Арабска кухня-изпитани рецепти

  • 264 681
  • 726
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 55
Как приготвяте  кус-куса? За този който е сред макаронините  изделия ли говорим, или греша?

# 256
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
за арабски кускус говорим! има няколко рецепти на предните страници за оригиналните на4ини на готвене!

# 257
  • Мнения: 55
за арабски кускус говорим! има няколко рецепти на предните страници за оригиналните на4ини на готвене!
    Прегледах всички постове, но не видях нищо същественно  относно приготвянето му, има си тънкости, крайния   резултат  е почти сух, мек и гранулиран кускус!

# 258
  • Мнения: 3 804
Кус-кус по тунизийски
   
За Магреба,това е манджа,която в някои семейства се яде всеки ден.
Месо-агнешко,телешко или пиле,може и риба,а и постно става.
Една голяма глава лук,която се нарязва на по-едри парчета.
Запържва се лука с месото,колкото да му изчезне кръвта и лука да омекне.
Добавят се 2с.пълни лъжици доматено пюре и се  запържваш съвсем малко.
Долива се вода 4 пръста  под височината на тенджерата.
Сол на вкус,чер.пипер,червен пипер и кориандър.
Ако е с телешко,ще ти трябва малко повече време,за да уври.
Кус-куса,предварително се смесва с малко мазнина,
да се умазни добре и после  се слага и малко вода,
напръсква се,за да се измокри,но не много.
Не трябва да е слепнат!Трябва да се отделят зрънцата едно от друго!
Поставя се в горната решетъчна тенджера,за да се готви на пара.
Когато месото е полуготово, се добавят зеленчуците.
Слагат се моркови-нарязани на едри парчета,ако не са толкова дълги на 2,
лук,нарязан на едро,чесън на скилидки,една глава,картофи-цели,може и зеле,придава страхотен вкус и
нахут,ако няма,се замества с грах,тиква или тиквички.Всичко трябва да е на едри парчета!
На среден огън да ври,като 1 или 2 пъти,кус-куса,се разбърква,за да не се слепи.
След,като всичко е готово ,в един голям съд се изсипва кус-куса и пак се разбърква,след,което се
сипва от салцата,но не всичката и започва да се смесва с кус-куса.Не трябва да е много мокър!!!
Ако го стане мокър го оставяш на страна,да поеме и чак после пак се бърка отново.
После във всяка чиния се слага кус-кус,месо,зеленчуци и пържени чушки.
Да ви е сладко!!!


за арабски кускус говорим! има няколко рецепти на предните страници за оригиналните на4ини на готвене!
    Прегледах всички постове, но не видях нищо същественно  относно приготвянето му, има си тънкости, крайния   резултат  е почти сух, мек и гранулиран кускус!


Мария-пуснах ти пак рецептата на Дидона-като в червено отбелязах как точно се процедира с кус куса Peace

# 259
  • Мнения: 55
Кус-кус по тунизийски
   
За Магреба,това е манджа,която в някои семейства се яде всеки ден.
Месо-агнешко,телешко или пиле,може и риба,а и постно става.
Една голяма глава лук,която се нарязва на по-едри парчета.
Запържва се лука с месото,колкото да му изчезне кръвта и лука да омекне.
Добавят се 2с.пълни лъжици доматено пюре и се  запържваш съвсем малко.
Долива се вода 4 пръста  под височината на тенджерата.
Сол на вкус,чер.пипер,червен пипер и кориандър.
Ако е с телешко,ще ти трябва малко повече време,за да уври.
Кус-куса,предварително се смесва с малко мазнина,
да се умазни добре и после  се слага и малко вода,
напръсква се,за да се измокри,но не много.
Не трябва да е слепнат!Трябва да се отделят зрънцата едно от друго!
Поставя се в горната решетъчна тенджера,за да се готви на пара.
Когато месото е полуготово, се добавят зеленчуците.
Слагат се моркови-нарязани на едри парчета,ако не са толкова дълги на 2,
лук,нарязан на едро,чесън на скилидки,една глава,картофи-цели,може и зеле,придава страхотен вкус и
нахут,ако няма,се замества с грах,тиква или тиквички.Всичко трябва да е на едри парчета!
На среден огън да ври,като 1 или 2 пъти,кус-куса,се разбърква,за да не се слепи.
След,като всичко е готово ,в един голям съд се изсипва кус-куса и пак се разбърква,след,което се
сипва от салцата,но не всичката и започва да се смесва с кус-куса.Не трябва да е много мокър!!!
Ако го стане мокър го оставяш на страна,да поеме и чак после пак се бърка отново.
После във всяка чиния се слага кус-кус,месо,зеленчуци и пържени чушки.
Да ви е сладко!!!


за арабски кускус говорим! има няколко рецепти на предните страници за оригиналните на4ини на готвене!
    Прегледах всички постове, но не видях нищо същественно  относно приготвянето му, има си тънкости, крайния   резултат  е почти сух, мек и гранулиран кускус!


Мария-пуснах ти пак рецептата на Дидона-като в червено отбелязах как точно се процедира с кус куса Peace
    За навлажняването и мазнината знам,но не се ли поставя в/у памучно платно, после в решетъчна тенджера  като смесваме  появилите се бучки с  малко сух кускус,  използваме  дланите  като  търкаме  една  в друга. Поправи ме ако греша.


# 260
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
нека да добавя и допълнението за да има пове4е яснота!можеш да комбинираш с тикви4ки,пипер, зеле, моркови, картофи и алабаш(наве), нахут и лук, цели глави(средни)! друг вариант- тиква,пипер, зеле, моркови, нахут, картоф, лук, и стафиди! ние не запържваме лук, а с едно 4ерпа4е зехтин слагаме месото, салцата((доматено пюре от консерва), големи две лъжици) и подправките- 1 с.л хариса, 4ервен сладък пипер, табел-керуия, някои слагат и канела, както ние за телешкото и ангешкото!
мое мнение: пиперът го харесваме запържен в зехтин и добавен ,както и рибата, ако не  бяла и без кости! нахут се приготвя предварително, после се добавя в соса!вие имате в консерви готов!
 ина4е за кускуса добре е обяснила дидонка,само е забравила солта при омесването на кускуса! ако нямаш тяхното смен , сложи малко краве масло в кускуса за аромат! меси добре кускуса,претривай го през пръстите за да не се слепят зрънцата! това е и да пуснеш снимки!

не се слага  другаде освен в кискесата,като преди това се е омесило добре в една тава, с зехтин ,сол и малко вода! като се меси се пресипва пак в платото за да не изпада през дупките и пак внимателно се слага в кискесата! само с ръце се претрива и то обикновено няма проблем, защото мазнината ве4е е минала около всяко зрънце и дори да се долепени, малки бу4ки лесно се разбиват!

# 261
  • Мнения: 55
нека да добавя и допълнението за да има пове4е яснота!можеш да комбинираш с тикви4ки,пипер, зеле, моркови, картофи и алабаш(наве), нахут и лук, цели глави(средни)! друг вариант- тиква,пипер, зеле, моркови, нахут, картоф, лук, и стафиди! ние не запържваме лук, а с едно 4ерпа4е зехтин слагаме месото, салцата((доматено пюре от консерва), големи две лъжици) и подправките- 1 с.л хариса, 4ервен сладък пипер, табел-керуия, някои слагат и канела, както ние за телешкото и ангешкото!
мое мнение: пиперът го харесваме запържен в зехтин и добавен ,както и рибата, ако не  бяла и без кости! нахут се приготвя предварително, после се добавя в соса!вие имате в консерви готов!
 ина4е за кускуса добре е обяснила дидонка,само е забравила солта при омесването на кускуса! ако нямаш тяхното смен , сложи малко краве масло в кускуса за аромат! меси добре кускуса,претривай го през пръстите за да не се слепят зрънцата! това е и да пуснеш снимки!

не се слага  другаде освен в кискесата,като преди това се е омесило добре в една тава, с зехтин ,сол и малко вода! като се меси се пресипва пак в платото за да не изпада през дупките и пак внимателно се слага в кискесата! само с ръце се претрива и то обикновено няма проблем, защото мазнината ве4е е минала около всяко зрънце и дори да се долепени, малки бу4ки лесно се разбиват!
      Мерси за пояснението,но каква роля има платото,защото отворите на  кискесата  не са ситни.






      [/list][/list]

      Последна редакция: вт, 05 май 2009, 16:40 от Maria-i

      # 262
      • по пътеката
      • Мнения: 3 149
      ролята е да се омеси добре, ако обурудването е  за бг кухня и обикновена тава става по дълбока! тука са  едни големи глинени или метални съдове, като полусфера, не успях да намеря снимки!
      това е тенджерата
      като  казвам плато, нямам предвид  4иниите -платата за  мезетата! по скоро е тава!

      # 263
      • Мнения: 1 465
      Ох много е вкусен кус-кус-а. Но аз не мога да го приготвям, та или си купуваме готов или си поръчваме в ресторант.
      Но може да опитам една от предложените рецепти. Peace
      Браво!!! Спретнали сте страхотна темичка! Party

      # 264
      • Мнения: 3 804
      толумбички



      Ето това намерих в един сайт

      продукти

      2чаши брашно

      1ч.л мая

      1 с.л пудра захар

      1ч.л сол

      3 с.л нишасте

      1 чаша топла вода

      начин на приготвяне

      Смесват се всички продукти  -докато се получи смес с гъстота на смес за кекс  и се оставя за30-45 минути.След това  се сгорещява  олио и се намаля- ако имате шприц за крем прекарвате сместта през него за да се получи формата и се пускат в олиото.Ако нямате шприц и с найлоново пликче с отрязан връх става.След като се изпържат толумбичките се вадят и поръсват или със захарен сироп или с мед.

      # 265
      # 266
      • София
      • Мнения: 74
      Момичета страхотни рецепти сте споделили - тази събота ще по наобиколя Женския пазар за продукти и най вече за подправки.
      И още нещо което не е много по темата - може ли да ми препоръчате арабски ресторант в София? Ама такъв дето да си оближеш пръстите ...

      # 267
      • Мнения: 3 804
      Патладжани на фурна

      Патладжани - в зависимост за колко човека готвите

      200-300 грама кайма

      3 глави лук

      2 -3 домата

      Ако патладжаните са малки се режат на 2 ,като всяка част се разполвяват почти до края,ако са големи се режат като картофи за пържене.Това е единият начин,другият начин е ако са съвсем мънички само се разполовяват.И се запържват леко.
      Лука се нарязва на ситно и се запържва с каймата.
      В тава се нареждат патладжаните и ,ако са дребни се пълнят с лука и каймата и се затварят,ако ли патладжаните се разтрилат  и върху тях се слагат нарязаните на кръгчета домати и най отгоре лука с каймата.Добавя се сол и черен пипер на вкус.Запича се във фурна.

      # 268
      • Мнения: 441
      Момичета, да попитам при вас.
      Днес хапнах един ливански сладкиш (или поне в ливански ресорант) - много вкусен!.
      Представляваше следното нещо:
      ред шам фастък, запечен с нещо като трохички и овкусен интересно.
      Следваше нещо като млечен крем, много леко, овкусено с розова вода и кокос.
      Въпреки всички тези сладости, сладкиша беше лекичък.
      Изглеждаше като ориенталски вариант на чийзкейк Simple Smile
      Някоя от вас да е попадала на подобен сладкиш?
      Знаете ли рецепта, или поне името може ли да ми каже някоя от вас?

      # 269
      • Мнения: 3 804
      мадлюка или мадлюа

      продукти

      половин кг кадаиф

      една чаша шам фъстък-смелен

      половин кг запържени бадеми

      палмово масло или масло

      1 ч. лъжичка канела

      сметана



      Кадаифа се смила ,в месомелачка ,като към него се добавя малко масло.След това се запича на слаб огън в тава или тенджера,като се внимава температурата да еднаква във всички части.
      Постепенно се омесва със захар и масло  и така докато ,като опитате усетите ,че е достатъчно сладко,през цялото това време се бърка за да не загори.И така докато не усетите при натиск,че маслото излиза на повърхността.
      Оставя се да изтине и след това се украсява със сметана и бадеми и шам фъстък.




      Общи условия

      Активация на акаунт