Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 183
  • 302
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 3 787
Нова тема Wink
Заповядайте Hug
Другата стана много голяма Grinning

Очакваме нови и интересни разделни рецепти Laughing

А ето я и старата:Разделно хранене-рецепти

Разделната Готварска книга  chef

Темата за Разделното хранене в Красива мама Wink

Таблица за съчетаване на храните при разделно хранене

Успех в разделното хранене,момичета  Hug

Искам да допълня,че повечето рецепти са събирани от този форум  chef.Благодаря на мамите,които са ги пускали Hug Някои са преправяни от мен,за да отговарят на разделното хранене,други са в оригинален вид.
Има и доста рецепти,съобразени с разделното хранене, от други готварски форуми и сайтове Wink

Последна редакция: чт, 08 фев 2007, 14:09 от ками

# 1
  • София
  • Мнения: 570
Ето една рецепта и от мен:

Пиле с маслини
1 цяло пиле (ако е домашно, трябва да се свари предварително)
2-3 глави лук
2-3 домата (може и цели от консерва)
1 глава чесън
150-200 г маслини
копър
черен пипер
сол

Пилето се посолява отвътре със сол, черен пипер и ситно нарязан копър. Запържва се от всички страни до златисто. Изважда се и на негово място се слага нарязания лук да се задушава. В огнеупорен съд (аз използвам тенджера от йенско стъкло) най-от долу се слага лука, отгоре пилето, наоколо маслините и ситно нарязания чесън. Пилето плътно се покрива  с кръгчета домати. Пече се в умерена фурна около час.

# 2
  • София
  • Мнения: 570
А ето и една рецепта с овесени ядки, която намерих в книгата "Сила за живот2" на д-р Пашкулев:

Овесена каша
1 к.ч. овесени ядки
1 водна чаша вода
Овесените ядки се варят във водата около 10 мин. След това се оставят още малко да покиснат. Подправят се с малко сол, масло или незаквасена сметана. Или с мед, орехи и други ядки.
За подобряване на перисталтиката овесените ядки се варят с 1 с. л. ленено семе.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 787
Малко рецептички от Перфектната вечеря Laughing
Салати:

Салата "Табуле"/арабска кухня/

2 домата; 4 връзки магданоз; 1 глава лук; булгур; лимон; зехтин; сол

1. Доматите се нарязват наситно и се слагат в купа.
2. Добавя се предварително накиснатият във вода булгур.
3. След това се сипва наситненият магданоз.
4. Салатата се овкусява със сок от лимон и сол и се полива със зехтин. Охлажда се в хладилник.
5. Непосредствено преди сервиране се прибавя нарязаният наситно лук и всичко се разбърква добре.

Салата от Мосул/арабска кухня/

2 домата; 1 краставица; 1 глава червен лук; 1 чушка; 1 лимон; зехтин; джоджен; сол

1. Доматите, краставицата и чушката се нарязват на малки кубчета и се смесват в купа. Подправят се с лимонов сок, зехтин, джожден и сол на вкус, след което се изстудяват в хладилник.
2. Към охладената салата се добавя нарязаният наситно лук, разбърква се и е готова за сервиране.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Нахут/арабска кухня/

нахут; сол; зехтин; лимон; джоджен
1. Нахутът се сипва в подходяща чиния
2. Овкусява се с лимонов сок.
3. Полива се със зехтин
4. Накрая се посолява, поръсва се с джоджен и се поднася.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 787
Салатки:

Зелена салата с бекон и портокал

 2 ч.чаши листа спанак, накъсан
 4 ч.чаши листа маруля, накъсани
 1 ч.чаша пресни печурки, на филийки
 1/2 ч.чаша нарязан на шайби червен лук
 1/2 ч.чаша бекон
 лимонов сок
 зехтин
 сол на вкус
 4 – 5 парченца портокал

Запечете бекона на скара или го запържете без мазнина, в тиган, докато стане хрупкав. Смесете го с останалите продукти в купа за салата. Овкусете салатата на вкус. Украсете с портокала.
Портокала се слага само за украса Peace

Салата със зелен лук /от форума,малко изменена Wink/

Продукти:

4-5 връзки зелен лук
4 яйца
половин краставичка (прясна)
около 300 гр. кисело мляко
сол на вкус

Лукът се нарязва ситно+ сварените яйца се настъргват+краставицата настъргана на едро ренде+млякото  и сол на вкус. Това е .Наистина е много вкусно.
Тази салатка е разделна,но е хубаво да се хапва рядко,защото комбинацията яйца-кисело мляко е доста тежичка Wink

# 6
  • София
  • Мнения: 3 787
Салата:

Салата от свежи моркови

6 моркова; 1 ч. ч. орехови ядки; 2-3 ч. л. зехтин; лимонов сок и сол на вкус
1. Морковите се настъргват.
2. Ореховите ядки се смилат, поливат се със зехтин и лимонов сок, посоляват се и се разбъркват.
3. Орехите се прибавят към настърганите моркови и салатата е готова за сервиране.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Хек със зеленчуци - 2/Neli VB/ 

Продукти: филе от Хек 1/2 кг;
                  3-4 глави стар лук;
                  2-3 средно големи моркова;
                  1/2 буркан доматено пюре;
                  1/2 пак.бульон 10 зеленчука на Маги;
                  черен пипер.
Приготовление: Нарязват се лукът и морковите, слагат се в йенско стъкло.Поръсват се с бульона Маги и черния пипер , затваря се капака и се слага във фурната. Пече се до омекване на зеленчуците.След това се прехвърлят в тава намазана с олио
, добавя се доматеното пюре, отгоре се поставя рибното филе и се поръсва с черния пипер. Пече се на силна фурна докато поизври соса.

# 8
  • Мнения: 422
Здравейте и от мен.Да се запиша и аз в новата тема, да не пропусна някоя рецептичка.И да ви предложа и аз нещичко:




Хляб с маслини

Списък на необходимите продукти:

2 глави лук
1-2 с. л. зехтин за запържване на лука
4 ч. ч. брашно
1 с. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
3/4 ч. ч. зехтин
1 ч. л. мащерка
100 г черни маслини
прясно мляко за гланциране


Начин на приготвяне:


       

1. Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтина за 2-3 минути на слаб огън. Слага се в брашното, добавя се бакпулверът, посолява се и се разбърква. Сипва се 1/4 ч. ч. вода, като се разбърква и се прибавят мащерката, лукът и нарязаните на колелца маслини. Омесва се с ръце и се оставя да почине 20 минути покрито с фолио.
       

2. В намаслена кексова форма се разпределя тестото и се пече в силно загрята до температура 220 градуса фурна 30-35 минути. Повърхността на хляба се намазва с прясно мляко и се оставя да се пече още 5 мин.



Мусака с патладжани!


6 средни патладжана
500 гр. кайма
подправки (бульон или сол, чубрица, копър)
2 гл. лук и 2 моркова (това е по желание)


Патладжаните се обелват (желателно е) и нарязват на едри кубчета, след което за 10 мин. се накисват в студ. вода, да се махне горчилката. Измиват се с вода и се задушават в дълбок тиган, колкото да омекнат (ако е тефлонов по-добре, че гълтат иначе много мазнина). Изсипвате ги в тава. В същия тиган (може и друг, ама защо да миете два Laughing) запържвате каймата като за обикновена мусака, аз тук  добавям копъра и чубрицата - изсипвате в тавата. Наситнения лус и настърганите моркови ги задушавам във въпросния тиган и добавям и тях в тавата. Разбърквам всичко в тавата,  добавям два бубльона или сол и заливам с една водна чаша вода. Пече се до готовност. Да ви е сладко!


# 9
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пиле по японски

•   500 гр. пилешки гърди
•   200 гр. спанак
•   1 чушка или лют червен пипер
•   1 стрък кориандър
•   1 лимон
•   2 с.л. бяло вино
•   1 ч.л. соев сос
•   1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
В дълбока тенджера с вода сложете кориандъра, сока на лимона и сол. Оставете да заври и добавете пилешките гърди. Варете около 1 час като обирате пяната. Извадете пилешкото филе и го нарежете на филийки.
В отделен съд с вряща вода пуснете спанака да се попари за няколко минути след което го отцедете и пасирайте до получаване на пюре.
Разбийте соевия сос, бялото вино и ситно накълцания лют пипер. Върху цели листа спанак подредете пилешко филе, сложете от спаначеното пюре и накрая полейте с лютив сос.

Пиле,пълнено с розмарин и чесън

•   1 пиле
•   10 гр. нарязан розмарин
•   2-3 смлени скилидки чесън
•   2 цели глави чесън
•   1 средна глава червен лук
•   10 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Фурната се затопля до 230 градуса. Пилето се изчиства от вътрешностите и се шкартира/Кожата се разхлабва/ - това става много по-лесно, отколкото изглежда. Освободеното пространство между кожата и месото се запълва с плънка от розмарин и смлян чесън.
Пилето се поставя в тиган с гърдите нагоре, а се втъкват отдолу. Отрязват се тънки парченца от двете страни на лука. Чесънът и лукът се мажат със зехтин и се редят около пилето.
Печете 30 минути на 230 градуса. Намалете на 180 градуса и печете още един час.
Гарнитурата е по избор зелена салата, украса от домати.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Му Шу пилешки кюфтенца с китайско зеле

1 кг.пилешка кайма
2 глави лук нарязани на ситно
2-3 с.л.настърган джинджифил
3 скилидки чесън,нарязан на ситно
1с.л. подправка за скара
 3с.л. олио
1 малка напа(китайско зеле)
2с.л.печен сусам
сол

В купа смесваме каймата,лука,джинджифила,чесъна и подправката за скара.Омесваме добре и оформяме кюфтетата.В тиган загряваме олиото и изпържваме кюфтетата.Вадим ги на кухненска хартия.В същия тиган слагаме нарязаното зеле и пържим до готовност(7-10мин.)Прибавяме сусама и разбъркваме.
Сервираме като поставим в чиния зеле и отгоре кюфтета.
Добър апетит.
Аз добавих малко праз към зелето.

Пълнено пиле по мексикански

Продукти:
1пиле
200гр кайма
200гр чушки зелени и червени
1/2 пакетче масло
магданоз
лимонов сок
черен пипер
лют червен пипер
сол

Пилето се намазва отвън и отвътре с лимоновия сок, от вътрешната страна се натрива с лютия червен пипер,сол и черен пипер.Чушките се прибавят към каймата заедно с  магданоза.
Напилва се пилето и се зашива.Разтопява се маслото, и се добавя сол и лютия пипер и с тази смес се намазва пилето.
Завива се във фолио и се пече на 200градуса.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Пиперено свинско със зеленчуци (Иван Звездев)

Продукти:
2 бр. свински котлети
1-2 с. л. олио
150 – 200 гр бланширани броколи
200 гр. соеви кълнове
1 кубче пилешки бульон
4-5 скилидки чесън
зелената част на 1 стрък праз
1 щипка джинджифил
1/2 ч. л. сусамово олио
за маринатата:
бялата част на 1 стрък праз
1 щипка джинджифил
2-3 с. л. олио
10 зърна зелен, бял и черен пипер

Приготвяне:
Маринатата: Слагаме в сух тиган зърната пипер да се запекат. Прехвърляме го в гаванче и го счукваме. Сипваме го в купа. Нарязваме бялата част на праза на ситно и го добавяме. Слагаме и олиото и джинджифила.
Обезкостяваме котлетите и ги режем на малки късчета. Ако има сланина я отстраняваме. Слагаме в маринатата и оставяме да отлежи.
Сваряваме броколите ако са сурови.
Нарязваме чесъна на филийки,а праза на кръгчета. В тиган слагаме олиото и го сгорещяваме. Слагаме да изпържим месото на 2 пъти. Вадим го  и в същата мазнина слагаме да се пържат праза и чесъна. Добавяме броколите и соевите кълнове. Позапържваме за около 2 мин. Подправяме с джинджифила и 1-2 черпака пилешки бульон. Добавяме месото и къкри още около 1 мин. В самия край ароматизираме със сусаменото олио. Изсипваме в голямо плато.

# 12
  • Мнения: 285
Отбелязвам си, че до тук са въведени рецептите в готварската книга...

# 13
  • Мнения: 513
Хляб без мая /очистителен/
Продукти:  3 чаени чаши брашно/бяло, типово, ръжено/, 1 чаена чаша едро смлени трици, сусамово семе, стафиди, чубрица, шарена сол ,тиквени семки, ленено семе / въобще ядките са по желание каквито харесвате, но да има поне 2-3 вида/ вода, малко сол и 1-2л. олио.
Приготовление: Замесва се тесто и от него се правят топки с големина на тенис топка и леко се сплескват, пекат се в намаслена тава на умерена фурна продължително време.
Консумират се по 2-3 на ден . За закуска може 1 хлебче с една ябълка.
 Внимание! Понеже имат очистващ ефект до 20-40 минути внимавайте кога ще ги консумирате.
  Може трици да добавяте кам бухти или ястия имат добър очистващ ефект.
Стават като доста препечен хляб.

# 14
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зеленчуци по китайски

Продукти за 4 порции:
•   няколко листа или сърцето на китайско зеле
•   1 стрък праз
•   1-2 моркова
•   1 червена чушка
•   1 зелена чушка
•   100 гр малки печурки
•   2 с. л. олио
•   1-2 с. л. соев сос
•   2-3 капки чили сос
•   1 с. л. сусамово семе.

Начин на приготвяне:
Изчистете и измийте зеленчуците. Нарежете морковите, китайското зеле, праза и чушките на тънки ленти. Обелете печурките, отрежете около 1 мм от пънчето и ги разрежете на четири.
Изсипете мазнината в загретия тиган и запържете морковите за 1 минута. Добавете праза за 1-2 минути, докато си смени цвета, прибавете чушките, соевия сос и още малко мазнина. Разбъркайте леко сместа и прибавете гъбите и китайското зеле.
Поръсете със сусама и сипете соев сос по вкус.

Общи условия

Активация на акаунт