Козуначна тема 2008

  • 89 180
  • 714
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 091
Освен, че можете тук да споделите нови рецепти, идеи за козунаци и т.н, искам и да ви питам, някой от вас да е опитвал да прави малки козуначета във формички за мъфини? Ако да, каква плетка използвахте, за да се запази красотата на козунака?
Иска ми се да го опитам това тази година, защото синът ми трябва да носи в училище, а като се нареже голям козунак се губи цялата идея и си мисля, че децата много ще се зарадват на малки козуначета.

Благодаря на всички споделили идеи! Peace


2006 тема за козунаците- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.msg1497138;topicseen#msg1497138
2007 тема за козунаците 1-ва част- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=174104.msg3460213;topicseen#msg3460213
2007 тема за козунаците 2-ра част -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180340.msg3643501;topicseen#msg3643501
Плетене на козунаци - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.msg6125497;topicseen#msg6125497
Великденски пиленца -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22419.msg433331;topicseen#msg433331
Козуначена торта-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=182546.msg3708020;topicseen#msg3708020
Какво да правим с останалия козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=94679.msg1662139;topicseen#msg1662139
Козуначени кифлички-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170830.0
Панетоне-италиански коледен козунак http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=155735.msg3008269;topicseen#msg3008269
Плетена на козунак- видео- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=61699.msg1125027;topicseen#msg1125027
Козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25619.msg496889;topicseen#msg496889
Торта от козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180619.msg3653552;topicseen#msg3653552
Козуначни кифлички с плънка - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191710.msg3992613;topicseen#msg3992613
Великденски бисквити - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23585.msg457471;topicseen#msg457471
Великденски курабийки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22450.msg441637;topicseen#msg441637
Малки козуначета на Лабрекс- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=215043.msg4719486#msg4719486

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 23:09 от Tandoori

# 1
  • Мнения: 1 440
Тандури, така я чаках темата...започвам с теоритичната подготовка от сега Joy Интересни ще са ми и разни великденски бисквити или курабии, изобщо всякакви тестени вкусотийки Hug

# 2
  • София
  • Мнения: 3 814
Това е идея за мини козуначета, явно ще има репетиция преди Великден и естествено снимки. Wink

# 3
  • варна
  • Мнения: 1 830
Тази година съм решила да правя козунак за първи път, така че темичката ще ми е много полезна Hug

# 4
  • софия
  • Мнения: 25 202
Tandoori, специално съм си запазила този пост  на Labrex и съм решила тази година да направя по този начин малки козуначета-възелчета.

Последна редакция: чт, 28 фев 2008, 23:09 от zvanche

# 5
  • Мнения: 7 091
Аз си мисля да ги опитам така, но да ги сложа във формите за мъфини! Чудесна идея, добавих я вече по-горе.  Peace

# 6
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Tandoori и това може би ще стане добре във форми за мъфини

# 7
  • Мнения: 7 091
Tandoori и това може би ще стане добре във форми за мъфини

А това как е плетено, че няма снимка? newsm78

# 8
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Описано е "Всяка топка деля на 2 и правя 2 фитила. Слагам фитилите на кръст и с 3-те края плета плитка. Завивам на охлюв, а с 4-я край обикалям охлюва от плитката."
Друго което се сещам е някоя рецепта за кифлички да се пригоди за мъфин форма - така може да се сложи плънка от мармалад, сладко или локум.

# 9
  • София
  • Мнения: 281
И аз тези дни правих козунак и може би такъв ще правя и за великден! Идеята за малки козуначета е супер и с интерес ще чакам да видя рецепти. Ето и рецептата ако някой се интересува:
4 яйца(1 жълтък за намазване от горе)
250гр захар
170мл. прясно мляко
150гр мазнина(сложих мас и олио)
10гр суха мая
1 ванилия
кората на 1 лимон
стафиди(нямах и не съм слагала този път)
брашно - около 700-800гр (както са казали и други докато спре да маже под бъркалката)
Ето и снимка:

# 10
  • Мнения: 11 747
Tandoori и това може би ще стане добре във форми за мъфини

това аз съм го писала, радвам се че е направило впечатление! Grinning

Аз съм правила малки кръгли козуначета, точно по описания начин, като козуначето е само от една топка. Искам да кажа, че не е като цялата питка от 7 топки - за малко парче тесто няма да стане, а само една топка, която деля на 2, правя 2 фитила и оформям по описания начин. Малко ми се разляха на мен, защото бяха в голяма тава, но пак беше хубаво. Виж, ако е във форма за мъфини, ще стане високо и няма да се разлее и ще е идеално! Peace

# 11
  • Мнения: 3 926
Миналата година правих кифлики по ей тази рецепта на Как' Сийка (Сийче, обичам те поради тази причина Hug)

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ
5 яйца (+ 1 яйце за намазването)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мас (олио)
1 пак. мая за хляб
2 ванилии
2 ч.ч. прясно мляко
брашно (около 1 1/2 - 2 кг)
Маята с 1 с.л. захар и щипка сол се разтапят. Прибавя се 1 ч.ч. прясно мляко + малко брашно и се разбъркват на кашичка (като за палачинки). Оставя се да втаса.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се ванилиите (може и лимонова есенция), втората чаша мляко и разтопената мас (олио). Към сместа се добавя втасалата мая и се смесват. Омесва се с брашното. Меси се дълго, докато по повърхността на тестото се оформят мехурчета, аз освен това го "бия" 70-100 пъти. Втасва в голям съд, намазан с олио. След като втаса тестото, се размесва леко, къса се парче, колкото мъжки юмрук и се разточва на кръгла кора, дебела около 1/2 см. Разрязвам на 12 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагам лъжичка сладко смесено с млени орехи. Мой патент е да използвам сладко от настъргани дюли - става по-вкусно от традиционните мармалади. Навивам навътре и оформям кифличка. Колкото по-малки станат кифличките, толкова са по-ефектни. Така приготвените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят на топло да втасат отново. След като бухнат, се мажат с разбитото яйце (аз използвам цяло яйце, ако ползвате само жълтък, разредето го с малко вода или олио). Накрая наръсвам отгоре захар, мак, сусам и др. на вкус и пека в умерена фурна (180-200 гр.) първо отдолу, а ако се налага, допичам и отгоре. Вадя ги горещи от тавата и ги оставям върху хартия да изстинат. Да ви е сладко!
 


Обрах овациите и на моите родители, и на свекърите, като имате предвид, че свекърва ми прави козунаци с кофите... А моите кифли се изядоха преди нейните козунаци Grinning Сийче, отново хиляди благодарности. Пекохме ги до 3 часа посред нощ, а баща ми милият, чинно чака докато не излезе първата тава и само охкаше и ахкаше над тях Grinning Тази година пак ще ги правя Grinning И наистина са съвършени със сладко от дюли Heart Eyes

И още нещо - миналата година някой беше споменал, че едни от най-фините козунаци, които е ял не са месени на ръка, а са бити в центрофугата на пералнята. Смятам тази година така да пробвам, че това с месенето на ръка и биенето си е доста трудоемко Wink Тестото се увива хубаво в няколко плика, аз смятам и в парче плат да го загърна и да го бухна в пералнята на центрофуга.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 671
Assinкa, уби ме с тая центрофуга  Shocked Joy

Аз засега само се зареждам със знания, които Тандури е систематизирала толкова удобно! Благодаря за което Simple Smile

# 13
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Искам и аз мини кузуначета,ако някой направи генерална репетиция,да се похвали. Mr. Green

# 14
  • Мнения: 7 091
Аз си мисля да пробвам козуначетата другата седмица, не мога да си разчитам на фотоапарата обаче.  Rolling Eyes Дано успея да намеря с какво да ги снимам, че ни се счупи преди 2 седмици.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт