Da napisem po edna retsepta(((((:

  • 22 009
  • 51
  •   1
Отговори
  • Ispania
  • Мнения: 4 482
Hrumna mi ideiata ,tse moze da napisem po niakoi spetsialitet ot staranata v koiato sme Simple Smile
Ne sam sigurna ,kade totsno e miastoto na tazi tema,no smetnah ,tse ako ia pusna v "Gotvarski retsepti" moze niakoia mama(ili tati) da ne ia vidi tam.
Na men litsno mnogo ste mi e priatno da gotvia(do kolkoto moga) iastia ot Italia,Frantsia,Amerika i.........................

# 1
  • Мнения: 2 452
Освен за "fiddleheads" & "beavertails", за друго не се сещам като Канадски специалитет. Уууупс, кленов сироп. Ще ги пусна след малко, ако някой не ме изпревари.
Ще пусна и една от Уейлс.

# 2
  • Мнения: 1 502
Tова са две исландски рецепти с бяла риба - haddock, които аз правя често, те са най-добрите за мен, иначе по принцип не ми харесва исландската кухня, изключение правят сладкишите им с целувкови блатове.
Ето и рецептите, извинявам се, че не са точни мерки, ама аз все на око ги правя:

Риба с ориз
Сварявя се ориз, около 250мл. Около 2-3 филета от бяла риба съвсем леко се запържват в съвсем малко олио. Самото филе е толкова крехко, че е готово за около 1-2мин.
Сос 5 с.л. майонеза, сока от малка кутийка компот от ананас (продават ги по 3бр. в стекче) и 1 с.л. къри.
В тавичка (аз ползвам йенска тава) се нарежда сварения ориз, запържената риба (аз я накъсвам на парченца), парченцата от ананас, нарязани гъби, полива се със соса и накрая настърган кашкавал и галета. запича се на 200 градуса за около 20мин.

Риба с крем супа и чипс
3-4 или 2-3 филета риба, се запържват съвсем леко, с малко сол. След това се поставят в тавичка , като леко се накъсват. Върху нея се слагат нарязани гъби (добре е да са пресни, но става и от консерва), грах (аз слагам замразен, може и от консерва). Всичко това се залива с пилешка или гъбена крем-супа (аз ползвам готова в консерва) и накрая върху всичко това се начупва, чипс-обикновен. Леко се запича във фурната, докато поразовее, около 15-20 мин. Сервира се върху канапе от варен ориз.

Да ви е сладко cheers

Ето така изглежда рибата

# 3
  • Мнения: 2 452

Creamy Fiddlehead Soup
 
2 large potatoes, peeled and diced
1/2 cup celery, finely diced
1 medium onion, chopped
1 small clove of garlic (optional)
1 cup water
1 cup chicken stock
2 teaspoons salt
Pepper
2 cups fiddleheads, fresh or frozen
1 to 2 cups rich milk
 
 Bring potatoes, celery, onion, garlic, water, chicken stock, salt and pepper to boil in a large saucepan. Cover it and simmer for about 20 minutes. Add fiddleheads and simmer until fiddleheads are just tender. Cool slightly and then whirl in a blender, a little at a time, until smooth. Return to saucepan and stir in enough milk to make desired consistency. Heat just to boiling point and season to taste. Serve garnished with cooked fiddleheads or croutons.


Beavertails (вид мекици)

Preparing doughnut or beaver tail dough:

½ cup warm water
5 teaspoons dry yeast
pinch of sugar
1 cup warm milk
1/3 cup sugar
1½ teaspoons salt
1 teaspoon vanilla
2 eggs
1/3 cup oil
4¼ - 5 cups unbleached all-purpose flour
Oil for frying
Granulated sugar for dusting, touch of cinnamon
NOTE:  For the bread machine, choose the 'Dough' program.

In a large mixing bowl, stir together the yeast, warm water and pinch of sugar. Allow to stand a couple of minutes to allow yeast to swell or dissolve.

Stir in remaining sugar, milk, vanilla, eggs, oil, salt, and most of flour to make soft dough. Knead 5-8 minutes (by hand or with a dough hook), adding flour as needed to form a firm, smooth, elastic dough. Place in a greased bowl. Place bowl in a plastic bag and seal. (If not using right away, you can refrigerate the dough at this point). Let rise in a covered, lightly greased bowl, about 30-40 minutes. Gently deflate dough, (if dough is coming out of the fridge, allow to warm up about 40 minutes before proceeding).

Pinch off a golf ball-sized piece of dough. Roll out into an oval and let rest, covered with a tea towel, while you are preparing the remaining dough.

Heat about 4 inches of oil in fryer (a wok works best but you can use a Dutch oven or whatever you usually use for frying). temperature of the oil should be about 385 F. I toss in a tiny bit of dough and see if it sizzles and swells immediately. If it does, the oil temperature is where it should be.

Add the beaver tails to the hot oil, about 1-2 at a time. BUT .... before you do, stretch the ovals into a tail - thinning them out and enlarging them as you do.

Turn once to fry until the undersides are deep brown. Lift beaver tails out with tongs and drain on paper towels (I use newsprint).

Fill a large bowl with a few cups of white sugar. Toss beaver tails in sugar (with a little cinnamon if you wish) and shake off excess.

This recipe makes many Beaver tails. They are also delicious with a smear of jam or apple pie filling.




Welsh Cakes
Makes about 1 dozen


 


Rate this recipe
 The secret to perfect cakes is the bakestone, called a planc or maen in Welsh. Essentially a thick cast-iron griddle, it heats slowly and evenly. A cast-iron frying pan or even an electric griddle will work nicely in its place. Whatever pan you use, don’t overcrowd it; you'll need the extra room to reposition the cakes during cooking to avoid burning them.
 
   
convert  Ingredients
1 3/4  cups all-purpose flour
1/3  cup granulated sugar
2 1/2  teaspoons baking powder
pinch  salt  
1  stick (4 ounces) chilled unsalted butter, cut into 8 pieces
1/3  cup sultanas or golden raisins
1/3  cup dried currants
1  large egg, well beaten
   
 
   Method
1. In the bowl of a food processor fitted with a metal blade, pulse the flour, sugar, baking powder and salt until thoroughly blended. Add the butter pieces, and process until powdery, about 15 to 20 one-second pulses.

2. Dump the mixture into a large bowl, add the dried fruits and the egg, and mix with a fork to form a firm dough. (If it appears dry, work it with your hands until it comes together.) Turn the dough out onto a clean surface, and knead it several times.

3. Lightly floured the surface, and roll out the dough to a thickness of 1/2 inch. Using a 2 1/2-inch cookie cutter, cut out the disks, pressing firmly to cleanly cut through the dried fruits. Gather any leftover dough, knead briefly, reroll and repeat.

4. Heat a lightly buttered cast-iron frying pan or griddle over medium heat. Place 3 or 4 cakes in the pan, and cook for 4 to 5 minutes, adjusting the heat and repositioning the cakes until they're an even pancake-brown. Flip, and cook another 3 to 4 minutes. Continue until all the cakes are cooked. Let cool completely before serving. The cakes will keep for a week wrapped in plastic in a cookie tin.

# 4
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Laura,ами като не чаткам английски? Rolling Eyes само гадая... Grinning

# 5
  • Мнения: 181
Ами 4удех се кво да "лепна" тука и си викам на акъла "какво по_испанско от ТОРТИЯ-та?". Та ето и рецептата



Продукти:

6 яйца
4 картофа
1 лук
1 зелен пипер (или 4уШка, който както му вика)
Сол и олио

На4ин на приготвяне:

Режат се картофите на квадратни пар4енца от 1/2см (мъжа ми ги прави на ленти като 4ипс) и се запържват в не много гореЩо олио. След 5 мин. се добавят ситно нарязаните лук и пипер и се оставят да се пържат заедно с картофите. 5 мин. преди картофите да са готови за вадене, се усилва огъня на маx. По този на4ин картофите стават по_хрупкави.

В един съд разбиваме яйцата, добавяме сол на вкус и след това прибавяме пържените картофи, на които предварително сме им отцедили по4ти вси4кото олио. Размесват се добре картофите и яйцата и след това сместа се изсипва пак в тигана, в който сме сложили съвсем малко олио (колкото да не залепнат яйцата). Огъня трябва да е слаб. Из4акваме минутка_две (малко на око се преценява кога яйцето Ще се е позапържило) и се обръЩа на другата страна (като пала4инка все едно).

И готово. В къЩи тортия_та сме я ока4или на пиедестал и си правим редовно.

А пък сега се сетих и за оЩе едно неЩо, едни закуски дето тук много ги ядат. Казват се EMPANADAS, с риба тон.



Продукти.

300 gr. бутер тесто ( hojaldrе)
250 gr. риба тон в олио (консерва)
2 скилидки 4есън
3 лук4ета (малки)
1 яйце
250 gr.доматен сос
браШно
олио
сол
4 зелени пе4ени пипера

На4ин на приготвяне.

смес: 4есъна и и лук4етата се нарязват и се слагат в тигана. Като запо4нат да придобиват цвят се добавя доматения сос. ЗадуШава се за кратко и се добавя рибата тон. Пак се задуШава малко и се разбърква.
 
Върху масата се поръсва браШно и се разпъват финни (тънки) правоъгълници от бутер тестото. Единия от тях се слага в тавата и отгоре се слага от сместа, която трябва да е изстинала! СъЩо се слагат обелените и нарязани на пар4енца пипери. След това се покрива с другия правоъгълник, който пък после се намазва с малко жълък (за да придобие по_лъскъв и запе4ен цвят). Пе4е се около 35_40мин. на 160_170 градуса.

Това е от мен. Лесни рецепти... Айде приятно ви експериментиране  Thinking

# 6
  • Мнения: 181
хм, Val, ти предполагам, 4е си светната ве4е за тия рецепти  ooooh! , ама ниЩо, за другите мами поне да бъде

# 7
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
емпанадите са ми любими Grinning ,аз ги правя с хайвер от патладжан и домати.
а тортията е фаворита на голямата ми щерка!

# 8
  • Мнения: 2 452
Цитат на: jara
Laura,ами като не чаткам английски? Rolling Eyes само гадая... Grinning

Ами аз като не съм ги правила тези неща, а само съм ги яла? За по-лесно пуснах рецептите от Нет-а и затова приложих и картинки. Laughing  Laughing  Laughing

# 9
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Хм, таzи тема си е zа Готварския форум... Thinking  Аz преди време там бях пуснала една подобна. Но може би тук действително ще се посъберат повече рецепти. И тогава ще я преместя в Готварския, zа да я видят и другите.
Това приема ли се?

# 10
  • Мнения: 181
На мен ми се струва добра идея. Аз по принцип в "готварската страница" не бях влизала до сега, Щото не си падам много по готвенето, но тук темата ми стана много интересна.

Все пак Val да си каже  Grinning

# 11
  • Мнения: 4 244
Айде една и от мен типично Заарландска. Да кажат другите "германки" дали я има при тях
КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ГРИСЕНИ КНЕДЛИ  И СМЕТАНОВ СОС
При нас има кисело зеле по месарските магазини направо готово накълцано или в консерви.
Грисените кнедли ги има също готови по месарските щандове и са с пълнеж от пастет. Аз опитах веднъж да направя сама ама не станаха толкова хубави колкото готовите. Те са големи колкото яйце топки от грисено тесто в които се слага пълнежа и се оставят да покъкрят в вряща вода на много слаб огън докато изплуват (20 мин).
Сметанения сос се прави с шпек, който се запържва докато покафенее и се залива с сметана и се оставя само да заври.
Сервира се сгорещеното кисело зеле с по 1 една кнедла и залято всичко обилно със сметанения сос
Това го ядях като бясно куче докато бях бременна и добре се лепка на ... Дто

Ако някой иска и други 2-3 ънам и съм приготвяла типични за нашата провинция и са приятни за ядене

# 12
  • Spain
  • Мнения: 3 750
еи германски мами ,може ли някои от вас да ми напише то4ната рецепта за еднасалата . казаха ми 4е била типи4но немска.
 знам 4е се слага пилешко, плодове (компот асорти), яица, аспержи (варени ) и майонеза - така поне я правя аз и е трепа4, но може да има още нещо което пропускам.....

# 13
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: amka
знам 4е се слага пилешко, плодове (компот асорти), яица, аспержи (варени ) и майонеза - така поне я правя аз и е трепа4, но може да има още нещо което пропускам.....

Да не би това да е пилешката салата  (Geflügelsalat) със сварено пилешко месо (1 пиле), плодове от компот (ананас, мандарини), сварени яйца, сварени малки парченца аспержи, парченца гъби, и майонеzа (аz я раzбърквам с малко кисело мляко и малко от сока на плодовете, zа да не е тежко). А и подправки раzбира се, вкл. къри.

# 14
  • Ispania
  • Мнения: 4 482
Ei ,mi vie ste super be,mnogo vi blagodaria za retsptite.
Rosa ako resis da premestis temata,niama da se sardia Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Sunglasses Twisted Evil  ,naistina mislia tse ste e po dobre da se saberata malko retsepti i togava da ia pramestis.
ExTrEmA mnogo hubavo ,tse si napisala retsepata za tortillata Simple Smile ,taka i drugi mama po sveta Simple Smile ste ia probvat.

Общи условия

Активация на акаунт