1. Китайска салата с месо
Продукти:
600г говеждо филе
1 стрък магданоз с корените
1 глава лук
2 моркова
2-3 чушки
1 люта чушка
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици сос “Чили”
по 2 супени лъжици оцет и соев сос
4 супени лъжици олио
сол
Приготвяне:
Нарежете лука на едро. Залейте месото с 1 литър вода, прибавете лука и посолете. Варете на бавен огън 90 мин. Почистете чушките и морковите и ги нарежете на тънки ивички. Смачкайте чесъна, а магданоза накълцайте на ситно, заедно с корените. Нарежете месото на късчета и го смесете със зеленчуците. Към олиото прибавете оцета и сосвете, разбъркайте ги добре. С получената марината залейте салатата. Сложете я на студено за 1 час и след това сервирайте.
2. Пържени пресни рибки
Продукти:
1 кг прясна риба (херинга, сардина, сафрид, малка пъстърва)
3 резенчета джиджифил
3 чаени лъжици сол
2-3 супени лъжици брашно
олио за пържене
Приготвяне:
Почистете и измийте добре рибките. Накълцайте джинджифила на ситно и го смесете със солта. Натрийте със сместа рибките и ги оставете да престоят 1 час, след което ги натрийте с брашно. Загрейте олиото в голям тиган и запържете рибките на силен огън 7-8 мин, докато станат хрупкави. Сервирайте ги веднага.
3. Пълнена пъстърва по китайски с глазирани зеленчуци (Иван Звездев)
Продукти:
4 малки (100-150 гр.) пъстърви
2 моркова
олио за пържене
брашно за овалване
за маринатата:
1/2 лимон
2 с. л. соев сос
1-2 с. л. олио
2-3 щипки сол
2-3 щипки джинджифил
1 щипка захар
за плънката:
1 тиквичка
1/2 (50 гр) домат
1/2 - 1 глава лук
1-2 с. л. соев сос
олио за пържене
за канапето:
250 гр. ориз
сол
Приготвяне:
Почистваме пъстървите. Отгоре разрязваме и вадим гръбната кост. Но рибата трябва да остане цяла. Поставяме в кухината морков и връзваме на 2-3 места.
Марината: Изцеждаме лимона. Добавяме соевия сос, олиото, джинджифила, солта, захарта и разбъркваме добре.
Поставяме рибите в подходящ съд и обливаме всяка риба отвътре и отвън със маринатата и оставяме да престои около 30 минути.
Плънка: Почистваме тиквичката и я нарязваме на кубчета. Лука също. Слагаме лука да се запържи. После добавяме тиквичката , след това домата и подправките.
Изпържваме рибките, оваляни в брашно. Периодично обливаме пъстървата с олиото.
Канапе: Сваряваме ориза и подсоляваме.
Махаме конеца и пълним пъстървите с плънката. Можем после да стоплим във фурната. Слагаме в чинията ориз и в средата правим вдлъбнатина. Там слагаме рибата.
4. Пиперено свинско със зеленчуци (Иван Звездев)
Продукти:
2 бр. свински котлети
1-2 с. л. олио
150 – 200 гр бланширани броколи
1 бурканче бейби царевички
200 гр. соеви кълнове
1 кубче пикешки бульон
4-5 скилидки чесън
зелената част на 1 стрък праз
1 щипка джинджифил
1/2 ч. л. сусамово олио
за маринатата:
бялата част на 1 стрък праз
1 щипка джинджифил
2-3 с. л. олио
10 зърна зелен, бял и черен пипер
Приготвяне:
Маринатата: Слагаме в сух тиган зърната пипер да се запекат. Прехвърляме го в гаванче и го счукваме. Сипваме го в купа. Нарязваме бялата част на праза на ситно и го добавяме. Слагаме и олиото и джинджифила.
Обезкостяваме котлетите и ги режем на малки късчета. Ако има сланина я отстраняваме. Слагаме в маринатата и оставяме да отлежи.
Сваряваме броколите ако са сурови.
Нарязваме чесъна на филийки а праза на кръгчета. В тиган слагаме олиото и го сгорещяваме. Слагаме да изпържим месото на 2 пъти. Вадим го и в същата мазнина слагаме да се пържат праза и чесъна. Добавяме броколите, царевичките и соевите кълнове. Позапържваме за около 2 мин. Подправяме с джинджифила и 1-2 черпака пилешки бульон. Добавяме месото и къкри още около 1 мин. В самия край ароматизираме със сусаменото олио. Изсипваме в голямо плато.
Можем да гарнираме с ориз или макаронени изделия.
да ви е сладко. Ако някой пробва от рецептите ще чакам отзиви )