Продукти: 250 гр сирене, 500 гр спанак, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 2 люти чушки, 2 ч. л. къри, 1 1/2 к. ч. олио, сол
В дълбок тиган в олиото запържваме до златисто нарязаното на кубчета сирене. Изваждаме го и оставяме да се отцеди. В мазнината запържваме чушките /цели/ до кафеникаво. Поръсваме с кърито, разбъркваме, слагаме настъргания лук, скилидките чесън - счукани, и пържим 3-4 мин. Добавяме нарязания на тънки лентички спанак, посоляваме, разбъркваме и задушаваме на умерен огън, докато спанакът омекне. Тогава връщаме изпърженото сирене и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина
Салата от скариди
Продукти: 500 гр сварени скариди, 1 глава лук, 1 с. л. джинджифил на пюре, 1/2 с. л. пасиран чесън, 2 домата, 4 сушени червени чушки, 6 с. л. кокосови стърготини, 1 ч. л. синапено семе, 1-2 ч. л. къри, 3-4 дафинови листа, 1/2 ч. л. сол, 1-2 ч. л. бял оцет, 4 с. л. винен оцет, 4 с. л. олио
В тиган без мазнина препичаме кокоса, синапеното семе и чушките и ги стриваме. В сгорещено в дълбок тиган олио пускаме дафиновите листа, след минута добавяме настърганите лук и домати, чесъна и джинджифила и ги запържваме. Добавяме кърито и счуканите кокос, чушки и синапено семе. Заливаме с 1/2 ч. ч. топла вода. Объркваме добре и оставяме сместа на слаб огън 10-15 минути. Малко преди да я свалим сипваме предварително сварените скариди и оцета
Запечени кашкавалени топчета
Продукти: 8 парчета хляб, 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 картофа, 50 гр грах (може от консерва), 1 глава лук, 2 моркова, 2 с. л. олио, 2 зелени люти чушлета, сол, черен пипер
Сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме. Сваряваме граха. Почистваме морковите, настъргваме ги на едро ренде и леко ги посваряваме. Лука и чушлетата нарязваме на ситно. Омесваме на пюре картофите, граха, морковите, настъргания кашкавал, лука и черния пипер. Изрязваме корите на всяко парче хляб, всяка среда натопяваме във вода и изтискваме. Във всяко парче хляб слагаме от зеленчуково-кашкавалената смес и ги оформяме на топченца. Всяко подготвено така топче топваме в олио и нареждаме в тава. Запичаме в предварително загрята фурна 10 – 15 минути. Сервираме ги горещи
Риба с къри
Продукти: 1 ситно нарязана глава лук, 1 голям домат, 1/2 кг почистена и нарязана на парчета риба, 2 с. л. къри, 1 с. л. лимонов сок, олио, сол
Изпържваме рибата и я изваждаме в чиния. В друг съд изпържваме лука, прибавяме обеления и ситно нарязан домат и пържим 5 минути. Прибавяме рибата, поръсваме с кърито и разбъркваме. Заливаме с 1 ч. ч. вода и лимоновия сок. Варим ок. 15 минути на тих огън. Поднасяме ястието горещо с гарнитура от ориз и салата от краставици
Дъвчащи ромбчета
Продукти: 1 ч. ч. течна сметана, 1 1/2 ч. ч. сладка сметана, 1 1/2 л прясно мляко, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. счукани ядки цариградски лешник, 1 с. л. краве масло, 1 1/2 ч. ч. какао на прах, 2 ванилии, 25 гр запечени бадемови ядки
Слагаме 2 с. л. масло върху огъня в тиган с дебело дъно. Когато се разтопи, прибавяме прясното мляко, захарта и сметаните. Бъркаме с дървена лъжица, докато се посгъсти. После прибавяме какаото, счуканите лешници и запечените бадеми. Когато сместа започне да се отлепя по краищата дръпваме тигана от огъня и прибавяме ванилията. Пресипваме готовата смес върху намазан с масло поднос или голяма чиния, подравняваме с лъжица и оставяме в хладилника. След 1-2 часа нарязваме на ромбчета и поднасяме към кафе или чай