Рецепти от Smiley*

  • 298 066
  • 267
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 679
Лазаня Melissa Primo Gusto





Сос Бешамел /без яйца/:
1000 мл  прясно мляко
50 гр  масло
50 гр  брашно тип 500
индийско орехче

1.Стопете маслото и свалете съда от огъня.
2.Сложете брашното, сол на вкус, настъргано индийско орехче и ги разбъркайте.
3.След това на умерен огън към сместа прибавете постепенно топлото мляко.
4.Бъркайте соса непрекъснато, докато заври и получите желаната гъстота.
/Чрез прибавяне на допълнителни продукти ще получите различни вариации на соса./

Пълнеж:
1- Задушете лука и добавете каймата, като разбърквате енергично. Прибавете пасирания чесън, червения пипер, черния пипер и ситно нарязаните гъби.
2- Моцарела и кашкавал

Доматен сос:
Аз пасирах един буркан домати.

Корите лазаня се бланшират предварително. /редят се на два реда/
Дъното на тавата се намазва със зехтин. Поставя се малко сос Бешамел и се покрива с първия ред кори. Върху тях се редуват сос Бешамел, доматен сос и пълнеж - с гъби и кайма, следващият ред - моцарела и кашкавал.
Правят се 4-5 реда. Завършва се със сос Бешамел, поръсва се зехтин и босилек. 
Пече се  покрита с фолио в загрята фурна около 30 мин.
Накрая се поръсва с кашкавал и се слага във фурната докато кашкавалът се разтопи, без да се запича.


Скоро ми попадна този вариант:

Вегетарианска лазаня със спанак

Пълнеж: В растителната мазнина задушаваме до омекване лук, чесън и спанак, като посоляваме леко, за да си пуснат сока. Когато омекнат, сваляме зелунчуците от огъня, прибавяме натрошеното сирене разбъркваме и прибавяме и яйцето.
Подреждането на корите и пълнежа е както по-горе.

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 12:02 от Smiley*

# 121
  • Мнения: 1 679
Пържоли със сос от гъби и сирена

/по рецептата на Пепчо/





Свинските пържоли се измиват и подсушават. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.
Панират се в брашно, като излишъка се изтръсква.
В сгорещената мазнина се запържват пържолите до порозовяване.Залива се с бира /1 ч.ч./.
Захлупва се съда и се оставя на тих огън до пълното омекване на пържолите.
Изваждат се в чиния.

В мазнината се запържва 1 малка ситно нарязана глава лук и целите измити и почистени гъби.
Ако е необходимо се долива малко вода.
Като се задушат се добавят 3-4 скилидки чесън - ситно накълцани и се бърка около 3-4 мин.
Ако не е останала малко вода, се долива, добавя се 200 мл прясно мляко с 1 ч.л. горчица. Сол на вкус. Топено сирене 2-3 триъгълничета. Бърка се докато всичко се разтопи. Накрая се добавят 1-2 с.л. царевично нишесте да се сгъсти соса.

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 11:30 от Smiley*

# 122
  • Мнения: 1 679
Супа от агнешки бял дроб



1 бр. агнешки бял дроб
1 глава лук
1 връзка пресен лук
сол
черен пипер
червен пипер
40 г ориз
магданоз
1 бр. яйце
3 бр. стерилизирани домати
кисело мляко
джоджен
копър

Дробът се посолява, залива се с 2 л вода и се сварява. Отцежда се, нарязва се на малки парченца. Нарязаният на ситно лук (и двата вида) се задушава в мазнината, подправя се с червен пипер, залива се с бульона. Прибавят се ориза, домати, магданоз, джоджен, копър, нарязани на дребно. Вари се още няколко минути, подправя се с яйце, кисело мляко и смлян черен пипер.

Източник: http://www.receptite.com/recepta.php?r=6950

# 123
  • Мнения: 1 679
Мюсли - торта

Източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,868.msg2290.html#msg2290







Аз я правя така:

В купа се слагат половин пакет начупени бисквити с фибри, 2 ч. ч. фини овесени ядки, 2 ч.ч. крънчи с плодове, 1 ч.ч. мюсли с ябълка и канела, оризови бисквити, сушени кайсии, нарязват се ябълка и банан, плодове според сезона, залива се с кисело мляко, отгоре се наръсват кокосови стърготини.

Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 09:18 от Smiley*

# 124
  • Мнения: 1 679
Агнешка плешка със зелении





Месото се намазва с олио, сол и червен пипер.
Нарежда се в тавичка с 1 ч.ч. вода и се слага във фурна да се пече.
Като се изпече от едната страна, се обръща в тавата, поръсва се с пера от зелен лук, зелен чесън - зеленото и главите.



Ако не е останал сос, се долива вода да се покрие дъното. Поръсва се с черен пипер.
Слага се отдолу във фурната, за да не изгори лука.
Когато е готово, се поръсва с 2 връзки нарязан джоджен и се оставя в изключена фурна да поеме от подправката.




Последна редакция: нд, 07 юни 2009, 20:45 от Smiley*

# 125
  • Мнения: 1 679
Две пакетчетата желатин се изсипват в 1 ч. ч.студена вода. Оставя се да престои 15 мин. и да набъбне. След това го нагрявам във водна баня до разтварянето му /като потопя пръста си, разтворът да е леко затоплен/. Не бива да завира.

Крем с кисело мляко

Продукти: кисело мляко, 1-2 с.л. мед, 1 ч.л. желатин, 1 чаена чаша ягоди              

Начин на приготвяне:
Към млякото се добавят меда и ягодите, нарязани на кубчета и всичко се разбърква. Добавя и желатина, разтворен в малко вода. Оставя се в хладилника докато се стегне.




Крем с кисело мляко
/със свежи или замразени плодове/



Към млякото се добавят вишни, череши, праскови, кайсии, малко мед и се разбърква - чудесна напитка за летните горещини.

Браунис със сирене "Крема"

Рожден ден на "Бон Апети"
16/4/2008

Списък на необходимите продукти:

100 г млечен шоколад
40 г краве масло
3 яйца
50 г орехови ядки
1 ч. л. бакпулвер
1 к. ч. брашно
1 пакетче ванилия
100 г сирене крема
2-3 с. л. захар

Начин на приготвяне:

1. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото.
2. Захарта се смесва с две от яйцата.
3. Добавят се пресятото с бакпулвер брашно и ванилията.
4. Ореховите ядки се смилат и се слагат в сместа.
5. Сипва се охладеният течен шоколад.
6. Третото яйце се разбива със сиренето с помощта на миксер.
7. Половината от шоколадовата смес се изсипва в покрита с хартия за печене малка йенска тава.
8. Прибавя се разбитото сирене и се покрива с останалата шоколадова смес. Пече се около 30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 16:27 от Smiley*

# 126
  • Мнения: 1 679
СОС С МАЙОНЕЗА

220 мл. майонеза, 500 гр. кисело мляко, щипка чер пипер, сол, 1 лъжица горчица.
Смесваме майонезата, киселото мляко и черния пипер, горчица.
Подходящ е за картофена салата.

Рецептата е на gaby_s

СОС С ГЪБИ

400 г. гъби
1 ч.л. босилек
чер пипер
сол
лук
1 кофичка сметана

Лукът се задушава с малко вода и мазнина. Гъбите се режат на ситно и се добавят, заедно с подправките. Накрая се добавя сметаната и се оставя да кипне.

СОС ЗА ПЕЧЕНА РИБА

Продукти:

100 г кисело мляко
2 с л майонеза
1-2 кисели краставички
1 с л каперси
1-2 стръка зелен лук
смлян черен пипер

Приготвяне:

• Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета.
• Каперсите и зеленият лук се наситняват.
• В купа се смесват киселото мляко, майонезата и останалите продукти.
• Разбърква се добре и се подправя със смлян черен пипер.


Източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dipp/Sause/recipe_958.php


Дип със сирене, босилек и лимон

Продукти:

170 г сирене фета
3 големи листа босилек
1/2 ч л смлян черен пипер
сок от един лимон
настъргана лимонова кора

Приготвяне:

• Фетата, накъсаният босилек, смленият пипер, сокът и настърганата кора от 1 лимон се разбиват в блендер.
• Прибавя се зехтинът и се доразбива до еднородна смес.


Източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dipp/Dipp/recipe_725.php

Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 21:49 от Smiley*

# 127
  • Мнения: 1 679
Рататуй

Използваната във филма Ratatouille, рецепта не е традиционната селска яхния, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което е достойно да бъде поднесено и в най-изтънчените френски ресторанти. Неин автор е световно известният готвач Томас Келър, нает от Дисни за консултант към филма. Тя представлява ветрилообразно наредени нарязани зеленчуци изпечени върху фина доматена основа и поднесени със сос Винегрет.
Необходими продукти:

За основата:
1/2 бр. червена чушка
1/2 бр. жълта чушка
1/2 бр. оранжева чушка
2 с.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
3 бр. домати
1 стрък мащерка
1 стрък магданоз
1/2 дафинов лист
сол

За зеленчуците:
2 бр. тиквички (120-150 г всяка)
1 бр. патладжан (120-150 г)
4 бр. домати
1/2 ч.л. счукан чесън
2 ч.л. зехтин
щипка мащерка
сол
черен пипер

За соса Винегрет:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамиков оцет
мащерка
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

За основата: Зеленчуците се почистват от семената, а доматите се обелват, нарязват на ситно и им се запазва сокът. Половинките чушки се слагат в предварително загрята до 230 С фурна, с разреза надолу и се запичат за 15 минути докато кожичката им почне да омеква. Изваждат се от фурната и когато са достатъчно изстинали се обелват внимателно и се нарязват на ситно. Смесват се зехтинът, чесънът и лукът малка тенджерка на умерен огън за около 8 минути - докато омекнат, преди да започнат да покафеняват. Добавят се доматите, заедно със сока им, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Задушават се на слаб огън докато остане съвсем малко течност за около 10 минути, отново без да се оставят зеленчуците да покафеняват. Добавят се чушките и се задушават докато омекнат. Подправя се със сол на вкус и стръковете подправки и дафиновият лист се изхвърлят. Запазва се 1 с.л. от сместа, а останалата се разпределя равномерно на тънък слой по дъното на тавичка.

За зеленчуците: Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в тавата с основата, като се започва от центъра и се оформя спирала. Редуват се застъпващи се кръгчета зеленчуци, като всяко кръгче се слага така, че да покрива 3/4 от това под него. По този начин се запълва цялата тава. Смесват се чесъна, зехтина и мащерката в купа, подправят се със сол и черен пипер на вкус. С тази смес се напръскват зеленчуците. Тавичката се покрива с фолио, като краищата се подгъват за да се запечатат добре и се пече в предварително загрята до 135 С фурна за около 2 часа или докато зеленчуците омекнат. Фолиото се маха и се пекат за още 30 минути. Ако започнат да се запичат, се покриват отново. Ако в тавата има твърде много течност, се слага на котлон на умерен огън, докато течността намалее.
/Зеленчуците трябва да бъдат дълги и тесни, за да се нарежат на тънко и да се наредят равномерно./

За соса: В купа се смесват запазената 1 с.л. от основата, всичките продукти за соса и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране зеленчуците се слагат за малко под грил да се запекат. Реже се внимателно и се слага в чиния с помощта на шпатула, като шпатулата се завърта за да се получи ветрилообразна форма на зеленчуците. В кръг около зеленчуците се залива със сос и ястието се сервира топло.


Последна редакция: нд, 24 авг 2014, 21:49 от Smiley*

# 128
  • Мнения: 1 679
Газираните безалкохолни напитки освежават и... разболяват

Източник: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=2&b=188

Брой: 33, 13 August 2009 - ВОДА И ЗДРАВЕ

Навярно, не е останал на земята и един човек, който все още не знае, какво е това „Спрайт”, „Кока-кола”, „Пепси-кола”, „Фанта” и други пенливи радости, съблазнително потящи се в хладилника в горещите летни дни. Всъщност, мнозина виждат спасение от високите температури в знойното лято именно в газираните безалкохолни напитки, предлагани на човечеството като „освежаващ еликсир”.
     На повечето от нас, непоколебимо и не без основание вярващи, че алкохола е най-голямата от всички злини, думата „безалкохолно” звучи направо магически. Взимайки в ръка бутилката с освежаваща напитка, ние не само се надяваме тя да утоли жаждата ни, но дори и да обогати организма ни - за наличието в питието на витамин С, така също понякога и на растителни екстракти, полезни за здравето, производителите никога не забравят да ни съобщят. Но на нито един етикет няма да намерите информация за това, как действат върху организма на човек другите ингредиенти в газираните напитки.
     Впрочем, вие някога питали ли сте се, защо кока-колата е толкова приятна за пиене? Защото тази напитка е наркотик. Замисляли ли сте се, какво става с вашия организъм, когато изпивате кутийка кола?
     В първите 10 минути процеса е все едно сте погълнали 10 чаени лъжички захар. И от това не ви е станало веднага лошо само поради това, че в питието се съдържа фосфорна киселина - регулатор на киселинността.
     20 минути: захарта в кръвта рязко се повишава,, настъпва изхвърляне на инсулин. §ялата глюкоза се преработва от черния дроб в мазнини.
     40 минути: усвояването на кофеина е завършено. Вашите зеници са разширени, кръвното налягане е повишено, захарта в кръвта също се е покачила. Аденозиновите рецептори в главния мозък са блокирани, затова вие изпитвате прилив на бодрост. Тези рецептори отговарят между другото за нормалната работа на бъбреците, сърцето и познавателната дейност.
     45 минути: увеличава се изработката на допамин - неврохормон, стимулиращ центровете на удоволствието в главния мозък. Точно така действа и приетата доза хероин.
     50 минути: фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка в червата, стимулирайки метаболизма. Високото съдържане на захар или други изкуствени подсладители предизвиква още по-голяма жажда.
     55 минути: проявяват се диуретичните свойства на кофеина. Отправяйки се в тоалетната, знайте, че сега заедно с урината от организма ще бъдат изведени най-важните съставки - калций, магнезий, цинк, а така също натрий и вода.
     60 минути: трескавия прилив на бодрост спада. Сега ефекта е обратен, човек е сънлив и/или раздразнителен. Освен това, цялата течност, която сте употребили за да попълните с вода организма, вече сте оставили в канализацията. Заедно с нея там са отишли и редица нутриенти, които организма би могъл да използва, например, за изграждане на здрави кости и зъби.
     Ето какво споделя американския лекар Джеймс Ховенстайн: „Неотдавна ние проведохме интересен експеримент, който показа, че захарта, съдържаща се в една кутийка безалкохолна напитка, за цели осем часа може да блокира способността на белите кръвни телца да убиват гонококовите бактерии. Освен това, голямото количество фосфорна киселина в такива напитки активно отмива калция от костите, което води до най-тежки форми на остеопороза. Това е катастрофа за организма!”
     Неговият колега, доктор Уилям Дафи, продължава: „Невероятно е, но безалкохолните напитки съдържат просто чудовищно количество фосфорна киселина. Ние поставихме човешки зъб в съд с кока-кола. В течение на съвсем кратко време той не просто омекна - той направо започна да се разтваря. В действителност тези напитки с нищо не се различават от чистия оцет, и само високото съдържание на захар позволяват да се замаскира тяхната киселина. Особено опасни са безалкохолните газирани напитки за децата, които катастрофално бързо привикват към тази странна смес от фосфорна киселина, захар, кофеин, оцветители и изкуствени ароматизатори”.
     Производителите добре знаят, че продуктите трябва да бъдат максимално привлекателни, и цвета на напитката тук играе важна роля. Запознайте се с хранителните оцветители. Сътрудници от Университета в Саутхемптън, Великобритания, провели широкомащабно изследване, в резултат на което било предложено да бъдат забранени следните изкуствени хранителни оцветители: Е110, Е122, Е102, Е124, Е104 и Е129.
     Експериментът бил проведен с група деца. Било открито, че децата, употребяващи напитки с изкуствени оцветители, се отличавали с импулсивно и неконтролируемо поведение. При тях се наблюдавали също сериозни проблеми с концентрацията на вниманието, което съответно се отразявало на успеха в училище.
     Въпреки доказания от учените отрицателен ефект за здравето, тези оцветители все още не са забранени. Всъщност, с какви здравословни проблеми могат да „дарят” тези вещества любителите на безалкохолни напитки?
     Е110 - оцветител с романтичното название „жълт слънчев залез”. Използва се при производството на енергийни напитки на плодова основа. Възможни странични ефекти: астма, екзема, хиперактивност, сенна хрема. Канцероген, който може да провокира онкологични прояви.
     Е122 - този оцветител придава рубинов цвят. Използва се най-вече в смеси за желета, в сладкарската промишленост, в червените сосове. Странични ефекти - хиперактивност, астма.
     Е102 - осигурява на продуктите лимонено-жълт илби оранжев цвят. Използва се в безалкохолните напитки, сладкарските изделия, различни полуфабрикати. Странични ефекти: безсъние, конвулсии, анафилаксия. Провокира агресивно поведение, канцероген.
     Е124 - придава на продуктите пурпурен, червен цвят. Използва се в сладкарската промишленост, за консервирани супи и др. Странични ефекти: хиперактивност, сенна хрема, астма.
     Е104 - неговия цвят е от мръсно-жълто до зеленикаво жълто. Използва се както в хранителната промишленост, така и в козметичното производство. Странични ефекти: обриви, астма, анафилаксия. Има канцерогенно действие.
     Е129 - неговото друго название е „очарователно червено”. Използва се в сухи закуски, сладкарски полуфабрикати, желета. Странични ефекти/ обриви, астма, хиперактивност, сенна хрема, алергични реакции.
     Както се вижда, букета от странични ефекти е впечатляващ. И практически навсякъде фигурира „хиперактивност” И ако вашето дете за пореден път донася двойка или забележка, преди да се заемете с неговото наказание, замислете се, а не е ли виновно за това вашето собствено невежество?
     Още един компонент, заслужаващ отделно внимание, е натриевия бензоат. Това е химическо съединение, използвано в газираните напитки в качеството на консервант. Използва се и във фармакологията. Натриевия бензоат потиска в клетките активността на ферментите, отговорни за окислително-възстановителните реакции. Нещо повече, той свежда до минимум активността на ферментите, разтварящи мазнините.
     Понякога производителите в порив на искрена загриженост за здравето на потребителите добавят в рецептурата витамин С, с който натриевия бензоат встъпва в реакция. В резултат се получава чист канцероген, известен под името бензол. Бензола разрушава централната нервна система, предизвика конвулсии, уврежда кръвотворната функция.
     Между другото световните производители на газирани напитки не престават с опитите си да си създадат репутацията на загрижени за здравето на хората бизнесмени. Неотдавна една от най-големите компании публикувала съобщение за пресата, в което се казва, че предстои пускането в производство на нова напитка на основата на лечебни китайски растения. Към този въпрос подходили мащабно: в Академията за медицински науки на Китай бил специално създаден изследователски център. Компанията заявила, че се кани да подари на света напитки, полезни за здравето. Но химичните компоненти в новите освежаващи питиета, със сигурност няма никъде да изчезнат.
     Да пие или да не пие - всеки решава сам за себе си. Но ако грижата за собственото здраве и за здравето на децата не са празни думи за вас, мислете с главата си, преди да погълнете каквото и да било. Четете етикетите. Избирайте натурални продукти. И бъдете здрави!

Владимир ЙОНЕВ

# 129
  • Мнения: 1 679
Мързелив пататник
автетнтична рецепта от Родопите

1 кг картофи
2 - 3 яйца
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
сол на вкус

по желание
сирене, кашкавал
черен пипер на вкус
букет от подправки по наш вкус - джоджен, чубрица, риган, мащерка, копър

Обелвате и настъргвате на ренде около 1 кг картофи. Оставяте картофите настъргани за 2-3 минути във вода (в гевгир) след което ги изцеждате.

Прибавяте сол на вкус (може и да я пропуснете), олио, яйцата и лука, (настърган или пуснат в блендер на пулс).

Обърквате добре сместа и я изсипвате в тава подмазана с олио и притискате с ръце да се уплътнят картофите.

Печете първоначално на долна фурна, а след това на горна.

Отгоре пататника може да се поръси с настърган кашкавал. Запича се до зачервяване.

Източник

Последна редакция: ср, 08 дек 2010, 12:29 от Smiley*

# 130
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:26 от Smiley*

# 131
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:26 от Smiley*

# 132
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:26 от Smiley*

# 133
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:26 от Smiley*

# 134
  • Мнения: 1 679
.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:26 от Smiley*

Общи условия

Активация на акаунт