пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 740
  • 130
  •   1
Отговори
# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пай с пресен лук и гъби

маслено тесто (или за пица) се разстила на тънко в тавата, прави се ръбче.
лукът и гъбите се задушават в малко масло. добавят се подправки - сол, пипер,магданоз.
правя бешамел (става и със заквасена сметана ), обърквам с лука и гъбите и разпределям върху тестото.
наръсвам обилно с кашкавал и пека до готовност.

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:16 от asyalein

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:17 от asyalein

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:17 от asyalein

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Катми

1 яйце го разбивам с щипка-две сол
около 400мл айрян със сода - 50:50 вода и мляко
брашно за тесто като гъста боза

разбърквам добре, оставам да почине 20 минути.
загрявам тигана или сач. не ползвам никаква мазнина.
и печа.след това мажа с масло и нареждам една върху друга, за да се омазнят от 2те страни.

обикновено след първата катма виждам дали брашното е достатъчно.
тестото е точно, когато катмата отдолу е изпечена, а отгоре има дупки и е суха, т.е. няма течно тесто.
по това разбирам, че тестото е достатъчно гъсто.

на село слагат мътеница (това дето остава след като е избито маслото) и газирана вода.
добър апетит

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:17 от asyalein

# 21
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:18 от asyalein

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Топла картофена салата от Хессен

салатата е подходяща за грил гарнитура
 
1кг сварени картофи (Pellkartoffeln,Salatkartoffeln)
1ч.л. бульон на прах
олио, оцет
1 с.л. средно люта горчица
1 глава лук

картофите се сваряват и се нарязват още топли на тънки шайби. бульонът се разтваря в около половин чаша вряла вода, добавя се малко оцет, 2-3 с.л. олио, черен пипер, горчицата и нарязания наситно лук.
картофите се заливат и се разбърква добре. салата се остава да почине 10 минути да поеме ароматите.

по желание може да се добави и около 100 гр. запържен бекон и наситнен магданоз и schnittlauch.

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Салата с ананас

китайско зеле на тънки лентички
соеви кълнове
4-5 с.л. ананас на парчета от компот
шунка на ситно
2-3 с.л., царевица от консерва
магданоз
зехтин, лимонов сок и малко сол

подходящя е като гарнитура на пилешко или свинско филе.

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Разядка от люти чушлета за бърза консумация

 няколко вида чушки - шипка, чорбаджийски, от малките чили...каквото има - чушките ги опуквам на котлона и веднага ги слагам в пластмасова кутия с капак, да се задушат.
нарязвам връзка магданоз на много ситно , 2-3 моркова (зависи от кутията, за кутия от 1л. около 2-3 големи моркова), 1 глава чесън на парчета. всичко отива при чушките, слага се оцет на вкус и за запържва олио (3-4 с.л.) със сол. изсипва се в кутията, затваря се плътно и се раздрусва. в хладилник издържат няколко месеца.

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Фалафели (рецептата не претендира за оригиналност!)
1 ч.ч. нахут или леща, измитии накиснати за през нощта
2 малки или средни глави лук
магданоз
индийско орехче
сол, пипер, кориандър семена, и някакви други подправки
бакпулвер
малко брашно

накиснатия нахут/леща слагам в дълбок съд за пасиране. добавям лука на полумесеци, подправките и магданоза нарязан на едро.
пасирам всичко. ако е гъсто слагам малко вода или кис. мляко, ако е рядко слагам малко брашно. тестото трябва да стои на трохи, а не на каша

оформям кюфтенца и пържа във фритюрника. сервирам с млечен сос или млечна салата.

обикновено лещата става за 3-4 часа, от зеления сорт.
нахутът цяла нощ се кисне.

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пълнени гъби върху спагети

продукти за 2 порции:
2 големи печурки
малко масло
ароматно твърдо сирене като пармиджано, пекорино или подобно. аз ползвах узряла гоуда
подправки от Прованс - някаква смес, може да се замени с друго
100 мл течна сметана, моята беше 30%
малко орехи
1 яйце
индийско орехче

спагети за 2 порции сварени според упътването

на гъбите им махнах пънчетата, сложих им подправката, отгоре от сиренето.
задуших ги в масло. след като станаха ги махнах от тигана и в същата мазнина запържих леко орехите, които бяха скълцани на ситно. всичко това на слаб огън.
добавих сметаната и после сгъстих соса с едно разбито яйце. накрая добавих индийското орехче.

в чиния направих канапе от спагетите, отгоре сложих по една гъба и залях със соса.

# 27
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пълнени гъби върху спагети

продукти за 2 порции:
2 големи печурки
малко масло
ароматно твърдо сирене като пармиджано, пекорино или подобно. аз ползвах узряла гоуда
подправки от Прованс - някаква смес, може да се замени с друго
100 мл течна сметана, моята беше 30%
малко орехи
1 яйце
индийско орехче

спагети за 2 порции сварени според упътването

на гъбите им махнах пънчетата, сложих им подправката, отгоре от сиренето.
задуших ги в масло. след като станаха ги махнах от тигана и в същата мазнина запържих леко орехите, които бяха скълцани на ситно. всичко това на слаб огън.
добавих сметаната и после сгъстих соса с едно разбито яйце. накрая добавих индийското орехче.

в чиния направих канапе от спагетите, отгоре сложих по една гъба и залях със соса.

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:18 от asyalein

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:19 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт