Страхотни вкусотии правите! Поздравления
Ще се престраша и аз да покажа любимата ми питка, на която ме научи сестра ми и която винаги става много вкусна, на конци и със страхотна коричка.
ето 2 снимки: http://media.snimka.bg/0893/008041164-big.jpg
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8041177
рецептата (ако някой го интересува )
за тестото:
1кг брашно
2 пакетчета суха мая (или 1к.прясна) + 1 с.л. захар + 1 с.л. сол
5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. олио
125 гр. краве масло - с половината се намазва тавата, а другата половина - тестото
за намазване:
2 жълтъка + олио + лимонов сок или оцет
сусам
За да стане всичко по-бързо е добре продуктите да бъдат със стайна температура и да се работи на топло.
Замесва се не много твърдо тесто с посочените продукти (БЕЗ КРАВЕТО МАСЛО!). http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055850 http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055863
Оставя се да втаса в намазнена тава, и самото тесто също се намазва с олио, за да не хване коричка. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055876 http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055891
Тестото се разстила на намазнена повърхност и в/у него се нахвърля половината от размекнатото краве масло. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055906
Навива се. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055920 http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055925
И се усуква. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055937
Тавата се намазва с другата половина от кравето масло и внимателно се измества тестото http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055954
Втасва втори път и се намазва с разбитите жълтъци с олиото и лимоновия сок. Поръсва се със сусама. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055975
Пече се 30 мин. на 3000, като аз лично следя печенето през 10 мин. и по преценка покривам питката с фолио преди края. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8055995
П.П. фурната е студена, след поставяне на питката се включва