Рецепти от Smiley*

  • 298 062
  • 267
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 679
Бисквитки с боровинки и кокос

125 гр.меко масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. кокосови стърготини
2 с.л. мед
2 ванилии
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)

*  С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса , меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките.

*  Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид , оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

*  От това тесто можете да направите и бисквити с хрупкави семки или ядки. В такъв случай просто не слагайте боровинки.

Източник: http://yoli-www.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 17:45 от Smiley*

# 16
  • Мнения: 1 679
Печена тиква



Сварява се тиквата и се нарежда в тавичка.
Слага се във фурната да се запече /без да се добавя захар, тиквата - цигулка е сладка/.
Накрая се слагат ореховите ядки и отгоре се поръсва с малко кафява захар. Слага се повторно във фурната, докато се запекат орехите, а захарта да се разтопи и да се карамелизира.

Тиква на фурна

Продукти:
1/2 тиква
1л прясно мляко
7 супени лъжици захар
4 яйца
1 винилия
1 чаша пудра захар

Начин на приготвяне:
Тиквата настъргвате на едро ренде и слагате в намазана с масло тавичка.
Млякото смесвате със захарта, яйцата и ванилията и с него заливате тиквата.
Печете в умерена фурна.
След като изстине, се наръсва с пудрата захар.

/Източник: gotvarstvo.georgievi.net/

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 13:40 от Smiley*

# 17
  • Мнения: 1 679
Пюре от тиква и картоф

Списък на необходимите продукти:
1 картоф
50-60 г тиква
30 мл мляко
1 ч. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Тиквата се нарязва на малки парчета и се сварява на водна баня. Поръсва се със захарта.   
 2. Картофът се обелва, нарязва се на парчета и също се сварява на пара.
 3. Млякото се прибавя се към сварените картофи и тиква и всичко се пасира.   
 4. Съвет: За да не стане пюрето много гъсто, може да се добави и малко от водата, в която са се варили картофите.
 

Следобедно плодово пюре с извара

Списък на необходимите продукти:
100 г тиква
1 ябълка
1/2 банан
1 с. л. обезсолена извара
1 1/2 ч. л. захар
 
Начин на приготвяне:

 1. Ябълката се обелва, нарязва се на парчета и се сварява на пара, като се поръсва с 1/2 ч. л. от захарта. 
 2. Тиквата се нарязва на малки парчета, също се сварява на водна баня и се поръсва с 1 ч. л. захар. 
 3. Ябълката и тиквата се пюрират с помощта на преса. Прибавят се изварата и бананът и отново се намачква добре.

/Тези рецепти ги записах от първото предаване на Бон Апети, посветено на детската кухня./

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 09:53 от Smiley*

# 18
  • Мнения: 1 679
Празнична пита



Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
400-500 мл мляко
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. мляко и се разбърква.
2. Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
3. Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
4. Последователно се добавят разбитите със сол две яйца и един белтък, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
5. Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл мляко и се замесва тесто.
6. Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
7. От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио. По желание може да се добави сирене.
8. Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
9. След това се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
10. Температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути.
 
Източник: Бон Апети

Друг вариант на оформяне на питата - на възелчета:

     

Източник: "Те готвят".





*Последните две снимки са от блога на Ваня.

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 17:45 от Smiley*

# 19
  • Мнения: 1 679
Един любим десерт и през лятото, и през зимата. Аз го приготвям така:
Почиствам ябълките, слагам ги в уреда за готвене на пара /може да се добави и дюля за аромат/. Когато омекнат, пасирам всичко с пасатора - става страхотен мус.

         

Поразрових из Интернет и намерих няколко рецепти за приготвянето му:

Ябълков мус
(основна рецепта, 1 доза)

1 кг ябълки
100 мл ябълков сок (вода)
канела
захар

Ябълките се измиват, почистват от семките и се сваряват в тенджера под налягане - около 2-3 мин. (но може и в обикновена - за 10-12 мин.) или уред за готвене на пара. След това се претриват през сито за по-фина консистенция. Подслаждат се и се овкусяват с малко канела.
Затварят се горещи в топли бурканчета с винт, които се обръщат и няма нужда да се варят допълнително.
Мусът може да се замрази дълбоко - издържа така 6 и повече месеца.
Има и друг вариант, при който ябълките се обелват предварително и не се минават през сито, а остават вътре малки парченца.
Други възможности са да се добавят при варенето "пъпки" карамфил или кора от нетретиран лимон - придават специфичен вкус.


Ябълков мус

Ябълките се нарязват на парчета, изчистват се от дръжките и загнилите части. Сваряват се с малко вода, правят се на пюре и се подслаждат по вкус. Ябълковият мус се поставя горещ в буркани. Вари се 20 мин при температура 90°С.


Ябълков мус

750 г ябълки
сокът и настърганата кора на 1 лимон
1/2 ч.ч. ром
4 бр. череши
захар
 
Ябълките се обелват, почистват и се разбиват на пюре заедно с лимоновия сок, рома и малко захар. Разпределя се по чашите, гарнира се настъргана лимонова кора и по една череша.

Последна редакция: нд, 17 яну 2010, 09:16 от Smiley*

# 20
  • Мнения: 1 679
     

Рецептата e на svetli, стават наистина прекрасни:
В рецептата са цели ябълки, аз този път ги разполових.

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ ЗА КОЛЕДА

Измивам ябълките, без да ги беля и издълбавам средата със семките като внимавам да не ги пробия отдолу. Нареждам ги в тава. В издълбаните отвори слагам парченца орехи, стафиди, нарязани на ситно сини сливи или друг сушен плод. Наливам 1 чаена лъжица ром, коняк, уиски. Поръсвам канела. Отгоре слагам малко захаросан мед (ако е течен, повечето отива в тавата).
Слагам тавата с ябълките във фурната на 200 градуса и пека докато покафенеят и омекнат.
Част от сока им заедно с алкохола и малко от меда потичат в тавата при печенето. Затова като извадя опечените ябълки ги прехвърлям в чиния за сервиране, а сока от тавата събирам и с него поливам ябълките като сервирам.

Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=145711.msg2792143#msg2792143

Последна редакция: пт, 13 фев 2009, 10:31 от Smiley*

# 21
  • Мнения: 1 679
Сладкиш "Наполеон"



Продукти:
1 пакет готови кори
1/2 л прясно мляко
200 г захар
3 яйца
70 г нишесте
2 ванилии

Млякото се поставя на котлона да заври. Жълтъците и захарта се разбиват добре, прибавя се врящото мляко, като се бърка енергично с тел или милсер. Нишестето се размива в малко студена вода и се прибавя към врящия крем, който се оставя да ври на тих огън за около 5-6 минути, през което време се бърка непрекъснато.

След това се сваля от котлона и се прибавя ванилията. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към охладения крем.

Корите се нареждат по три, като всяка се намазва с маргарин. Всяка тройка с запича отделно във фурната, докато стане леко златиста. Изваждат се и се охлаждат. Натрошените кори се отделят за украса.

В съда за сервиране се поставя първата тройка кори, намазват се обилно с крем, следва втората тройка, отгоре крем и т.н. редуването продължава до изчерпването на продуктите.

Отгоре се поръсват натрошените кори, отделени за украса. Преди консумация сладкишът трябва да престии няколко часа, за да поемат корите от крема.

Източник: брой 9/2007 на списание "Кулинарен журнал".

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 17:47 от Smiley*

# 22
  • Мнения: 1 679
Ястие с гъби и картофи на фурна

Задушавам в тиган 1 лук и 500 гр. гъби около 5 мин.
Прехвърлям го в гювеч и отгоре слагам 5-6 картофа на шайби, сол и чер пипер.
Оставям да се пече. Когато картофите омекнат и станат с хрупкава коричка отгоре правя заливка от кисело мляко, 2 яйца и повечко брашно - да не е течна, а малко по-гъста.
Това се пече във фурната около 10 мин.

Става чудно!

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 13:18 от Smiley*

# 23
  • Мнения: 1 679
Кюфтенца със зеленчуци

250 г телешка кайма
10 г зелен фасул
1 резен целина
1-2 розички броколи
1/3 тиквичка
1/3 морков
2-3 стръка магданоз
1 яйце
1 щипка сол

Зеленият фасул, целината, розичките броколи и нарязаните на колелца тиквичка и морков се сваряват в леко подсолена вода.
След това се отцеждат от водата и се пюрират в блендер до получаване на еднородна смес.
Зеленчуковото пюре и каймата се сипват в дълбок съд.
Чупи се яйцето и продуктите се омесват добре.
От сместа се оформят малки кюфтета и се подреждат в тава.
Кюфтенцата се пекат около 20 минути в предварително загрята до температура 180 градуса фурна.
 
Източник: Бон Апети

Последна редакция: пн, 05 яну 2009, 13:41 от Smiley*

# 24
  • Мнения: 1 679
Чушки - бюрек

Нареждам чушки в тавичка. Отгоре слагам кръгчета домати и заливам със смес от яйце и сирене.
Пече се във фурна. Когато е готово, поръсвам с магданоз.

Това ястие го приготвям и през зимата със замразени във фризер чушки.




Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 13:19 от Smiley*

# 25
  • Мнения: 1 679
Тиквеник



Списък на необходимите продукти:
1 пакет точени кори (400 г)
1–1,2 кг тиква тип “Цигулка”
100 г маргарин
100 г орехови ядки
10 с. л. захар
100 г маргарин за намазване
3-4 с. л. галета
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
 1. Тиквата се обелва, нарязва се на парчета и се настъргва. Изсипва се в загретия маргарин, поръсва се със захарта, задушава се 10-15 минути на умерен огън. Ароматизира се с канела, сгъстява се с галета, добавят се смлените наедро орехови ядки.
 
 
 2. На плот се поставят три листа от точените кори, намазват се с разтопен маргарин. В единия край на най-горната кора се разпределя част от тиквената смес. Кората се навива на рулце и се поставя в центъра на намазнена тава. Около него се разпределят спираловидно останалите рулца. Намазват се с маргарин. Пече се 30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовият тиквеник се напръсква с вода и се покрива с кърпа.
 
 
/източник: списание "Бон Апети"/

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 17:45 от Smiley*

# 26
  • Мнения: 1 679
Тиквички на фурна

/Леко и вкусно ястие - едно от любимите ни през лятото./

Тиквичките се нарязват на полукръгове и се слагат в тавата за печене. Покриват се с фолио.
Пекат се докато омекнат. Изваждат се от фурната и се маха фолиото. Посоляват се на вкус.
След това отново се слагат за кратко във фурната, докато се позапекат отгоре. Може да се поръсят със сирене.
Приготвя се заливка от 3 яйца и кисело мляко. С нея се заливат тиквичките и отново се запичат във фурната.

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 08:18 от Smiley*

# 27
  • Мнения: 1 679
Гювеч

Задушавам в тиган лук и моркови (може и гъби).
Прехвърлям в гювеч.
Отгоре изсипвам един буркан от приготвената зимнина с домати, моркови, пипер, бамя.
След това втори буркан с грах или райкин боб.
Ако имам някакво месо, го добавям и него, като предварително го задушавам - почти до готовност.
Отгоре нареждам картофи и запичам във фурната.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 13:20 от Smiley*

# 28
  • Мнения: 1 679
Гювеч



Продукти:

1 кг. домати
10 бр. печени чушки
3 по-големи глави лук
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол на вкус
щипка захар
джоджен
листа от прясна целина
магданоз

Чушките се обелват, режат се и се изпържват в малко мазнина. Лукът се нарязва на едро и се изпържва в загрято олио. Добавя се червения пипер, джоджена и доматите, нарязани на кубчета. Когато водата изври, ястието се посолява и се добавя щипка захар. Прибавя се нарязаният на ситно чесън и изпържените чушки. Оставя се на котлона колкото да клокне и се отмества. Магданозът и целината се нарязват на ситно и се поръсват върху ястието.

             

Източник: http://ilrai.blogspot.com/2008/07/blog-post_31.html

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 10:09 от Smiley*

# 29
  • Мнения: 1 679
Гювеч



Оригиналната рецепта е за Овчарски гювеч на Гелева:
/Патладжанът се бели, реже се на кубчета и престоява осолен 3 часа. Прецежда се и се измива./
Слага се патладжан /обелен/, тиквичка, кромид лук, чушки /чорбаджийски/, домат, чесън, гъбки. Всички продукти се нарязват и се  изсипват в тавичка, поръсват се с олио, слага се чубрица, сол, разбърква се и се слага във фурната /може и да се задушат предварително на котлона/, разбъркват се няколко пъти и когато поомекнат продуктите, се заливат със смес от яйца, сирене и кисело млекце /ако стане много рядка може да се добави и брашно/.
Най- отгоре се поръсва с шарена сол.

Аз го приготвих така:
Обелват се 15 големи лука. Слагат се в тиган с малко олио да се задушат. Слагат се моркови, нарязани на кръгчета, грах /или райкин боб, нарязан на парчета/, пипер, чорбаджийски чушки, патладжан, червен пипер. Аз сложих печен пипер и печен патладжан. Оставят се да се задушат. Добавят се нарязаните домати. Посолява се на вкус. Оставя се да ври на котлона.
В гювеч се нареждат: ред зеленчуци, ред картофи. С картофите се слага и бамя /без опашките/, предварително бланширана.
Пече се във фурна на 200* - 250*.
Когато е готово, поръсва се с магданоз.

             

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 08:12 от Smiley*

Общи условия

Активация на акаунт