La Cocina Espanola- Испанска кухня

  • 87 399
  • 295
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 818
                                                                     LA COCINA ESPANOLA     


                                           


                                                                                  
                                                           

 HugМили мами от Испания ,нека в тази тема публикуваме испански рецепти.Всяка от нас да сподели как приготвя любимите си ястия .Да преведем рецепти и от списания,които сме изпробвали...Да покажем на мамите от България и от други страни превъзходната испанска кухня.Имате думата...  chef

                                                                                                            BUEN PROVECHO!
                                                                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!



                                                                                     

Последна редакция: вт, 10 апр 2007, 22:10 от Morena

# 1
  • Мнения: 1 818
                                     Paella  Паея
Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран-тя е оранжевочервена,употребява се в малки количества.
време за приготовление и готвене:около 80 мин.

Продукти:

5 суп.л. зехтин;
1 глава лук и скилидка чесън;
300 гр.ориз
3 чаши бульон(от варенето на морските продукти)
около 1 кг.риба и морски продукти-черни миди,калмар,малки миди-"денталиум",стриди,скариди"дъблин беy"-лангустина или каквото обичате и каквото намерите...
(в Испания на всеки рибен щанд ще ви дадат комплект от изброените от вас продукти,казвате-един комплект за паелла за пет човека например...и те си знаят)
1 червена и една зелена чушка
морков
200 гр.зелен боб(аз не слагам,че моите не го обичат)
1 пресен домат
200 гр.грах
магданоз
шафран
лимон
сол

Приготовление:
Първо сварявам рибата и морските продукти(разбира се-мидите се остъргват грижливо и се издърпват брадите им),не прекаляваiте с варенето...мидите ще станат жилави.Второ-запържвам в зехтин лук,чесън,чушките и моркова,нарязани на дълги ивички.Прибавям и домата-обелен и нарязан на кубчета.Идва ред на ориза,разбърквам,добавям граха и наливам бульона.Нареждам парченцата риба и морски продукти .Забравих...всичко се прави в голяма плоска тава,а на газовия котлон се слага едно допълнение,спесiaлно за целта,което прави огъня да обхваща цялата тава.Важно е също първо да се вари на силен огън,за да не се слепне ориза,след това се намаля.Когато сваля от огъня паеята-поръсвам с магданоз и я завивам с фолио...да си почине.При сервирането украсявам с лимон...Това е...дано не съм пропуснала нещо.

Последна редакция: вт, 10 апр 2007, 19:49 от gaby_s

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 686
За малко щях да се омъжа там, но не стана. Обаче научих някои рецепти освен стандартните. Сега не ми се пише, но съм пускала тук някоя друга рецепта. Спомням си, че пуснах тук няколко варианта на "салца роса", "all y oli"/така се пише на каталунски/, и мисля че за "салца брава"-дето се заливат картофи с нея. Иначе стандартните за "паея" и "тортия", както и за "фидегуа" тук са ги коментирали многократно. Повечето им рецепти иначе са с най-различни видове морски дарове/риби, миди/... Големи майсторчета са в приготвянето им. По някога като ядеш някоя манджа и не знаеш че това вътре е риба, до като не ти кажат. Няма грам костица и не мирише остро като нашите риби. Знам имената поне на 5 вида миди, но на нито една мида не мога да го преведа на български....просто тук нямаме такова разнообразие.

На мен лично, любимото ми ядене е "menestra de verduras".

!!! И 1 съвет. Ако ходите в Испания не казвайте, че ядете скумрия. Това значи, че сте много изпаднали. Едва ли не някакви цигани. И това не е само мое мнение. От доста българи съм го чувала, но все пак зависи къде сте се устроили... Испания е голяма държава с различни кухни в различните и краища.

# 3
  • Мнения: 1 818
 Hug  sylya,радвам се,че оценяваш испанската кухня...напиши някоя от твоите рецепти или ги копирай от другите теми.А тази Menestra de Verduras ,как я правиш,тя има много разновидности-освен изобилието от всякакви зеленчуци -лук,моркови,грах,алкачофа,праз,карфиол,спанак,зелен боб ,домати,аспержии т.н в някои райони приготвят това ястие с риба-Bacalao или с Jam?n

# 4
  • Мнения: 4 212
 
Pulpo a la gallega(октопод по галисийски)



ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
1 октопод от около 2 кг.
6 с.л. зехтин
лют червен пипер
1 кг. пресни картофи
едра сол (в Испания се продава на кристалчета от по 1- 2 мм и се използва за поръсване на печени меса, риба и др.)


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Подготовка: Месото на октопода има много специфична структура и ако е пресен се нуждае от предварителна подготовка преди да се сготви. С едно дървено чукче за пържоли се начуква първо с по- силни удари а след това с по- леки. Друг начин е да се замрази за няколко дни. Размразява се на стайна температура. Приготвяне: В една висока тенджера наливаме изобилно количество вода(без сол) и я оставяме добре да заври. Когато водата е вече вряща, хващаме октопода здраво за тялото(главата) и го потапяме в нея три пъти за по 1- 2 секунди. Това се прави, за да не се обели при варенето. На четвъртото потапяне октопода се оставя да ври за около 45 минути, като можем да проверяваме дали се е сварил мушкайки с връхчето на ножа главата му. Когато октопода е вече добре сварен, се нарязват пипалата му на кръгчета дебели по около 2 см. Най лесно става с кухненска ножица. След това се поръсва със солта, зехтина и лютия червен пипер. Във водата, в която е сварен октопода се сваряват пресните картофи. Нарязват се на кръгчета и се поднасят заедно с кожата. Според традицията, "Pulpo a la gallega" се поднася топъл, върху дървена чинийка, в компанията на хубавото галисийско вино Riveiru, което се пие в малки купички подобни но тия, в които китайците пият чай. 


Bacalao al pil pil (Треска пил - пил)

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1 кг. солена треска, нарязана на парчета
7- 8 скилидки чесън
250 мл. мазнина за пържене (за предпочитане е зехтин, но става и със слънчогледово олио)
1 средно голяма лютива чушка


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Парчетата осолена треска се поставят в изобилно количество вода 48 часа преди готвенето, като водата се сменя 3 -4 пъти на ден. Ако са тънки, може и само за 24 часа. Вече обезсолени, внимателно за да не се нарани кожата, се отстраняват люспите. С пинсета се изваждат костиците. Чесънът се нарязва на лентички, а чушката на тънки пръстенчета. В дебелостенна керамична тенджера(може и в дълбок гювеч) се загрява мазнината и в нея се запържват до златисто чесънът и чушката. Тенджерата се отстранява от огъня, а изпържените зеленчуци се изваждат и се запазват настрани. Във вече поохладената мазнина се нареждат парчетата треска с кожата надолу докато покрият дъното на тенджерата (без да се слагат едно върху друго). Ако тенджерата ви е широка и мазнината не покрива поне половината от парчетата риба, първо се готвят с кожата нагоре и след това се обръщат. Връщаме тенджерата върху огъня, като намаляваме мощността му. От време на време разтърсваме с въртеливи движения, като внимаваме да не са прекалено силни за да не раздробим парчетата риба. От тези движения, желатинът, който се намира между кожата и месото на треската се отдава в соса, като му придава светъл, почти бял оттенък. Много внимаваме да не заври, защото сосът ще се пресече! Усилваме леко температурата, докато сосът се сгъсти и е на точката на завиране. Тогава, започва да се чува звук, който испанците наричат "pilpileo" а ние "къкрене". Когато започне къкренето, задържаме за още около 2-3 минути при непрекъснато разклащане на тенджерата и отстраняваме от огъня. Сервира се в затоплена чиния, като върху парчетата треска, залята със соса се подреждат лентичките чесън и пръстенчета от чушката. 

варианти на ГАСПА4О

 Класическо андалузко гаспачо (Gazpacho "El Faro")

ПРОДУКТИ:
4 филии хляб, без корите
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол (или на вкус)
2 с.л. винен оцет (или на вкус)
1 ч.л. захар
1/2ч.л. смлян кимион
1/2ч.ч. зехтин
1.250 кг зрели домати, обелени и нарязани на ситно
за гарниране: малко ситно нарязани червен и зелен пипер


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете хляба в 1/2ч.ч. вода за около минута, след това добре изстискайте. Поставете чесъна, хляба, 2 с.л. оцет, захарта, кимиона и половината от доматите в блендер или кухненски комбайн и пасирайте докато съставки се смелят добре, Добавете остатъка от доматите, смелете и тях и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина и пасирайте докато сместа стане гладка и плътна. Прецедете супата в купа, покрийте с капак и охладете в хладилник около 3 часа. Подправете със сол и оцет на вкус преди сервиране. 



Гаспачо от Кордоба (Salmorejo Cordobes)

В Кордоба (Испания) гаспачото съдържа само основните продукти, без краставици или пипер и се нарича salmorejo. Консистенцията му е по скоро като на сос, но се сервира като супа на малки порции, поръсена със ситно нарязано твърдо сварено яйце и шунка.


ПРОДУКТИ:
4 филии хляб, без кората
2 скилидки чесън
1/2ч.л. сол (или на вкус)
12 бланширани и обелени бадема
1/2 ч.ч. зехтин
1 кг зрели домати, обелени и нарязани на едро
2 с.л. балсамов оцет (или на вкус)
2 твърдо сварени яйца, нарязан и на дребно
120 г шунка или прошуто, нарязано на тънки ивички


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете хляба в 1/2ч.ч. вода за около минута, след това го изстискайте добре. Сложете чесъна, солта, хляба и бадемите в блендер или кухненски комбайн и пасирайте добре. Добавяйте на тънка струйка зехтина и пасирайте докато се получи гладка и плътна смес. Добавете доматите и 2 с.л. оцет и пасирайте още около минута. Прецедете супата и изсипете в съд, покрийте го и го изстудете в хладилника за около 3 часа. Подправете със сол и оцет на вкус и сервирайте в малки купички. Отгоре поръсете със ситно нарязани твърдо сварени яйца и шунка. 

Гаспачо


ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
1 1/4 кг. добре узрели домати, обелени и с отстранени семки
1/2 глава лук, средно голяма
2-3 скилидки чесън
1 корнишон или част от краставица
1 малка зелена чушка (не лютива)
1/4 кг. меката част от хляб от завчера, накиснат във вода
1 чаша зехтин (най-важното от гаспачото, ако нямате зехтин, с 1/2 чаша олио, но ще има съвсем различен вкус)
2 лъжици оцет
студена вода
кубчета лед


 
ПРИГОТВЯНЕ:
С миксера се разбиват първо доматите, прибавя се чесънът, краставицата, лукът, чушката, олиото, оцетът и хлябът. Трябва да се разбие много добре, до съвсем гладка смес. Добавя се малко вода, така че да не стане рядко, но не и много гъсто. Държи се в хладилника. Отделно в малки купички се приготвят нарязани на кубчета малко от месестата част на домата, краставица, чушка, мекото от онзиденшния хляб. Гаспачото се сервира с лед и кубчетата зеленчуци на масата, така че всеки да си добави каквото предпочита. Да ви е сладко! 


 

 

# 5
  • Мнения: 899
Иха, много ме радва тази тема, голям почитател съм на испанската кухня, но за съжаление нямам кой знае колко рецепти. Докато изучавах езика в училище съм си записвала разни рецепти, но те са все стандартните за паея, тортия и гаспачо.

Бихте ли написали за някой десерт - сладкиш, тортичка или сладки, нещо такова? Simple Smile Ще съм много благодарна  Hug

# 6
  • Мнения: 4 212
Чуррос (Churros) 



ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. краве масло
1/4 ч.л. сол
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела (по желание)


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете млякото, маслото и солта в тенджерка и ги поставете на котлона. Щом кипнат, намалете температурата и изсипете брашното. Разбъркайте добре, така че да се получи гъсто тесто, което започва да се отделя от стените на съда и да оформя топка. Дръпнете от огъня, оставете да поизстине за около минута и прибавете едно по едно яйцата, като бъркате докато се поемат напълно от сместа. Загрейте голямо количество олио( мин. 3-4 см). Поставете тестото в пош (шприц) и шприцовайте директно тестото в силно загрятото олио (ивици с дължина около 10 см). Пържете до златисто, като обръщате от време на време. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете от мазнината върху кухненска хартия или решетка. Поръсете със смесената с канела захар. 

# 7
  • Мнения: 1 818
Tortilla de patatas Тортия от картофи
                                                                                                 
                                      
продукти за 4 порции:1 кг.картофи       
                                   2 главички лук
                                   1 зелена чушка
                                   8 яйца
                                   сол,зехтин           
 Аз приготвям това типично испанско ястие така...Нарязвам картофите на кубчета и ги изпържвам.Яйцата разбивам добре и ги разделям на две-за две тортии.След това в по-малко мазнина запържвам чушката и лука.  Отделям на страна половината от тях.Прибавям половината изпържени вече картофи и половината от разбитите яйца.Посолявам,разбърквам добре сместта...и в тигана.Първоначално на силен огън,след това на по-слаб.С помоща на друг тиган,намаслен и затоплен,обръщам тортията,за да се опече и от другата страна.Сервира се топла.Моите деца я обожават!                 
                                                                                                         

# 8
  • Spain
  • Мнения: 3 750
Alcachofa rebozada( паниран артишок)


взема се алка4офата и се из4иства - трябва да се махнат горните листа докато излязат резедави на вид  и да се отрежат отгоре листата . 4астта на дръжката е добре да се поореже - може да остане малко . като цяло се използва само сърцевината  - ето това остава от цялата алка4офа   .
така о4истената алка4офа се накисва с малко сол  и лимон за около 4ас ,два (ако нямате време може и да не киснете ) . прави се за да не потъмнява и да се "омекоти" вкуса . обелената алка4офа се нарязва на филиики и се изпържва в панировката (като тикви4и - например )
панировка - яйце, брашно , малко бира
 има леко трап4ив вкус
тази рецепта е дадена като диети4на
 
 докато се рових за снимка на обелена алака4офа намерих и рецептата (същата ) в един диети4ен сайт
http://www.abcdietas.com/recetas/guarniciones/alcachofa_rebozada.html
 и  в друг форум  -  за растенията и тяхното приложение  - ФИТОТЕРАПИЯ - на испански е
http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=7783&page=3

# 9
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
И 1 съвет. Ако ходите в Испания не казвайте, че ядете скумрия. Това значи, че сте много изпаднали.
за първи път го чувам това.
да не би да е шаран?

# 10
  • Spain
  • Мнения: 3 750
Umbra специално за теб  Mr. Green
 оба4е ... тази рецепта я превеждам без да съм я правила - макар 4е съм го яла и е много хубаво
  Pan de Calatrava(крем карамел с добавка Simple Smile )



  за 6 4овека
1 л.         мляко
6               яйца
300 гр.        захар
150 гр.        магдаленки или някакъв кекс
50 гр.           настъргани бадеми
1 4ашка      бренди
          малко канела
         кора от лимон


 разтаяпт се 150 гр от захарта до полу4аване на карамел и се намазва дъното на съда в които ще се пе4е . в друг съд се вари мляко то с останалата 4аст от захарта ,канелата и кората от лимон. разбиват се яйцата и без да спираме да бъркаме се изсипват при млякото .
магдалените (или кекс4етата ,а може и блат за торта - нещо тестяно и сладко трябва да бъде ) се нареждат в съда с карамела , напояват се с бренито (или коняк), посипват се с бадемите и се заливат със сместта от яйца и мляко. покрива се съда с фолио  и се пе4е във фурна на водна баня  за около 40-50 минути (като крем карамел ) 
много е приятен десертът но никога не съм го правила у дома
успех в правенето на които се реши Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 апр 2007, 19:32 от ХулигАнче

# 11
  • Spain
  • Мнения: 3 750
И 1 съвет. Ако ходите в Испания не казвайте, че ядете скумрия. Това значи, че сте много изпаднали.
за първи път го чувам това.
да не би да е шаран?
и аз ...тук просто асортимента на риба е огромен ..да не говорим 4е има и по евтина риба от скумрията .. а също така продават 2-3 вида скумрия
ХАра а защо пък шаран ?

Последна редакция: ср, 11 апр 2007, 18:08 от ХулигАнче

# 12
  • Spain
  • Мнения: 3 750
 TARTA DE Cabello de Angel
незнам как то4но се казва това произведение Simple Smile но е от една испанска домакиня- бързо лесно и вкусно
 1 пакет бутер тесто
 1 буркан кабейо де анхел (специално сладко от тиква )
 4 яица


постила се един пласт от бутера . на него се разстила сладкото . покриваме с бутера и заливаме с разбитите яица . не забравяите да нарежете бутера да попие надолу. изпи4а се във фурната и готово

cabello de angel - сладко от тиква cidracayote, продава се в доста магазини при нас
  информация тук http://lamajuluta.blogspot.com/2006/07/cayote-y-cabellos-de-ngel.html

# 13
  • Мнения: 528
Страхотна тема Hug
Веднага се заемам с едно гаспачо, а утре ще се пробвам с октопода.  chef

Имам едно питане-къде може да се намери шафран /за паеята/ Thinking

# 14
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
хулиганче, ами тъй съм чувала.
понеже шарана се смята за мръсна риба, все по блата, мирише точно на такова Laughing
то тука не съм и виждала да се продават шарани де, а скумрията навсякъде я има и си я купуват хората.

айде сега дайте някоя рецепта за магдалени Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт