Арабска кухня-изпитани рецепти

  • 264 649
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 3 804
мжеддъра-или булгур с леща

за коли4еството си преценете сами,в зависимост от броя на 4леновете в семейството

продукти

леща-нормална,а не от жълтата,примерно половин купи4ка
булгур-от едрия,една купи4ка
2-3 едри глави лук

Булгура се накисва в топла вода,през това време лещата се слага да заври ,в малко вода колкото да я покрие,като в последствие се долива вода колкото да се свари,когато лещата е по4ти готова към нея се добавя и изцедения булгур и се доливат 2 купи4ки вода,след като заври водата се намаля огъня до последно и се оставя при затворен капак.През това време лука се нарязва на ленти4ки и се запържва в зехтин,когато ,лещата и булгура са по4ти готови зехтина с 4аст от лука се изсипват вътре в тенджерата и се объркват,пак се затваря капака и така докато усетите ,4е и булгура и лещата са готови и се сваля от огъня.При сервирането всяка порция се украсява с запържения лук

# 226
  • Мнения: 13 512
Ами после ми каза, че думата "бахар " значела "подправка"..  Shocked  Верно ли е?  newsm78[/b]
да, то1но така е.  бхар означава подправка. Бхарат- в мн. ч.

# 227
  • Мнения: 481
И аз да се намърдам в тази чудна темичка. Вчера опитах да направя фалафели, но за съжаление не успях да се справя. Имах сух нахут, който накиснах за 10 часа и после го варих около 30 мин. За мое най-голямо съжаление, почти нямаше зърна с паднали люспи и в продължение на 3 часа, го белих зрънце по зрънце. След това го пасирах, но май и с това не се справих като хората, защото блендера го раздробяваше на ситни зрънца, а не на гладка хомогенна смес. Добавих лука, чесъна, магданоза и подправките и се получи много вкусна смес, която никак не искаше да става на кюфтенца. Аз, обаче, не се отказах и криво-ляво наредих няколко купчинки в една тава със зехтин и ги изпекох. При печенето, повечето се разпукаха и разпаднаха. Резултата не беше лош на вкус, но кюфтенцата бяха меки само в средата, а в краищата си хрупкаха. Малко се ядосах и оставих тавата във фурната и тази сутрин установих, че са омекнали и са станали много вкусни, но все така се разпадат. Дали причината е в това, че нахута не е смлян на каша или сместа има нужда от яйце за спойка. Освен това рецептата беше с половин кг нахут, който набъбна и стана ужасно много и сега имам една пълна кутия със смес за фалафели.
Първо, моля за съвети как да я оправя и второ, мога ли да я замразя в камерата за друг път.
Мислите ли, че към тази смес мога да добавя нужните съставки и да получа нещо като хумус?

# 228
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

пишеш бахар на български в уикипедия и после избираш статията да ти е на езика, който ти трябва Wink

Лейди ди, аз не варя нахута, само го кисна.
после минавам с пасатора, не става на  пюре, има дребни зрънца, но това не ме притеснява.
до сега е не са се разпадали фалафелите newsm78

# 229
  • Мнения: 3 804
                                                 къпсе - продълговат ориз с пиле/месо/


продукти пиле,ориз-басмати/или друг продълговат/,лимон къпсе,бхарат къпсе/могат да се намерят по арабските магазини/,1 голяма глава лук,4-5 чесънчета,2 кубчета пилешки бульон ,25 зърна кардамом,2-3 домата /2 лъжици доматено пюре/ сол,4ерен пипер

Слага  се пилето/месото/да се вари, като след като се обере пяната се добавят лимоните и кардамома.Когато пилето е по4ти готово ,ориза се накисва в топла вода,нарязват се лука и 4есъна на ситно и се запържват,заливат се с 2 4ерпака от бульона в който е сварено пилето,добавя се доматеното пюре, 2 те кубчета пилешки бульон,3 лъжици от бхарат къпсе,солта и 4ерния пипер/на вкус/ и се оставя да заври ,след като заври се добавя прецедения ориз и се залива с останалия бульон в който сме сварили пилето,заедно с лимоните и кардамома,след като заври ,котлона се намаля до последно и се задушава при затворен капак,като се разбърква само веднъж когато ве4е е по4ти готово
важно-съотношението ориз -вода е 1 купа ориз към 1,5 купа вода така 4е когато в на4алото се добавят 2та 4ерпака бульон те се смятат от общото коли4ество вода

При сервирането всяка порция се украсява с пилешкото накъсано на пар4ета

http://www.hwaro7i.com/uploader/uploads/a0e86cbe65.jpg

# 230
  • Мнения: 216
Лейди ди-голям зор си видяла с това белене Grinning-3 часа
не е нужно да белиш хуммоса Peace
оргиналната рецепта включва изкиснат хуммос (нахут)и фул(бакла(-но и само с хуммос става-можеш да напрвиш отново фалафели,но те по принцип се пържа,а не се пекат...освен това се правят само от изкиснат,а не сварен нахут(хуммос)
Цитат
Мислите ли, че към тази смес мога да добавя нужните съставки и да получа нещо като хумус?
[/quote]
може и да стане нещо вкусно-въпреки лука и подправките-
извади сместа от фризера,постави я в тенджера,добави малко вода и добави една кафена лъжичка сода бикарбонат(това ще спомогне да омекне добре,а и по принцип кагото се прави хуммос със тахан -при варенето се добавя равна лъжичка сода)-
вари на умерен огън-скоро ще омекне-после трябва да прецедиш-може през цедка или сито(нали каза ,че ти е едросмляна сместа)
та,постави изцедената мека маса в блендера,заедно със сусамов тахан(1 кафена чашка),сока от 1 лимон(или на вкус(пробвой първо със половин)
+ сол на вкус-пасирай като добавяш по малко вода-да стане като пастет-тоест като отгребеш с пръс от кремообразната смес-следата да стои
непроменена-това е като хуммос тхини  chef
отделно можеш да изпържиш ситно нарязано месо или кайма и да поставиш в центъра на хуммоса-ето така...има и други варианти на хуммоса

 Hug

# 231
  • Мнения: 16
здравейте и тук Simple Smile
опитвам се да намеря рецепта на кнафе но не успявам
в началото на темата има някъкъв линк който на мен не ми се отваря
моля ви помагайте

# 232
  • Мнения: 560
Кус-кус по тунизийски
   
За Магреба,това е манджа,която в някои семейства се яде всеки ден.
Месо-агнешко,телешко или пиле,може и риба,а и постно става.
Една голяма глава лук,която се нарязва на по-едри парчета.
Запържва се лука с месото,колкото да му изчезне кръвта и лука да омекне.
Добавят се 2с.пълни лъжици доматено пюре и се  запържваш съвсем малко.
Долива се вода 4 пръста  под височината на тенджерата.
Сол на вкус,чер.пипер,червен пипер и кориандър.
Ако е с телешко,ще ти трябва малко повече време,за да уври.
Кус-куса,предварително се смесва с малко мазнина,
да се умазни добре и после  се слага и малко вода,
напръсква се,за да се измокри,но не много.
Не трябва да е слепнат!Трябва да се отделят зрънцата едно от друго!
Поставя се в горната решетъчна тенджера,за да се готви на пара.
Когато месото е полуготово, се добавят зеленчуците.
Слагат се моркови-нарязани на едри парчета,ако не са толкова дълги на 2,
лук,нарязан на едро,чесън на скилидки,една глава,картофи-цели,може и зеле,придава страхотен вкус и
нахут,ако няма,се замества с грах,тиква или тиквички.Всичко трябва да е на едри парчета!
На среден огън да ври,като 1 или 2 пъти,кус-куса,се разбърква,за да не се слепи.
След,като всичко е готово ,в един голям съд се изсипва кус-куса и пак се разбърква,след,което се
сипва от салцата,но не всичката и започва да се смесва с кус-куса.Не трябва да е много мокър!!!
Ако го стане мокър го оставяш на страна,да поеме и чак после пак се бърка отново.
После във всяка чиния се слага кус-кус,месо,зеленчуци и пържени чушки.
Да ви е сладко!!!

# 233
  • Мнения: 3 804
шиш  барак




продукти

кайма -200 гр

тесто-1кг-да е меко и еластично,но да не лепне-брашното се омесва с яйце,малко сол и вода

2 глави лук

връзка зелен кориандър

2 чесънчета

около 4 кофички кисело мляко

1 и половина лъжица нишасте-но,не от сладкото-ако няма -брашно

яйце

След като омесите тестото го оставяте за един час.През това време нарязвате лука и кориандъра на ситно и ги запържвате  с каймата ,като добавяте сол и черен пипер на вкус.Сваляте от огъня преди да са готови изцяло.
От тестото късате малки топчици с диаметър около 3 см.-които разтегляте на кръг ,слагате малко от пълнежа и залепяте в тази форма
http://tbn1.google.com/images?q=tbn:j7wRmnxKgk9hIM:http://www.ha … a-1101327948.jpeg

а след това може и така

http://tbn2.google.com/images?q=tbn:DTQWT4PTUpPLOM:http://bareek … .com/000_0227.JPG

като поръсвате затворените формички с брашно и от 2те страни.

След това смесвате киселото мляко с яйцето и нишастето /брашното/ и малко сол и го слагате за заври.След като млякото е завряло пускате формичките вътре и оставяте да ври на бавен огън до готовност.
Когато е готово счуквате 2 чесънчета и ги запържвате заедно с кориандъра в масло и заливате яденето.

# 234
  • Мнения: 21
Една рецепта от Мароко
КОФТА ТАГИНЕ
400 гр кайма
1 малка глава лук-рендосана
3 скилидки чесън
1 ч.лъж червен пипер
 1/2 ч.лъж кимион
1/2 ч.лъж черен пипер
сол на вкус
връзка магданоз

за соса
3 домата
1 глава лук настърган
2 лъж доматено пюре
1/2чаша вода
1/2 ч.лъж червен пипер
1/2 ч.лъж смлян кимион
сол
3 яйца
 Омесваме каймата с всички продукти и правим малки кюфтенца.Загряваме олиото и запуряваме кюфтенцата докато станат кафяви и ги махаме от огънюа.Отцеждаме мазнината като оставяме няколко капки.Слагаме лъка доматите и подправките.Захлупваме ги и оставяме соса да къкри.След около 7-8 мин връщаме кюфтенцата с соса,слагаме доматеното пюре разтрорено вода.Накрая чукваме яйцата.Сервира се с кус кус

Това се готви  в ТАGИНЕ-глинен съд с конусовиден похлупак.Ако нямате такъв подръка става и в дълбок тиган с капак

# 235
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149

малка поправка-тажин се казва съда! ина4е ние му викаме кефта! тоест кюфте!добавка  към  подправките за кюфтенцата е джинджифил, канела, кориандър,шафран(куркум), пресен кориандър  силно наситнен!
в соса също се добавят коринадър и магданоз наситнен, куркум и малко 4есен, освен изброените!!

# 236
  • Мнения: 21
Take де ТАGINE.Видях рецептата по BBC2-има една програма ,,hairy бикерс,,-2 сладура космати и опашати обикалят света с мотори и готвят по пътя.
Там също ми попадна и една друга рецепта но не съм я готвила защото нямам една подправка -БАХАР -ама не българския бахар-било смес от 7 подправки.Опитах се  да я открия в нета поне да ся приготвя сама ама нуц.Ако някой знае рецепта моля дайте мия

# 237
  • Мнения: 3 804
Панда-а другата рецпта за какво е  newsm78

# 238
  • Мнения: 21
ми не помна
ама подправка се казва Бокхарат майче беше или Сабе3 Бхарат

# 239
  • Мнения: 3 804
ми не помна
ама подправка се казва Бокхарат майче беше или Сабе3 Бхарат


да ти кажа тази подправка се използва доста-порови се предните рецепти може и да я намериш-а какви бяха продуктите newsm78

Общи условия

Активация на акаунт