Рецепти и от мен!

  • 44 455
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                     Шахматна торта

                 
  Продукти за тестото:6 яйца, 300гр. захар, 250гр. брашно, 4 с.л. какао, 6с.л. разтопено краве масло.За крема: 2 яйца, 6 с.л. брашно, 4 с.л. какао, 10 с.л. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 250 гр. краве масло.За сиропа:1ч.ч. захар, 1 и 1/2ч.ч. вода, 1-2 с.л. ром.За украса- кокосово брашно, или смлени орехи.

    Разбийте 3 яйца със 150 гр. захар на гъста пяна с миксера.Прибавете 3с.л. масло(разтпоено, на тънка струя) и продължете да биете, докато сместа напълно го поеме.Накрая прибавяте постепенно 150 гр. пресято брашно, като бъркането вече става с дървена лъжица.Сместа изсипете във форма, намазана добре с краве масло и печете на умерена фурна.По същия начин с останалите продукти се приготвя и другия блат, като се прибавя и какаото.
  Сварете сироп от водата и захарта.3 мин. след завиране го свалете от огъня.Като изстине, добавете рома.

 За крема разбийте яйцата, добавете брашното и малко студено мляко, за да стане на гладка каша.Останалото мляко сложете на огъня със захарта и какаото.Щом кипне, дръпнете и прибавете кашицата на тънка струйка, при непрекъснато бъркане.Върнете на огъня и варете до сгъстяване.Оставете крема да изстине, като от време на време го разбърквате за да не хване коричка.Кравето масло разбийте на пяна с миксера и лъжица по лъжица добавяйте към него от изстиналия крем, като разбивате на бързи обороти.

 Изстиналите два блата - черен и жълт, срежете на по две концентрични окръжности( с различни по големина чинии), така, че да получите вътрешен кръг и два пръстена.
           


   Тортата наредете така - вътрешен кафяв пръстен, бял пръстен, кафяв пръстен.Сиропирайте с половината сироп, окрийте с половината крем.Отгоре наредете в обратен ред - вътрешен жълт кръг, кафяв пръстен, жълт пръстен и сиропирайте с останалата част.Намажете с крема, пръсете с кокосово брашно, или орехи и оставете да престои в хладилника поне една нощ.

     източник - Колхида

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                                                               

                                              Соленки със сирене Филаделфия

         Около 350 гр. брашно, 200 гр. сирене Крема или Филаделфия, 150 гр. маргарин или масло, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1\2 пакетче бакпулвер.

   Брашното и бакпулверът се пресяват.Прибавят се мазнината, солта и захарта.Замесва се тесто и към него се прибавят жълтъкът и сиренето.Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм.Изрязват се форми по желание.Отгоре се намазват с леко разбития белтък и се поръсват с подправки по желание(червен пипер, сминдух, кашкавал, сусам...)

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 14:56 от Биляна

# 17
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                       

                                                              кифлички със сирене

           Продукти:2 1\3 ч.ч. брашно, 1ч.л. суха мая, 2\3ч.ч. хладко прясно мляко, 9с.л. олио, 1ч.чл. захар, 1ч.л. сол, 1 яйце и сирене за плънка.

 Замесва се тесто от брашното, маята, солта, захарта, олиото и млякото.След като втаса се дели на две равни части.Всяка от частите се разточва на тънка кръгла кора и се реже на 16 триъгълника.Прави се плънка от разбития белтък и сиренето.В широката част на триъгълника се слага от плънката и се навива.Намазват се с жълтък и се пекат в загрята фурна.

   Рецептата я имам записана от преди години от форума, с автор tedi_b.Кифлите са страхотни на вкус.

# 18
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                        Къпани сладки

                                     

                                                              Продукти:250мл. прясно мляко, 4 яйца - разбиват се с вилица, 1ч.ч. мас, 2пакета суха мая, брашно колкото пеме - около 900гр., 1ч.л. захар.

  Брашното, маята и захарта се пресяват.Прибавят се млякото, разпопената мас(не гореща) и яйцата.Омесва се меко тесто, завива се в кърпа(тензух) и се пуска в голяма тенджера със студена вода.Когато тестото втаса, изплува на повърхността.Смилат се орехи и се смесват със захар в голямо съотношение.Например 1ч.ч. орехи с 1 1/2ч.ч. захар.От втасалото тесто се късат малки топчета и се разточват на дебели кори в неправилна форма.Овалват се от двете страни в сместа от захар и орехи и се навиват на кифлички.Пекат се в силна фурна в тава намазана с малко олио.След изпичането се изваждат веднага от тавата, защото след това залепват за нея.

  Сладките са едно от любимите в семейството ни.

 

# 19
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                                                    Софийски банчки

         

   Продукти:Брашно около 700гр., 1,5с.л.сол, 40мл.олио, 350мл. вода, 200мл. краве масло.За пълнежа около 350гр. сирене и 2 яйца.

 От продуктите за тестото се омесва средно твърдо тесто, къса се на 20 топчета, намазват се отгоре с разтопеното масло и се оставят за около 20мин. да се отпуснат.След това се разплескват с длан, намазват се с мазнина и се съединяват по две.По желание на месещия се раздърпват във възуха и след това на намаслена маса, или се разточват с точилка до много тънка кора.Корите се намазват обилно с масло, слага се плънката, навиват се на малки охлюви и се редят в намаслена тава.Отгоре също се намазват с масло и се пекат на фурна около 220градуса.След като се извядят от фурната се напръскват обилно с вода и се завиват с кърпи да омекнат.

# 20
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                             Маслени кифли с кокосова плънка

                               

   Продукти:около килограм брашно, 2с.л. захар, 200гр.масло, 2 жълтъка, 2 пакета суха мая, 1ч.ч. прясно мляко. щипка сол, 2 жълтъка за намазване на кифлите.За плънката:250гр. кокосови стърготини, 1ч.ч. прясно мляко, 150гр. захар, 100гр. бишкоти, 1 пакетче ванилия.

  Кокосовите стрърготини се сваряват с млякото, прибавя се захарта, разбърква се добре докато се разтопи, след което сместа се сваля от огъня.Прибавят се натрошените бишкоти и ванилията, плънката се разбърква и се оставя да изстине.

  Брашното се пресява със захрата, маята и солта.Прави се кладенче в което се изсипват прясното мляко, жълтъците и 2/3 от разтопеното масло.Тестото започва да се меси, като постепенно с намаслени ръце се прибавя и останалата част от разтопеното масло.Меси се докато се получи меко тесто, което не лепне.Оставя се да втаса докато удвои обема си.След това от тестото се късат топчета, които леко се разточват на малки питки.Слага се от кокосовата плънка и се оформят кифлички.Намазват се с жълтък и се оставят да втасват.След като изсъхне жълтъка се намазват още венъж.Изчаква се жълтъка пак да изсъхне и ако са втасали се пекът едва тогава на силна фурна.

# 21
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                Бисквитена торта

       

 Продукти за крема:1л. прясно мляко, 1ч.ч. захар, 6 с.л. с връх брашно, 3 яйца, 125гр. масло, 1-2 ванилии, по желание кокосови стърготини и смлени орехи.
   Около 2/3от млякото и  захрта се слагат за заврат.Яйцата се разбиват с останалата част от млякото и брашното.Когато млякото заври, яйчената смес се изсипва вътре на тънка струйка и се бърка.Ако ви се получат бучки, махнете тенджерата от котлона за бързо и с пасатора разбийте, получава се идеално гладка смес.Крема се бърка няколко минути на котлона докато се сгъсти.Отстранява се от котлона и се прибавят маслото и ванилиите.Когато се разтопи маслото се слагат кокосовите стърготини и смлените орехи.
  Направих тортата с обикновени бисквити, които за много кратко натопих в студено прясно мляко.Използвах 2,5 пакета от големите разфасовки.Върху всеки ред бисквити се сипва от крема и най-отгоре се слага настърган шоколад.Хубаво е да престои поне една нощ в хладилника.Тортата е много вкусна!

# 22
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                    Питка Маргаритка

     

               Продукти:3 яйца от които се заделя единия жълтък за намазване на питката, 400мл. хладка вода, 1ч.ч. кисело мляко, в която е разбъркана 1\2 ч.л. сода, 4 с.л. олио, 1,5 с.л. сол, 1ч.л. захар, мая за 1,5 кг. брашно(аз сложих 3 пакета суха), брашно колкото поеме.

 Желателно е всички продукти да са със стайна температура.Част от брашното се пресява със солта, маята и захарта.Прави се дупка в средата и там се изсипват останалите продукти.Замесва се тесто и месейки топим ръцете в 3.с.л. разтопена мас, докато тестото не я попие хубаво.Оставя се да втаса много хубаво!След това тестото се премесва хубаво отново и се оставя да почине около 20 мин.Разточва се на голяма кора(тестото е много лесно за точене) и се намазва с препържено масло.Не слагайте много масло, защото втасването е трудно.Желателно е да е на тънък пласт навсякъде.Навива се на руло, но не стегнато.Началото и края се отрязват(те са доста по-тънки) и се слагат в средата на тавата.Останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото.След това се нареждат в тавата с острата част навън.По желание може с пръсти да разтворите "цветчетата" за да станат по-"цъфнали"(като на снимката).След това оставяте питката да втаса много хубаво!Намазвате я с разбития жълтък, който е бил покрит в съд с олио за да не изсъхне.Пече се на 210 градуса, към края на печенето фурната се намалява.Ако започне да прегаря кората, завийте я с фолио.
       
          Темата е тук!

     

                      
         

# 23
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

                     Макови пантофки
                                                            

              
   За тестото:2 яйца, 2с.л. кристална захар, около 550гр. брашно, 30гр.мая или 2 пакета суха, 250мл. прясно мляко, 200гр.масло, щипка сол.

   За плънката:6с.л. пудра захар, 6с.л. смлян мак.

   Брашното, маята(ако е суха), захарта и солта се пресяват.Прави се кладенче и в средата се поставят останалите продукти.Замесва се лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за около 40-50мин.След това се разточва на правоъгълна кора и се насипва с подсладения мак.

  Навива се на стегнато руло и се на нарязва на парчета, широки около 4см.Повърхността се натиска с дървена лъжица за да получат сладките особена форма след изпичането.
  
   "Пантофките" се нареждат в тава и се оставят да втасат 30мин. на топло.Пекат се в предварително затоплена фурна на около 180градуса.

  източник:Майстор Клаус

  

# 24
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                         Постна питка ( за Бъдни вечер)


   Продукти: Около 1кг. брашно, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, мая за килограм брашно ( аз слагам два пакета суха), 500 мл. хладка вода, 100 мл. олио.

   Брашното се пресява със солта, захарта и маята.Прави се кладенче и вътре се изсипват олиото и водата.Замесва се меко тесто и се оставя за удвои обема си.След това се поставя в леко намаслена с олио тава и горната кора се надупчва хубаво с вилица за да не се отдели при печенето.Пече при температура около 200гр.

    Питката я правя вкъщи почти всяка седмица.Много е  лесна за приготвяне и невероятно вкусна.

         

   

# 25
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


                                                    Чеснови хлебчета

   Продукти:Около 1кг. брашно, 2 пакета суха мая(или 50гр. прясна), 1ч.л. захар, 1 с.л. сол, 1/ ч.ч. зехтин или олио, 1 голяма глава чесън, 500мл. прясно мляко.

  Брашното, солта, маята и захарта се пресяват.В средата се прави кладенче и там се прибавят мазнината, млякото и половината от счукания чесън.Тестото се измесва хубаво и се оставя да втасва докато удвои обема си.

 След това втасалото тесто се измесва отново като към него се прибавя останалото количество чесън.От тестото се оформят  малки питки и хлебчета, слагат се в намаслена тава и се оставят да втасат отново за около 20 мин.

 Пекат се в силна фурна за около 20 мин.


               

# 26
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
                                                                                   

                                                                    Овесeни соленки - много подходящи за деца

   Продукти:180гр.овесени ядки, около 100 гр. брашно, 1 яйце, 6 с.л. настъргано сирене, 4 с.л. прясно мляко, 100гр. масло, 2ч.л. бакпулвер, 1 жълтък за намазване.По желание кашкавал на настъргване върху соленките.

  Овесените ядки се смесват с брашното, сиренето, бакпулвера и яйцето.Прибавя се и мекото масло.Сместа се замесва на тесто.Готовото тесто се разточва на пласт от който се изрязват кръгове.Всеки кръг се разделя на 4 триъгълника.Намазват се с жълтък, поръсват се с кашкавал по желание и се пекат в предварително загрята умерена фурна.

                 

Общи условия

Активация на акаунт