пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 751
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:25 от asyalein

# 61
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
солени мъфини с тиквички
за 12 бг

3 дребни тиквички (настъргани на едро ренде)
150 гр. извара или натрошено сирене
2 яйца
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. олио
джоджен
сол
червен пипер

настърганите тиквички се объркват с 2те яйца, подправките и изварата.
добавят се брашната и бакпулвера. разбърква се добре и се добавя олиото.
консистенцията да е като за кекс.
ако тиквичките са по-водни се добавя още брашно.

по желание могат да се поръсят с настърган кашкавал или пармезан
печат се около 25 мин. на 200С

вътре са сочни, коричката е хрупкава


# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:25 от asyalein

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Шарена салата с цикория

за 2 порции:

1 средно голяма цикория
по 1/2 портокал и ябълка
2 малки домата
рукула
синьо сирене
жълто сирене  - ементал, гауда или тилситер
лук
сол, зехтин, лим.сок
2 сварени яйца

цикорията се реже на кръгчета, като горната част се остава малко за украса
доматите се режат на парченца, лукът на ситно.
портокалът се филетира като соа се запазва (аз нямах портокал и сложих киви)
ябълката се бели и се режи на парченца.

руколата, цикорията, доматите, лукът и портокаловите филета се разбъркват.
заливат се с дресинг от портокаловия сок, малко лим. сок, сол и зехтин.
отгоре се слага сирената.
декорира се с оставените листа от цикория и яйцата.



вариан за месоядни: сервира се с парче риба

# 64
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
круши с вино и кнедли от грис

за 2 порции

2 круши
1 с.л. захар
канела, звездовиден анасон

за кнедлите
250 мл. прясно мляко
2 с.л. захар
50 гр. грис
малко масло

крушите се режат на 2 почистват се и се белят.
слагат се във виното заедно с подправките и захарта и се оставят бавно да се варят.

кнедлите:
млякото се загрява с маслото и захарта.
добавя се на тънка струйка грисът и се вари до сгъстява.
с помощта на лъжица се оформят кнедли

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
зелен фасул с къри-сметанов сос

за 2 порции

250 гр.кръгъл зелен фасул
2-3 средни картофа
2 струка пресен лук или малка глава стар
1 скилидка чесън
100гр. заквасена сметана
сол, пипер, индийско орехче, къри

лукът се запържва с малко мазнина.
фасулът се измива, изчиства, реже се на половина и се добавя.
картофите с ережат на дребни кубчета и се добавят.
долива се около 50 мл. вода и се вари до готовност.
котлонът се изключва, добавя се заквасената сметана и подправките.

# 66
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Chili sin carne   Laughing

1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 консерва царевица (250 гр)
1 консерва червен боб (200гр)
400 гр. тофу
1 домат
доматен пюре
чили, сол, пипер, босилек

за маринатата:
соев сос
1 ч.л. горчица
2 с.л. зехтин
малко сол

тофуто се натрошава с вилица на едро и се маринова със добре разбърканите съставки за маринатата.

в малко мазнина се запържват лука и чесъна, добавя се наситнената чушка.
добавя се натрошеното тофу и се пържи, докато тофуто стане златисто.
добавя се обеленият и наситнен домат, доматеното пюре с малко захар, подправките и малко вода.
прибавят се царевицата и бобът, както и подправките.
оставя се на бавен огън около 20 мин. или до желаната гъстота.

сервира се с тортиля.


# 67
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:26 от asyalein

# 68
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от зелен фасул със сусамов сос

300 гр. кръгъл зелен фасул
1 ч.л. оризов оцет или лим. сок
1/2 ч.л. мед
1 ч.л. соев сос
1.2 ч.л. сусамов тахан или счукани сурови сусамови зрънца
малко сол

фасулът се почиства и се задушава, като трябва да не е разварен, а хрупкав.
от останалите продукти се прави марината и се залива фасулът.
оставя се да отлежи 10 мин.
сервира се със сусамени зрънца...

# 69
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:26 от asyalein

# 70
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
зеленчуково къри

1 морков
1 глава лук
по 1 зелена и червена чушка
500 гр. броколи или зелен фасул
1 тиквичка

2 ч.л. къри
сол
чили
150 мл. кокосово мляко (може да се замени от кокосови стърготини и зел. бульон, но сосът се сгъстява с малко нишесте в този случай)
1/2 ч.л. червен пипер
1 карамфилче

в мазнина се запържава чилито и карамфилчето, добавят се лука, морковът, зеленият фасул (броколито), тиквичката и чушките.
добавят се останалите подправки и кокосовото мляко и се оставя на тих огън да поври за 15 мин.

сосът трябва да е гъст, ако зеленчуците пуснат повече вода, сосът се сгъстява с малко нишесте.
сервират се с варен ориз или оризови спагети

   

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 21:17 от asyalein

# 71
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
панирано сирене с манго

за 2 порции:

1/2 манго, добре узряло
200 гр. обезсолено сирене
1 белтък
смлени лешници
няколко листа зелена салата
2 с.л. балсамико
сол
1 ч.л. кафява захар или мед

сиренето се режена хапки, овалва се в белтъка и смелените лешници и се панира в малко мазнина.
след като се панира в същия тиган се добавя захарта/медът и балсамикото и се оставят на слаб котлон да се сгъсти.

мангото се реже на парчета, слага се в чиния върхи салатата и се добавя сиренето.
поръсва се със сгъстения сос.

http://i8.photobucket.com/albums/a13/lowenzahn77/cooking/mango-feta-salat1.jpg

# 72
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от червено цвекло

1 голяма глава или 2 малки червено цвекло
1/2 кисела ябълка
по 50 гр:
зелен фасул, моркови,карфиол, грах
или зеленчуков микс (може да се вариира)
4-5 рачешки ролца
1/2 глава лук или 2 стръка пресен
100 гр. мариновани гъби

за сосът:
заквасена сметана
сол
1/2 ч.л. настърган хрян или 1 ч.л. горчица
1- 2с.л. зехтин
лимонов сок

зеленчуците се сваряват (без лука, гъбите и ябълката).
всичко се нарязва на дребно и се подправя със сол и малко лимонов сок.
приготвя се сосът и се обърква.
по желание може да се добави и люта чушка.

салатата се оставя да престои 15 мин и се сервира охладена.

# 73
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
хляб с оризово брашно

рецептата се състои от 3 теста и общо необходимото време
за реализирането на хляба е 2 дена.
количеството е за 2 хляба.

рецептата е в оригинал от тази книга
в скоби давам обяснения как аз съм го направила.


          Закваска
   100     гр.  бяло брашно тип 812 (аз ползвах тип 405)
     65     мл.  вода
       3     гр.  прясна мая
       2     гр.  сол

         Оризово тесто
    270     мл.  вряща вода
      90     гр.  оризово брашно (може в блендер да се смели на фин прах ориз, аз  ползвах   брашно от лепнещ ориз)

         Основно тесто
    410     гр.  бяло брашно тип  812 (при мен тип 405)
    200     мл.  вода
    360     гр.  оризово тесто
      15     гр.  прясна мая
    115     гр.  закваска
      20     гр.  олио
      16     гр.  (3/4 с.л.) сол
                   брашно за поръсване


закваска
от продуктите за закваската се замесва меко тесто, оставя се за 2 часа на стайна температура.
после се съхранява 2 дена в хладилник. преди да се ползва се вади от хладилник и се оставя за 1 ч. на стайна температура да се отпусне тестото.
(аз замесих тестото предиобед, а следобед започнах да правя хляба. закваската беше на стайна температура и я размесвах няколко пъти)

оризово тесто
в огнеупорен съд се изсипва брашното от ориз и се долива врялата вода.
през това време се разбърква енергично с тел за яйца.
не трябва да има бучки.
консистенцията е като на лепило Wink
след охлаждане се слага в хладилник.

основно тесто
маята се разтваря във водата, слага се в машината за хляб, добавя закваската, оризовото тесто и брашното.
машината се пуска и след около 4-5 мин. се добавя олиото и се поръсва със солта.
меси се още 5 мин.
(при мен се наложи по-продължително месене, защото ползвах друг тип брашно и количеството се оказа недостатъчно  Tired .
оставих машината да меси, докато се образува топка меко тесто)

тестото се вади от машината и се слага в намазнена купа, покрива се и се оставя да втаса 75 - 90 мин.

след втасване тестото се слага на набрашнена повърхност, разделя се на 2 части и се оформят 2 хляба.
(моето тесто беше по-меко и 2та хляба станаха много плоски, затова ги изпеках във форма)

оставят се да втасат около 30 мин.
(при мен тестото се увеличи около 3 пъти).

фурната се загрява на 225С.
слагат се хлябовете като във фурната се слага метален съд с вода.
първите 20 мин. хлябовете се печат под хартия.
после се маха.
общо се печат  ~ 40 мин.

хлябът е пухкав, с хрупкава горна коричка и мека долна.
не прави никакви трохи, средата е еластична.
засища много бързо!


# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:27 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт