Разделно хранене-рецепти

  • 418 544
  • 304
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 285
Ок, момичета. Аз действам с категоризацията на рецептите. Напредвам сравнително бързо и се надявам скоро да имаме съвсем прегледна готварска книга.   chef

# 256
  • Мнения: 2 616
Здравей, Ivelina  Grinning  Погледни тази тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=154144.0  и ще намериш отговорите на този и на още много други въпроси, които те вълнуват  Simple Smile

Благодаря за линкчето, търсих днес темата, ама пак не ми работеше търсачката, златни сте!!!!

# 257
  • Мнения: 285
Готова съм.  Twisted Evil
Ето я индексната страничка на готварската ни книга - ***РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ - РЕЦЕПТИ***

Сега отивам с кеф да си сготвя запечените картофки по родопски - от Ками, естествено  Hug

# 258
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Сметанова салата

1,5 кг млади картофи
1 връзка зелен лук
2 стръка целина
1 връзка магданоз 
2 с. л. Оцет
1/2ч. ч. заквасена сметана

1. Картофите се сваряват, но не се белят. Лукът, целината и магданозът се нарязват наситно и се слагат в голяма купа. Oцетът  се прибавя към лучената смес.
2. Докато са горещи, сварените картофи се режат на четири, прибавят се към лучената смес, леко се разбъркват и се оставят да изстинат за няколко минути.
3. Преди да се сервира, се прибавя сметаната и се поръсва с магданоз.

Салата от карфиол

300 гр.карфиол
2 скилидки чесън
1 щипкасол
1 с.л зехтин или олио
черен пипер
червен пипер
магданоз
1 кофичка кисело мляко

Карфиолът се накъсва на малки розички и се измива добре.Задушава се в подсолена вода,в която се сипва и олиото.Когато карфиолът започне да омеква,се изважда и се изцежда.Млякото се рабива и в него се слага счуканият чесън.Все още топъл,карфиолът се полива с млякото.Отгоре се поръсва с черен и червен пипер и със ситно нарязаният магданоз.Оставя се да изстине и се подняса.

Салата от червени домати с яйца и праз

½ кг. домати
4 твърдо сварени яйца
2 стръка праз лук
1 връзка магданоз
4-5 с.л.олио/зехтин/
копър
сол

Измитите домати се нарязват на филийки,магданозът-на ситно.Яйцата също се нарязват на филийки,а празът-на дребни кубчета и се посолява.На дъното на салатиера се поставя половината от магданоза.Върху него се подреждат половината от доматите,посоляват се.Върху тях се слагат яйцата и се покриват с останалите домати.След това се поръсва празът.Отгоре се слага останалата част от магданоза и се оставя за 20 минути в хладилник.Поднася се добре охладена.


# 259
  • Мнения: 2 584
nadinka  bouquet за труда да събереш всички рецепти
май само разделно хранене не съм правила за да отслабна, а след колко време се забелязва ослабването Joy не съм за диети и гладуване, обичам да си хапвам ама преди не ми се лепеше, а след второто раждане не мога да сваля 5, 6 кила и това си е, а са точно на корема и задника, ужас, така че сега ще пробвам всичките рецепти
Привет момичета,
Отдавна следя темичката Ви с интерес Simple Smile.
Ето едно предложение и от мен, което видях онзи ден в предаването на Ути.

Зеленчуково ризото
Продукти:
-глава кромид/лук
-маслини
-чесън
-гъби
-царевица
-ориз кафяв(аз позвах обикновен и пак стана Wink)
- подправки-по желание аз слагам риган и босилек, може и малко черен пипер.
Количеството на продуктите ми е на око Laughing

Задушаваме в малко мазнина кромида, маслините, царевицата и гъбите, добавяме малко вода да поуврът лекичко. След това добавяме ориза и водата(в съотношение 3 към 1) и накрая чесъна и подправките.
Ври  до сваряване на ориза.
 
Лек ден  bouquet




а колко много обичам ориз с зеленчуци само  chef

# 260
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Топла салата по италиански

Продукти:

1 с л накълцан босилек
2 ч л зехтин

1 ситно нарязана глава лук
1 малка тиквичка, нарязана на кубчета
1 малък домат, нарязан на кубчета
9 -10 гъби, нарязани на 4 части
1 с л консервирани каперси

Приготвяне:

• Зехтинът се загрява в тигана на среден огън.
• Изсипва се лукът и се запържва до златист цвят.
• Добавят се гъбите.
• Запържват се за още 5 минути.
• Добавя се тиквичката и се пържи, докато омекне.
• Добавят се доматите и босилекът и се отнема от огъня.

# 261
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Картофена салата с корнишони и червени чушки/испанска кухня/

Продукти:
1,4 кг картофи
300 г червен лук
100 г консервирани корнишони
120 г зелени маслини без костилка
200г нарязана червена чушка

Дресинг

80 мл зехтин
60 мл лимонов сок
2 с л червен винен оцет
2 с л пресен джоджен
2 с л пресен риган
2 скилидки пресован чесън
Приготвяне:

• Картофите се обелват и се измиват.
• Всеки картоф се нарязва на четвъртинки.
• Нарязаните картофи се сваряват и се подсушават.
• Картофите се поставят в купа.
• Прибавя се нарязаният на филийки лук, корнишоните, маслините и нарязаната чушка.
• Всички продукти за дресинга се смесват и се разбъркват добре.
• Салатата се залива с дресинга.
• Сервира се веднага.
Бележки:

* Стига за 6-8 порции.
** В топли дни тази салата е прекрасна алтернатива на горещата гарнитура.

# 262
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата с Фета, джоджен и копър/гръцка кухня/

Продукти:

200 г сирене Фета
2 с л зехтин
сок от 1/2 лимон
1 краставица
1 малка глава червен лук
2 с л ситно нарязан джоджен
2 с л ситно нарязан копър
2 с л ситно нарязан магданоз
смлян черен пипер

• Краставицата се измива, разрязва се на две и се издълбават семената.
• Фетата се натрошава в купа и се добавя зехтин и лимонов сок.
• С помощта на вилица се намачка и се подправя с черен пипер.
• Добавя се нарязаната на кубчета краставицата и нарязаният на полумесеци лук.
•Накрая се поръсва с нарязаните на ситно зелени подправки и се разбърква добре.

Ароматизирани маслини/гръцка кухня/

2 чаши (500 мл) маслини
1 ч л мащерка
1 с л едро смлян черен пипер
2 с л винен оцет
2-3 дафинови листа

1 скилидка чесън на тънки филийки
кората от един лимон или портокал
Приготвяне:

• Всичко без оцета и зехтина се слага в подходяш съд.
• С вилица се разбива оцета и зехтина.
• Залива се до горе. Да се покрият всички маслини.
• Съхранява се в хладилника.

# 263
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Ориенталска салата/арабска кухня/

Продукти:

1 краставица
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 връзка зелен лук
350 г соеви кълнове
4 с л препечено сусамово семе

ЗАЛИВКА

6 с л олио
3 с л бял винен оцет
3 с л соев сос
2 склидки счукани чесън
Приготвяне:

• За да направите заливката : сложете олиото, оцета, соевия сос и чесъна в буркан от мармалад (детско пюре).
• Разтърсете силно, за да се обърка, и оставете настрана.
• Срежете краставицата надлъжно на две и издълбайте семената.
• Нарежете я на парчета, дебели по 1 см. Сложете в салатена купа.
• Махнете семената и сърцевината от червената и зелената чушка.
• Нарежете ги на парчета 1х5 см.
• Добавете към краставицата.
• Нарежете на тънко пресния лук и го сложете заедно със соевите кълнове.
• Излейте заливката върху салатата и я объркайте леко.
• Оставете в хладилника най-малко 1 час или най-много 6 часа.
• Прибавете препеченето сусамово семе точно преди поднасяне и отново объркайте

Моркови по арабски/арабска кухня/

800 г моркови
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
2 лимона
1 връзка кориандър
или 1/2 с л сух
1 к л кимион
сол
зехтин
щипка захар

Приготвяне:

•Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.
•Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
•Кипва се и се вари 10 минути.
•Внимава се да не се разварят. Морковите трябва да останат хрупкави.
•Морковите се изцеждат с помощта на гевгир и се охлаждат.
•Печената чушка се размачква на пюре с вилица и се смесва с пресования чесън.
•Отделно се смесва сокът от двата лимона, солта, зехтин (2 с л), кимион, ситно нарязан кориандър (или сух), лютата паста и щипката захар до еднородна смес. Посолява се на вкус.
•Чушката се смесва със заливката.
•Морковите се заливат с приготвената смес и много внимателно се объркват.
•Купата се поставя с хладилника най-добре за една нощ.

Мароканска салата/арабска кухня/

1 консерва нахут
150 г коктейлни домати
1/2 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 връзка джоджен
1/2 връзка кориандър
2 с л лимонов сок
6 с л зехтин
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:

•В купа за салата се смесват лимонов сок и зехтин.
•Прибавя се пресованият чесън и се разбърква добре.
•Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
•Нахутът се отцежда и се измива със студена вода и се подсушава.
•Изсипва се в купата за салата заедно с нарязаната чушка.
•Поръсват се с джоджен и кориандър.
• Разбърква се внимателно и се поставя в хладилник поне за 1 час (може и повече).
•Преди сервиране се изважда от хладилника и се прибавят нарязаните коктейлни домати.

# 264
  • София
  • Мнения: 3 787
Песто:

Магданозено песто/италианска кухня/

Продукти:

1 връзка магданоз
85 мл олио
сок от половин лимон
1 ч л захар
1 скилидка чесън
50 мл орехи
сол

Приготвяне:

• Всичко се кълца в блендера.
• Добавя се олиото и отново в хладилника.
• Най-добре за агнешко и "червено" месо.

Песто с джоджен/италианска кухня/

Продукти:

1 връзка джоджен
сок от половин лимон
75 мл олио
1 ч л захар
сол

Приготвяне:

• Всичко се кълца в блендър.
• Залива се с олио в хладилника.
• Прекрасен сос за месни и/или рибни ястия, зеленчуци.

Песто с чубрица/италианска кухня/

Продукти:

2 чаши (500 мл) чубрица
сок от един лимон
1 чаша (250 мл) зехтин
на вкус сол
1 скилидка пресован чесън

Приготвяне:

• Всичко се кълца в блендера .
• Добавя се олиото и отново в хладилника.

Песто със спанак и босилек/итал.кухня/

Продукти:

500 г спанак
1 чаша (250 мл) пресен босилек
2 с л зехтин
2 скилидки чесън
2 ч л кедрови ядки/могат да се заменят с бадеми/
сол
черен пипер

Приготвяне:

• Спанак да се свари на пара предварително.
• Всичко се кълца в блендера .
• Най-добре подхождат на паста.


# 265
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Супа от леща по манастирски

Продукти:

200 г леща
50 мл олио
50 г кромид лук
50 г моркови
40 г целина
150 г домати
2 скилидки чесън
1 с л чубрица
2 с л оцет
1 с л магданоз
сол

Приготвяне:

• Лещата се измива и се поставя в тежджерата.
• Прибавя се лукът, който е нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета.
• Добавят се олиото, нарязаният на филийки чесън и чубрицата.
• Всичко се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да ври.
• 10 минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на дребно.
• Готовата супа се подправя със сол и оцет.
• Поднася се с дребно нарязан магданоз.

# 266
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Гаспачо/испанска кухня/

Продукти:

1 краставица
1 червена чушка
3 големи домата
1 малка глава кромид лук
1/2 с л зехтин
2 скилидки чесън
магданоз

Приготвяне:

• Краставицата се обелва.
• Червената чушка се измива и се отстранява семето.
• Лукът се обелва.
• Всички зеленчуци се нарязват на парчета и се пасират със зехтина и чесъна.
• Поднася се студено, като по желание се украсява със ситно нарязани чушки, краставици и магданоз.


Гаспачо-2 вид/испанска кухня/

Продукти:

750 г домати, обелени и почистени от сърцевината
2 червени чушки
2 краставици
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
2 ч л сол
40 мл ябълков оцет
1 л доматен сок
смлян черен пипер

1 ч л лют чили или Табаско(по желание)
8 кубчета лед
зехтин (extra virgin)

Приготвяне:

• Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см.
• Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см.
• Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см.
• Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва.
• Лукът се нарязва на ситно.
• Чесънът се пресова.
• В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок.
• Залива се с доматения сок, Табаско и леда.
• Посолява се и се подправя на вкус.
• Поставя се в хладилник за една нощ.
• Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена.
• В момента на сервирането се полива със зехтин.

# 267
  • София
  • Мнения: 3 787
Опа,забравих предястията Embarassed Joy Joy Joy
Предястия:

Печени домати с моцарела/итал.кухня/

Продукти:

4 големи домати
300 г моцарела
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1/2 ч л сол
2 с л зехтин
щипка бял пипер
1 с л мащерка или риган
зехтин

Приготвяне:

• Огнеупорна тава се намаслява със зехтин.
• Фурната се загрява до 220 С.
• Доматите се измиват и се подсушават.
• Заедно с моцарелата се нарязват на филийки с дебелина 1 см.
• Нареждат се в тава, като се редуват домат, моцарела, домат и т.н.
• Лукът се почиства и се нарязва на ситно.
• Чесънът се обелва и се намачква със солта.
• Зехтин, чесън, кромид лук и бял пипер се смесват.
• С така приготвената смес се поливат доматите и моцарелата.
• Пече се на средно ниво на фурната на 180 С 20 минути.
• Мащерката или риганът се измиват и се подсушават.
• Поръсва се ястието и се запича още 5 минути.

# 268
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:
Тази рецепта е от една темичка,която още е на първа страница в Готварския форум Grinning

Мтабел/арабска кухня/

Изпичат се патладжани на котлон/не във фурна/,белят се и се отцеждат.Намачкват се или ситно се нарязват.Добавя се сусамов тахан/за 2-3 патладжана/,2 с.л. сол,кимион,лимонтозу,чесън.Сервира се полято със зехтин.Всичко на вкус се слага.

# 269
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Печени картофи с праз лук/испанска кухня/

Продукти:

5 (1,5 кг) картофа
1 (350 г) праз лук
3 ч л ситно нарязана мащерка
или 2 ч л суха мащерка
60 мл вода
60 мл сухо бяло вино
1 с л зехтин
1 скилидка пресован чесън

Приготвяне:

• Половината от картофите се нареждат в дълбока 3,5 литрова намаслена огнеупорна форма.
• Отгоре се нарежда праз лук и половината от мащерката.
• Покриват се с останалите картофи и мащерка.
• Виното, зехтинът и пресованият чесън се смесват и се разбъркват добре.Добавят се 60 мл. топла вода.
• С така приготвената смес се заливат картофите.
• Формата се покрива с алуминиево фолио или капак.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180-190 С около 45 минути.
• След 45 минута се маха капакът или фолиото и се запича още 45 минути, докато не се зачервят картофите.

Гъби с чесън и люти чушки/испанска кухня/

Продукти:

80 мл зехтин
50 г масло
6 скилидки чесън
2 червени люти чушки
1 с л лимонов сок
1/2 ч л едро смлян черен пипер
2 с л магданоз

1 кг малки гъби печурки

Приготвяне:

• Чесънът се пресова, а лютите чушки се наситняват.
• В тиган се загрява зехтинът заедно с маслото.
• Прибавят се чесънът, гъбите и чушките.
• Готвят се при постояно разбъркване около 5 минути или докато гъбите не омекнат.
• Прибавят се останалите продукти



Общи условия

Активация на акаунт