Опитайте! Вкусно е!

  • 1 416 291
  • 358
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 22 867

РУСКИ ГРАДСКИ КУЛИЧ





От авторката на рецептата: Предлагам ви съвсем проста рецепта за кулич, за тези, които нямат време да се занимават с мая и втасване на тесто, а и за тези, които не обичат маята. Рецептата е взета от кулинарно списание, названието на което вече е забравено, но рецептата остана. Куличът е съвсем лесен, дори и за начинаещи.

1 ч.ч. захар (240 мл)
4 яйца
маргарин 180-200гр, размекнат

Всичко се разбива хубаво с миксер, ако нямате – може и на ръка, с тел.
Добавяте 0,5 ч.ч. топло мляко, ванилия на вкус и около 0,5кг. брашно, смесено с пакетче бакпулвер от 10 гр. Всичко се смесва, добавят се  100гр. стафиди, още веднъж разбърквате. Тестото е като за по-гъсти олади, сипвате го с лъжичка във формите, най-много до половината, по време на печене бухва доста.Ако спазвате рецептата, просто е невъзможно да се обърка нещо.

Печете в загрята фурна на 160-170-180 град,. Проверявате дали са готови с клечица, като кекс. Сравнително бързо се пекат, ако са в малки форми за мъфини 10-ина мин. са достатъчни, в по-големите 12-15 мин., а ако печете цялото количество тесто в една форма, около 30-40 мин, в зависимост от фурната.

Моите бележки: Правят се невероятно лесно, стават невероятно меки и въздушни, като памук и много вкусни. Правих ги и с мас, също се получават, не съм пробвала с краве масло. Отгоре може да се направи глазура от разбит белтък, пудра захар и лимонов сок, или само от пудра захар + сок от лимон или портокал, или просто да поръсите с пудра захар.Предполагам и шоколадова глазура  ще им отива. От половината доза продукти се получават 12 мъфинки в  метална форма за 12 броя. Гнездата на формата намазвам само с мазнина. Внимавайте с брашното, първия път за половин доза ми стигна чаша и половина брашно. Не трябва да се получава много гъсто тесто, като за козунак, а такова, че да може да се сипва с лъжица във формичките за мъфини.

източник

# 151
  • Мнения: 22 867

ХЛЯБ БЕЗ МАЯ, ЯЙЦА И МАЗНИНА



450 гр. брашно
3 с.л. овесени ядки
2 с.л. тръстикова захар ( не я бъркайте с кафявата, тръстиковата не е толкова сладка. Кафявата е карамелизирана, сладка като бялата захар, така че ако използвате от тях, 1 с.л. ще е достатъчна)
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
350 мл. кефир ( аз използвам по-рядко или разредено кисело мляко с вода или газирана вода, ако имам)
+ малко брашно за поръсване на формата за печене (може и грис)
+ малко мазнина за намазване на формата за печене

1. Включете фурната на 190 гр. (в моята пека на 170-180)
2. Подгответе формата, намажете я с мазнина и поръсете с брашно или грис. Ще ви трябва форма/съд с капак.
3. Всички продути смесете в купата на миксера, залейте с кефира/киселото мляко и разбивайте с накрайниците за тесто поне 10 минути.
4. Изсипете тестото в готовата форма, разрежете отгоре на кръст и поръсете с брашно.
5. Покрийте с капака и сложете във фурната.
6. Печете 40 минути под капак и още 20 минути без капак.
7. Извадете хлебчето на дъска и го оставете да се охлади. Тогава нарежете или разчупете.
Хлебчето е много леко, меко, ароматно, много вкусно с краве масло, с кашкавал, и за обяд, и за закуска, и........по всяко време! Peace

източник

# 152
  • Мнения: 22 867

"ЗЛАТЕН" ХЛЯБ


 

За форма с приблизителни размери 34х23х5,5 , а може и в кръгла или за кекс:

4 ч.ч. брашно (ч.ч. 240 мл)
1 с.л. сол, равна
1 ч.л. захар
1 с.л. заквасна сметана, или майонеза, или меко краве масло, или маргарин, или гъсто кисело мляко
1 пакетче суха мая (7 гр.) или жива - 1/2 до 3/4 кубче.
1/2 ч.ч. топло мляко
1/2 ч.ч. топла, предварително кипната, вода и още половин чаша от тая вода, ако се наложи да се използва.

В купа се пресява брашното, слага се маята, смесват се хубаво, прави се ямка в средата и се слагат продуктите, по реда на изброяването. Замесва се средно меко тесто. Не трябва да лепи по ръцете, но и да не е твърдо. Ако е нужно, досипете от водата.
Готовото тесто покрийте и оставете да втасва около половин час или колкото е нужно.
Втасалото тесто намесете още веднъж. Оформете две хлебчета, набодете ги с вилица и пак оставете на топло да втасат. Може да печете на хартия или в намаслени форма или тава. От тестото може да оформите и един хляб в цялата тава.
Хлябът се пече в предварително загрята на 180-190 град фурна около 35-40 мин в зависимост от фурната, докато коричката на хляба се зачерви. Като извадите готовия хляб, намажете с краве масло.

Моите бележки: Хлебчето е много вкусно, много меко и пухкаво. Погледнете източника под рецептата, оформянето на хляба е дадено в снимки стъпка по стъпка. От половината доза се получава съвсем прилично хлебче, което пека във форма за кекс с размери в см. 26 на 18 на 8 височина.

източник стъпка по стъпка

# 153
  • Мнения: 22 867
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ НА ФУРНА




Подбират се еднакви по възможност картофи, обелват се или се измиват много хубаво и се оставят с кората - по желание. Нарязват се на филийки, но не до края, така че долната част на картофа да остане цяла. Картофите се посоляват, поръсват се с ароматни подправки по желание, може и с галета, намазват се отгоре с майонеза, може да се сложи и по парченце краве масло и се поръсват с кашкавал. Пекат се в тавичка на 170-180 град  около 30-40 мин до готовност. Между резенчетата картофи може внимателно да се поставят тънки филийки бекон, сланина, да се поръси със сух чесън или да се намажат със смачкан. Стават и като самостоятелно ядене и за гарнитура. Ефектни са. Доколкото ми е известно, рецептата е от скандинавската кухня и има различни варианти. Погледнете линковете под рецептата.

източник

стъпка по стъпка и видео

вариант с пилешко филе

Последна редакция: пт, 18 май 2018, 11:43 от labrex

# 154
  • Мнения: 22 867
ФРЕНСКО ТЕСТО
(много сполучливо и вкусно, за кифлички, пирожки и сладки пироги)



От авторката:
Любима рецепта на тесто, което винаги се получава.

3 ч.ч. брашно
200 гр размекнат маргарин
3 с. л. захар
1 ч.ч. топло прясно мляко
11 гр суха мая или ½ до 2/3 кубче жива.

Ако използвате суха мая – разтворете я в млекото, оставете я10-15 минути, добавете останалите продукти и замесете тесто. Ако е жива, разтваряте я в млякото и направо замесвате тестото от дадените продукти.Тестото трябва да е средно меко, но в никакъв случай твърдо. По принцип е много еластично. Ако е нужно, добавете брашно. Готовото тесто сложете в полиетиленов плик, завържете го отгоре и оставете в хладилника за 20-25 мин. Тестото е готово за посоченото време, като не увеличава много обема си, но се вижда и усеща, че се е отпуснало. От тази доза се получават 16-ина кифлички. Много са вкусни с плънка от нарязана ябълка и стафиди, поръсени със захар или канела и захар. Кифличките може да се оформят различно. Най-бързо е да направите руло от тестото и го нарежете на 15-16 парчета. После всяко парче разтегляте с ръка като мекица, не много тънко, слагате плънката в средата и събирате краищата. Печете при 200 град 15-20 мин.

Моите бележки: може да се оформят розички и да се изпекат във форми за мъфини. В такъв случай от половината доза се получават 12 розички, печени в метална форма за мъфини с 12 гнезда. Начинът на оформяне на розичките може да видите ТУК при сладките розички. Тестото е страшно вкусно, в моята фурна пека на 180 град в предварително загрята фурна, времето зависи от печивото – кифличките и розичките 15-20 мин, ако е някакъв пирог с ябълки или друга сладка плънка, 20-30 мин., съобразявайте с вашата фурна. Отгоре може да намажете с жълтък или белтък, може и да не мажете с нищо, а като извадите готовите кифлички, да ги намажете с краве масло.Маргаринът съм комбинирала с краве масло в равни дози, пак става хубаво тесто. Тестото не се втасва втори път, времето на оформяне на кифличките е достатъчно, направо печете.

източник

Последна редакция: сб, 22 дек 2018, 21:45 от labrex

# 155
  • Мнения: 22 867
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО ИТАЛИЯНСКИ







От авторката: много вкусно, лесно и бързо за приготвяне ястие, рецептата за което е донесена от пътуване в Италия.

- 500 гр пилешки дробчета
- 2 -3 или повече скилидки чесън
- 2 домата
- 150 гр моцарела (може да се замени с кашкавал)
- 2 с.л. зехтин (може и олио)
- сол, черен пипер, чубрица

Слагаме мазнината на огъня и запържваме изчистените дробчета по 3-4 минути от всяка страна, да се запечатят. При тях или отделно запържваме и глава лук.
Когато са готови, добавяме чесъна нарязан наситно или пресован, подправките, разбъркваме и сипваме в тавичка за печене.
Изчистваме доматите от люспите и ги нарязваме (в Италия ги режат на кубчета, аз на кръгчета) и нареждаме върху дробчетата.
Отгоре слагаме моцарелата, около 50-70 грама, но тъй като тя не прави коричка при печенето, добавям още 100 грама ементал или друго сирене.
Запичаме във фурната на 180 град до зачервена коричка.
В Италия поднасяха дробчетата като отделно ястие, без гарнитура, но, ако решите, винаги може да импровизирате и добавите гарнитура.

Моите бележки: В олиото запържвам  дробчетата и изсипвам в тавата за печене. Запържвам и нарязания на полукръгчета червен лук, добавям пресован чесън, черен пипер, сол и изсипвам при дробчетата, разбърквам хубаво. Отгоре зимата слагам от нарязаните домати за готвене, като отцеждам сока, а лятото нарязани пресни домати. Настъргвам от българския кашкавал и запичам. Може да запържите първо лука и в същата мазнина дробчетата, а може и заедно – дробчета и лук, както ви е по-лесно. Получава се много вкусно и уханно ястие.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:35 от labrex

# 156
  • Мнения: 22 867
КИФЛИЧКИ „СМОКИНИ”



 

От авторката: тестото е пухкаво, нежно, топящо се в устата, а макът и захарта хрускат и напомнят на узряла смокиня.

За тестото:

600 гр. брашно
150 мл пресно мляко
50 гр. краве масло
2 яйца.
20 гр мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол

За овалване на кифличките:

100 гр. мак
100 гр захар.
100мл олио

Разтваряме маята в топлото мляко, добавяме солта,  захарта, яйцата, разтопеното масло и замесваме средно меко тесто.
Оставяме го да втаса 30-40 мин.
В удобна чиния или купа смесваме мака и захарта, в друга сипваме олиото.
Втасалото тесто слагаме на набрашнена повърхност, понамесваме го, откъсваме неголеми парчета от него, малко по-големи от орех и оформяме топчета с намаслени ръце. Тестото е много нежно и топчетата може и да не са със съвсем правилна форма.
Всяко топче потопяваме в олиото или го намасляваме с ръце и овъргалваме в захарта и мака. Нареждаме топчетата в намаслена тава или форма с диам 27-30 см на два реда.
Пекат се в загрята на  170 -180 градуса фурна  20-25 минути, но все пак съобразете с вашите фурни. Хубаво е да не се препичат.

Моите бележки: Тестото е много вкусно. Не слагайте цялото количество брашно наведнъж, може да се окаже много. Ако пък е малко, добавяте. Тестото правя на топчета, като за пинг понг, после разтеглям като за мекица и слагам вътре плънка – мармалад, локум, нарязани на кубчета ябълки + стафиди, поръсени със захар и канела. Може и друга плънка, по желание. Не ги пека на два реда, слагам на един и си стават просто кифлички. Много са мекички вътре, а коричката хрупкава от мака и захарта. Много вкусни кифлички.

източник стъпка по стъпка

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:37 от labrex

# 157
  • Мнения: 22 867

БЬОФ СТРОГАНОВ "ПУШКИНЪ»

(не е класическия вариант, а фирмено блюдо на руския ресторант "Пушкинъ", но много вкусно)



телешко месо – 700гр.,(моето беше около 500 гр)
заквасена сметана 20% – 1чаша, (използвам ч.ч. 240 мл, а сметана - на Мегле, но стават и другите)
глава лук
 ¼ чаша готварска сметана
1ч.л нишесте
доматен сос 1/2 чаша– авторката използва готови сосове, които са пикантни, с подправки и чесън. Аз вземам нашето доматено пюре, разреждам с водичка и добавям чер пипер, чесън пасиран и кимион.
¼ чаша вода
сол, черен пипер,  олио.

Месото се реже на пържоли, начуква се хубаво, ръси се с чер пипер и се нарязва на лентички.

В по-голям тиган се налива олиото и като се загрее, се слага месото да се запържи. Това на силен огън. Първо пуска вода (поне при мен), после се запържва. Добавя се нарязания лук, и той се позапържва 1-2 мин, посолява се и се залива с доматения сос. Слага се капак и ври на слаб огън. В това време се прави сметановия сос.
Нишестето се размива с 1/4 чаша студена вода и към него се добавя готварската сметана. Сместа се вари в тенджерка на слаб огън, като се бърка. Когато се нагрее и започне да пуска мехури,  се добавя и заквасената сметана. Вари се 2-3 мин и се изсипва при месото. Разбърква се и се оставя да ври под капак на слаб огън 15-20 мин. Ако месото е по-жилаво, и се наложи да се вари повече, се долива по малко водичка от време на време, да не загори сосчето. Понякога е достатъчно и времето по рецептата, зависи от месото. Според авторката, идеалната гарнитура за ястието са пържени картофи, но може и с ориз и др. по желание. По принцип соса не става много като количество, но аз увеличавам дозите на пюрето, сметаните и правя повече сосче, защото го харесваме вкъщи.

източник стъпка по стъпка

# 158
  • Мнения: 22 867
БЪРЗ ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ



 

1 с.л. маргарин (около 35 гр)
1 ч.ч. заквасена сметана (става и с по-гъсто кисело мляко)
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
аромат на вкус (аз най-често използвам бадемова есенция)
Маргаринът се разтопява в микровълновата или ако е размекнат, направо се разбива с яйцето и захарта. Добавя се сметаната/киселото мляко, капва се и есенцията.
В купа се смесват пресятото брашно, какаото и бакпулверът. Добавят се към течната част и хубаво се разбъркват. Тестото се изсипва във форма с диам. 24 см, намаслена и набрашнена или покрита с намаслена пекарска хартия. Пече се на 180 град 45 мин. Пробва се с клечица за готовност като кекс.
От два такива блата, съединени със сметанов крем (заквасена сметана 3 пудра захар на вкус), се получава много вкусна тортичка. Много бързо се напояват блатовете, нежни и меки са.
А може и просто охладения сладкиш да се поръси с пудра захар и да се нареже на квадрати. Или да се среже на две половини, едната да се намаже с някакъв конфитюр – сливов или кайсиев, другата да се похлупи върху нея и да се поръси с пудра захар. Става много бърз и вкусен десерт с форма на полуокръжност за домашна употреба.

Източник руски

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:38 от labrex

# 159
  • Мнения: 22 867

МЛЕЧЕН ХЛЯБ





300 мл. топло мляко
3 ч.ч. брашно (приблизително 450-500 гр)
1 яйце
1.5 ч. л. суха мая (или ½ кубче жива)
2 с. л.олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
По желание сусам или мак за поръсване.

В топлото мляко се разтварят захарта и маята (ако е суха), покрива се съдът и се оставя да постои 10-ина мин.
Яйцето леко се разбива с вилица, брашното се пресява два пъти.
В млякото с маята се добавят солта и чаша пресято брашно, разбърква се хубаво, след това се сипват олиото и част от яйцето (малко от него оставяте за намазване на хляба). Добавяте на части от брашното и замесвате средно меко тесто. Слагате го в намазан с мазнина съд, покривате и оставяте да втаса на топло, докато се увеличи двойно. Според рецептата за 1 час.
Формата за печене се намазва с краве масло, втасалото тесто се намесва леко с намаслени с олио ръце, оформя се и се слага в приготвената форма. Оставя се да втаса втори път, да се надигне до половината форма или малко повече. Фурната се включва на 180-200 градуса.
Втасалият хляб се намазва с яйцето, поръсва се се с мак или сусам и се поставя в топлата фурна.
Пече се до готовност, 30 мин, ако силно се зачерви отгоре, покрийте с хартия. Завийте хляба в кърпа и оставете да се охлади.

Моите бележки: Използвам жива мая, която размивам в топлото мляко, добавям солта, захарта, яйцето и олиото. Замесвам тесто и оставям покрито във фурната на топло (40-50 град)  да втасва. Става за около 30-ина мин. Оформям хлебчето, слагам във формата, покривам го с кърпа и връщам във фурната, като я включвам вече на 160-170 град. Слагам хлебчето на решетката на предпоследно ниво. След 10-ина мин го вадя, надигнало се е достатъчно, мажа с яйцето, ръся със семена и връщам обратно във фурната, вече на най-долното ниво. Пека в продълговата форма за кекс, изпича се за 25 мин. Все пак времето и температурата на печене съобразявайте с вашите фурни. Получава се страшно вкусно хлебче, може да се яде без нищо. Може да се оформи и като питка.

източник

# 160
  • Мнения: 22 867

ДЕСЕРТ ОТ ГРИС



0,5 - 1 л. пресно мляко
150- 200 гр. грис
100 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
2-3 ч.л. какао

Количествата мляко и грис са от-до, защото винаги варя на око. Важното е да не е рядка и да не е подсладена. Като я сварите, оставете я да изстине хубаво.
В това време разбийте размекнатото (но не разтопено) краве масло с миксер, добавете пудрата захар и продължете да биете. Добавете в маслото и сварената грис и разбивайте с миксера до получаване на въздушна смес, 5-10 мин са достатъчни.
Разделете получената смес на две. В едната половина добавете какаото и разбийте пак. (Като варианти може да се добавят разтопен шоколад, вишнев сироп и др, но тези варианти не са пробвани).
В купички или чашки сипете под ъгъл от едната смес, например оцветената, а върху нея и от бялата.Поставете за кратко в хладилник (не бива да замръзва), а може и без хладилника. При сервиране заейте с шоколадова глазура, сироп, топинг няккакъв, поръсете с орехи, настърган шоколад или кокосови стърготини.

Моите бележки: Рецептата е преведена от руски сайт, на който попаднах случайно и благодарение на който си припомних това кремче. Преди години една тьотя Люда ни правеше торта с такъв крем с лимонов аромат, тогава много я харесвахме и съм запомнила кремчето. По-късно го правех и аз, когато децата ми бяха по-малки, това беше начин да ги накарам да хапнат грис. Правех го така: сварявам грис в подсладено на вкус мляко и оставам да изстине. Като изстине хубаво, изсипвам в купата на миксера, слагам краве масло и разбивам хубаво до пухкав крем. Направо не се усеща, че е от грис. За аромат ванилия или лимонова кора. Така че кремчето търпи вариации според вкуса на любителите на грис.

източник

# 161
  • Мнения: 22 867

БЪРЗО РУЛО (или ТОРТА)  "5 ЛЪЖИЦИ"





Тесто:
по 5 с.л. брашно, захар, сухо мляко (или сметана на прах) и 2 яйца. 1/3 ч.л. угасена с няколко капки оцет сода за хляб.

Приготвяне – всичко се смесва в купа, хубаво се разбърква (аз го правя с тел), изсипва се на намаслена тава (аз поръсих и с брашно) и се поставя (това е най-хубавия момент!) в СТУДЕНА фурна, която включвате на 180 град. Блатът за рулото в моята фурна е готов за 12 минути. Тъй като от същото тесто се прави и блат за торта (всъщност названието на рецептата е торта за закуска ”5 лъжици”, руска е и добре върви с чай. С кафе също!), той се пече около 20 мин, по-дебел е. Тестото е течно, лее се, но не е рядко, пада тежко.

Моите бележки: Използвайте равни лъжици от продуктите и средно големи яйца. За руло авторката посочва размери на дъното на тавичката 36*24, аз пека  в по-малка с дъно – 30 на 20 см. Тестото се разлива на тънък пласт, като се пече се надига. Може да оставите малко от тестото, да му сложите какао и да очертаете някакви фигурки върху бялата част. Като извадите опечения блат, захлупвате тавата върху кърпа и навивате с нея рулото. Така шарките остават отгоре. След 10-ина минуте развивате внимателно и намазвате с крем, конфитюр, пудинг и наситно нарязани плодове върху него, изобщо по ваше желание. Блатовете за торта могат леко да се сиропират с компот или друго по желание и да се гарнират според фантазията ви.Отворете линка към източника под рецептата, ще видите варианти.Много лесна, бърза, икономична и вкусна рецепта.

източник

# 162
  • Мнения: 22 867

„МЕРЗАВЧИКИ”
(кифличките са наречени малки мерзавчета, защото се хапват бързо и по-много) Grinning



      

200гр. маргарин
200гр. сметана
1 яйце
0.5 ч/л. угасена сода
щипка сол
около 3 чаши брашно
кутийка варена сгущенка

Разтопете маргарина, добавете яйцето,сметаната, содата, солта, брашното  и замесете тесто. Трябва да бъде меко, спрете да му слагате брашно, щом престане да лепи по ръцете ви. Разделяме го на 6 части, всяка разточваме на кръг и режем на 8 сегмента, слагаме сгущенка, завиваме кифлички, потопяваме горната част в захар и слагаме в намаслена тавичка.
Печем на 180 град. в предварително загрята фурна около 30-ина мин. Щом се заруменеят отгоре, значи са готови. От даденото количество се получават 48 кифлички. Стават и с пълнеж от сладко, мармалад, плодове, но най-вкусни са със сгущенката.

Моите бележки: Сметаната може да се замени с по-гъсто кисело мляко. Съобразете печенето с вашите фурни – в моята станаха за 20-25 мин на 160 град. Сложих течна ванилия в тестото, а пълнежът беше от вишнички от сладко. Мисля, че ще бъдат много вкусни и солени, с пълнеж от сирене и яйце, отгоре с някакви семена, това предстои да се пробва. Много бързи и вкусни кифлички. Тестото става и за пържене на мекици.


източник стъпка по стъпка

# 163
  • Мнения: 22 867

РАГУ С ГЪБИ В ГЮВЕЧЕТА



   


За 4 гювечета: 400гр. телешко месо, 6-7 картофа (среден размер), 1 голям морков, 1 глава лук, 400гр. гъби, 100мл. червено вино, пресно мляко за картофеното пюре, краве масло и олио, подправки, сол, чер пипер на вкус.

Сварявате картофите и приготвяте пюре, като добавяте млякото, краве масло, сол, чер пипер, индийско орехче.
Гъбите запържвате в олио, посолявате и ръсите с чер пипер.
Нарязаните лук и морков също запържвате в олио или в смес от олио и краве масло около 5 мин, като ги разбърквате.
Нарязаното на хапки месо добавяте към лука и морковите. Оставяте на огъня 10-ина мин. Наливате червеното вино, солите, слагате чер пипер, чили по желание, зелени подправки. Аз слагам босилек. Оставете на тих огън, като разбърквате от време на време, докато виното се поизпари. Добавете запържените гъби и хубаво смесете. Готовото рагу сипете в гювечета, а отгоре сложете пюрето и го изравнете с лъжица като капак. Намажете с разтопено краве масло, сложете гювечетата във фурната, предварително загрята на ~200С и печете  ~ 25мин. до леко зачервяване. Веднага сервирайте!

Моите бележки: Правя го освен с телешко, със свинско и пилешко месо. В соса слагам и няколко скилидки размачкан чесън, затова сипвам не само 100 мл вино, но и вода, докато месото ври. Ако попаднете на по-жилаво месо, ще се наложи няколко пъти да доливате течност, вино и вода, докато се свари. Може да използвате и предварително сварено месо.Като подправки слагам черен пипер, чубрица и джоджен.Става и малко кашкавал да се настърже отгоре. Може да се направи предварително, а преди поднасяне да се запече във фурната.

източник

# 164
  • Мнения: 22 867
ЛИБЖЕ (задушено месо по кабардинска рецепта)



Месото (овчо или говеждо), режем на равни парченца.
Нарязваме лук, не съвсем на ситно, по обем толкова, колкото и месото.
Слагаме месото в дълбок тиган, заливаме с чаша вода, ръсим лютив червен пипер, или сладък, ако не обичате люто, и посоляваме.
Докато месото ври, режем моркови на по-дебели пръчки.
Щом водата изври, добавяме към месото олио, лука и червен пипер, разбъркваме всичко, добавяме морковите, отново разбъркваме, ръсим супена лъжица брашно, лъжица сметана и задушаваме под капак, като доливаме вода при необходимост. Целта е да се получи гъст и ароматен сос.

Моите бележки: Кабардинците може да го считат за кощунство, но аз правя ястието им със свинско, пилешко или телешко. Няма значение какво количество е месото, нарязвам го на хапки, нарязвам и лук като за манджа, но по-наедро, така че да се получат две еднакви купчинки. Слагам месото в тиган, ръся малко червен пипер (сладък, защото не ядем люто), заливам с вода почти наравно с месото и посолявам. Варя месото така  до извиране на водата, т.е. почти до готовност. Като изври водата, слагам малко олио, лука, морковите, още малко червен пипер, разбърквам, поръсвам брашно, сипвам сметана повече от една лъжица и доливам водичка. Сметана съм слагала за готвене, заквасена, а когато нямам, си правя смес от прясно мляко и кисело, но да не е вкиснато и да не киселее, също върши работа. Захлупвам и оставам на слаб огън до омекване на лука и морковите. Получава се много ароматно ястие, понякога слагам и черен пипер, но всъщност няма нужда от нищо – много е вкусно само с неговите си съставки.

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:39 от labrex

Общи условия

Активация на акаунт