Карамфил и канела

  • 57 855
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 899
Унгарска лучена супа



Унгарската лучена супа е малко по-различна от френската. По-простичка, но пък с добавка на сирене. Сервира се в издълбана питка и има божествен вкус.  Grinning

4 големи глави лук
3 с.л. олио
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 кубче бульон
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
1 литър гореща вода
големи питки и сирене за сервиране

Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с олиото, маслото и подправките на бавен огън за 20 мин., като се разбърква от време на време, за да не загори. Когато омекне напълно му се добавят натрошения бульон, брашното и горещата вода. Оставя се да къкри на слаб огън, докато се сгъсти - около 30 мин.

Взимат се големи питки, по възможност високи. Отгоре им се изрязва капаче и се издълбават. В тях се сипва от горещата лучена супа и се поръсва със сирене. Сервира се веднага.

# 16
  • Мнения: 899
Ябълкови тарти



за тестото:
200 гр. масло
2 яйца
50 гр. захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
400 гр. брашно

за плънката:
5 средно големи ябълки
100 гр. захар
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.л. канела

Омесва се меко тесто, завива се в домакинско фолио и се оставя за половин част в хладилника. През това време ябълките се обелват и настъргват, смесват се с ядките, канелата и захарта.

Охладеното тесто се разделя на две части. От едната се късат топченца и се застилат намаслени формички за тарталети. Поръсват се с малко галета и се пълнят с ябълките. От втората половина тесто се разточват капачета и се покриват напълнените тарталети. С вилица им се правят по няколко дупчици отгоре. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

След изстиване се поръсват с пудра захар.

# 17
  • Мнения: 899
Пудинг с палачинки



за 4 порции:

4 палачинки
500 гр. ванилов пудинг (Pastry Cream или любим ванилов крем - по избор)
1 банан
течен шоколад
какао или пудра захар

Бананът се нарязва на малки парченца. Всяка палачинка се намазва с течен шоколад, поръсва се с банан и се завива на руло. Реже се на 4 части. В купичка се слага на дъното едно рулце палачинка и другите три парченца се нареждат изправени. Заливат се с ваниловия пудинг.  По този начин се запълват и четирите купички, след което се нареждат в тава и се запичат на горен реотан за 10 мин. на 200 градуса. Преди сервиране се поръсват с пудра захар или какао.

# 18
  • Мнения: 899
Портокалови мъфини




2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. фреш от портокал
2 ч.ч. брашно
1 с.л.  бакпулвер
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ванилия

100 гр. пудра захар
1 с.л. портокалов сок

Яйцата, захарта, маслото, прясното мляко и портокаловия фреш се разбиват с миксер. Отделно се смесват брашното, ванилията, бакпулвера и портокаловата кора, след което се прибавят с бъркане към първата смес. Разсипва се във формички за мъфини и кексчетата се пекат до зачервяване на 180 градуса.

През това време се прави глазурата - пудрата захар и 1 с.л. портокалов сок се смесват и разбъркват хубаво. След като мъфините изстинат върху тях се разпределя глазурата.

# 19
  • Мнения: 899
Пиле с тиквички и кашу



2 пилешки гърди
1 голяма тиквичка
50 гр. печено солено кашу

за маринатата:
2-3 с.л соев сос, черен пипер, 1 с.л лимонов сок, индийско къри

Пилшеките гърди се нарязват на парченца и се заливат с маринатата, оставят се на хладно поне за час. Тиквичките се нарязват на кубчета. В голям тиган се загрява олио, слагат се едновременно тиквичките и месото и се покриват с капак. Така продуктите се задушават около 10 мин. или докато тиквичките си пуснат течността. След това се маха капака, добавя се кашуто и продуктите се запържват до готовност, образувалият се сос да се изпари почти изцяло. Ако има нужда се посолява допълнително, но трябва да се опита предварително, защото соевият сос и кашуто са солени. Сервира се с гарнитура от ориз.

# 20
  • Мнения: 899
Мексиканска пилешка супа



бяло пилешко месо (аз използвах филе от гърди)
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
накълцани домати от консерва
царевица от консерва
1 кубче пилешки бульон
течна готварска сметана
сол, черен пипер, чубрица

В тенджера се загрява олио. Лукът и чушките се нарязват на дребни кубчета и се задушават във вече сгорещената мазнина. Пилешкото се нарязва на малки късчета и се добавя в тенджерата, с непрекъснато бъркане, докато побелее леко. Сместта се залива с гореща вода, добавят се подправките и кубчето бульон. Оставя се да къкри на слаб огън. Когато месото е вече сварено се добавят 2-3 лъжици домати и царевица на вкус. Супата се оставя още 5-10 мин. на котлона, след което се изключва и оставя да изстине. Течната сметана се добавя след като супата е станала хладка, с непрекъснато бъркане, за да не се пресече.

# 21
  • Мнения: 899
Меденки с шоколадова глазура



Имам тази рецепта от майката на моя приятелка и от години само по нея си правя меденките за Коледа. Никога не ме е предавала, стават много ароматни и вкусни.

2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 с.л. канела
около 2 1/2 ч.ч. брашно

1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и меда се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден - два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави Simple Smile .

Да ви е сладко!

# 22
  • Мнения: 899
Американски сандвичи



Много, много вкусни и засищащи, на някои добавих колбас, други бяха консумирани с конфитюр (обожавам кашкавал със сладко). Рецептата е от "Нож и виличка" - Grilled cheеse sandwiches .

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 21:24 от Umbra

# 23
  • Мнения: 899
Типов тутманик



280 мл. хладко прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 суха мая
300 гр. типово брашно
около 200 гр. бяло брашно

разстопено масло
сирене, кашкавал

Млякото и яйцата се разбиват с миксер, добавят се солта и захарта. Маята се добавя към типовото брашно, а към него течната смес. Започва да се меси, като постепенно се добавят 200-те гр. бяло брашно. Ако тестото лепне много се добавя още бяло брашно, докато се получи меко и съвсем леко лепнещо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. По принцип печивата с типово брашно втасват по-бавно. След това тестото се разделя на четири еднакви топки и се оформя като "Завъртяната пита" на vens от тази рецепта: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,611.0.html - всеки пласт се маже с масло и се наръсва със сирене. Оставя се да втаса още веднъж в тавичката.  Пече се на около 160 гр. , докато се зачерви и при проверка с шишче то излезе сухо от тестото. Малко преди края се поръсва с настърган кашкавал.

Последна редакция: нд, 04 яну 2009, 10:54 от Umbra

# 24
  • Мнения: 899
Пастет "Попай"



400 гр. изцедено кисело мляко
около 200 гр. замразен спанак
сирене
черен пипер
орехи

Замразеният спанак се задушава с малко мазнина и черен пипер. След като се охлади се смесва с цеденото кисело мляко и натрошеното сирене. Обърква се хубаво до хомогенна смес. Добавят се натрошени орехи по желание. Може да се яде намазан на филийка, сервиран самостоятелно като разядка или като гарнитура.

# 25
  • Мнения: 899
Угат банана

 

Това е израелски кекс, който аз изпекох под формата на мъфини. Ето рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10155521#msg10155521

Намалих захарта на 2/3 ч.ч. чаша, брашното на чаша и половина, добавих и шоколадов чипс. Невроятен сладкиш!

# 26
  • Мнения: 899
Овесени бисквити със сушени череши

 

2/3 ч.ч. разстопено масло
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар (ако обичате по-сладко сложете 2/3 ч.ч.)
4 с.л. мед
60 мл. прясно мляко
150 гр. пълнозърнесто или грахам брашно
100 гр. фини овесени ядки
1 бакпулвер
5 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
100 гр. сушени череши (или червени боровинки)

Яйцето, маслото, прясното мляко, меда и захарта се разбиват с миксер. Добавят се овесените ядки и се обърква с дървена лъжица. Брашното се смесва с бакпулвера, кокоса, ванилията, канелата и с бъркане се добавя към първата смес. Накрая се слагат сушените плодове, нарязани на половинки. Обърквате хубаво всичко, с дървената лъжица, получава се лепкава смес. Застила се тава с хартия за печене. Гребвате от сместта с лъжица за сладолед или две малки лъжички и оформяте топчета, без да ги сплесквате. Редят се в тавата, на повечко разстояние. Печете на 160 градуса до зачервяване.

# 27
  • Мнения: 899
Козунак



За козунак ползвам едно и също тесто от години. От него правя и кифлички, и руло с мармалад, и обикновен козунак. От това количество ми се получават два средно големи козунака.



Рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=320407.msg8379326#msg8379326

# 28
  • Мнения: 899
Соленки



Много бързи, лесни и чудесно вкусни соленки от Yoli! Нямах ким и ги поръсих със сусам, мак и чубрица. Бих добавила и кашкавал следващия път.

Рецептата: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg20923.html#msg20923

# 29
  • Мнения: 899
Мъфини с дюли и карамел



2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. стопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява захар

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана

Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес.

Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.

След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от стопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава, което харесва не на всеки и спокойно може да се пропусне.

Последна редакция: пт, 13 ное 2009, 23:44 от Umbra

Общи условия

Активация на акаунт