Кулинарията на Червеновинска!

  • 52 780
  • 53
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 674


Лесен и много  вкусен испански омлет с броколи и гъби!!!






Искам да споделя с вас тази вкусотия която става само  за 15 минутки.... Hug

Продукти за 4 порции.

4 картофа
1 глава лук
2 печурки
броколи  200 гр/ползвам от тези нарязаните и замразените в пакети/
6 яйца

Загрявате тигана и пържите първо картофите нарязани на кубчета, като омекнат прибавяте лука у гъбите...като омекнат и те прибавяте броколите нарязани на малки парчета...намаляте огъня..и така задушавате всичко около 2 минутки.

Изливате отгоре внимателно 6 яйца които сте разбъркали предварително със сол на вкус ...и така на слаб огън"печете" омлета.

Когато е готов отдолу...го обръщате в  чиния с по-широк диаметър от тигана и пак връщате в тигана за да се изпече и от двете страни.

Аз не го обръщам в чиния, ами когато е изпечен отдолу махам тигана от котлона и го пъхам в скаричка  от онези обикновените алуминиевите дето ги има в България, която  пече само отгоре...и става за 1 минутка.  Hug

Бон апетит!  chef

п.с. За предпочитане е да се пие с червено винце... Joy




Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:23 от Винце

# 1
  • Мнения: 3 674
Рукула салата с риба тон!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Предлагам ви една много лесна, бърза, полезна и изключително вкусна салата от рукула     chef





Продукти:

1. 75-100гр рукула
2.100 гр царевичка от консерва
3. 1 глава лук / ситно нарзвяна/
4. 1 консерва риба тон в олио
5. 2.с. л. зехтин
8. сол и лимонов сок на вкус...може и оцет но да е ябълков, а не винен !

6.ядки.../ ние тук слагаме "pinе not"/борова семка...им викат и се ползват специално за салати/  ...може и орехи натрошени на ситно.

Ето как изглежда бороват ядка...http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_nut

Правила съм и с двата вида ядки...но с  боровите семки си става много по-кусно  Heart Eyes

Рукулата се измива, изтисква се от водата и се нарязва на ситно, лукът се реже на ситно, прибавят се царевичките и рибата тон.

Разбърква се и се добавя солта, зехтина и лиомоновия сок.Аз  слагам  от лимоновия сок който е  в жълтите пластмасови тубички, дето прилича на лимонче... Grinning

 Може и оцет/задължително ябълков, не винен! /

Като сложите в чиниите поръсвате с ядките....те придават невероятен  и специфичен вкус, който прави впечатление... Wink

По желание гарнирате с маслини...ние много обичаме в наща къща маслини.. Heart Eyes

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:18 от Винце

# 2
  • Мнения: 3 674
Сочни пилешки гърди в доматен  сос!
3 порции





Продукти:

3 пилешки гърди
1 глава лук
3 печурки/ ако нямате гъби може и без тях/ пак става...
3 скилидки чесън
2 червени  или зелени чушки/ аз правих с зелени/
3.с.л. зехтин
500 грама доматен сос/  от консерва нарязани домати/,може и пресни домати...но няма да има толкова сос.
150 гр червено вино
50 гр обезкостени маслини
1 ч.л чубрица
1  1.л. розмарин /нарязан/
1/2 стрък магданоз нарязан на дребно
чер пипер на вкус, сол
аз добавих и малко чубричка... Wink









Лукът и чесъна се нарязват на дребно,чушката се нарязва на кубчета като се маха сърцевината и семките.

Зехтина се загрява в дълбок тиган и в него се запържват  лука и чесъна. Когато лука поомекне се добавят чушките, доматите нарязани на дребно и виното. Покрива се с капак и се аздушава 10 минутки на среден огън/ не  на слаб/.

Накрая се се добавят маслините ,магданоза, розмарина, пипера, чубрицата и солта.

През  времето докато соса  ви къкри и се задушава под капак, в един друг тиган загрейте  малко олио. Намажете  и осолете пилешките гърди с подправки каквито обичате.

 Аз намазах с подправка за пиле, с чер пипер, малко къри, чесън на прах и сух магданоз.  

Запържваме  ги  в олиото  на средно-силен котлон   по 4-5  минутки от всяка страна. Не препържвайте много гърдите  ,защото ще станат сухи.  Wink

За 4-5 минутки стават много сочни!  Месото трябва да е крехко и сочно!

И така соса ви е готов..изсипвате го  в  някаква тавичка, отгоре редите пилешките гърдички и поднасяте на масата....с голяма лъжица за сервиране. Всеки си слага в чинията колкото иска. Hug

Бон Апетит!     chef

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:15 от Винце

# 3
  • Мнения: 3 674
Пикантна супа  с къри от екзотична  Индия  с хляб Naan!

За любителите на лютивкото предлагам една много вкусна и пикантна супа от екзотична  Индия Hug Ние много  я обичаме в къщи... Heart Eyes Много е различна и интересна...и става бързо и лесно Wink







За 4 човека:

3 яйца
2 домата
2 бр. лук
3-4 скилидки чесън/може и на прах 1.ч.л./
2 с.л. олио
2 с.л. индийско къри/люто/ ако нямате може и нормално къри,но да добавите 1 почти пълна с.л.  лютив червен пипер.
иначе оригиналната рецепта е с 2.с.л. лютива къри паста/аз нямам и затова ползвам къри на прах/
4 малки картофа
1 литър зеленчуков бульон
2 с.л. кориандър/може и сух/
сол и чер пипер на вкус

Приготовление: 25 минути


Варите яйцата 8 минути/ да са твърдо сварени!/. Режете доматите  на много малки квадратчета,1-ия брой лук режете  на дребно а другия на кръгчета/за украса/ Чесъна  и той се реже  на ситничко.

В тенджерка изсипвате двете с.л олио и запържвате лука /на дребно/  и чесъна...като се позачерви лука и чесъна  /да не прегарят /, добавяте кърито/2 с.л./,после добавете картофите и доматите и пържете за около 2-3 минути. Добавете след това 1 литър вода в която сте разтворили 1 кубче зеленчуков бульон.Накрая бавете кориандъра,солта и черния пипер...и червения лютив пипер ако кърито не ви е люто.

Всичко да ври около 10 минутки. През това време докато супичката ви ври...в тиганче с олио запържете лука на кръгчета до зачервяване/ до златисто/.
 
Яйцата като са сварени ги оставете в мивката под струя течаща студена вода за около 2 минути...много лесно се белят след това  Wink И ги обелете и ги нарежете на 4 половинки.

Като сервирате супата в купата...сложете във всяка чиния по 3 парченца сварено яйце отгоре...и  в средата лука който е запържен до златисто. По желание може да поръсите с пресен ситно нарязан магданоз. Ако  имате naаn хляб/индийски хляб/  сервирайте с него. При нас се продава готов.
 Но става супер и с препечена филийка бял хляб  намазана с масло .. сервирана отстрани!!!

Бон апетит!     chef



Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:09 от Винце

# 4
  • Мнения: 3 674
Лесен и много вкусен спаначен пай с готови фини  кори!






Продукти:

Около 150 гр спанак/аз купувам замразен...става супер бързо,нарязан е и само го размразявам в микрото/
1 глава лук
2 яйца
масло разтопено за ръсене между корите/може и олио..но с масло е много по-вкусно!/
50 гр сирене
50 гр настърган на едро ренде кашаквал
копър/сух става/
чер пипер на вкус
сол   на вкус


за заливката:

2 яйца и 1/2 кафена чаша прясно мляко.

Пускате печката на 200 градуса.През това време на загрят  котлон слагаме тиган  в който има малко мазнина  и изсипваме спанака и лука нарязан на средно..и запържваме 2-3 минутки.Добавяме яйцата,като бъркаме непрекъснато..бъркаме 2-3 минутки.Махаме от котлона и добавяме сиренето и кашкавала и подправките,солта,копъра и черния пипер.

Взимаме тава.../аз пека в правоъгълна,тъй като корите  са правоъгълни и са налагат една върху друга и ми е по лесно,но може и в кръгла тавичка / И я намазваме навсякъде добре с олио. Слагаме  на дъното 1-2 реда коро..ръсим с маслото и разпределяме сместа отгоре.
Пак редим 1-2 реда кори..масло...и така накрая покриваме с кори...пак ръсим с масло.Заливаме отгоре с разбърканите 2 яйца и млякото и печем на 200 градуса до зачервяване !

Бон а петит !     chef





Поръсвате корите с олио или разтопеномасло....





после ръсите спаначната смес...








[/b]

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 03:14 от Винце

# 5
  • Мнения: 3 674
Невероятно вкусно телешко!!!!! Лесно и бързо!




За целта обаче ви е нужна тенджера под налягане /задължително...заради вкуса/  Wink

Яденето става общо за 30 минутки!

Рецептата е от една моя много скъпа приятелка в Тексас.... Не бях яла по вкусно телешко. Blush

Това  стана  една от най-любимите рецепти на семейството ни...и невероятна вкусотия за пред гости. Ще се предсатвите отлично и ще ви споменават като супер кулинарка...дори и да не сте...  chef

Гарантирам ви че ако спазите рецептата и не видиозменяте нищо по нея, ще ядете вкусно  домашно приготвено телешко !!!

Продукти: 4 порции

1 голяма  глава лук
олио и масло../количетвото зависи от големината на тенджерата/
500-600 гр телешко  месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. чеврен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол за осоляване на вкус

по желание ако обичате  леко люто прибавете чили  натрошено...1 щипка.

Отделно за варене:


20 бр бебе морковчета....от онези малките сладките. Ако нямате  може и обикновени моркови /2 големи/

6 картофа /средно големи/



Приготовление:

Главата лук се реже на  полумесеци,на едри парчета, и се запържва в олио и масло в равни количества. .Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото което предварително е нарязано на средно големи кубчета /да могат да се бодат на виличка...като хапка/ .През цялото време се  бърка с дървена лъжица!

Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз,чубрицата,вегатата, червения пипер, зрънцата  чер пипер и дафиновите листа начупени на две.

/ Зависи от месото...но тук при нас то понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата!Пържи се около 8-10 минутки.

Разбърквате леко всичко и се затваря с капака...НАМАЛЯ СЕ ОГЪНА НА СРЕДНО СЛАБ!!! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и  аз намялям на 5-6. Тоест намаляте на половина котлона...и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.

През това време нарязвате картофите на 4 половинки и ги варите с кората /ядат се с кората...много е вкусно! / Варят се докато се сварят,но не толкова че  да станат на пюре. И морковите ако са бебета се варят  отделно/тъй като се свярват бързо/ до омекване.Ако са от големите ,то се нарязват на  дебели лентички с дължина окло  3-4 см и се варят заедно с картофите...или отделно. Аз ги вяра отделно.

Когато са готови картофите се отцеждат от  водата,ИСКЛЮЧВА СЕ КОТЛОНА и се връщат в тенжерата в която са вряли...Прибавят се морковчетата....всичко се посолява се и се  заливат с 50 грама леко разтоепено масло...захлупват се с капак...МАХАТ СЕ ОТ КТЛОНА и се задушават отсрани на плота, така докато ви  стане месото. Peace

Севрирате месото с тази гарнитура,картофите с масло и морковчетата. Облизване на пръсти е!


 Поне досега е нямало фал с тази рецепта...тоест да не се е получила! Heart Eyes


П.С.  МЕСОТО СЕ ЗАДУШАВА В тенжерата под налягане....а картофите и морковите  се ВАРЯТ отделно  в друга тенжера .И накрая  не се смесват !!!

 Значи като се охлади тенджерата под налягане  ,се отваря и изсипва месото  вече  готово  в чинията за сервиране... Grinning  

 А  морковите и картофите се сипват отсрани като ГАРНИТУРА..Трябва да са разделени. Peace  

За улеснснение когато имам гости..СЛАГАМ ТРИ ГОЛЕМИ ДЪЛБОКИ СТЪКЛЕНИ КУПИ....В ЕДНАТА СИПВАМ МЕСОТО,В ДРУГАТА КАРТОФИТЕ,В ТРЕТАТА МОРКОВИТЕ..Ако морковите и картофите са ви вряли заедо то имате нужда само от ДВЕ купи.
Едната за месото,другата за морковите и картофите...
Така всеки си взима от всичко по малко и си слага в чинията кой колкото иска. Peace


Съвет: Не променяйте.... тоест не добавяйте или отнемайте  нищо от към  подправките от рецептата...иначе не гарантирам за резултата. Rolling Eyes

,
Подчертавам го, защото целта  не  е месото да  плува  в течност и вода и да се разводнява....а да се задушава в малкото  сос и в маслото   И накарая става  гъсто сосче Heart Eyes  

Понеже ако се сложи много вода..то месосото няма да поеме подправките..и ще стане не задушено, а телешко варено..което е няма да е същото  Wink




Момичета изглежда малко  дълго като обяснение...на като го сготвите веднъж,ще  видите че е лесно и бързо и ще му хванете цаката.


Бон Апетит!!! Hug








Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:05 от Винце

# 6
  • Мнения: 3 674
 Hug


Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 02:02 от Винце

# 7
  • Мнения: 3 674
Вкусна и много лесна спаначена  пюре супа !!!

Приготвяне 15 нинути!



Продукти.


100 гр спанак замразен
 
 2 картофа

1/2 глава лук

1-2 с . л. зехтин

1 зеленчукив бульон

600 гр вода

200 грама прясно мляко

1 яйце за застройка накрая

подправки, сол,чер пипер и сух магданоз.


Приготвяне

Слагате  картофите нарязани на кубчета да врят във подсолената вода. Като поврат 5 минутки добавяте прясното мляко. През това време  запържвате лука нарязан на дребно в 1-2 с .л зехтин.

Като е омекнал лука, го изсипвате при картофите, слагате кубчето бульон, добавяте спанака и варите още 5 минутки.

Накрая добавате чер пипер и сухия магданоз...и ако е нужно сол.

Махате от котлона и сипвате разбърканото яйце в супата.

Ако искате гребнете две супени лъжици от супата  и ги сложете в купата с яйцето..разбъркайте и тогава излейте яйцето в супата. Така няма да се пресече.. Wink

После взимате ръчен пасатор или автоматичен и  пасирате супата няколко секунди.  Тогава тя става много вкусна и  кремоообразна. Heart Eyes

Няма такава зелена  вкусотия... Laughing

 
П.С   Без пасатор супата не е така вкусна, стои водниста... Sunglasses

Жокерче...  Има няколко вида на сервирване...

 1. С  твърдо сварено яйце което е настъргано отгоре в чинията/ Много вкусно!/  Heart Eyes

 2. С  1 ч. л .заквасена сметана отгоре...и с крутончета или  с  препечени филийки с кашкавал /също много вкусно Heart Eyes/





[/b]

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 02:49 от Винце

# 8
  • Мнения: 3 674
Хрупкави картофени кюфтенца с гъбки и кашкавал!!!

Приготвяне... 20 минути!




Продукти.

4 средно големи сварени картофа

2 глави лук нарязани на дребно

100 гр  настърган кашкавал

30-50 грама сирене/ не е задължително да слагате, ако не желаете, пак ще са вкусни и без../

около 10 печурки нарязани на дребно

1 яйце  в сместа..и 1 яйце за панировката

галета или брашно

сол, чубрица, чер пипер,  магданоз, и чесън на прах


Приготовление.

Докато ви врът картофите, запържвате ситно нарязания лук, и гъбите . Осолявате ги.

Сварените картофи се мачкат на пюре с вилица, добавят се изпържените зеленчуци, добавяте подправките .

После  добавяте разбитото яйце  и накрая  добавяте настъргания  кашкавал и сиренето на парченца.Рзабърквате внимателно и добре.

Офотмяте с ръце средно големи кюфтенца..като първо ги овалвате в брашното и после в яйце и слагате в нагорещен тиган или фритюрник  Hug

Бон апетит!    chef





[/b]

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:43 от Винце

# 9
  • Мнения: 3 674
Еклери със ванилено-сметанов крем!!!

Тези еклери с ТАКЪВ крем ги правя за първи път след като най-после открих крема който толкова много търсех... Heart Eyes

Крема не е млечен а е комбинация  от мляко+сметана..и се получи като ванило-сметанова леко разтопен сладолед. Просто връх!!! Heart Eyes





Продукти за тестото.


250 гр вода
2-3 капки оцет
1 щипка сол
70 гр масло
1 ч.ч брашно
4 яйца+1 белтък


За крема


125 гр пр. мляко/ 1/2 ч. чаша/
1/2 ч чаша захар
 парче масло колкото половин кибритена кутия
2 с. лъжици с връх  брашно
1 ванилия
1 жълтък

течна сметана/ без захар /150 гр
100 гр захар

ТЕСТОТО...Сложете водата в тенджера и като заври прибавете маслото, солта  и 3-те капки оцет. Когато маслото се разтопи напълно, намалете огъня и изсипете  всичкото брашно наведнъж като бъркате енергично на средно-слаб котлон.



Бъркайте винаги  с дървена лъжица ....докато се получи гладка смес и докато тестото започне да се отделя от стените. Някъде около 5-6 минутки.

После дръпнете тенджерата и изсиспете тестото в друг съд...целта е да изтине по-бързо.

Внимателно прибавяте яйцата едно по едно като  бъркате постоянно след прибавянето на всяко яйце...докато сместа стане гладка.



Тестото трябва да стане  гладко, лъскаво и да не е редко, но не и прекалено гъсто. Предгрейте фурната на 220 C.

В плитка тава постелате хартия за печене...

С лъжичка оформяте средно големо топки...разделени на около 2 см една от друга, понеже се надуват и за да не залепнат една за друга.

Печете в началото  на силна фурна първите няколко минути докато порозовеят...послр намаляте фурната на 175-150 С.

Когато са готови еклерите не ги изваждайте веднага!  Отворете фурната наполовина...и нека да постоят там около 10-15 минутки.

Има възможност да спаднат ако ги изкарате изведнъж от фурната.



След като ги извадите  ги  оставете да изстиват....

Ако искате шоколадова глазура ... става много хубаво .Аз разтопих един млечен шоколад...с който после ги мазах.



КРЕМА...  В тенджерка завирате 125 грама прясно мляко, като заври се сипва захарта. Като се разтопи захарата се  прибавят маслото и ванилията и накрая се изсипва бавно брашното като се бърка с тел за да те стане на топчета.

 Накрая като се сгъсти, махате от котлона и добавете жълтъка и ванилията. Отсватя крема да изстине.



Изспивате течната сметана в стъклена купа и добавяте захарта..и бъркате с МИКСЕР докато се получи много гъсти  пухкав бял крем.

Като истине вниловия крем го смесете със сметановия...като бъркате леко и внимателно с лъжица.



Взимате изстналите вече еклри и леко правите разрез от едната страна..отваряте като портмоне..и пълните с крема.

Накрая мажете отгоре  в разтопения шоколад .,...и ги сложете веднага в хладилник, за да се стегнат. Може да се консумират след 3-4 часа  Heart Eyes



Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:29 от Винце

# 10
  • Мнения: 3 674
Пица с готово тесто!

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:25 от Винце

# 11
  • Мнения: 3 674
Пица Куатро Формаджио! / с четири вида сирена/  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:46 от Винце

# 12
# 13
  • Мнения: 3 674
Цък! Лесна мусака с картофено пюре!



Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:18 от Винце

# 14
  • Мнения: 3 674
"PYTT I PANNE"  Това е едно полулярно сканиданвско ядене,   което буквално прведено"Готвено ястие в тиган"  Laughing



Продукти:

за 4 човека

100 гр шунка
6 средно  големи картофа
1 глава лук
яйца 4 бр / бройките са толкова ,колкото са хората/
чубрица, сух магданоз , червен пипер сол на вкус

Проготвяне:

Картофите, лука и шунката се режат на малки кубчета и се слагат в тенджерка с малко олио и 3 с .л вода. Добавят се подправките и ястието се оставя  да се задушава под капак, на средно силен котлон, като се бърка периодично.

Когато картофите омекнат, се засилва котлона и се дозапържват без капак. В тиган изпържвате яйцата на очи и на всяка порзия се слага по едно яйце отгоре. Поръсват се с червен и чер  пипер и се сервират накрая върху ястието. Залива се с кетчуп.   chef





Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 01:17 от Винце

Общи условия

Активация на акаунт