Шахматна торта
Продукти за тестото:6 яйца, 300гр. захар, 250гр. брашно, 4 с.л. какао, 6с.л. разтопено краве масло.За крема: 2 яйца, 6 с.л. брашно, 4 с.л. какао, 10 с.л. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 250 гр. краве масло.За сиропа:1ч.ч. захар, 1 и 1/2ч.ч. вода, 1-2 с.л. ром.За украса- кокосово брашно, или смлени орехи.
Разбийте 3 яйца със 150 гр. захар на гъста пяна с миксера.Прибавете 3с.л. масло(разтпоено, на тънка струя) и продължете да биете, докато сместа напълно го поеме.Накрая прибавяте постепенно 150 гр. пресято брашно, като бъркането вече става с дървена лъжица.Сместа изсипете във форма, намазана добре с краве масло и печете на умерена фурна.По същия начин с останалите продукти се приготвя и другия блат, като се прибавя и какаото.
Сварете сироп от водата и захарта.3 мин. след завиране го свалете от огъня.Като изстине, добавете рома.
За крема разбийте яйцата, добавете брашното и малко студено мляко, за да стане на гладка каша.Останалото мляко сложете на огъня със захарта и какаото.Щом кипне, дръпнете и прибавете кашицата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане.Върнете на огъня и варете до сгъстяване.Оставете крема да изстине, като от време на време го разбърквате за да не хване коричка.Кравето масло разбийте на пяна с миксера и лъжица по лъжица добавяйте към него от изстиналия крем, като разбивате на бързи обороти.
Изстиналите два блата - черен и жълт, срежете на по две концентрични окръжности( с различни по големина чинии), така, че да получите вътрешен кръг и два пръстена.
Тортата наредете така - вътрешен кафяв пръстен, бял пръстен, кафяв пръстен.Сиропирайте с половината сироп, окрийте с половината крем.Отгоре наредете в обратен ред - вътрешен жълт кръг, кафяв пръстен, жълт пръстен и сиропирайте с останалата част.Намажете с крема, пръсете с кокосово брашно, или орехи и оставете да престои в хладилника поне една нощ.
източник - Колхида