А после,както си му е реда:гъбки,сос,лук и т.н...
    Бон апети! Heart Eyes



   Линк към темата,където можете да оставите отзива си.

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 11:57 от Селма

# 100
  • Мнения: 7 414
    Мариновани домати.  newsm10
    Рецептата е на моята Мама. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
    Фантастично вкусни! Flutter Един отворен буркан свършва за нула време. Crazy

    малки домати за консервиране (толкова,колкото да запълнят 2 литров буркан)
    листа и стебла целина
    няколко скилидки чесън
    листа от вишна
    2 с.л. захар
    2 с.л. сол
    2 с.л. оцет

    Зеленчуците се измиват и се редят в много добре измития буркан.Заливат се с току що завряла вода до горе.
    Бурканът се оставя настрани за около 2 часа,докато водата в него изстине до такава температура,че да можете да хванете буркана с голи ръце.
    И така....Хващате го с голите ръце и изливате водата в тенджера,гледате зеленчуците да не изпаднат от буркана,те трябва да останат вътре.
    Към водата в тенджерата прибавяме 2-те с.л. захар,2-те с.л. сол и 2-те с.л. оцет.Слагаме на котлона и чакаме тази смес да заври.
    Когато заври,с нея заливаме зеленчуците в буркана и веднага го затваряме с капака,който също е измит и предварително стерилизиран с вряла вода .
    Затворения буркан се обръща с капака на долу.Покрива се с кърпа и се оставя в това положение за 1 денонощие.
    После се обръща и се слага на да се съхранява на тъмно до консумация.
    Бон апети! Heart Eyes


Последна редакция: нд, 12 сеп 2010, 15:26 от Селма

# 101
  • Мнения: 7 414
    Пандишпан с ябълки.
    Един от най-любимите ни сладкиши.

    4 яйца,разделени на жълтъци и белтъци
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. брашно
     ванилия
     половин капсула лимонова есенция или настъргана лимонова кора

     3-4 ябълки
     шепа накълцани орехи
     канела

     Ябълките се почистват от семките и се нарязват на тънки резенчета. Напръскват се леко с лимонов сок,за да не покафенеят,докато приготвяме пандишпановата смес.

     Белтъците се разбиват с 3/4 ч.ч. захар до твърда пяна.
     Жълтъците се разбиват с 1/4 ч.ч. захар,докато побелеят.
     Съединяваме и двете смеси,като бъркаме  дървена лопатка(или лъжица) много внимателно,за не спадне пяната. Добавяме и ванилията, лимоновата есенция, брашното.
      Бъркаме бавно и нежно,докато не получим еднородна смес.

      В намазнена и набрашнена тавичка нареждаме резенчетата ябълки. Ако не са много сладки,ги поръсваме с 1-2 ч.л. захар. Поръсваме ги и с канелата,и с орехите. Отгоре разпределяме пандишпановата смес. Заглаждаме я.
      Слагаме да се пече в студена фурна и я пускаме на умерена температура.
      Печем до суха клечка.
      След изпичането обръщаме сладкиша и го поръсваме с пудра захар.
      Да ви е сладко! Heart Eyes


      
      

Последна редакция: сб, 23 мар 2013, 17:45 от Селма

# 102
  • Мнения: 7 414
    Домашно ръчно хлебче.
    Мекичко с хрупкава коричка.

    1/4 кубче жива мая да шупне в 1/4 ч.ч. топла вода + 1 ч.л. захар
    4 с.л. олио
    1 с.л. оцет
    1/2 с.л. сол
    1 и 1/2 ч.ч. топла вода (половината можете да замените с прясно мляко)
    брашно за много меко тесто

    В дълбока купа сипваме 1 ч.ч. брашно.Прибавяме шупналата мая и останалите продукти.
    Малко по малко,бъркайки,добавяме и брашното.
    Започваме да месим,докато не получим меко почти лепнещо к ръцете тесто.

    Разточваме го на правоъгълник.Намазваме правоъгълника с много меко масло.Завиваме го на руло.
    Усукваме рулото леко и го слагаме във намазнена с олио форма с дупка или каквато и да е друга форма.
    Оставяме го да втаса около 1 час.
    Намазваме го с малко олио(за хрупкавата коричка).
    Слагаме го в студена фурна и я пускаме на умерена температура.
    Печем до "суха клечка".
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 22:33 от Селма

# 103
  • Мнения: 7 414
    Гевречета от кондензирано мляко(Сушки).
    Супер приятни сладки! Grinning
    От половин консерва подсладено кондензирано мляко излизат около 40-45 гевречета.
    Източник

    1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 г)
    2 яйца
    1/2 ч.л. сода бикарбонат
    щипка сол
    ванилова есенция (може и лимонова),може и ванилена захар,тогава гевречетата ще са по-сладки
    3 и 1/2 ч.ч. брашно (може и по-малко)

    1 жълтък за намазване
    мак за поръсване
  

    Кондензираното мляко,яйцето,содата и солта смесваме в дълбока купа.
    Прибавяме ванилията и брашното.
    Ако случайно тестото се получи по-твърдо,добавете му малко прясно мляко.Ако пък е прекалено меко,добавете,съответно,малко брашно.
    Замесеното тесто разделяме на 40-45 парчета.От тях оформяме малки гевречета.Нареждаме ги в промазана с олио тава.
    Намазваме ги с жълтъка и поръсваме с мака.(М макът може да се сложи вътре в тестото,за да се избегне дова досадното мазане с жълтък и поръсване с мак на всяко мъничко геврече  Crazy Както и да се прибави белен сусам.)
    Печем в загрята фурна (170-180 г.) около 10-15 минути или до хубаво порозовяване.
    Колкото по-дълго ще ги печете,толкова по-сухички ще станат.
    Всъщност при мен още на следващия ден те се превърнаха в тъй наречените "сушки"(сухи гевречета),които просто обожавам.
    Да ви е сладко! Heart Eyes


    
    
    

Последна редакция: чт, 18 ное 2010, 17:38 от Селма

# 104
  • Мнения: 7 414
    Оладьи.
    Класически руски аладушки. Heart Eyes
    Източник.

    500 г брашно
    2 ч.ч. (по 250 мл) мляко
    21 г прясна мая (в оригинал е 25 г)
    1 ч.л. захар (от мен)

    
    Маята се разтваря със захарта в едната чаша затоплено мляко.Малко по малко се прибавя и брашното,и другата чаша мляко.Разбъркваме всичко до гладка смес и оставяме да втаса на топло около половин час (може и повече).
    След втасването  към тази смес прибавяме:

    2 яйца
    2 с.л. захар
    1 ванилия на прах (или ванилена захар,която ще ги направи по-сладки)
    2 с.л. олио
    0,5 ч.л. сол

    Разбъркваме отново.И оставяме на топло за още за половин час (40 минути или повече,ако в помещението не е много топло).
    В тигана затопляме олио(колкото за пържени яйца или за мекици,не много,но и да има,за да не загарят оладьите).
    Приготвяме сместа и до нея чаша с хладка вода.Гребваме от сместа със супена лъжица,като преди всяко гребване я топваме в хладката вода.Слагаме по една лъжица от сместа в тигана.Пържим до златисто и от двете страни.
    Сервираме с кисело мляко,сиренце,сладко,мед...
    Да ви е сладко!  Heart Eyes


  
      

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 16:36 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт