Разделно хранене-рецепти

  • 418 526
  • 304
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Средиземнорска салата

червена и зелена салата;
4 домата;
2 краставици;
2 консерви риба тон;
2 лимона;
1 връзка зелен лук;
зехтин

1. Краставиците се обелват и се нарязват на ивици. Салатата се накъсва на едри парчета.
2. В чинии за сервиране се слага от накъсаните листа салата, върху тях се нареждат ивици краставица и се покриват със салата
3. Рибата тон се разпределя равномерно върху накъсаните листа салата.
4. Порциите се украсяват със зелени лук и нарязани домати.

# 286
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Пикантни картофки

4 с. л. масло;
4 с. л. зехтин;
2 счукани скилидки чесън;
4 картофа;
1 ч. л. черен пипер;
1 ч. л. червен пипер;
2 с. л. пресен магданоз;
1 с. л. Босилек

1. Картофите се обелват и се нарязват на шайби.
2. Маслото и зехтинът се загряват в тиган. Добавя се чесънът и се запържва за около 2 минути, след което се изважда от тигана
3. Нарязаните картофи се поставят в сгорещената мазнина
4. Пържат се около 8-10 минути, като се поръсват със сол и червен пипер
5. Готовите картофи се изваждат и се подправят с магданоз, босилек и черен пипер.

Последна редакция: пт, 02 фев 2007, 23:57 от ками

# 287
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Мург къри (Пиле къри)/индийска кухня/

пилешко филе или пилешки пържоли;
за соса: 2-3 с. л. олио; 1 глава лук; 3-4 скилидки чесън; 1 малка люта чушка; 3-4 с. л. доматено пюре (2-3 домата, нарязани наситно); 3-4 зърна кардамон; 1/2 ч. л. лют/сладък червен пипер; 1/2 ч. л. смлян кимион; 1/2 ч. л. канела; 1/2 ч .л. куркума; 1/2 ч. л. джинджифил; 1/2 ч. л. кориандър; 1 ч. л. Метхи

1. Месото се нарязва на хапки.
2. Лукът, чесънът и чушката се нарязват наситно. Слагат се в тенджера и се запържват заедно с доматеното пюре и кардамона.
3. Добавят се подправките, като се разбърква често. Задушава се под капак за 4-5 минути.
4. След това се слага нарязаното на хапки месо и се запържва леко. Налива се вода, колкото да покрие месото, посолява се и се задушава на умерена температура 15-20 минути.

# 288
  • София
  • Мнения: 3 787
Още 2 рецепти за пиле:

Пиле по кашмирски

1 пиле (около 750 г), 1 чаена лъжичка лют червен пипер, сол, 1/2 чаена лъжичка джинджифил, 100 г маргарин, 2 глави лук, 1 супена лъжица несмлян кориандър, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил.
Измийте добре пилето и натрийте отвътре със смес от 1 чаена лъжичка лют червен пипер, сол, 1/2 чаена лъжичка джинджифил.

Предварително набодете пилето с вилица. Сгорещете маргарина и запържете пилето от всички страни в него до златисто-кафяво. Добавете ситно нарязания лук, несмления кориандър, останалия джинджифил и долейте вода. Задушете пилето покрито. При нужда долейте гореща вода. Сложете пилето във фурната, за да се зачерви в продължение на 5 – 10 минути. Прекарайте соса през цедка, подправете на вкус със сол и лимонов сок.Поднесете соса отделно.

Дюнер "Зози"

Продукти:
1-2 зелеви листа - от прясна българска зелка.
1 домат
1 прясна краставица
печено пилешко филе
подправки по желание

Доматът се нарязва като за салата, краставицата и филето на ивици. Взима се зелевият лист и върху него се редят домат, краставичка и филенце. Слагат се подправки по желание и листът се завива като истински дюнер

# 289
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Сьомга в пергамент

4 котлета сьомга;
1 глава лук (нарязана на тънки шайби);
4 стръка зелен лук (нарязан на колелца);
85 г червена или зелена чушка (ситно нарязана);
4 стръка копър;
4 пресни листа босилек;
4 лимонови резена;
2 ч. л. черен пипер;
50 мл сухо бяло вино;
25 мл олио;
сол на вкус

1. Фурната се загрява до температура 190 градуса. Взимат се 4 листа пергаментова хартия и се сгъват на две. Единият лист се разрязва във форма на полусърце с един остър и един заоблен край. Този лист се използва за модел, по който се изрязват останалите листове във формата на сърца.
2. Четирите листа се разгъват на масата. Близо до сгънатата част на всеки сърцевиден лист пергамент се поставя по един резен лимон и се поръсва с наситнен копър.
3. Върху всеки резен лимон се слага по едно парче сьомга.
4. Върху рибата равномерно се разпределят шайби лук, нарязани на колелца пера лук, парчета чушки.
5. Подправя се с черен пипер и босилек и се поръсва с няколко капки вино
6. Едната част от пергаментовия лист се сгъва върху рибата така, че да се получи форма на полусърце. Краят на листа започва да се загъва, като се тръгва от горната страна на фигурата. Захваща се с пръст и се загъва частта до него, така че двата загънати краища леко да се застъпват. Накрая рибата трябва да бъде изцяло завита в пергаментовата хартия.
7. Пакетчетата се поставят на восъчна хартия, като краищата им остават отдолу (затискат се). Върху всяко се слага по резен лимон, отгоре се полива с олио.
8. Така подготвената риба се поставя във фурна и пече 20-25 минути
9. След това пакетчетата се разрязват внимателно и рибата се сервира гореща в пергамента.

# 290
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Това е от днешната Перф.вечеря Wink

Зелева салата „Тексас”

1 зелка (около 1 1/2 кг); 3 моркова; 1 зелена чушка; за дресинга: 8 с. л. майонеза; 2 с. л. кисело мляко; 2 с. л. лимонов сок; 1 щипка риган; 2–3 стръка копър; черен пипер и сол на вкус

1. Mорковите се настъргват, зелката и зелената чушка се нарязват на тънки ивички. Изсипват се в салатиера.
2. Майонезата и киселото мляко се разбъркват със ситно нарязания копър. Подправя се с лимонов сок, риган, черен пипер и сол.
3. Салатата се залива с приготвения дресинг и се оставя да отлежи 10–15 минути, за да поеме добре всички аромати
4. Порциите се оформят, като част от салатата се сипва в по-малка купа, купата се обръща в чиния, след което внимателно се изважда
5. Всяка порция се декорира с маслини и резени домат

# 291
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Японска салата с краставици

3 бр краставици

ДРЕСИНГ

8 с л зехтин
3 с л оризов оцет
1/2 ч л сух джинджифил
или 2 см пресен джинджифил настърган
соев сос
сол
смлян черен пипер

• Измийте 3 краставици, нарежете на тънки пластинки с помощта на картофобелачка или остър нож.
• Важното е да получите тънки пластинки от краставиците.
• Поставете получените краставици и посипете с пресен джоджен и кориандър.
• Направете дресинг от горепосочените продукти и залейте краставиците.

# 292
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата с краставици и сусам/турска кухня/

3 с л соев сос
2 с л оцет
1 скилидка чесън
60 г печен сусам
1 с л олио (сусамово олио)

6 краставици

• Измийте и обелете краставиците.
• Нарежете на кубчета.
• Сложете всички продукти в буркан с винт и разтърсете добре.
• Сложете в купа за салата краставиците и залейте със соса.

Салата с краставици/турска кухня/

400 г краставици
150 г сирене фета
2 глави червен лук
2 с л копър
10 листа (1 ч л сух) джоджен
3 с л зехтин
6 ч л лимонов сок
сол
смлян черен пипер

• Краставиците се обелват и се нарязват на половинки, след което на кубчета.
• Сиренето също се нарязва на кубчета или се намачква.
• Червеният лук се обелва и се нарязва на полумесеци или цели кръгове (по желание).
• Зехтинът, лимоновият сок, сол, череният пипер, захарта и подправките се разбиват в недълбока купа с вилица.
• Краставиците се заливат с този сос.
• Охлажда се минимум 30 минути в хладилника

# 293
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Моркови по корейски

500 г моркови
1 с л сол
3 с л олио
1 глава кромид лук
2 с л оцет
2 с л Подправка за моркови по корейски/ Подправка за моркови по корейски" състав: черен и червен лют пипер, кориандър, червен сладък пипер, чесън, сол, захар, глутаминат/

• Морковите, желателно е да са едри и сочни се измиват, белят се.
• С помощта на белачка или нож се нарязват на тънки филии по дължина.
• Филиите се нарязват на дълги пръчици. Също така ако разполагате с ренде "BORNER " можете да я настържете с приставка за помфрит.
• Нарязаните моркови се поставят в дълбока купа и се поръсват със сол, като се омесват добре, за да се разпредели равномерно солта.
• Оставя се за 10 -15 минути, за да пуснат морковите сока си.
• През това време се подготвят останалите продукти.
• Лукът се почиства и се нарязва на филийки.
• В тигана се загрява олиото и лукът се пържи 3 минути.
• Отстранява се с решечеста лъжица - повече няма да Ви трябва.
• Морковите се отцеждат, поставят се в нова чиста купа.
• Добавят се оцетът, подправката "Моркови по корейски".
• Омесва се добре и се нарежда като хълмче.
• Отгоре се залива с горещото масло от тигана.
• Още малко да се омеси и се оставя мин 4-5 часа в прохладно място.

# 294
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата  от мариновани моркови/Бон Апети/

½ кг.моркови

марината:
сок от 1 лимон
½ ч.л сол
6-7 с.л зехтин
червен пипер
1 ч./л кориандър/смлян/
2 ск.чесън
1 връзка магданоз

Всички продукти за маринатата се разбъркват.Чесъна се нарязва на тънки филийки и също се слага в маринатата.Хубаво е да престои в хладилник поне 24 часа.
Морковите се сваряват.Правят им се по 4 ивички на дължина.Трябва,при нарязването им “на колелца”,вместо колелца да се получат звездички.
Заливат се със студената марината.

# 295
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Рулца от патладжан с козе сирене

2 патладжана възможно най-дългите, които намерите, около 500-600 гр
сол
3 с.л. зехтин
1 връзка босилек
100 гр козе сирене
домати
босилек
Измивате, почиствате и обелвате патладжаните. Нарязвате ги по дължина на парчета с дебелина около 1/2 см.
Намазвате леко тавичката с мазнина. Поставяте парчетата патладжан, посолявате и поръсвате леко с мазнина. Поставяте във фурната, която е на 200 градуса като покривате с друга тавичка отгоре. Печете около 15-20 минути. Изваждате тавичката, обръщате парчетата, повтаряте и от тази страна със солта и мазнината и пъхате за още 15 минути във фурната.
Измивате босилека, изсушавате го и го нарязвате на тънки ивици. Поръсвате върху патладжана. Слагате по парче козе сирене в средата на лентите патладжан и навивате на руло. Поддържате ги топли във фурната.
Нарязвате доматите на големи кръгове, поставяте по едно листо босилек и най-отгоре слагате рулата.

# 296
  • София
  • Мнения: 3 787
Тестени:

Ньоки в чесново-гъбен сос


60 мл зехтин
2 скилидки чесън
100 г гъби
180 мл течна сметана
125 мл бульон
625 г картофени ньоки
магданоз

. В тиган се захрява зехтинът.
. Добавя се ситно нарязан чесън и нарязани на филийки гъби.
. Запържват се, докато гъбите не омекнат.
. Прибавя се течната сметана и бульона.
. Довежда се до кипване и огънят се намалява.
. Вари се докато сместа леко не се сгъсти.
. В това време се сваряват ньоки според инструкциите на опаковката.
. Отцеждат се и се изсипват в чиния.
. Заливат се с готовия сос и се поръсват с магданоз.

# 297
  • София
  • Мнения: 3 787
Тестени:

Чабатта/италианска кухня/

250 г брашно
225 мл топла вода
3,5 г суха мая (половин пакет)
7,5 г сол

. За приготвянето на тестото ще трябва обезателно мискер или кухненски робот, обикновената машина за хляб не върши работата (проверено е).
. Естествено най добре тип Kitchen Aid или Kenwood, но в краен случай и обикновен миксер със спираловидните накрайници за тесто.
. Всички продуките се поставят в чашата за мисксер. Започнете да бъркате на най висока скорост.
. Първо което ще видите е течна смес,  неразбираема, но трябва да се продължи да се меси около 10-15 минути на висока скорост, докато тестото не стане еднородно и не започне да сеотлепва от стените и да се увива плътно около накрайниците.
. Купата се покрива с кърпа или "свежо" фолио  и се оставя за 2-3 часа на топло място.
. Тестото се "бълбука" силно.
. Поставя се върху набрашнена повърхност (тестото лепне за всичко!!!), разделя се на две части и се поръсва с брашно.
. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя за 45 минути.
. В това време се нагрява фурната на макс заедно с тавата.
. Втасалите чабатти внимателно се пренасят върху хартия за печене и се поставят върху нагорещената тава.
. Пече се на максимална температура 10-12 минути, а след това фурната се намалява до 220 С и хлябът се пече около 12-15 минути.
. Готовата чабатта трябва да бъде златисто кафява, пухкава и да кънти на кухо...
. Изчакват се поне 10 минути преди да бъде нарязана.

# 298
  • София
  • Мнения: 3 787
Заешко:

Маринован заек по кубински

МАРИНАТА

3 -4 с л олио
2-3 с л соев сос
1/2 ч л смлян черен пипер
2 с л доматено пюре
1 дафинов лист
1 ч л сладък червен пипер
50 -60 мл бяло вино
1 скилидка пресован чесън

1 кг заешко месо

• Соевият сос, олиото, чесънът, черният и червеният пипер, доматеното пюре и виното се разбъркват до еднородна смес (става гъста).
• В тава се подреждат нарязаното заешко и отгоре се залива с марината, поставя се и дафиновия лист.
• Покрива се и се оставя да се маринова за 12 часа.
• Заешкото месо се пече заедно с марината в предварително загрята фурна на 250 С за 2 - 2 1/2 часа.

# 299
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Пържоли с черен пипер и карамелизиран лук/италианска кухня/

1 ч л едро смлян черен пипер
2 с л ситно нарязан магданоз
4 котлети (свински или телешки с кост)
60 мл зехтин
2 (400 г) големи глави кромид лук
2 с л балсамов оцет
1 с л сушени домати в зехтин
2 скилидки пресован чесън

. По желание пържолите се почиства от гръбначната кост.
. Пържолите се начукват леко и се втриват едро смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз.
. Покриват се и се оставят настрани докато се приготвя лукът.
. Лукът се нарязва на тънки филийки, след което се разделя на халки.
. Запържва се в загрят зехтин (1 с л) за 10 минути или до златист цвят.
. Прибавя се 1 с л балсамов оцет и се запържва за 5 минути или докато лукът не се карамелизира.
. Тиганът се сваля от огъня и се покрива.
. Останалият зехтин се смесва с 1 с л оцет и прибавят подсушени и ситно нарязани сушени домати и пресованият чесън.
. Котлетите се запържват на силен огън, а след това се доизпържват на слаб огън (или се запичат на скара).
. Сервиват се с лука и дресинга от сушените домати.

Общи условия

Активация на акаунт