Рецептите на Стаси

  • 190 694
  • 143
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 122
Капама


1 пиле
0,5 кг. св. ребра
6 пържоли
1 кг сурова наденица
2 кисели зелки
ориз
праз лук
сол
олио
червен пипер
чубрица
1 ч.ч. вино

Лукът се нарязва на ситно и запържва в олиото, добавя се ориза, солта, чубрицата и червен пипер. Задушава се малко. От едната зелка се вземат цели листа и се завиват сърми със сместа от ориза. Другата зелка се нарязва на дребно. На дъното на глинен съд се слага част от нарязаната зелка, ръси се с червен пипер, пържолите поръсени с подправка, отгоре сърмите, върху тях нарязаното пиле, пак нарязано зеле поръсено с червен пипер, суровата наденица, пак зеле поръсено с червен пипер. Най-отгоре се слагат ребрата и пак зеле. Поръсва се с олио и се налива виното. Захлупва се с капак и се пече на по-слаба фурна 150* ок. 2-2,5 ч.

# 61
  • Мнения: 1 122
Солени мъфини на Frea

250 г        брашно
2 ч.л.        бакпулвер
1 ч.л.        сол
2               яйца
250 г        кисело мляко
1/2 ч.л.     сода
70 мл        олио

                 сирене, шунка, кашкавал и т.н.
                  сусам, ким, мак и т.н.

Отделно се смесват сухите и мокрите съставки. Содата се слага в киселото мляко. Сухите се добавят към мокрите, като се бърка с вилица. Добавя се по желание сирене, кашкавал, шунка, чушки и т.н. Тестото се сипва във формите, но не се пълнят до горе. Отново по желание се ръсят със сусам, мак, ким, чубрица, черен сусам и т.н. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 мин. Супер елементарна и божествена рецепта - няма грешка и винаги обира овациите.


Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 17:02 от stasi76

# 62
  • Мнения: 1 122
Портокалов маслен сладкиш на beniii

3с.л.размекнато масло
2,5каф.ч.пудра захар
3ч.л.настъргана портокалова кора
2яйца
3,5каф.ч.брашно пресято с 1с.л.бакпулвер
4с.л.портокалов сок
4с.л.пресно мляко
пудра захар за поръсване

                  Разбиваме маслото със захарта,портокаловата кора докато се получи пухкава смес.Прибавяме яйцата.След това постепенно с бъркалка сипваме брашното,като редуваме с портокаловия сок и млякото.Изсипваме сместа в намазнена и покрита с хартия за печене,квадратна тавичка,ръсим с пудра захар и печем на 170гр. предимно на долен реотан.
Реже се изстинал.


# 63
  • Мнения: 1 122
Маслено - шоколадова торта

За блата:
7 яйца
200 гр. масло
300 гр. захар
200 гр. шоколад
1 пудинг-40 гр.
100 гр. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с 3 с.л. захар. В отделна купа се разбиват маслото с останалата захар и жълтъците. Шоколада се разтопява и охладен се прибавя към маслената смес. След това се добавя пудинга и брашното с бакпулвера и се разбива хубаво с миксера. Накрая се прибавят и белтъците като се бърка с дървена лъжица докато стане еднородна смес. Изпичат се 3 блата в тортена форма, като дъното се покрива с пекарска хартия. Пече се 20 мин. на 170*.

За кафявия крем:

150 мл. вода
100 гр. захар
2 натурални шоколада
125 гр. масло
3 жълтъка
1 желатин
120 мл. течна сметана

За белия крем:

150 мл. пр. мляко
100 гр. захар
2 бели шоколада
125 масло
3 жълтъка
1 желатин
120 мл. течна сметана

В тенджерка се слагат водата, шоколада,маслото и захарта докато всичко се хубаво се разтопи. Дърпа се за малко от огъня и се добавят разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане. Връща се на котлона като се намалява температурата и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Охлажда се, като през това време се накисва желатина в 50 мл. студена вода. Като набъбне се разтопява на водна баня. Охлажда се до температурата на крема и се излива в него като се бърка. По същия начин се приготвя и белия крем. След това сметаната се разбива и се смесва с изстиналия крем.

За сиропа:

0.200 мл. нескуик + 1 с.л. бейлис

За малиновия конфитюр:

0,5 кг. малини
1 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. вода

Всичко се слага на котлона на тих огън и се вари докато се сгъсти.

За глазурата:

150 гр. шоколад
75 мл течна сметана - леко затоплена

Шоколада се разтопява на водна баня и към него се добавя сметаната.

В разкопчаваща се форма се слага 1-ия блат, сиропира се, намазва се с кафявия крем и половината от малиновия конфитюр. Поставя се 2-ия блат, сиропира се, маже се с белия крем, останалия конфитюр, 3-ия блат, сиропира се , маже се с тънък пласт от кафявия крем. Оставя се да стегне в хладилника, откопчава се от формата и се залива с глазурата.



# 64
  • Мнения: 1 122
Кекс с тиква

100гр.=100мл.

3 яйца
200гр. захар
150мл. кисело мляко
125 гр. масло на стайна температура
200гр. пюре от тиква
1 ч.л. сода
1 бакпулвер
350гр. брашно
2 ванилий
1 с.л. какао

Маслото се разбива със захарта и яйцата. Прибавя се тиквата, а след това млякото смесено със содата, като се редува с брашното. Най-накрая се слага и ванилията. Много добре се разбива. Отделя се 1 ч.ч. и към нея се прибавя какаото. Пече се 35 мин. на 180*. Като изстине се поръсва с п. захар.

# 65
  • Мнения: 1 122
Сполучливо тесто за всичко

5 яйца
1 коф. кисело мляко
0,400 мл. пр. мляко
30 гр. мая
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1,5 кг. брашно


От всички продукти се замесва тесто. Оставя се да втаса. От него може да се направят мекици, пици, тутманик, кифли с различен пълнеж и др. Аз направих тутманик, кренвиршки, кифли със сирене и кифли с мармалад.







Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 23:08 от stasi76

# 66
  • Мнения: 1 122
Питка „Възелчета" - стъпка по стъпка

1 яйце
0,500 мл. пр.мляко
20 гр. мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
ок. 1 кг. брашно

От горните продукти се замесва тесто и се оставя да втаса. След като е втасало се разделя на 4 топки, като всяка топка се разточва на правоъгълна кора. Първата кора се намазва обилно с разтопеното масло, отгоре се слага втората разточена кора, пак се намазва с масло и така и третата и четвъртата, като върху четвъртата не се маже масло. Реже се по тясната част на 7 ленти, всяка от които се усуква и се завързва на възелче. Редят се възелчетата в намазана с олио тава и се оставя 15 мин. да втаса. След това се маже с жълтъка  и се пече отначало на 150* ок. 15 мин. и след това на 180* ок. 30 мин.

замесеното тесто

втасалото тесто

разделено на 4 топки

разточените топки

режа го на ленти

получените ленти

усуквам

пак

и пак

завивам на охлюв

във вид на охлюв

нареждам в тавата

оставям пак да втаса

намазвам с жълтък+малко пр. мляко+малко олио

вече опечена



Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 21:58 от stasi76

# 67
  • Мнения: 1 122
Домашен хляб

1 яйце
0,600 мл. вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
30 гр. мая
1,300 кг. брашно

От всичките тези продукти си замесих средно меко тесто. Втаса докато увеличи обема си. След това оформих 2 хляба и оставих да втаса още 20 мин. После направих разрези отгоре и намазах с олио. След като се изпече ги напръсках с вода и увих в кърпа. Много вкусен стана. Peace



Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 15:00 от stasi76

# 68
  • Мнения: 1 122
Мнооого вкусни кашкавалки

Рецептата на emi03:

•   1 кг бяло брашно
•   42 г прясна мая
•   3 бр. яйца
•   2-3 с.л. олио
•   200 мл прясно мляко
•   200 г кисело мляко
•   1 с.л. сол
•   1 с.л. захар
Маята се разтваря в 100 мл топло, но не горещо прясно мляко и се добавя брашно за получаване на не много гъста каша. Добавят се и 1-2 щипки захар. Това ще предизвика по-бързото втасване на маята. След това се пресява брашното. Добавят се сухите съставки и се разбъркват. Оформя се кладенче и в него се изливат яйцата, 200 мл прясно мляко, 200 г кисело мляко и олиото. Накрая се добавя и готовата мая. Замесва се средно твърдо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Разделих го на 12 питки като леко ги премесих. Разтоих ги на кори и всяка кора поръсих с плънка от сирене, масло и яйца. Навих на руло и после на охлюв. Мажа с жълтък и малко прясно мляко. Отгоре има настърган кашкавал.

А така направих аз:

над 1 кг. брашно ми отиде
400 мл. пр. мляко
100 гр. кис. мляко, като към него добавих 100 мл. вода
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. мас
20 гр. мая

Процедирах по описания начин по-горе.



# 69
  • Мнения: 1 122
Соленки с мас

4 яйца + 1 яйце за намазване
240 мл. размекната мас
1/2 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
300 гр. сирене
брашно

От продуктите се замесва меко тесто. Разточва се на тънка кора и с помощта на формички се изрязват фигурки. Намазват се с разбитото яйце и се поръсват с мак, ким или сусам. Пекат се на 160* за ок 10 мин.
От тази доза излизат голямо количество соленки.



# 70
  • Мнения: 1 122
Ефектен кекс в бяло, жълто и кафяво


7 яйца
1 ч.ч. захар и 4 с.л. захар
1 ч.ч. брашно и 4 с.л. брашно
4 с.л. олио
2 с.л. какао
2 ванилий

Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с 1 ч.ч. захар, а жълтъците с 4 с.л. захар. Отделя се 1/3 от белтъците и се слагат в отделен съд, а останалата 2/3 се смесват с жълтъците. Към отделените белтъци се добавят 4 с.л. брашно, а към общата смес от белтъци и жълтъци се прибавя 1 ч.ч. брашно, олиото и ванилията. В намазнена форма за кекс се изсипва половината от жълтата смес, посипва се с цедка какао, след това бялата смес, пак какао и останалата жълта смес. Пече се на 180* ок. 30 мин.
Източник: Интернет

# 71
  • Мнения: 1 122
Тиквени сладки - от bg-mamma


за 25 бр.
За тестото:

- 350 гр. брашно
-1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1ч.л. канела на прах
- шипка индийско орехче
- шипка сол
- 115 гр. меко масло
- 200 гр. бяла захар
- 100 гр. кафява захар
- 250 гр. сварена пюрирана тиква
- 1 яйце
-2 прахчета ванилия

Брашното се пресява с бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта.
Маслото се разбива с двата вида захар. Добавя се тиквата и разбиването продължава ,докато сместа стане еднородна. Следват яйцето и ванилията. По малко се добавя брашнената смес. Разбърква се добре, докато тестото стане гладко. Изсипва се в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник.
В тава върху хартия за печене се правят кръгове с диаметър 2,5 см. Сладките може да се оформят с помощта на лъжица, като се направят купчинки на разстояние една от друга/много е важно/.
Пекат се на 180°C за 10-12 минути или докато се надигнат леко и започнат да придобиват светло кафяв цвят. Изваждат се от фурната и се охлаждат.
За слепване
Равни части фин ябълков мармалад/моят беше с аромат на ендрише/ и пюре от тиква.Подслажда се на вкус. Добавят се смлени ядки и галета, за да оберат излишната влага.
Сладките се слепват по две и се панират в смлени ядки.По желание се поръсват с малко пудра захар.

Аз не сложих кафявата захар, защото прецених че след като ще се слепват със сладко  много ще ми дойде сладичко. Слепих сладките със сладко от череша, вишна и слива.




Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 23:43 от stasi76

# 72
  • Мнения: 1 122
Соленки с мас II

4 яйца( 1 белтък се оставя за намазване)
125 гр. мас
1 коф. кис. мляко
1 ч. л. сода
1 каф. л. сол
200 гр. настърган кашкавал
200 гр. натрошено сирене
брашно

От всички продукти се замесва нелепнещо тесто. Разточва се на тънка кора и с формички се изрязват соленки или се режат пръчици. Намазват се с разбития белтък и се поръсват с мак, ким, сусам или настърган кашкавал. Пекат се на 160* ок 10 мин.


# 73
  • Мнения: 1 122
Кашкавалено руло по ирландски - Източник: Кулинарен журнал

За кашк. кора :
 5 яйца , 1 коф. майонеза , 350 г. настърган кашкавал .
 Всички продукти се разбъркват . Квадратна тава от фурната се застила с хартия за печене и тази смес се разстила отгоре . Пече се при 200 градуса за 20 мин. След изпичане още топла се отлепя от хартията.
За плънката :
 500 г. кайма , 1 глава кромид , 200 г. гъби , 100г. пушено топено сирене , 2 яйца , сол на вкус , по половин ч. лъж. червен и черен пипер , половин връзка магданоз .
За плънката всички продукти се смесват и се разстила върху кашк. кора, навива се на руло . Обвива се с хартия за печене , а отгоре с фолио . Пече се на 200 градуса около час и половина .





# 74
  • Мнения: 1 122
Детска тортичка - Приготвена изцяло от моите принцеси Heart Eyes

За блата:

6 яйца
150 гр. захар
180 гр. брашно
2 с. л. какао

За крема:

0,5 л. течна сметана
200 гр. заквасена сметана
150 гр. течен шоколад
пудра захар

За сиропа: компот от череши

Фигурки: готова моделираща маса

Белтъците се отделят от жълтъци в две отделни купи. 2 с.л. захар се слагат при жълтъците, а останалата при белтъците. Белтъците се разбиват на сняг, както и жълтъците. Двете смеси се смесват, като се бъркат с дървена лъжица и към тях се прибавя брашното и какаото. Получената смес се изсипва в тортена форма, застлана с пекарска хартия и се пече 20-25 мин. на 160*.
След като изстине напълно блата се реже на 3.

0,200 мл. т. сметана се разбива и към нея се добавя течния шоколад.
0,150 мл. т. сметана се разбива и към нея се добавя заквасената сметана и пудра захар на вкус.
Останалата сметана се разбива с пудра захар и се оставя за намазване на тортата отгоре и отстрани и за шприцоване.

Първия блат  се сиропира и се намазва с белия крем, слага се втория блат, сиропира се и се намазва с кафявия крем, пставя се и третия блат, сиропира се и се замазва с останалата сметана. Шприцова се и се украсява с фигурки.






Общи условия

Активация на акаунт