Как готви една маруля

  • 118 702
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Солена торта с гъби и картофи

около 1,5 кг картофи
500 гр гъби
3 с.л. нишесте
2 с.л. гъбена крем супа
3 яйца
около 500 гр лук
около 200 гр кашкавал
сол, черен пипер, сминдух
магданоз за украса

Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Заливат се с вряла вода и се оставят да престоят така около 5 минути.
Излива се водата и се оставят да се охладят, след което се добавят нишестето, гъбената крем супа, яйцата, сол, черен пипер, сминдух.
Гъбите се смилат през месомелачка или се нарязват в комбайн възможно най-ситно. Лукът също се реже на дребно.
В загрято масло се задушават гъбите и лукът, докато се изпари течността. Подправя се със сол, пипер и сминдух.
В тортена форма се слага на дъното домакинска хартия, стените се намазват с масло. Реди се пласт картофи, пласт гъби - стават 2 пласта гъби и 3 картофи.
Пече се около 1,5 часа, като се извади се обръща, отделя се обръча на формата, внимателно се отлепя и домакинската хартия и се поръсва обилно с кашкавал, докато е още топло.
Украсява се с магданоз и се поднася топло.



Източник: http://www.good-cook.ru/

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 18:30 от marulka_s

# 16
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Мъфини от кайма и броколи

500 гр кайма
300 гр броколи (могат да се заменят със спанак, гъби)
2 малки картофа
2 яйца
масло със зелени подправки (ако нямате такова, става с обикновено масло, в което да добавите подправки - майоран, риган, босилек, розмарин)
филия хляб
глава лук
черен пипер, сусам за поръсване

Броколито се измива, накъсва на розички и се попарва в гореща вода. Изцежда се, нарязва се на ситно и се задушава в ароматното масло. Лукът се нарязва на ситно, картофите се обелват и настъргват. Филията се накисва във вода, отцежда се и се добавя към каймата, яйцата и зеленчуците. Добавят се черен пипер. Омесва се хубаво и се отставя да почине около час.
Във формички за мъфини се поставя топче от каймата, поръсва се със сусам и се пече в гореща фурна около половин час.
Мъфините могат да се залеят със сос по желание.



а тук със заливка от гъбен сос:

# 17
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Пълнена торта

блатът е взаимстван от блатът за торти на Меги, с някои добавки от мен Heart Eyes Hug!

За блата:
4 яйца
80 гр натурално нишесте
80 гр брашно
175 гр захар
3 с.л. компот или вода
1 бакпулвер
4 с.л. кокосови стърготини
1 лимонена есенция
1 ванилова есенция

за крема:
600 мл прясно мляко
3 с.л. захар
ванилов пудинг на д-р Йоткер
5 с.л. кокосови стърготини

Белтъците се разбивят на сняг с компота (водата),  добавя се захарта и жълтъците, следват смесените брашно, нишесте и бакплувер.
Разбива се хубаво, добавят се есенциите. Последни се добавят стърготините като се разбъркват с лъжца внимателно.
Блатът се изпича, след като се извади от фурната се издълбава, като се оставят стени дебели около сантиметър.
Пудингът се сварява, като преди да се дръпне от котлона се добавят и кокосовите стърготини.
Към крема се добявят издълбаните трохи, с тази смес се пълни издълбания блат, получава се много леко и вкусно десертче.



а ето и разрез


Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 14:50 от marulka_s

# 18
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Hachis Parmentier

600-700 гр телешка кайма
2 глави лук
4-5 скилидки чесън,
целина, магданоз, черен пипер
мащерка
(лично мои добавки към оригиналната рецепта са: сушени манатарки, сминдух, Пикантина и кимион)

1,5 кг картофи, прясно мляко, масло
сол на вкус

кашкавал

От картофите, млякото и маслото се приготвя картофено пюре. Пробвала съм и с готово пюре, но вкусът не е същият, по-бавно става, но пък си заслужава с домашното картофено пюре.
Лукът се задушава с чесъна, добавям сушените гъби и Пикантината. Всичко това задушавам около 5 минутки. Каймата я разреждам с малко вода, за да се разбърка по-лесно при задушаването и да не става на едри бучки, добавям към зеленчуците. Оставям я да се задуши, докато изври водата - около 15 минути. Добавям подправките и последно добавям магданозът.
В тавичка разстилам половината от картофеното пюре, следва месото и отново пласт картофено пюре. Запичам за около 40 минути в предварително загрята фурна. Пет минути преди да извадя ястието го поръсвам обилно с настърган кашкавал.

Готовото ястие:



и порция от него:


# 19
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Рулца от тиквички

1 кг. тиквички
2 пакетчета крема сирене или сирене Дунавия
1/2 пакетче майонеза
2 скилидки чесън
копър, магданоз, сминдух
черен пипер, сол на вкус,
олио за пържене

Тиквичките се измиват и се нарязват на филийки по цялата им дължина. Потапят се в брашно и се пържат в олиото. Хубаво е изпържените тиквички да оставите върху домакинска хартия, така излишната мазнина от пърженето ще попие. От останалите продукти, крема сиренето, майонезата и подправките се приготвя еднородна смес. С така приготвения пастет се маже всяка тиквичка и се навива на руло. Тиквените рулца се нареждат в чиния и се оставят в хладилник да се охладят за няколко часа.
Пробвала съм да добавя в плънката и накълцана шунка и кашкавал, става също хубаво, всичко е въпрос на фантазия.

Играчка е докато се изпържат, но с повод и без повод, предястието си заслужава.

# 20
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Торта от тиквички

за палачинките от тиквички:

около 1,5 кг тиквички
3 яйца
брашно на око
черен пипер
сминдух, сол на вкус и копър,
скилидка чесън
олио

за майонезения крем:

бучка и половина сирене Дунавия
2 майонези
сминдух, черен пипер, чесън 1-2 скилидки

Тиквичките се настъргват на ренде, посоляват се и се оставят да си пуснат водата, след което се изцеждат.
От посочените продукти се обърква следната смес:


В намаслен тиган се разпределя част от сместа и се запържва от едната страна


С помощта на капак се обръща и от другата страна и се изпържва



Сиренето се намачква с вилица, добавят се подправките и майонезите и се бърка до получаването на еднородна смес. С майонезения пастет се сглобяват палачинките и се оформя торта, декорацията е по желание.

# 21
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Картофена супа с овесени ядки за малки и големи

2 средно големи картофа
1 глава лук,
1 морков,
целина,
масло колкото орех,
2 с.л. овесени ядки (това ако се прави за малко дете и да е по гъста супата, водата е около 400-500 мл)
прясно мляко 50 мл (отново за същото количество течност)
Пикантина 1/4 чаена лъжичка
магданоз или копър

Слага се водата да заври и в нея се добавят нарязаните зеленчуци. Добавя се Пикантината, ако супата се прави за детенце под годинка не слагам подправка, не слагам и сол. Когато зеленчуците са сварени се добавят овесените ядки да набъбнат. Последно се добавя млякото и маслото, бърка се, докато маслото се разтопи (Отново, ако детето е под годинка не слагам прясно мляко). Поръсва се с магданоз и готово.

# 22
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Пълнени пилешки бутчета с манатарки и сирена

4-5 цели пилешки бутчета
шепа сушени манатарки
1 глава лук
150 гр царевица, замразена
настъргани сирена - кашкавал, Гауда, Едам
1 настърган морков
50 мл бяло вино
1/2 пакетче гъбена крем супа
черен пипер, мащерка, сминдух

Лукът и морковът се задушават в масло, към тях се добавя царевицата, гъбите и подправките, залива се с виното и се сваля от огъня след като виното се изпари. Оставя се да се охлади, след което към плънката се добавят стърганите сирена.
Бутчетата се цепват по дължина, без да е необходимо да се обезкостяват, пълнят се и се нареждат в тавичка. Гъбената супа се разрежда с вода и с този сос се заливат бутчетата. Покриват се с фолио и се пекат около час във фурната. Малко преди да се извадят, се маха фолиото, поръсват се с шарена сол и се оставят да се запекат.

С тази идея ме вдъхнови Мими от Гответе с мен, аз я доразвих по мой си начин, благодаря за идеята!

# 23
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Ароматен ориз с праз и маслини

1 ч.ч. ориз,
две шепи нарязани маслини
2 стръка праз,
1 морков,
мащерка, сминдух, чер пипер, Пикантина, олио или зехтин

В мазнината се задушава празът, следват морковите и маслините, задушават се около 5 минути, като междувременно се поръсват с Пикантина. Добавя се ориза и останалите подправки. Обърква се добре, докато ориза си промени цвета и стане кристален.
Свалясе от котлона, изсипва се в тавичка, залива се с 4 чаши вода и се пече около 40 минути.

# 24
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Негърско дупе

3 с.л. какао
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. брашно

за сиропа 1 ч.ч вода 1/2 ч.ч. захар

за глазурата 1 кофичка сметана или цедено кисело мляко

Всички посочени продукти се смесват и се забърква кексово тесто. Пече се около 40 минути, след което още топъл блатът се залива със студения сварен сироп. След като се охлади се намазва със сметаната и се оставя да престои половин час в хладилник. Невероятно вкусен, бърз и лесен десерт спомен от соц времената.




и парче:



# 25
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Вита баница с майонеза

3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко
сирене на вкус, колкото повече, толкова повече  Mr. Green
1 чаша брашно,
1 чаша олио
1 пакетче майонеза
пакет кори за баница.

От яйцата, млякото, брашното, олиото, сиренето и содата се прави плънката за баницата. Завиват се корите с плънката като оформената баница се намазва отгоре с част от плънката и пакетчето майонеза. Пече се около 40 минути. Много сочна и апетитна баница.




и парче от баницата:


# 26
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Свинско с фъстъци и зеленчуци

свинско месо от бут, не мазно
зелени чушки,
моркови, праз, гъби
1 шепа сурови фъстъци
соев сос, 1 с.л. натурално нишесте.

Месото се нарязва на тънки жулиени и се изпържва в силно сгорещена мазнина. Изважда се от тигана и в същата мазнина се задушават постепенно и зеленчуците, първо морковите, после чушките, гъбите и праза. Добавя се месото заедно със соевия сос и се поръсва с Пикантина. Предварително запържените фъстъци се добавят към ястието. Малко преди да се свали от котлона към ястието се добавя нишестето размито с малко вода. След като се сгъсти се сваля от котлона.


# 27
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Тутманик

300 гр сирене
1/2 ч.ч. олио
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
кубче мая
около 1 кг брашно

Маята се забърква с малко брашно, захар и топла водичка на каша и се оставя да втаса. От посочените продукти, без сиренето се замесва средно твърдо тесто и се оставя да втаса. След първото втасване се добавя натрошеното сирене, оформя се в желана фирма и се оставя в тавата, в която ще се пече и се оставя отново да втаса. Пече се около 50 минути, след като се извади от фурната се намазва с масло.


# 28
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Пилешка дроб сърма

около 1 кг пилешки дробчета
1 връзка зелен лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
джоджен, мащерка, череп пипер, сминдух
Пикантина.

За заливката 1 кофичка кисело мляко
2 яйца
щипка сода

Дробчета се измиват и кипват в гореща вода, докато побелеята. Водата се изхвърля, измиват се и се нарязват на кубчета. В олио се задушава лукът и морковът, добавят се дробчетата и всички подправки. Добавя се оризът, разбърква се и цялата смес се изсипва в тавичка, залива се с 4 чаши топла вода.
Пече се във фурна, докато оризът набъбне. Млякото, яйцата и содата се разбиват добре и с тази смес се покрива ястието, запича се още 5 минути.


# 29
  • варненка от София
  • Мнения: 4 880
Спагети с пиле и доматено сметанов сос

4 броя пилешки гърди
1 буркан сос за спагети (около 400 гр)
2 чаши вода
спагети половин пакет
1/2 ч.ч. течна сметана
босилек

Гърдите се измиват и нарязват. В много малко мазнина се задушават до полуготовност. Изваждат се от тигана, аз използвам уок за тази цел, в същата мазнина се излива сосът и водата. Щом тази смес заври в нея се слагат спагетите. Намалява се котлона на най-слабата степен и се оставя да ври, до пълна готовност на спагетите, при необходимост се долива вода. Към спагетите се добавят сметаната, босилека и пилешките късчета. Оставя се на котлона за още 5 минути.




Общи условия

Активация на акаунт