Ммммм!!!Сладкооо!

  • 609 690
  • 243
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 414
  Вкусно печено пиле с картофи(и други зеленчуци).  Grinning
  Нищо трудно в приготвянето му!Бързо и лесно празнично ястие! Wink А колко е вкусно! Crazy Flutter Heart Eyes

  пилешки бутчета(горни,долни без значение) или други пилешки части
  картофи,лук
  други зеленчуци(добавят се само по желание,защото и без тях се получава много вкусно)-каквото намеря под ръка:чушка,морков,гъби,консервиран грах,чесън
  олио
  тава за печене,фолио

  Нарязваме лука и обелените картофи на колелца.Същото правим и с другите зеленчуци,ако решите да добавите и от тях.
  Изсипваме нарязаните зеленчуци в една по-голяма купа,посоляваме,подправяме ги и ги разбъркваме хубаво.
  В тавичката сипваме малко олио.Отгоре изсипваме подправените зеленчуци.(Можете да добавите съвсем малко водичка или прясно мляко.)
  Най-отгоре редим пилешките бутчета(гърди,крилца или друго...).Поръсваме ги с някоя любима подправка.
  Увиваме тавичката в фолио.
  Слагаме да се пече на умерена фурна около 1 час.
  Готовите зеленчуци са поели от мазнината на пилето и са много сочни,а пилето се е напълнило с "зеленчуков" дъх и също е много сочно и ароматно! Crazy
   Бон апети! Heart Eyes

  
  
  

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:04 от Селма

# 31
  • Мнения: 7 414
   Домашна дърпана баница. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
   Това е нашата семейна рецепта.Знам я от моята баба.
   За мен не съществува баница по-вкусна от тази! Grinning
  
    за 4 средни банички:
    1 чаша вода
    щипка сол
    брашно,колкото поеме
    олио за намазване на тестото

     плънка:
     около 200-250 г(аз слагам на око) натрошено сирене
     1-2 яйца
    
      Плънката може да е всякаква.Картофена,зелева....каквато обичате! Simple Smile
 
    В голяма купа сипваме около чаша брашно,добавяме щипка сол и водата,като бъркаме с дървена(или друга) лъжица.постепенно добавяме и още брашно,и замесваме плътно тесто.
     Разделяме го на 4 топки.
     От всяка топка разточваме кръг,малко по-голям от десертна чиния.
     Всеки кръг намазваме с  олио.
      Приготвяме плънката.В една купа смесваме натрошеното сирене и  яйцето.Разбъркваме всичко.Плънката е готова.(Ако имате да миете чинии,можете да го направите сега,защото е хубаво кръговете тесто да престоят 15-20 намазани с олио,няма проблем да престоят и по-дълго,тогава по-лесно ще се дърпат)
     Върху масата слагаме памучна покривка(аз си имам специален чаршаф за целта).Взимаме едно от кръгчетата ,леко го разпъваме върху юмруците и слагаме върху покривката.Започваме дърпането.Дърпа се горе-долу по периметъра.
     Тестото трябва да стане много тъничко,почти прозрачно.Диаметъра му се увеличава в много пъти.Няма страшно ,ако тук там се разкъса малко.
     Слагаме 1/4 от плънката.
     Леко приповдигаме покривката от едната страна,баничката започва сама да се навива на руло.
     Завиваме рулото,като охлюв.
     Пържим баничката в сгорещено олио,но на умерена температура(сложете повече от олиото,за да изпържите баничката по-хубаво и да не остане сурова отвътре.Моята баба пържеше банички в казанче,за да има олио от всички страни.)Обръщаме баничката няколко пъти.След като се изпържи хубаво и от двете страни,за 2 секунди я слагаме под струя течаща студена вода,като я държим окачена на вилица или върху лопатка за обръщане.Леко я изтръскваме.Окъпаната баница прибираме в тенджера с капак.После една след друга прибираме в същата тенджера и останалите окъпани банички.Там се запарват леко и омекват.
    
    
    Докато се пържи едната баница,дърпаме и оформяме следващата.Така изпържваме и 4-те банички.

    Да ви е сладко! Heart Eyes

    

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 19:14 от Селма

# 32
  • Мнения: 7 414
   Шоколадова торта.  Grinning Grinning Grinning
    Няма нужда от голямо представяне.Снимките говорят сами!Шоколадова,шоколадова,шоколадова!И много вкусна! Grinning
    Не е от най-сочните,имайте го пред вид,и ,ако искате,просто увеличете количеството на сиропа и крема. Peace
    Но ние вкъщи бяхме изключително доволни и от тази консистенция на тортата.
    Блатът сам по себе си е доста изразителен на вкус.И кремът може да изиграе само допълнителна овкусяваща роля,а не основната,както е при по-сочните торти. Simple Smile

   блат:

   3 яйца
   1 ч.ч. захар
   110-115 г маргарин (1/4 голяма кутия) или същото количество краве масло
   4 с.л. прясно мляко
   1 бакпулвер
   1 ванилия
   1 шоколадов пудинг д-р Йоткер (сипваме в прахообразно състояние направо от пакетчето)
   1 ч.ч. брашно
   2 намачкани малки банана

   крем:

   500 г заквасена сметана
   1/2 ч.ч. захар
   3-4 с.л. какао(количеството може да се променя според вашия вкус)
  
  шоколадов сироп:

  2 ч.л. захар
  2 ч.л. какао
  3-4 с.л. прясно мляко
  1 ч.л. краве масло

   От горепосочените продукти забъркваме сместа за блат.Пудингът не се вари,а се сипва в сместа направо от пакетчето.Бананите се намачкват с вилица или се рендосват.Към края се прибавят към сместа.
   Печем блата в намаслена и набрашнена тавичка(23-24 см).За да се надигне хубаво,слагаме тавичката със сместа в студена фурна и чак тогава я пускаме на умерена температура.За готовност проверяваме с дървена клечка.След като изстине хубаво срязваме блата на 2.
   Приготвяме шоколадовия сироп,с който ще сиропираме блатовете .В по-малък метален съд смесваме какаото,захарта и млякото.Слагаме ги на тих огън.Бъркайки,чакаме да заври.Като поври 1-2 минутки сваляме сиропчето от огъня и веднага сиропираме долния блат с половината сироп.Покриваме го с малко повече от 1/2 от крема,който приготвяме така:
   Заквасената сметана,захарта и какаото се разбиват  с тел до разтваряне на захарта.Кремът е готов.

   След като сме сиропирали долния блат с половината сироп и сме го покрили с малко повече от половината крем,го захлупваме с горния блат.Сиропираме и горния блат,покриваме го с крем.Поръсваме го с какао на прах или украсяваме тортата по някакъв друг шоколадов начин.  Wink
    Оставяме тортата да престои в хладилника поне една нощ.(Ние издържахме само няколко часа и пак беше много вкусна,макар че си искаше още стягане).
     Да ви е сладко! Heart Eyes

    
  

Последна редакция: пн, 10 сеп 2012, 14:26 от Селма

# 33
  • Мнения: 7 414
 Салата Мимоза.  newsm10

 

   Предварително се сваряват без да се белят следните продукти:картофи,моркови,яйца.Охлаждат се,обелват се.Всеки зеленчук,както и яйцата,се рендосват.Сварените белтъци и жълтъци се разделят.

   в една дълбока купа се редят слоеве:

   картоф
   малко майонеза
   парчета консервирана риба(обикновено, сардина в масло)
   настъргано на ренде много студено краве масло(някои вместо него слагат пак майонеза)
   морков
   майонеза
   яйце-белтък
   майонеза
   натрошен жълтък за най-отгоре

 Слоевете може да се повторят 2 пъти,без жълтъчения слой,който служи само за украсяването на салатата.
 Ако се украси и със зелен лук отгоре,салатата ще изглежда много ефектно! Simple Smile
 
 Нищо не се посолява.Солта на салатата идва от рибата и от майонезата(обаче имайте пред вид,че руските майонези са доста по-изразителни като вкус,по-кисели,по-солени,по-... Laughing )
  Бон апети! Heart Eyes

Последна редакция: пт, 05 мар 2010, 18:46 от Селма

# 34
  • Мнения: 7 414
    Ябълков сладкиш.
     Пухкав,ароматен,лесен.

     3 яйца
     1 ч.ч. захар
     1/4 от голяма кофичка маргарин(приблизително 110-120 г) или същото количество краве масло
     4 с.л. прясно мляко
     1 бакпулвер
     1 ванилия
     1 средна настъргана ябълка(слага се в сместа)
     1 1/2 ч.ч. брашно

     2 големи ябълки
     натрошени орехи
     канела

     пудра-захар за поръсване

  2-те ябълки нарязваме на тънки парченца.Поръсваме ги леко с няколко капки лимонов сок,за да не потъмнеят ,докато приготвяме сместа.
  Забъркваме сместа от горепосочените продукти.Изсипваме я в намаслена и набрашнена тавичка(моята е 24 см диаметър).Оставяме 2-3 супени лъжици от нея за да покрием после ябълките....
  Поръсваме сместа в тавичката с орехите,канелата,и редим ябълките......Към останалите 2-3 с.л. от сместа добавяме съвсем малко студена водичка,за да я разредим леко.Покриваме с тази смес ябълките.Няма да ги покриете изцяло,но и няма нужда.
   Слагаме сладкиша в студена фурна,пускаме я на умерена температура.Печем до готовност.
   Още горещия сладкиш поръсваме с пудра-захар.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: вт, 12 яну 2010, 09:31 от Селма

# 35
  • Мнения: 7 414
   Шоколадово-бананова торта със сушени сливи.
   Тортата,която на всяка цена трябва да опитате!Сочна,с много богат вкус!

   Блат(същият,като на шоколадовата торта,само че с 2 големи или 3 малки банана)
  
    3 яйца
   1 ч.ч. захар
   110-115 г маргарин (1/4 голяма кутия)  или краве масло 110-115 г
   4 с.л. прясно мляко
   1 бакпулвер
   1 ванилия
   1 шоколадов пудинг д-р Йоткер (сипваме в сместа в прахообразно състояние,направо от пакетчето)
   1 ч.ч. брашно
   2 големи или 3 малки намачкани банана

   шоколадова глазура за сиропиране
:
   2 ч.л. какао
   2 ч.л. захар
   1/3 ч.ч. прясно мляко(може и повече,ако искате по-сиропирани блатове)
   1/3 малко пакетче краве масло(около 40 г)

    Крем:
    700 г заквасена сметана
    90-100 г разтопен черен шоколад
    1/2 ч.ч. захар
     шепа смлени орехови ядки
     ванилия

     отделно 100 г сушени сини сливи,които трябва да се накиснат поне за малко във много гореща вода.Костилките им се махат,а сливите се нарязват на дребни кубчета.

   Забъркваме сместа за блата от горепосочените продукти.Изсипваме я в намаслена и набрашнена тавичка(24 см диаметър).Слагаме я в студена фурна.Пускаме фурната на умерена температура.Изпичаме блата до готовност,като проверяваме с дървена клечица.
   След като готовият блат изстине напълно го срязваме на 3.Ако тавичката ви е по-голяма и блатът на се надигне много хубаво,може да се среже само на 2,но обикновено се надига!
   Приготвяме крема.Разтопяваме шоколада на тих огън.Сипваме го в заквасената сметана,като бързо я разбъркваме.Добавяме захарта(повече или по-малко,според вашия вкус) и орехите,ванилията.
    Приготвяме глазурата:В метален сът смесваме какаото,захарта и добавяме млякото.Слагаме ги на тих огън.Чакаме да поври малко.Дърпаме съдчето от котлона,прибавяме кравето масло.Бъркаме ,докато се разтопи.С 1/3(1/2,ако сте срязали блата само на 2) от тази смес веднага сиропираме най-долния блат.(Ако случайно долният блат ви се е получил по-тъничек,не го сиропирайте,за да имате по-стабилна основа на тортата.Разпределете сиропа само върху горните 2 блата.).Поръсваме с половината от нарязаните сливи,слагаме 1/3 от крема.Слагаме втория блат,сиропираме и него,поръсваме със останалите сливи и промазваме с крем.Третия блат сиропираме, намазваме с крем и поръсваме с орехи,рендосан шоколад или някоя вафла за украса(или украсявате тортата по свое усмотрение).
   Оставяме я в хладилника за една нощ.
   А на сутринта имате една разкошна торта! Hug
   Да ви е сладко! Heart Eyes


  
  
  
 

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:41 от Селма

# 36
  • Мнения: 7 414
   Гвиниот по рецептата на Мента,предоставена от Асяйлен.

   Оригиналната рецепта е тук. newsm10
   Тази рецепта още от първия път ми стана абсолютно любима,затова си позволявам,да я  пренапиша тук,в "любимите ми.........".И ви я препоръчвам най-горещо!!!Едновременно изразявам големи благодарности на Мента и Асяйлен!  bouquet  bouquet  bouquet
   Адаптирах я малко,според моя вкус. Wink


    За тестото:
   3 и ½ ч.ч. брашно (или малко повече)
   1 пакетче суха мая (11 г)
   ½ ч.ч. захар
   1 ч.ч. мляко
   1 яйце
   1 капсула лимонова есенция на д-р Йоткер
   1 пакетче ванилия
   120 гр разтопен и изстинал маргарин/масло

   За пълнежа:
   500 гр  извара,може да е и по-малко,около 350 г
   ½ ч.ч. захар
   2 п. ванилена захар
   1 яйце
   1 капсула лимонова есенция
   2 с.л. пшеничен грис
   20 гр разтопено масло/маргарин
   100 г стафиди (предварително накиснати в гореща вода)
  

    От горепосочените продукти замесвам тесто.Оствям го да втаса около 1 час или малко повече,ако в помещението е по-хладно.
    Втасалото тесто разделям на 2 части.
    1-та част я разделям на 8-10 части(предпочитам сладките да са повече на брой и по-малки,като размер).От всяка част с ръце формям кръгче(горе-долу 0.5 см дебелина).Във всяко кръгче слагам от пълнежа(гледам да разпределя поравно половината от целия пълнеж).След това залепям кръгчетата горе така,че да се получат квадратни или триъгълни "възглавнички".
    Слагам ги в намазана с олио тава.Не ги мажа с  жълтък.Пека до готовност.
    След изпичането още горещи ги мажа със студено краве масло(направо от пакетчето) и веднага обилно ги поръсвам с пудра-захар.
    По същия начин процедирам с 2-та част от тестото и пълнежа.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 11:07 от Селма

# 37
  • Мнения: 7 414
  Нежен ябълков пай. Heart Eyes
  Чуден пай с хрупкави кори и нежна  плънка от задушени ябълки.Сладкишът не е от най-сладките.И макар да е от маслено тесто,го слагам в категория "леки",заради тънките кори и малкото захар.

   тесто:
    2 ч.ч.(от по220 мл) брашно
    200 г студено краве масло(маргарин)
    1 ванилия
    3 с.л. студена вода(ако е необходимо,добавете повече)

   плънка:
   4 големи ябълки(обелени и нарязани на големи кубчета)
   1/2 ч.ч. захар (или повече,ако искате да ви е по-сладко)
   няколко резенчета лимон или няколко капки лимонова есенция(по желание)
   1 и 1/2 с.л. пшеничен грис
   шепа орехи
   (може да се добавят и стафиди,предварително накиснати в гореща вода)
   канела
   ванилия
  
   В голяма купа сипваме брашното,върху него слагаме парчета студеното масло и ги нарязваме заедно с голям нож.След като парченцата станат достатъчно дребни ,слагаме ванилията и  намачкваме с ръце получените трохи.Прибавяме към тях една по една супени лъжици студената вода.И бързо замесваме тестото.Получава се със сравнително лепкава консистенция.Слагаме го в найлонов плик и го прибираме в хладилника поне за половин час,да се охлади добре.
   Приготвяме плънката.Задушаваме кубчета ябълки в съвсем малко водичка,като прибавяме и захарта.След като се задушат(не трябва да се разкашкват,по-добре да останат леко хрупкави) ги изваждаме,като ги отделяме от получения от задушаването сок.Прибавяме към тях пшеничения грис,нарязаните на дребно резенчета лимон или лимоновата есенция,ванилията,натрошените орехи,канелата,ако решите и стафиди.....
   Вадим тестото от хладилника.Разточваме 2/3 от него на кръг ,който трябва да е по-голям от тавичката(или друго,ако тавата ви е с по-различна форма).Плота трябва да е добре набрашнен.Покриваме с разточения кръг  дъното и стените на тавичката(моята е 24 см),която  предварително  намасляваме и  поръсваме с брашно.Върху тестото слагаме и разпределяме равномерно готовата плънка.
   Разточваме втори кръг от останалата 1/3 тесто.Покриваме с него плънката.Прищипваме и леко завъртаме навътре краищата на двата кръга,за да затворим хубаво пая.Набождаме горната кора с вилица.
   Печем докато поруменее хубаво.
   Готовият пай пръсваме обилно с пудра-захар.
   Да ви е сладко! Heart Eyes


  

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 09:00 от Селма

# 38
  • Мнения: 7 414
    Сладки хапки с карамелено сусамова глазура.
    Хрупкави,чудесни!Глазурата може да варира:шоколадова,лимонова и т.н...По-късно ще кача снимки и с други варианти на глазурата.
    Порцията е мъничка(1 голяма чиния),така че за повече хора спокойно можете да я удвоите.

    Тесто:
    100 г студено краве масло
    1 ч.ч. (220 мл) брашно
    1 пакетче ванилена захар
    1-2 с.л. студена вода

    Ванилия и канела за поръсване.

    Глазура:
    1 ч.л. захар
    1 ч.л. мед
    1 ч.л. мляко
    1 ч.л. сусамов тахан

   В голяма купа сипваме брашното,към него прибавяме и студеното масло.Режем го на по-дребни парчета направо в купата.Прибавяме и ванилената захар.Почваме да замесваме тестото,като добавяме 1 с.л.(а после,ако потрябва и още 1 с.л.) студена вода.Тестото трябва да стане еластично,но не и  лепкаво,затова добавяйте водата постепенно.
   Слагаме тестото в хладилник за около 30 мин..
   Разточваме го тъничко на правоъгълник.Поръсваме с ванилията и канелата.
   Завиваме правоъгълника на руло и го режем на тънки охлюви(най-много 1 см  дебелина).Слагаме ги да се пекат.Ако тавичката е с тефлоново покритие,няма нужда да я намазняваме.

   Когато са почти готови,приготвяме глазурата.На тих огън карамелизираме захарта,прибавяме и меда,и млякото.Когато поврят малко ги дърпаме от котлона и прибавяме сусамовия тахан.
   Готовите сладки покриваме с глазурата.
   Вместо тази глазура,може да се покрият и с разтопен шоколад или лимонова глазура(лимонов сок плюс пудра-захар,вижте охлювчета на Варвара на първата страница),или шоколадова глазура от 1 ч.л. захар,1 ч.л. какао и прясно мляко за гъста каша(завира на тих огъни и готово!)
   Да ви е сладко! Heart Eyes


  
  
    

    
    

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:43 от Селма

# 39
  • Мнения: 7 414
    Шоколадов сладкиш Ноктюрно Heart Eyes
    Нежна пудингова консистенция на пълнежа в хрупкава  кошница от маслено тесто.
    Този сладкиш е приготвян само веднъж,така че може и да го подобрявам постепенно.Засега ми се иска само да е малко по-сладък. Simple Smile Иначе много го харесахме! Grinning Така Naughty.....вече съм направила промени в рецептата.
    Сега искам да добавя,че сладкишът не е от най-лесните.Много е важно не само правенето ,но и печенето.Сместа се получава доста течна.Повреме на печенето много хубаво бухва,но има голяма опасност да спадне,ако рязко намалите температурата на фурната или я отворите в неподходящ момент.Пече се дълго и дълго не се втвърдява отвътре,това да не ви смущава,просто трябва да изчакате.
    А резултатът абсолютно си заслужава всичките усилия!Твърдя го съвсем смело! newsm10

    Маслената кошница:
    100г студено краве масло
    1 ч.ч. брашно
    1 ванилия
    1-2 с.л. студена вода

   Пълнежът:
   4 яйца
   1 ч.ч. захар
   2 с.л. краве масло
   2/3 ч.ч. мляко
   1/2 ч.ч. брашно
   1  намачкан банан
   1 бакпулвер
   3 с.л. какао
   сушени сини сливи около 100 г (по желание),може и други сушени плодове и/или стафиди

   Глазурата:
   2 с.л. захар
   2 с.л. какао
   малко прясно мляко за много гъста каша
   есенция ром по желание

    За кошницата
.В голяма купа сипваме брашното,към него прибавяме и студеното масло.Режем го на по-дребни парчета направо в купата.Прибавяме и ванилената захар.Почваме да замесваме тестото,като добавяме 1 с.л.(а после,ако потрябва и още 1 с.л.) студена вода.Тестото трябва да стане еластично,но не и  лепкаво,затова добавяйте водата постепенно.
   Слагаме тестото в хладилник за около 30 мин..
   Разточваме тестото на кръг по-голям от формата(моята е 24 см диаметър).Слагаме го във формата(пренасяме го навито в/у точилката,така е по-лесно).Тестото трябва да покрие стените на формата за да се получи кошницата.Връщаме тестото обратно в хладилника(както е в тавичката) и започваме да приготвяме пълнежа.
    (Сушените сливи или стафиди накисваме предварително в гореща вода.След като размекнат,почистваме сливите от костилките и ги нарязваме  на по-дребни парчета.)
    В една купа разбъркваме жълтъците на яйцата,захарта,маслото(може да го разтопите предварително),добавяме млякото,брашното,какаото,намачканите банани,(сушените сливи,ако решите),накрая и бакпулвера.В друг съд разбиваме белтъците до твърда пяна.Много нежно ги прибавяме към първата смес.
    Изсипваме всичко в изстудената "кошница" и слагаме да се пече на умерена фурна,като постепенно я намаляваме.Гледаме да не отваряме фурната през първата половина на печенето за да не спадне сладкишът.За готовност проверяваме с дървена клечка.(Пече се сравнително дългичко).
     За глазурата смесваме захарта,какаото и млякото в метален съд,слагаме го на тих котлон.След като сместа заври ,глазурата е готова.
     Изпеченият сладкиш покриваме с глазурата.
     Вкусен е и топъл,и студен.
     Да ви е сладко! Heart Eyes


  
   И още 2 снимки на сладкиша със сини сливи. Wink


Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:45 от Селма

# 40
  • Мнения: 7 414
    Лесен и бърз кекс(плодов сладкиш) с кефир(или кисело мляко). Grinning
    Оригиналната рецепта съдържа Кефир,който спокойно може да бъде заменен с Кисело мляко.

  2 яйца
  1 ч.ч. захар
  1 ч.ч. кефир (или кисело мляко,или заквасена сметана)
  1-2 с.л. разтопено краве масло или олио(ако имате под ръка,не е задължително Peace )
  1 бакпулвер
  ванилия
  1 и 1/2 ч.ч. брашно
  (може да се сложи какао за 2 цвята,плодове и орехи,за плодов сладкиш и т.н..)
  
   Забъркваме сместа.Процедираме с нея по желание(добавяме какао или плодове,орехи).Изсипваме я внамаслена и набрашнена тавичка.Печем на умерена фурна до готовност.Проверяваме с дървена клечка.
  Да ви е сладко. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 10 окт 2010, 10:32 от Селма

# 41
  • Мнения: 7 414
     Изварени Ушки.   154uu  154uu  154uu
     По руските форуми тези сладки вървят под името "Творожное Печенье Ушки".

    200 г извара
    200 г масло
    200 г брашно
    есенция ванилия(или пакетче ванилена захар)

    Захар,канела

 Замесва се тесто(без захарта и канелата)  и от него се късат парченца,колкото  орех.От парченцето се прави топка,от топката кръгче 0.5 см дебелина(или по-тъничко),направо с ръце го оформям.Кръгчето с едната си страна се потапя в захарта с канелата,които са смесени заедно в някоя купичка.Сгъва се на 2(захарта трябва да остане вътре),полукръгчето  с едната си страна се потапя в захарта,отново се сгъва(захарта пак трябва да остане вътре).Полученото триъгълниче се потапя в захарта и се слага в намазнена тавичка със "захарната" страна нагоре.
    На снимките се виждат 2 варианта със и без канела. Peace

    Да ви е сладко! Heart Eyes



Последна редакция: нд, 23 сеп 2012, 16:36 от Селма

# 42
  • Мнения: 7 414
  Изварени Ушки диетичен вариант. newsm53
   Тестото не включва краве масло и "ушките" се получават по-леки за стомаха и не по-малко вкусни! Grinning

   150 г извара
   1 яйце
   6 с.л. олио
   6 с.л. прясно мляко
   1 ванилия
   1 бакпулвер
   2 ч.ч. брашно (300-350 г ,за меко и леко лепкаво тесто)

   захар,канела за овалване.

   Начинът на приготяване е същият,както и на Наташовите ушки.
   Замесва се тесто(без захарта и канелата)  и от него се късат парченца,колкото  орех.От парченцето се прави топка,от топката кръгче 0.5 см дебелина(или по-тъничко),направо с ръце го оформям.Кръгчето с едната си страна се потапя в захарта с канелата,които са смесени заедно в някоя купичка.Сгъва се на 2(захарта трябва да остане вътре),полукръгчето  с едната си страна се потапя в захарта,отново се сгъва(захарта пак трябва да остане вътре).Полученото триъгълниче се потапя в захарта и се слага в намазнена тавичка със "захарната" страна нагоре.
   На снимката в момента "ушките" са без канела,защото я нямах в наличност,но горещо ви препоръчвам да употребите такава,ако я имате под ръка!

   Да ви е сладко! Heart Eyes



  
  

    

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:46 от Селма

# 43
  • Мнения: 7 414
   Сиропиран сладкиш "Карамелко".. Simple Smile
   В основата на рецептата е този сладкиш.  Peace
  

   за кекса:
   2/3 буркан варено кондензирано мляко
   2 с.л. захар
   4 яйца
   1 бакпулвер
   1 ч.ч. (250 мл) брашно
   ванилия
   шепа стафиди
   2 шепи орехи

   за сиропа:
   1/3 буркан варено кондензирано мляко
   100-125 мл прясно мляко
   ванилия

    за глазурата:
    1 ч.л. мед
    2 с.л. захар
    краве масло около 30 г
    ванилия


   Кексът:Съставките за кекса разбъркваме с тел.Изсипваме в намазнена и набрашнена форма.печем до "суха клечка".
   Сиропът:Сваряваме млякото за сиропа,разтваряме в него кондензираното мляко.Прибавяме ванилия.
   Готовия кекс надупчваме с пипета от детския сироп панадол (или със сладкарски шприц),но не до дъното,а някъде на 1/3 от височината на кекса.Пълним дупките със сиропа.
  
   Глазурата:Карамелизираме меда и захарта,прибавяме маслото,чакаме да се разтвори и бъркаме ,докато получим еднородна смес.Прибавяме и ванилия.Бързо,докато глазурата е гореща,намазваме сладкиша.
    Поръсваме със смлени орехи.(Чудесно,ако успеете и да ги препечете предварително).

    Да ви е сладко!  Heart Eyes


  

Последна редакция: пн, 11 окт 2010, 11:42 от Селма

# 44
  • Мнения: 7 414
  Ванилени топки. smile3503
  Чудни топки без какао.Стават и за по-малки деца.

  Крем:
  400 г заквасена сметана
  1/2 ч.ч. захар
  1 пакетче ванилена захар
  1-2 с.л. мед или кондензирано мляко(прибавят се,за да се направи сместа по-лесна за оформяне)
  100 г сушени сливи(предварително накиснати в гореща вода)

  Бисквитена смес:
  натрошени бисквити,дребни сладки,курабийки,каквото се намери вкъщи- количеството,колкото поеме крема,за да се получи една плътна смес,от която ще можете да оформяте топките

  за овалване
  каквито обичате ядки(смляни много ситно) и/или кокосови стърготини,или цветни пръчици

  И така приготвяме крема.Сливите се почистват от костилките и се нарязват на ситни парчета.Прибавят се към крема.
  В него(в крема) натрошаваме бисквити,меденки,курабийки,остатъци от кекс,каквото намерите вкъщи,можете да прибавите и смлени орехи.
   От получената плътна(но не прекалено) смес оформяме топки и ги овалваме в смлените ядки или кокосовите стърготини,или друго.
   Слагаме топките да стегнат в хладилника за няколко часа.
   Да ви е сладко! Heart Eyes

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 23:47 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт