Моите манджи

  • 285 419
  • 67
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 11 747
Салата с нахут



Накисва се нахут от предната вечер (около 12 часа да кисне) в повечко вода,понеже я попива и се надува.Хвърля се водата,наливам нова и слагам да кипне.Хвърлям и тази вода.После ври в подсолена вода,докато омекне - около 45мин - 1 час.Оставям да изстине.
Нарязвам краставица, репички,пресен лук и черни маслини.Обърквам ги с нахута.Подправя се със зехтин или олио, лимонов сок,сол.
Би могло да се сложи кисела краставица,вместо прясна,както и стар лук,вместо пресен.Има място за импровизации.

# 16
  • Мнения: 11 747
Хляб с царевично брашно и босилек  bowuu




Точна рецепта не мога да дам.
250мл вода
50мл олио
1 ч.л. сол
10гр жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. босилек
брашно бяло : царевично - 70:30
количество на брашното - колкото поеме (400-500гр)
Програмата е бърза на 1-ва (2.17h)
 

Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:15 от pina

# 17
  • Мнения: 11 747
Немски коледни меденки




брашно - 250гр
мед - 250гр
кр. масло - 65гр
амонячна сода - 5гр
кора от половин лимон - настъргана; счукан карамфил - 1гр;кардамон на прах - 1гр; канела настъргана - 3гр; индийско орехче настъргано - 1/3

Смесва се пресятото брашно с подправките.Загрява се на водна баня маслото и меда на 45 градуса - да не завира.Прибавя се маслото и меда към брашното и набухвателя, разтворен в 2с.л. вода.Омесва се тестото.
Тестото отлежава от 8 до 21 дни на хладно (в хладилника).аз изтърпях само 3 дни
Разточва се на набрашнена повърхност с дебелина 1см и се изрязват фигури.
Аз предпочетох да моделирам малки топчета с ръце.
Пече се в предварително загрята фурна на 200-180 градуса; ако е с вентилатор на 160градуса.Тавата да е намазана с олио.
Пече се около 6 минути.Хубаво е меденките да не са прекалено тънки и да не се препичат.
Могат да се украсят с разтопен шоколад или с белтъчна глазура - 1 белтък, 180-200гр пудра захар.
Аз предпочетох да оставя меденките така, защото ароматът им е прекрасен и не исках да се засенчва от други аромати.
Стават леко хрупкави коричките и меки от вътре.Като престоят малко омекват напълно.

# 18
  • Мнения: 11 747
Макаронена салата



Много лесна и свежа.Макар да не съм голям почитател на майонезените неща, това определено ми допада.Вкуса е лек и приятен.
300гр варено-пушено пилешко филе, нарязано на дребно.Една голяма краставица (прясна, не кисела) обелена и нарязана на ситно.Около 1/3 пакет макарони спирали, сварени.
Всичко се обърква с майонеза.
Аз лично държа на прясната краставица, защото с нея става много свежо и приятно.Съвсем друг би бил вкуса с кисела краставица, но разбира се също става.

# 19
  • Мнения: 11 747
За машина за хляб




Обикновен хляб

за хляб около 700гр.Програма за малък или среден хляб.Най-добре с продължителност около 3 часа за зимата и кратка програма за лятото (около 2 часа)

вода - 150мл
олио - 50мл
яйце - 1бр.
сол - 1к.л.
брашно - 400гр (добавя се ако е необходимо до 500гр - да не маже под бъркалките)
мая - 10гр - жива
захар - 1ч.л.


Обогатен хляб

220мл прясно мляко
40гр кр. масло (предварително разтопено)
1 пак суха мая (или 10-11гр жива)
400-500гр брашно - добавя се, докато спре да маже под бъркалките
1ч.л. сол
1 ч.л. захар

същата програма и условия, като горната рецепта.

Последна редакция: ср, 26 дек 2007, 08:27 от pina

# 20
  • Мнения: 11 747
Плетена пита




1 кофичка кисело мляко
2 яйца - отделям единия жълтък за намазване
2 ч.л. сол
3 с.л. олио
3 с.л. св. мас - размекната
20 гр. жива мая
1 ч.л. захар
брашно колкото поеме - мисля, че около 600-700 гр.

Замесвам в машината, слагам брашно, докато стане на топка и не се маже под бъркалките. Втасва в машината за 40мин. Може и на ръка, но времето за втасване трябва да се увеличи малко. Оформям.
Рзделям тестото на 7 топки. Всяка топка деля на 2 и правя 2 фитила. Слагам фитилите на кръст и с 3-те края плета плитка. Завивам на охлюв, а с 4-я край обикалям охлюва от плитката. Така оформени 7-те топки поставям в тава - 1 в средата, а другите около първата.
Втасва 1 час (зависи стайната температура) и пека. Салагам в тава с диаметър 27см. Пека във вентилаторна фурна. Слагам в загрята до 90-100 градуса фурна и веднага усилвам на 140-150 градуса. Пека за 50 мин. Напръсквам с вода и завивам, да омекне кората.

На тази снимка тестото не изпълни добре тавата и топките стоят отделни. Ако изпълни тавата и се слеят отделните топки се получава питка с вид на сложна плетка. Може топките да са 9 или 11.
Оформянето е подходящо за козунак.


Последна редакция: нд, 10 фев 2008, 20:11 от pina

# 21
  • Мнения: 11 747
Пилешко филе с броколи и сос със синьо сирене



Нарязвам пилешко филе на дребно и намазвам с малко готварска сметана. Слагам да престои в хладилника час-два. Запържвам в тефлонов тиган със съвсем малко мазнина, добавям сол и черен пипер.
Броколи, както е замразено го слагам в тенджера с малко разтопено кр. масло и сол. Захлюпвам с капака и така за 4-5 мин на умерен огън - да омекне без да се кашва, да е леко хрупкаво.
В млък съд стоплям готварска сметана ( около 100мл), леко, няма нужда да завира и слагам синьо сирене, нарязано на ситно. Бъркам, докато се стопи.
Всичко трябва да става едновременно, за да се поднесе топло. Отнема точно 20 мин (без подготовката) и е много вкусно!

# 22
  • Мнения: 11 747
Ябълков пай



ОСНОВА ЗА ПАЙ 
400гр. брашно
200гр.масло
1 яйце
1 ванилия
100гр. пудра захар
омесва се меко тесто, разтила се по дъното и стените на райф (откопчаваща се форма за торта). Пече се в загрята фурна на 190 градуса с вентилатор (без вентилатор около 200-220) за около 15 мин, да порозовее. Ето така трябва да изглежда.

за пълнежа
Ябълки 1 кг.
Кристална захар 100 гр.
Кълцани орехи 50 гр.
Стафиди 50 гр.
Масло 100 гр.
Мед 100 гр.
Обикновени бисквити 1 пакет
Канела
Карамфил на върха на ножа
Настъргана кора на един портокал

Нарязват се ябълките, прибавя се всичко както е дадено по ред, само предварително разтопеното масло с меда, охладени се прибавят накрая. Бисквитите се натрошават на дребно.
така излгежда пълнежа

Разбърква се и се натъпква в предварително изпечена основа. ето така  Пая се изпича на слаба фурна, около 160-180 градуса без вентилатор, само на горен реотан, докато се зачерви.

Въпроси и кометари в ето тази тема

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 15:09 от pina

# 23
  • Мнения: 11 747
Макарони с пилешко и тиквички
по идея на Джейми Оливър, но с моя намеса Simple Smile





за 3 порции
половин пакет макарони (италиански или гръцки) - прави тръбички, но може всяка форма, която ви допада
пилешко филе - 1 пеперуда, обезкостена, около 400гр
1 тиквичка - тънка и млада
2 жълтъка
250мл течна готварска сметана
настърган пармезан (кашкавал) на око
черен пипер
босилек - желателно пресен, ако няма сух

В тиган с мазнина запържвам до готовност пилешкото нарязано на ситно. Добавям нарязаните тиквички да омекнат, но и леко да хрупат. Сол, черен пипер, босилек.
В това време макароните се сваряват в подсолена вода. Варят се толкова време, колкото е посочено на опаковката - да не са преварени! Отцеждат се и се слагат в тигана при месото и тиквичките. Добавя се сос от жълтъците, сметаната и настъргания пармезан. Разбърква се и се готви за около 1-2 минути.

# 24
  • Мнения: 11 747
Свински котлети с картофи и броколи



Свинските котлети се начукват леко. Няма нужда да се изтъняват много, просто леко да се наранаят. Поръсвам от двете страни със сол, черен пипер, мащерка и риган. Слагам в йенски съд с малко олио, съвсем малко вода (може би около 30мл) и 1-2 капачки домашна ракия. Захлупвам и слагам във фруната на 200-220градуса за час и половина или докато се зачерви.

Обелвам картофи и ги нарязвам. Сварявам в подсолена вода. Изцеждам водата, докато са горещи и слагам бучка масло. Разбърквам, така че маслото да се стопи, да обмаже картофите и те леко да се кашнат.

Броколито е замразено. Слагам в тенджера малко вода (около 30-50мл), бучка масло, сол и броколи. Задушавам под капак до готовност. Става бързо.

# 25
  • Мнения: 11 747
Хляб тип италиански




на снимката има 'трохи' защото го рязах топъл, почти горещ. Ако изстине, не се получава така.
Средината става шуплеста и много мека, а коричката тънка и хрупкава. Хлебчето е като 'гъба'. Натискам го и се сплесква до долу, а после се връща обратно - много обичам такива хлябове.

За съжаление, аз все на око, та не мога точна рецепта да дам, но все пак - топла вода 250-300мл. Мая 15гр. Натрошавам я, слага щипка захар и водата. Оставям така 15мин да шупне добре. В купа слага брашно + 2/3 щипки сол. Изливам маяната смес и бъркам с вилица интензивно. Добавям пак брашно, ако е необходимо и бъркам. Трябва да стане като гъста, доста гъста каша, но и много по-меко (рядко) от нормално хлебно тесто. Все се каня да снимам тестото.
Сетих се още един ориентир за гъстотата на тестото - става толкова меко и рядко, че не може да се меси на ръка, лепне ужасно, пък и се разлива. Бъркам с вилица, но е гъсто и ме затруднява, натискам и ме заболява ръката от бъркане. Ей по тия признаци ако може да прецените гъстотата.
 
Оставя се да втаса 1 час на стайна температура. Много се надига, става на огромни шупли, дупки, страхотия е. Изсипвам върху масата, която е обилно поръсена (даже покрита) с брашно. То си е една шупнала каша. Леко сгъвам на 2 на 3 с брашнени ръце - събирам от края към средата кашата, всичко с доста брашно наоколо. Оформям топка - много е мека и бързо я слагам в тенджерка, намазана с мас при мен. Ръся отгоре брашно. Втасва на стайна температура 45-50мин. Пека в загрята на 140-150 градуса фурна за 45-50 мин. Не оставям много да се зачервява.

Добавям снимки
Тестото след замесване и преди втасване трябва да изглежда така.
след първото втасване
изсипвам върху брашно на масата  също  оформено в тенджерката, ще втасва още веднъж

Диаметърът на тенждерката е 20см.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 08:58 от pina

# 26
  • Мнения: 11 747
Рогчета със сирене  Crazy

Рогчетата на Пина....

Ето оригиналната рецепта:

1кг брашно
20гр мая (за жива става въпрос)
15гр сол
4 яйца
100гр олио
350гр св. мас
25гр захар
250гр сирене

Значи маята се разтваря в малко хладка вода (200мл вода). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в пълнежа - обърква се със сиренето.
Замесва се тестото и се оставя само 30 мин да се отпуска на стайна температура!  Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателна ферментация за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!) Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор са дадени градусите) за 10 мин.
От това количество стават доста бройки, може с половин доза.

Ето снимка на замесеното тесто
http://images25.snimka.bg/005834850.jpg

Ето ги рогчетата, оформени, но преди втасване
http://images25.snimka.bg/005834856.jpg


Ето ги и готови, опитах се да ги оформя по оригиналния начин, за да подсказват с формата си, за тези, които не са сигурни дали са ги яли






Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:18 от pina

# 27
  • Мнения: 11 747
Свинско месо с нахут



Нарязвам на кубчета свинско месо от бут. Слагам в загрята мазнина (олио или зехтин, със зехтин става по-ароматно), запържвам до зачервяване със сол, черен пипер, доста червен пипер. Слагам капачка домашна ракия. Пържи се до готовност, ако е жилаво се добавя вода, вари се докато се изпари и остане на мазнина и пак започне да се пържи. Вместо или с водата може да се добави 1 настърган домат.
Нахута се накисва предварително за една нощ или поне 5 часа. Вари се в подсолена вода до омекването му - става бързо (около 40 минути или час, зависи колко е киснат). Изцежда се от водата и се слага при месото.
Изпържвам пипери в олио, осолявам и гарнирам с тях.
Много е вкусно, добър апетит! Simple Smile

# 28
  • Мнения: 11 747
Огретен от тиквички




Настъргвам тиквички на едро ренде. Добавям натрошено сирене, шепа- две галета, едно яйце, олио. Разбърквам, всичко  слагам на око и на вкус. Добавям черен пипер. Слагам в тавичка и пека до зачервяване. Става много леко, приятно и свежо ястие.

# 29
  • Мнения: 11 747
Сьомга с броколи и брюкселско зеле



Котлелт от сьомга намазвам със зехтин, поръсвам леко със сол и босилек. Пека на грил тиган, предварително загрят. По няколко минути от всяка страна, в никакъв случай да не се прегаря. Самата риба е мазна и няма нужда от много мазнина за намазването.
Броколи и брюкселско зеле ползвам замразени - изсипвам в тенджера, слагам сол и кр.масло - 30-40грама, може и повече, на вкус. Слагам на котлон, със затворен капак, разбърквам от време на време. Става бързо, за около 20 минути.

Общи условия

Активация на акаунт