Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 183
  • 302
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Риба на скара

4-5 скумрии; 1/2 ч. ч. оцет; 1/2 ч. ч. олио; 2 ч. л. сол; 1 глава чесън; черен пипер

1. Подправките се смесват и се пасират. Скумриите се мариноват минимум 1 час (по възможост 24 часа), след което се изпичат на скара. По желание рибата може да се поднесе със сос, приготвен от: 3 с. л. олио,1 с. л. лимонов сок, малко горчица, черен пипер, ситно смлян магданоз

# 61
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинско задушено

1,5 – 2 кг свински бут; пушен бекон;
масло; 2 моркова; магданоз; 2-3 стръка лук; 1 дафинов лист; 15-20 зърна черен пипер; 1/2 чаша вино; гъби

1. В свинския бут се правят дълбоки разрези. Бекона се нарязва на ивици.
2. Морковите и лукът се нарязват на колелца.
3. Месото се шпикова с ивици бекон, кръгчета морков и лук. Посолява се.
4. В разрезите се слагат парчета масло
5. Месото се завързва, за да не се разтваря. В тавата се наливат 2 чаши гореща вода, добавят се 1 дафинов лист и 15-20 зърна черен пипер и се пече във фурна. Накрая се налива виното.
6. Гъбите се нарязват и се запържват в тиган със сгорещено олио.
7. Добавят се останалите моркови и лук и се запържват.
8. Запържените гъби и зеленчуци се сипват в тавата при изпеченото месо. Добавят се няколко парчета топено сирене.
9. Тавата се завива с фолио, ястието се връща във фурната и се запича за кратко.

# 62
  • Мнения: 231
десерти

Бананов мус

3 ч.ч. вода
250гр. банани
1/2 ч.ч. грис
2 с.л. мед
Бананите се почистват,нарязват се и се сваряват в малко вода.Добавя се медът,гриса и сместа се сварява,като се бърка.Кашата се охлажда и се разбърква с миксер.

Банани на грил

1 неголям банан
1ч.л. течен мед
4 изчистени и смлени ореха
бананите се белят ,отгоре се намазват с мед,поръсват се с орехите и се запичат за 4-5 мин.

# 63
  • Мнения: 231
Агнешко с патладжани и домати

550гр.агнешко месо
50гр.масло
3 патладжана
5 домата
2 глави лук
3 скилидки чесън
магданоз,босилек,сол
Агнешкото се запържва с мазнина,патладжаните се нарязват на купчета,а доматите и лукът на резени.Всички зеленчуци с агнешкото се слагат в гювеч.Долива се с вода да се покрият 1см.и се пече до готовност.
 

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 09:49 от ani33

# 64
  • Мнения: 231
Агнешко задушено

500г. агнешко месо
2 глави лук
1/6 лимон
подправки,сол
Месото се нарязва на парчета,поръсва се с подправки и се полива с лимонов сок.Поставя се в съд долива се малко вода,затваря се с капак и се задушава на слаб котлон(може и на фурна)

# 65
  • София
  • Мнения: 3 787
Една рецепта от Перф.вечеря,малко променена от мен Wink

Пиле:

Прегръдката на Стефани

1 пиле (около 1,700 кг); 500 г кайма-овкусена с подправки по вкуса/чубрица,червен пипер,сол,кимион/; 4 моркова; 2 малки глави лук/или 6-7 главички арпаджик/;4 кисели краставички; 200 г. гъби

1. Морковите се почистват и се сваряват. Каймата се омесва с гъбите.
2. Пилето се обезкостява,осолява се отвътре и отвън и в него се слага един пласт кайма.
3. Върху каймата се слагат морковите-цели,целите глави лук,целите краставички и се покриват с още един пласт кайма.
4. След това пилето се зашива
5. Отгоре се намазва със смесени олио и червен пипер и се пече във фурна до готовност

# 66
  • Мнения: 422
Ками, опитали я тази прегръдка на Стефани, на мен ми звучи страхотно, ще се пробва.Аз се ровех в един сайт и открих тази рецептичка и доколкото успях да си преведа и да видя как се приготвя разбрах това:

Чеснови картофки




1кг.картофи
3 ск. чесън
краве масло
готварска сметана течна
сол

Картофите се обелват и се нарязват на шайби с дебелина 3 мм, /в роботите има подходяща приставка, или на ренде/.Нарязаните картофи се поставят в купа с ледено студена вода да постоят 5 мин. и се нареждат в/у памучна кърпа да се отцедят/защо се прави това не разбрах/.Дъното на тавичката се помазва с кравето масло и 1 смачкана скилита чесън и започваме да редим картофените шайби, като м/у всеки ред слагаме смачкан чесън и завършваме с картифи.На няколко места слагаме парченца краве масло и заливаме с подсолената течна сметана, която трябва да е до средата на картофите.Печем до готовност.

# 67
  • Мнения: 422
Пропуснах да напиша, че на нас ни хареса и този път качената снимка е моето творение.Свинското с киселите краставички беше много вкусно.

Последна редакция: вт, 20 мар 2007, 21:27 от lst

# 68
  • Мнения: 231
Салата
Салата с извара

350-400 гр.извара
1 прясна краставица(може и кисела)
2-3 л. зехтин
2-3 скилидки чесан
1/2 връска копър
шепа скукани орехи
маслини,сол
Всичко се разбърква.

Патладжани
Гръцка мусака

2 патладжана
2 тиквички
6 картофа
1 гл.лук
1 гл.чесън
2 домата
олио,дафинов лист
Патладжаните,тиквичките и картофите се режат на колелца и се запържват.В останалата мазнина се запържва лукът и чесъна.В тавичка се нареждат запържените колелца като между тях се поръсва със запържения лук и чесън.Най-отгоре се слагат настърганите домати.Прибавя се вода и се пече в предварително загряна фурна.

# 69
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Момичета,а имате ли "разделна"рецепта за някакъв десерт с извара?

# 70
  • Мнения: 231
Десерт

Извара с ягоди

100гр.извара
1 ч.л. лимонов сок
100гр.ягоди (може и с други плодове)
Изварата се разбърква с лимоновия сок и се добавят ягодите.

# 71
  • Разград
  • Мнения: 3 110
ani33,благодаря.

# 72
  • София
  • Мнения: 570
Понеже сме в сезона на зелените листни зеленчуци, а в готварската книга са малко рецептите с такива, се разтърсих и намерих това:

Картофен пай със спанак

Списък на необходимите продукти:
1 1/2 кг картофи
50 г краве масло
2 щипки индийско орехче
сол на вкус
масло за намазване
царевичен грис за поръсване (галета)

за плънката:
200-300 г замразен спанак
1 глава кромид лук
1 стрък праз
2-3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта.
2. За плънката лукът се реже надребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 к. ч. гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква.
3. Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.


Огретен със спанак

Списък на необходимите продукти:
1 кг спанак
4 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
20–25 г краве масло
2 с. л. олио
250–300 г извара
2–3 с. л. заквасена сметана
4 печени чушки
100–150 г кашкавал
грис за поръсване
сол на вкус
масло за намасляване

Начин на приготвяне:
1. Спанакът се почиства и се поставя в дълбока тенджера, полива се с вряла вода и се оставя да ври 1–2 минути. След това се изплаква със студена вода, оцежда се и се нарязва надребно.
2. В дълбок тиган се загряват маслото и олиото и вътре за около минута се запържват нарязаните на колелца лук и чесън.
3. изварата се разбърква с запържените лук и чесън. Посолява се, изсипва се заквасената сметана и продължава да се бърка. Прибавят се спанакът и две от нарязани надребно печени чушки, прехвърля се в намаслена йенска тава и отгоре се настъргва кашкавалът.
4. Двете останали чушки се нарязват на ивици и с тях се декорира повърхността на огретена. Пече се, докато се зачерви, в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.

Малко я измених тази рецепта, защото имаше и яйца. Не съм много сигурна дали и на сметаната и е тук мястото.

# 73
  • София
  • Мнения: 3 787
Верче,от втората рецепта трябва да се оставят или сметаната,или сиренето и кашкавала;-)
Иначе са много интересни идеи Hug

# 74
  • София
  • Мнения: 570
Верче,от втората рецепта трябва да се оставят или сметаната,или сиренето и кашкавала;-)
Иначе са много интересни идеи Hug

Да, и аз така си мислех, но не бях напълно сигурна. Мисля, че без сметана ще е по-добре и също ще стане вкусно Wink.
Рецептите ги намерих в сайта на Бон Апети и не съм ги пробвала, но в почивните дни ще сготвя поне едната.

Общи условия

Активация на акаунт