Унгарската лучена супа е малко по-различна от френската. По-простичка, но пък с добавка на сирене. Сервира се в издълбана питка и има божествен вкус.
4 големи глави лук
3 с.л. олио
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 кубче бульон
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
1 литър гореща вода
големи питки и сирене за сервиране
Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с олиото, маслото и подправките на бавен огън за 20 мин., като се разбърква от време на време, за да не загори. Когато омекне напълно му се добавят натрошения бульон, брашното и горещата вода. Оставя се да къкри на слаб огън, докато се сгъсти - около 30 мин.
Взимат се големи питки, по възможност високи. Отгоре им се изрязва капаче и се издълбават. В тях се сипва от горещата лучена супа и се поръсва със сирене. Сервира се веднага.