Продукти:
• 0,5 литър преварена вода с телесна температура
• 50 г мая
• 1 суп.л. захар с връх
• 2 чаени л. сол
• 2 суп.л. олио
• 1 яйце
• Брашно около 6-7 ч.чаши, за да се получи средно твърдо тесто.
Описание :
Проста рецепта, която винаги се получава.
Замесва се тесто от всичките съставки, поставя се в намазана с краве масло форма, която да е поне два пъти по-висока от поставеното в нея тесто. Може и обикновена алуминиева тенджера. Покрива се с кърпа и се оставя на масата за около 20 мин. След това се слага в хладилник за още около час. Пече се но около 180 град приблизително един час. Като се извади от фурната, се оставя да „почине” 5 мин. във формата, после се вади, намазва се отгоре с краве масло и се завива с кърпа. Ароматът е страхотен. Този хляб не съхне и не става корав, може да стои без специални опаковки 2-3 дена. Хлябът става като кръгла кутия за торта.
Ето и моят резултат:
Забележки: За печене използвах долната част на старите ел.тенджери. Рецептата я спазих точно, даже и вода преварих и изчаках да изстине. Сложих тестото и леко го размачках да стане равно, а не на топка. Хлябът втасва 20 мин на печката / фурната беше включена/ и тя беше съвсем леко затоплена отгоре. после не посмях да го сложа в хладилника, а го оставих на масата в кухнята ми, която си е естествен хладилник. Стоя около час. Когато изпълни до горе формата, го сложих да се пече. Признавам, че не очаквах да се получи такъв самун, че и толкова вкусен. Правих го с домашно брашно, т.е. мляно в мелница, а не от магазин. Става чудесен хляб, мисля, че вече често ще си правя от него, вместо да купувам от магазина. Мамите- специалистки може да се включат по повод втасването в хладилник. Сигурно и така ще опитам. Може би се забавя процесът на втасване, а това по някакъв начин влияе на хляба.........не, знам, само гадая.
Това е, много, много го препоръчвам!
Ето тук може да видите рецептата на Janochka, макар че аз я взех от друг форум, но там пък нямаше снимки.