Патладжана го нарязвам на филии. Слагам в голям съд студена вода и около 50мл оцет. Потапям там патладжана и го оставям да се кисне - поне половин час, но може и до 2 часа. Така му излиза горчивината много успешно, вкуса му после е мек и прекрасен.
Свинското месо - от бут или плешка, нарязвам на късчета. Запържвам с олио, прибавям 1 капачка ракия и малко вода - да се покрие + 1 настърган домат. Оставям да се вари, докато водата се изпари и остане на мазнина и пак се запържи и зачерви. Да е сготвено и да става за ядене.
В тава, намазана с олио, нареждам 1 ред филии патладжан, намазани от двете страни с олио и посолени. Върху тях редя месото и скилиди чесън. Покривам с 1 ред филии патладжани, пак намазани с олио и посолени. Пека, докато патладжана стане готов - не много време.
Сервирам в чиния, подредено като на снимката.