Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 197
  • 302
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 1 125
Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!) - рецептата е на hedra

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.

# 46
  • София
  • Мнения: 3 787
Розички от картофено пюре
1 кг. картофи
2 жълтъка
50 гр. масло
сметана растителна
сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Сваряват се нарязаните картофи в подсолена вода (колкото да ги покрие), намачкват се, добавя се сметаната (до консистенция - гъсто пюре), маслото и 2 - та жълтъка. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и добре се разбърква. Шприцоват се розички върху пергаментна хартия и се пекат в загрята фурна до златист цвят.


Използвам снимката, която съм  копнала от сайта.

Рецептичката е много хубава,но сметана и жълтъци не се смесват Peace.Трябва или сметана с картофи или жълтъци с картофки Grinning.Струва ми се,че ще стане много вкусно и без жълтъците,само със сметана.
Иначе,идеята е страхотна.Благодаря ти Hug

# 47
  • Мнения: 422
Аз благодаря за поправката Embarassed, добре, че има знаещи.

# 48
  • Мнения: 422
Тази вечер ще готвя това, но без целината:




Свинско с кисели краставички


500 г обезкостена свинска плешка
1 буркан кисели краставички
100 г глава целина
2 моркова
4-5 с. л. олио
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. сушен магданоз (4-5 клонки пресен)
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус


Начин на приготвяне:


       

1. Месото се нарязва на хапки. Запържва се в предварително загрятата мазнина, като първите 2-3 минути се пържи под капак, без да се разбърква. След това се разбърква и след 10 минути се изважда.
       

2. Целината се нарязва на кубчета, морковите – на кръгчета. Запържват се за 1 минута в мазнината на месото, след което отново се поставя месото. Поръсва се с червен пипер. Налива се гореща вода, така че да покрие зеленчуците. Посолява се, къкри 30-40 минути под капак.
       

3. 15 минути след като месото е започнало да се задушава, се налива разтвореното в топла вода доматено пюре. Добавят се нарязаните на ивички краставички. Ароматизира се с чубрицата и магданоза, долива се малко гореща вода.

# 49
  • Мнения: 190
Салатка с кълнове

4 зелени чушки
1/2 краставица
15тина зелени маслини (аз използвам от тия с чушката вътре)
1/4 кутийка кълнове от люцерна
1 шепа кълнове от соя
2 с.л. заквасена сметана
2 средни скилидки чесън
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

Краставицата се обелва и настъргва на ситно ренде. Чушките се пекат, белят и нарязват на дребно. Маслините също се нарязват на тънки колелца. Кълновете се омесват с чушките, краставицата, маслините, сметаната и лимоновия сок и се добавя чесъна, който е или настърган, или пресован, или нарязан на много ситно.

Може да добавите стрък или два зелен лук и да посипете малко бял пипер.

# 50
  • Мнения: 231
Диетично руло

6 яйца(разделят се жълтъците от белтъците)
жълтъците се разбиват с 6 л.захар и 6 л. какао
белтъците се разбиват на сняг
След това се смесва всичко като се бърка в една посока.Пече се върху фолио загря то и намазано с масло.
Пече се 15-20 мин. на силно загрята фурна.Навива се със суха(разбита)сметана.
приятен апетит
ЗАБЕЛЕШКА-в сладкиша няма брашно

Последна редакция: чт, 15 мар 2007, 19:11 от ani33

# 51
  • Мнения: 422
Ето още една лесна, вкусна и "красива" рецепта:



Ролца от чушка

Аз ги напълних със смес от сирене "крема", фета, чесън, копър и магданоз .Това като комбинация всеки го знае, но е много интересен начина на поднасяне на храната за окото.И  аз като на Ками половинката обичам да ми е естетически издържана храната.Може само сварена яйца да са, но ще ги направя като прасенца.  chef

# 52
  • Мнения: 1 986
              Овесена супа със спанак

300 гр. спанак
100 гр.овесени ядки
1 гл.лук
1 морков
1.5 л.вода
1ч.л.сол
1 суп.лъж.брашно

Лукът и морковът се задушават,после се добавя брашното и се налива водата.Прибавя се спанака и се оставя да поври 10-15 мин.-след това-овесените ядки и супата се оставя да ври докато те омекнат.

        ето ви една марината за пиле:

няколко лъж.соев сос,лим.сок,олио,5 счукани скилидки чесън,1 лъж.дом.пюре/пилето престоява в тази марината най-малко 30 мин./.

                                      Пълнени картофи по панагюрски

5-6 картофа
1 глава лук
200 гр.домати
3-4 скилидки чесън
магданоз,сол,черен пипер

Картофите се обелват,разрязват се и се издълбават.Нарязаният на дребно лук се задушава,прибавят се доматите,чесъна,магданоза,солта и черния пипер.С получената смес се напълват картофите-подреждат се в тавичка,а помежду им се изсипва останалата част от плънката.Заливат се с гореща вода и се пекат докато омекнат.

# 53
  • Мнения: 231
Лесна салата с моркови

Настъргват се 3-4 моркова
Смачкват се 2-3 скилидки чесън
Сол на вкус после всичко се обърква с майонеза.

# 54
  • София
  • Мнения: 570
Бурания
200-300 г спанак или лапад
1/2 кофичка кис. мляко
1/2 глава чесън

Спанакът (лападът) се нарязва и се задушава в олио и съвсем малко вода. След като изври водата, се смесва с кис. мляко и счукания чесън.

Много приятно пролетно ястие, което в къщи обичаме да комбинираме със зелена салата и таратор.

# 55
  • София
  • Мнения: 570
Зелен пролетен гювеч
1 връзка лапад
1 връзка киселец
1 връзка зелен лук
1 връзка зелен чесън
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
няколко стръкчета пресен девисил
300 г гъби
1 к. ч. ориз
1 л. червен пипер
сол на вкус

В дълбок тиган с малко олио се слагат кромида, всички зелени зеленчуци и подправки и гъбите. Сипва се съвсем малко вода и се задушава. Като изври водата се добавя ориза, червения пипер и сол на вкус. Долива се топла вода колкото да покрие всичко и се изсипва в огнеопорен съд (гювеч или тенджера от йенско стъкло) и се пече в умерена фурна до готовност на ориза.
Аз печа около 20-30 мин. и изключвам фурната.
Може да се приготви и със спанак, ако нямате лапад.

# 56
  • София
  • Мнения: 3 787
Страхотни рецепти,момичета Hug
Започвам да пробвам  chef

# 57
  • София
  • Мнения: 3 787
Ето малко нови рецепти от сайта на Перфектната вечеря Wink:

Салати:

Салата

400 г морски микс (скариди, миди, калмари, октоподи); 200 г скариди; 2 бр. зелена салата; зехтин; 2 лимона; 1 лайм; 50 мл бяло вино; черен пипер; сол

1. Морският микс и скаридите се сотират за около 10 минути със зехтина и бялото вино. След това се оставят да се охладят.
2. Кората на лимоните се обелва и се навива, така че да се получат „розички“. Във всяка се слага по една маслина.
3. Зелената салата се нарязва наситно и се разпределя в чинии.
4. Във всяка порция се сипва от изстиналия морски микс, разбърква се .
5. Салатата се овкусява, декорира се с лимоновите „розички“ и се сервира.

Зимна салата от кореноплодни

2-3 репи различни сортове; 2-3 моркова; целина и други кореноплодни зеленчуци

1. Зеленчуците се почистват, настъргват се на дълги ленти и се слагат в купа
2. Лимоновият сок и зехтинът се смесват и се поръсват със сол на вкус.
3. Зеленчуците се заливат с дресинга и се разбъркват добре.
4. Салатата се разпределя в малки купички
5. Купичките се обръщат в плоски чинии.
6. Порциите се украсяват с маслини и с нарязан наситно магданоз.

Последна редакция: пт, 16 мар 2007, 15:58 от ками

# 58
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Зеленчукови шишчета

2 тиквички; 10-15 гъби; 6-8 малки лукчета; 4-5 доматчета; 3-4 чушки; бейби царевица; олио; за маринатата: 4 с. л. зехтин; 1 с. л. лимонов сок; сол; риган; босилек; чесън на прах

1. Зеленчуците се нарязват и се набождат на шишчета, като се редуват с гъби и парчета бейби царевица.
2. Продуктите за маринатата се разбъркват и шишчетата се заливат със сместа.
3. Фолиото се намазва с олио и шишчетата се увиват по две. Пекат се около 15 минути.

Желирано пилешко филе със зеленчуци

600 г филе от бяло месо; 1 буркан кисели краставички; 3 моркова; 1 глава лук; дафинов лист; 1 пакет черен пипер на зърна; 4 пакетчета желатин

1. Пилешкото филе се нарязва на кубчета и се слага в тенджера
2. Морковите се почистват, лукът се обелва и се слагат при месото.
3. Наливат се 1 1/2 л вода, добавят се 1 дафинов лист и зърната черен пипер и месото се сварява.
4. След това бульонът се прецежда, месото се отделя, а морковите се нарязват на кубчета.
5. Желатинът се разтваря в 400 мл вода и щом поеме течността, се разтопява на водна баня.
6. След това желатинът се смесва с 800 мл от горещия бульон.
7. Киселите краставички се нарязват на кубчета и се разпределят в подходящи купички. Върху тях се сипват морковите
8. Накрая се добавя свареното пилешко месо.
9. Продуктите се заливат с разтворения в бульона желатин. Предястието се охлажда в хладилник за около 30 минути и е готово за сервиране.

# 59
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Лучена супа

3-4 кг кромид лук; 5-6 малки картофа; дафинов лист; мащерка; 2-3 скилидки чесън; 2-3 кубчета зеленчуков бульон; олио; сол на вкус; бял, черен и червен пипер; сметана

1. Кромидът се реже на едри парчета и се задушава леко в малко олио.
2. Прибавят се обелените и нарязани на малки парченца картофи. Подправя се с дафинов лист, мащерка, чесън, кубчета бульон, сол и пипер.
3. Налива се вода (трябва да е един пръст над нивото на лук и се вари 30 минути. След това бульонът се прецежда.
4. В подходящи купички се налива  бульона.
5. Всяка порция се гарнира със сметана и се поръсва с нарязан наситно магданоз.

Общи условия

Активация на акаунт