Рецепти от Smiley*

  • 298 055
  • 267
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 679
Старая се да се храним здравословно, затова и рецептите, по които готвя и ще представя тук, ще бъдат такива.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:31 от Smiley*

# 1
  • Мнения: 1 679
Борш


Червеното цвекло се обелва и измива и се сварява до омекване във вода, подкиселена с оцет. След това се нарязва на ленти.
Киселото зеле се изтисква, нарязва се на дребно и се задушава. Нарязва се на сламки.
Морковите, лукът, корените от магданоз и целина се нарязват на много тънки ленти с ренде (аз имам ренде на Факелман.)
Картофите се нарязват на дребни кубчета.
Използвах консервиран грах и консервирани домати.

В кипяща вода поставих морковите, цвеклото, зелето, лукът, корените от магданоз и целина, картофите, граховите зърна. Пуснах 2 кубчета зеленчуков бульон Маги и няколко зърна чер пипер. Добавих и 2-3 лъжици консервирани домати.
Оставих го да поври.
Когато направих снимката нямах магданоз, иначе бих поръсила обилно с него всяка порция.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 10:24 от Smiley*

# 2
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 08:08 от Smiley*

# 3
  • Мнения: 1 679
Супа топчета с домати и пащърнак



за топчетата:

250 гр телешка кайма
1/2 голяма глава лук
1 яйце
2 с.л. галета
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. смлян кимион
1/3 ч.л. смлян черен пипер
брашно за паниране

за супата:

1/2 голяма глава лук
2 с.л. олио
300 мл. смлени домати (доматен сок)
резен пащърнак ( ~ 100 гр.)
моркови на кубчета
2 кубчета телешки бульон
2-3 картофа на кубчета
300 мл. кисело мляко
1 яйце
1/2 връзка магданоз

Топчета: Лукът се нарязва на ситно и заедно с всички предвидени продукти се омесва каймата, която се оставя да стегне около петнайсет минути.
Като се мокрят с вода ръцете се оформят топчета които след това се панират в брашно.

Останалият лук също се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Добавя се пащърнака, нарязан на дребни кубчета, след малко доматите, картофите, стритите кубчета бульон и около 1500 мл. вода. Супата се оставя да заври и да къкри около 15 минути (сега е времето за направа на топчетата). Добавят се топчетата и супата ври още около двайсет минути. Отстранява се от огъня, застройва се с разбитото в киселото мляко яйце, поръсва се с нарязания на ситно магданоз и е готова.

Източник: http://www.bordovsky.net/index_files/page0252.htm

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 09:55 от Smiley*

# 4
  • Мнения: 1 679
Пилешка супа



лук
морков
червена чушка
корени от магданоз и целина
картоф
фиде
черен пипер, червен пипер, сол
зелени подправки - целина, магданоз и джоджен, нарязани на ситно

Последна редакция: сб, 24 апр 2010, 12:30 от Smiley*

# 5
  • Мнения: 1 679
ПЕСТО ОТ МАГДАНОЗ



1 вр. магданоз (около 100 гр)
50 гр. орехи
1 скилидка чесън
~ 60 мл. зехтин
сол

магданозът се измива добре и се подсушава. дръжките се режат.
реже се на ситно и се слага в дълбок и тесен съд.
добавят се ореховите ядки и чесънът и се пасира.
добавя се на тънка струйка зехтин.

Пестото не трябва да е течно, ако стане много течно се добавя магданоз или орехи,
ако е много сухо - зехтин.

Рецептата е на asyalein .
Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210874.msg8463815#msg8463815

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:17 от Smiley*

# 6
  • Мнения: 1 679
СВЕЖА САЛАТА





Нарязват се на ленти зеле и краставица – леко се посоляват.
/свежо сирене на кубчета за декорация/

Заливка:
½ кофичка майонеза лайт
2 броя топено сирене, разтопено в малко гореща вода
кисело мляко, сирене, копър
малко бяло вино, за да стане по-редичко сосчето

Рецептата е на Pepika - салатата е наистина чудесна на вкус.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:17 от Smiley*

# 7
  • Мнения: 1 679
Тези дни поскитахме из Родопите и много ми хареса как там приготвяха сиренето по шопски.
Ето рецептата:

Сирене по шопски




100 г сирене
20 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 яйце
1 червен домат на кръгчета
лютиви чушки

Сиренето се обезсолява и се слага в намазано с масло пръстено гювече. Върху него се поставя кръгче от домат и се поръсва част от маслото.
Гювечето се слага в силно загрята фурна за 5-6 минути.
Изважда се и върху филийката сирене се счупва едно яйце и се поръсва с останалото масло, оцветено с червения пипер.
Прибавя се една лютива чушка /аз сложих чорбаджийска/.
Гювечето се слага във фурната до запичане на яйцето.

Накрая се поръсва с шарена сол.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:17 от Smiley*

# 8
  • Мнения: 1 679
Диетична зелева супа



Продукти:

1/4 зелка
2-3 розички карфиол
2-3 розички броколи
1-2 моркова
1 ч.ч. ориз
500 г грах
1 домат
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
магданоз

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:35 от Smiley*

# 9
  • Мнения: 1 679
Много често правя САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, тъй като е изключително полезно.
Или - прясно изцеден сок от червено цвекло, ябълки и моркови:



Първо, малко информация за червеното цвекло:

Червено цвекло – бомба с витамини
Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата. Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

Вариант 1:

Продукти:
2 глави цвекло
растително масло
сол
оцет

Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива и се вари, докато омекне, след което се обелва кората му.
Поднася се нарязано на колела, на триъгълници или настъргано.
Посолява се и се залива с растително масло и оцет.



Вариант 2:

Продукти:
2 глави цвекло
растително масло
оцет
1 супена лъжица настърган хрян
сол и захар на вкус

Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива и сварява необелено.
Като изстине, се обелва и нарязва на тънки филийки.
Поднася се залято с марината, приготвена от растителното масло, настъргания хрян, солта, захар и вода на вкус.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:33 от Smiley*

# 10
  • Мнения: 1 679
Родопски боб



250гр родопски боб
2 глави стар лук
2 моркова
зехтин, оцет, сол, джоджен, магданоз...

Накисвате за една нощ боба. След това го сварявате заедно с двете глави лук и двата моркова. След като е уврял, добавяте всички подправки. Не трябва да ви остава вода за изцеждане. Добавяте лук, олио и оцет на вкус.

Последна редакция: пн, 08 дек 2008, 15:35 от Smiley*

# 11
  • Мнения: 1 679
Бобена салата

Продукти:

 400г зрял боб
 2 глави лук
 2 стръка целина
 1 салата
 30мл растително масло
 оцет
 сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сложете боба да ври заедно с целината и едната глава лук, нарязан на ситно.
Като поомекне посолете.
Когато боба е готов го отцедете от водата.
Сложете го в купа и полейте с оцет и растително масло. Разбъркайте добре.
Измийте салатата и накъсайте листата на по-едро.
Сложете ги по периферията на чинията в която ще сервирате, в средата сложете боба.
Втората глава лук нарежете на тънки резени. Прибавете лука към салатата и разбъркайте.


Бобена салата

Продукти:
боб (от консерва или сварен)
печени червени чушки
кромид лук

Приготвяне:
Бобът, нарязаните чушки и лук се разбъркват и гарнират със сол, оцет, олио и магданоз.

Източник

Последна редакция: вт, 06 мар 2012, 14:19 от Smiley*

# 12
  • Мнения: 1 679
Салата с ролца от раци



Едно пакетче замразени ролца от раци се оставя да се отпусне на стайна температура.
Рулцата се нарязват на ивички и се нареждат в чиния.
Отделно в каничка се разбъркват 1 майонеза, 2 с. л. горчица, 1 с. л. кетчуп, 2/3 кофичка кисело мляко, сок от лимон, сол и черен пипер.
Трябва да се получи средно гъсто сосче. С това сосче се заливат рулцата. Става много вкусно мезе.

Рецептата е на geleva.


Салата с ролца от раци



ролца от раци
4-5 сварени и обелени картофи
варени моркови
грах
кисели краставички
/варени яйца, варена царевица/

Заливка:
1 майонеза, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 с. л. горчица, сок от лимон, сол, черен пипер, копър.


Салата с ролца от раци - СУРИМИ

ролца от раци
картофи
червена чушка от туршия
магданоз
сол

Заливка:
1 майонеза, заквасена сметана, сол, черен пипер, магданоз.

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 10:24 от Smiley*

# 13
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 13:18 от Smiley*

# 14
  • Мнения: 1 679
Гръцка салата

Продукти: 100 г овче сирене, 2 големи домата, 1/2 краставица, 1 зелена чушка, 1 глава червен лук, 10-12 черни маслини, 4 супени лъжици зехтин, 1/2 ч.л. сол, 1 супена лъжица оцет или лимонов сок     

Начин на приготвяне:
Доматите, краставиците и чушката се нарязват, лукът също - на кръгчета. Посолява се и се подправя с лимонов сок и зехтин. Сиренето се нарязва на малки кубчета и се подрежда върху салатата заедно с маслините.

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 11:38 от Smiley*

Общи условия

Активация на акаунт