Рецепти от Smiley*

  • 298 057
  • 267
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 22:04 от Smiley*

# 31
  • Мнения: 1 679
Миш - маш



В тиган се слага малка бучка масло и печен пипер. Разбъркват се. Яйцата се разбиват и към тях се добавят натрошено сирене и настърган кашкавал.
Това се изсипва в тигана с пипера, като се бърка непрекъснато. Поръсва се с магданоз.

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 10:11 от Smiley*

# 32
  • Мнения: 1 679
Пиле в торба на фурна





В торбата сложих:
зелен лук;
моркови;
картофи;
гъби;
маслини;
карфиол, предварително сварен на пара;
печена червена чушка, нарязана на ивици;
1 ч.ч. червено вино;
1 бульон Силен пилешки на Маги;

Върху всичко това - пилето - намазано с краве масло, горчица, черен пипер.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 13:22 от Smiley*

# 33
  • Мнения: 1 679
СВИНСКО ПО СТАРА ФАМИЛНА РЕЦЕПТА ОТ КЮСТЕНДИЛСКО






1 кг свинско контрафиле
300 г моркови
300 г пресни печурки
100 г маслини
100 г краве масло
200 мл бяло вино

4 скилидки чесън
4 парченца топено сирене
3 кисели краставички
1 връзка магданоз
4 с. л. брашно
бял пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сос за пържоли:
соев сос, горчица, вино, черен пипер, червен пипер, лук, кимион.

Мариноват се за ½ час.
Запържват се в нагорещен тиган от двете страни и се подреждат в йенска тенджера.

Гъбите се нарязват на филии, а морковите - на кръгчета и се задушават с част от маслото.

Прибавят се нарязаните на колелца кисели краставички, посолява се и се подправя с бял пипер. Сместа се изсипва върху месото.

Брашното се сипва в сух тиган и се нагрява. Топеното сирене се разтопява в 100 мл гореща вода и се прибавя към брашното. Слага се останалото масло и когато сместа се сгъсти, се налива виното.

Месото и зеленчуците се заливат с готовия сос, добавят се маслините и тенджерата се затваря с капак или с готварско фолио. Слага се в предварително загрята на 150 градуса фурна, температурата се увеличава на 200 градуса и се пече 40 минути.

Източник: Бон Апети

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 13:25 от Smiley*

# 34
  • Мнения: 1 679
Пиле с картофи и гъби в гювеч



Лукът на филии и морковите на кръгчета се задушават с малко вода и мазнина.
Слагат се в гювеч.
Гъбите се режат на филийки, задушават се в същата мазнина и се добавят в гювеча.
Пилето се нарязва на порции, които се запържват се в нагорещен тиган от двете страни и
се нареждат се върху зеленчуците.
Слагат се картофи и маслини.
Добавят се подправки - сол, черен пипер, бял пипер, червен пипер, 1 к.ч. червено вино.
Разбърква се леко, слага се капака на гювеча и се пече във фурна на 200 градуса.
Отгоре се поръсва магданоз.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 15:14 от Smiley*

# 35
  • Мнения: 1 679
Ориз с гъби





Първо се задушават нарязаните на филийки гъби. Добавят се и порциите пилешко месо.
Слага се и ориза, вода или бульон и се добавят подправки - сол и черен пипер.
Магданоз.

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 18:00 от Smiley*

# 36
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: сб, 16 май 2015, 15:55 от Smiley*

# 37
  • Мнения: 1 679
Пиле с картофи

В гювеч се слагат картофи, олио и сол и се разбъркват с ръка да се смесят хубаво.
1/2 пиле се слага с кожата надолу и се полива с малко олио. Пече се в силна фурна с капак.
Когато картофите са почти готови, пилето се обръща с кожата нагоре и се пече без капак докато се зачерви.


Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 15:14 от Smiley*

# 38
  • Мнения: 1 679
Саздърма с пилешко месо

Нарязвам месото на хапки.
Добавям черен пипер, дафинов лист, чубрица, сол и го задушавам в тиган с малко олио.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 15:15 от Smiley*

# 39
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:30 от Smiley*

# 40
  • Мнения: 1 679
Рецепта за бут по еленски
Еленският бут е типично кулинарнo произведение за района на Еленския балкан.

2 свински бута
сол
По традиция прасе се коли по Коледа и приготвянето на Еленския бут се извършва в периода декември-февруари.
Свинските бутове се опърлят и измиват. В каца се поставят между два дебели пласта сол и се оставят да престоят една-две седмици.
След като месото е добре осолено се вади от кацата и без да се измива се окачва на сенчесто и проветриво място (на чардака, на тавана горе) да съхне.
След два месеца е готово за консумация. Когато времето започне да се затопля се прибира на студено в хладилник или избено помещение.

Източник: http://gotvarstvo.georgievi.net/mynotebook?add=2033

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 10:03 от Smiley*

# 41
  • Мнения: 1 679
Пица



Продукти /за 2 пици/:
500 г брашно
1 ч. ч. прясно мляко
20 гр мая
2 яйца
3 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В средата се прави кладенче и се слагат разбитите с 1 ч.л. сол яйца, размитата в хладко прясно мляко мая и 3 с. л. олио. Меси се 10 мин.
Тестото се разстила в тава. Нареждат се парченца бекон, кръгчета лук, печен пипер на ивици, маслини, царевица, парченца топено сирене. Слага се доматено пюре. Отгоре се наръсва босилек.
Пече се на 150*. Когато е готова, се настъргва кашкавал и се запича леко отгоре.



Източник: София Смолницка - "Тестени ястия и гарнитури"

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 15:23 от Smiley*

# 42
  • Мнения: 1 679
Добруджанки

Продукти:
500 г брашно
1 ч. ч. прясно мляко
20 гр мая
2 яйца
3 с. л. олио
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В средата се прави кладенче и се слагат разбитите с 1 ч.л. сол яйца, размитата в хладко прясно мляко мая и 3 с. л. олио. Меси се 10 мин.



Източник: София Смолницка - "Тестени ястия и гарнитури"


Кашкавалки









Правят се от 500 гр. брашно. Отделните топчета са по около 80 гр. - правят се 10 броя, изрязват се и от изрезките се оформят останалите 3-4 топчета.

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 09:58 от Smiley*

# 43
  • Мнения: 1 679
Вита баница

Продукти:
500 г брашно
1 ч. ч. прясно мляко
20 гр мая
2 яйца
3 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява. В средата се прави кладенче и се слагат разбитите с 1 ч.л. сол яйца, размитата в хладко прясно мляко мая и 3 с. л. олио. Меси се 10 мин.

Тестото се разделя на 6 парчета. Всяко парче се разточва с правоъгълна форма и се намазва с четчица с малко масло. Слага се пълнеж - натрошено сирене и яйца. Навива се и се прави на руло в центъра на тавата. Всяко следващо се навива около това в центъра. Накрая се намазва с масло отгоре. Поръсва се и със сусам. Може да се остави да втаса, но може и веднага да се сложи да се пече. Слага се във фурната - първо на слаба 150*- докато се надигне, после малко се увеличава - около 200* - като се зачерви, слага се отгоре фолио и се допича на тази температура.



Източник: София Смолницка - "Тестени ястия и гарнитури"




Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 10:58 от Smiley*

# 44
  • Мнения: 1 679
Макарони на фурна

4 яйца се разбиват. Прибавя се 750 мл прясно мляко.
В тава се нареждат сварените макарони /ПОЛОВИН ПАКЕТ/. Посипват се с 2 ч.ч. захар. Поливат се с яйчено-млечната смес. Най-отгоре се нареждат /за всяка порция/ парченце масло и парченце сирене. Пекат се в загрята фурна на 100 градуса.

Източник: София Смолницка - "Тестени ястия и гарнитури"

         

Последна редакция: вт, 21 окт 2014, 14:59 от Smiley*

Общи условия

Активация на акаунт