Продукти: 250 г макарони, 3 супени лъжици олио, 400 г печурки, 3 скилидки чесън, 1 супена лъжица краве масло, 3 твърдо сварени яйца, 1 глава лук, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода. Изцедете ги и разбъркайте с 1 супена лъжица олио. Почистете гъбите и ги нарежете на парченца. Смачкайте чесъна и го сложете в тигана на котлона заедно с 2 супени лъжици олио и маслото. Прибавете гъбите и ги пържете до зачервяване. Извадете ги и поръсете със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус. Прибавете към тях макароните и нарязаните на ситно сварени яйца. Поднесете салатата, украсена с колелца от лук.
Мусака с коприва
Начин на приготвяне: Около 1 кг коприва се почиства, измива и задушава в подсолена вода, докато омекне. Отцежда се и се нарязва. В олио се запържват 2 глави ситно нарязан лук и 1 чаена чаша ориз. Залива се с 3 чаени чаши вода и се вари до омекване на ориза. Когато е готов, се смесва с копривата. В намаслена тава се редят пласт домати, нарязани на колелца, пласт ориз и коприва и пак по същия начин, като се завършва с домати. Отгоре ястието се поръсва с настъргани сирене и кашкавал. Поръсва се с къри и се запича във фурната до омекване на доматите и зачервяване на кашкавала. Залива се с 3 яйца, разбити с 2 супени лъжици брашно и 1 кофичка кисело мляко. Мусаката се пече отново до зачервяване и се поръсва със скълцан магданоз.