Ако няма откъде да си намериш неосолен кашкавал, процедираш по следния начин: за да получиш 150 грама за рецептата, взимаш 200 грама хубав кашкавал и го нарязваш на малки парченца. Заливаш с около литър вряла вода и оставяш да изстине - хем ще се обезсоли, хем ще се махнат мазнините с по-тежка миризма.
Слагаш водата и захарта на огъня до завиране и бавно, разбърквайки добре добавяш гриста. Като тази смес заври добавяш сиренето, нарязано на малки парчета (независимо на кой вариант сирене си се спряла) и разбъркваш, докато се разтопи и се получи хомогенна смес. Като сместа е готова я разстилаш върху хартия за печене или домакинско фолио на пласт с дебелина половин сантиметър и оставяш да изстине. Приготвяш си захарен сироп (чаша вода и чаша и половина захар с една чаена лъжичка лимонов сок като заври и за аромат портокалова или ванилова есенция или две чаени лъжички розова вода - вари се около 20 минути, за да се сгъсти). Като тестото е вече изстинало започваш да намазваш със сиропа (той се получава гъст като мед), както намазваш сладките с яйца преди печене. За плънката може да ползваш крема сирене, маскарпоне или рикота (вид извара, получена от сиренова суроватка чрез варене). Най-лесно е да сложиш плънката, да оформиш руло и след това да го нарежеш на малки парчета или предварително да направиш по-тесни лентички и да завиеш малки рулца. Като оформиш парчетата заливаш с останалия сироп и слагаш ядки за украса. Аз лично добавям ядки вътре и в самата плънка. Като чета рецептата, която марси е дала, виждам че в общи линии е същата.
Ако все пак вземеш сирене халуми, не забравяй, че то също предварително се накисва. Мисля, че не пропускам нищо.
Дано съм ти била полезна.
Благодаря на Марси за линка - оказа се, че си намерих други хубави рецепти там.