Мантъ
Пордукти: 1 кг. брашно, 600 гр. кайма (не тлъста), 600 мл. вода, 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 пакетче масло, 2 лъжици олио, 1 лъжица оцет, 1 глава лук, 4-ри скилидки чесън, червен пипер, сол, черен пипер.
Към брашното се добавят 2 лъжички сол, олиото и хладката вода. Омесва се тесто и се оставя да почине. Разделя се на 2 равни части, всяка от които се разточва на тънка кора. Всяка кора се нарязва на квадратчета (със страна 3 см., примерно). Плънката се приготвя от каймата, ситно нарязания лук, сол, черен пипер и изобщо подправки на вкус. От тази смес се слага в средата на всяко квадратче. Прегъват се срещуположните ъгли, за да се получи триъгълник и се притискат, за да се слепят страните. След това се "залепят" едно за друго долните 2 крайчета, за да се получи нещо като коронка (мантъ=корона от тр.). Коронките се нареждат в/у поръсена с брашно тавичка. После се пускат по 10-15 във вряща, подсолена вода с малко оцет, докато изплуват отгоре. Изваждат се с решетеста лъжица и се оставят в цедка, да се отцедят добре. След като се сварят всички коронки се изплакват със студена вода и се разделят на порции. Заливат се с кисело мляко, овкусено със счукан чесън, а най-отгоре поръсваме със запържен в масло червен пипер.